Στην Ελλάδα το 2023, 900 χιλιάδες συμπολίτες μας, έπαιξαν σε παράνομα δίκτυα παιγνίων. Διακινήθηκαν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ το 10% των παικτών αυτών είναι ηλικίας από 17 έως 21 ετών, άρα ο παράνομος τζόγος τους εθίζει στην παρανομία. Μεγάλη πλειοψηφία των παικτών θεωρεί ότι βγαίνουν χαμένοι από την εμπλοκή τους με παρανόμους. Εππίσης ότι φοβούνται για τις συνέπειες της παρανομίας που συμμετέχουν. Αυτά είναι λίγα από τα εντυπωσιακά στοιχεία έρευνας, της Kapa Research σε πάνω από 5.000 άτομα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής και Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων EEEΠ τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ε.Ε.Π. κος. Δημήτρης Παπαδόπουλος, που ανέλυσε και τις ενέργειες που κάνει η Επιτροπή για τον περιορισμό του παράνομου αυτού φαινομένου, που διογκώνεται εντυπωσιακά στην χώρα.
Παράνομος τζόγος: Επικίνδυνη διόγκωση
Η παρουσίαση έγινε σε ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA) σε συνεργασία με την CLEON Conferences & Communications. Διοργανώθηκε σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και συντόνισε ο δημοσιογράφος κος Βαγγέλης Μανδραβέλης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επεσήμανε ότι το παράνομο παίγνιο έχει διογκωθεί επικίνδυνα και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους φορείς της Πολιτείας και της αγοράς, να ετοιμάσουν συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης τις οποίες ο Υφυπουργός θα αναλάβει να υλοποιήσει.
Την ημερίδα άνοιξε, ο Πρόεδρος της E.E.E.Π κος Δημήτρης Τζανάτος, που τόνισε ότι το παράνομο παίγνιο βρίσκει ευρύτερο χώρο δράσης λόγω των συνθηκών της αγοράς ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί νέος φορέας, στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι εισαγγελικών αρχών, αστυνομίας, τραπεζικού συστήματος, επιστημονικό προσωπικό και παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να δρά με ταχύτητα και με στόχο να πεισθούν οι παίκτες να αποφεύγουν παράνομα δίκτυα, από τα οποία μόνο ζημιωμένοι βγαίνουν.
Ο Πρόεδρος HGΑ κος Χρήστος Παναγόπουλος, ανέλυσε τις κοινωνικές, οικονομικές και ποινικές συνέπειες από την συμμετοχή παικτών στον παράνομο στοιχηματισμό και ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα από την Πολιτεία, καθώς εκτός όλων των άλλων η παρανομία διογκώνει το φαινόμενο αλλοίωσης αποτελεσμάτων στον Αθλητισμό.
Θωμάς Τζόκας: Συνεργασία για καίριο χτύπημα
Ο κος Θωμάς Τζόκας, CEO της Winmasters, ο οποίος μίλησε για το πρόβλημα του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα. Επισήμανε την έκταση του προβλήματος και τις οικονομικές και κοινωνικές του συνέπειες. Ανέφερε επίσης τις κατηγορίες παράνομου τζόγου, περιλαμβανομένων των παράνομων λεσχών, των διοργανωτών στοιχήματος, των παράνομων ιστοσελίδων στοιχήματος και καζίνο, και των δικτύων διακίνησης προσωπικών δεδομένων. Επίσης, περιέγραψε τον τρόπο ανάπτυξης των παράνομων εταιρειών στοιχήματος στο διαδίκτυο.
«Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα παράνομα δίκτυα λειτουργούν με την ενεργή συμμετοχή Ελλήνων συμπολιτών μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια συντονισμένη προσπάθεια της Πολιτείας με τη συνδρομή της Αστυνομίας, των Εισαγγελικών Αρχών, της Επιτροπής Παιγνίων αλλά και του ελεγκτικού
μηχανισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα καταφέρει καίριο χτύπημα στα παράνομα αυτά δίκτυα» ανέφερε σχετικά ο κος Τζόκας.
Μάριος Λευκαρίτης: Οι φόροι και τα 2 ευρώ στα σλοτς
O κος Μάριος Λευκαρίτης, Country Manager της Interwetten εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ‘’αλιεύουν’’ οι παράνομοι τους πελάτες. Πως ξεφεύγουν από τους εποπτικούς ελέγχους. Αλλά και το πως διακινούν το χρήμα που καταλήγει σε εξωτικές χώρες.
«Στην Ελλάδα την εποχή της προσωρινής αδειοδότησης των διαδικτυακών εταιρειών υπήρχε η μαύρη αγορά, αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος, λόγω φυσικά και της συγκυρίας των capital controls.
Με τη μόνιμη αδειοδότηση των εταιρειών μας, τακτοποιήθηκε μεν η αγορά των παιγνίων, αλλά όπως
γίνεται και με κάθε τι καινούργιο προέκυψαν κι οι παιδικές ασθένειες. Μια από αυτές ήταν και το
μέγιστο ποντάρισμα των 2€ στα σλοτς. Αυτό το γεγονός ώθησε πολλούς παίκτες να επιλέξουν την
παράνομη αγορά. Βεβαίως με παρέμβαση της ΕΕΕΠ υπήρξε κάποια λύση, παρόλα αυτά η γνωριμία των
παικτών με την παράνομη αγορά είχε ήδη ξεκινήσει.
Μετά, βιώσαμε την εποχή του κορονοϊού και της καραντίνας. Ήταν η εποχή που έφερε και τις
μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες των ομάδων. Τότε η πολιτεία αποφάσισε να βάλει ένα νέο φόρο
στο διαδικτυακό στοιχηματισμό. Έναν φόρο που είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι δεν
προβλέπονταν στις αδειοδοτήσεις. Και φυσικά μιλώ για τον φόρο κέρδους των παικτών. Ως εκ
τούτου, είναι εύλογο ότι καμία από τις εταιρείες δεν τον είχε υπολογίσει στα business plan που είχαν υποβληθεί αρχικά στις αρμόδιες αρχές. Και είναι κομβικής σημασίας αυτή η αλλαγή, καθώς αλλάζει σημαντικά στους αριθμούς» είπε ο κύριος Λευκαρίτης.
Σέβη Πόντη: Το πρόβλημα της διαφήμισης
Η κα Σέβη Πόντη, Country Manager της NetΒet, ανέλυσε με πολλά παραδείγματα τον τρόπο που διαφημίζονται οι παράνομοι στα μεγάλα δίκτυα META, Google. Πως δεν υπάρχει ορθή διαχείριση από τα site της παράνομης διαφήμισης. Αλλά και την εμπλοκή κάποιον influencers στο κύκλο αυτόν.
Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία επισημάνθηκε η ατιμωρησία όσων εμπλέκονται στο παράνομο παίγνιο. Ενώ με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τους κάνει πιο θρασείς καθώς τα κέρδη είναι για όλους πολύ υψηλά.
Σε παρέμβαση ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, κος Τζερμιαδιανός ανέλυσε γιατί είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός της ροής των συναλλαγών. Αλλά και ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία πολλών φορέων.
Γιώργος Μαυρωτάς: Η δράση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.
Στην συνέχεια τον λόγω έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κος Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος ανέλυσε την δράση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού που επιχειρεί να ελέγξει, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, προσπάθειες αλλοίωσης αποτελεσμάτων και στημένων αγώνων στον αθλητισμό.
Επεσήμανε δε, πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία πολλών φορέων, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρίας, σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον ανομίας που διακινεί 1 τρισ. ευρώ παγκοσμίως.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ κος Σοφοκλής Πιλάβιος, Δικηγόρος, CAS Arbitrator, ανέφερε πως η λέξη κλειδί είναι συνεργασία. Ωστόσο, η μάχη ενάντια στον παράνομο στοιχηματισμό απαιτεί και την ενεργό συμμετοχή του ίδιου του αθλητικού κινήματος. Προφανώς μέσω των δικαιοδοτικών οργάνων των εθνικών και διεθνών ομοσπονδιών.
Επίσης ανέφερε παραδείγματα χωρών για όποιες ομάδες υπάρχει υποψία ότι υπάρχει εμπλοκή σε στημένους αγώνες περισσότερο από τρεις φορές οι αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές τους αφαιρούν βαθμούς.
Παράνομος τζόγος: Η μεριά της Ελληνικής Αστυνομίας
Ακολούθησαν ο Ταξίαρχος, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας κος Βασίλειος Παπακώστας και ο κος Δημήτρης Τσερτσίδης, Αστυνόμος Α’ Ελληνικής Αστυνομίας, Οικονομική Αστυνομία, οι οποίοι υπήρξαν ιδιαιτέρως διαφωτιστικοί, για τους τρόπους που χρησιμοποιούν τα παράνομα δίκτυα ώστε να μην εντοπίζονται αλλά και να μεταφέρουν μεγάλα ποσά μέσω κρυπτονομισμάτων και άυλων πορτοφολιών χρησιμοποιώντας όλα τα εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα όπως το dark internet κλπ.
Επίσης οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας μίλισαν για τους τρόπους που εντοπίζεται ο παράνομος τζόγος. Έχοντας το δικαίωμα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, τηλεφωνικές επικοινωνίες. Αλλά και χρησιμοποιώντας εξελιγμένες αστυνομικές μέθοδούς σε συνεργασία με την Interpol. Φυσικά τονίσαν ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς και την αγορά. Καθώς η παρανομία βρίσκει πάντα νέους τρόπους να ξεφεύγει από τον νόμο.
Τέλος ο δικηγόρος κος Γιάννης Βοσκόπουλος τόνισε ότι με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών, εάν υπάρχει η βούληση, μπορούν να εντοπισθούν φυσικά πρόσωπα. Που είτε παρανομούν είτε εκπροσωπούν παράνομες εταιρείες παιγνίων και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.
Την ημερίδα έκλεισε ο Chief Compliance and Information, Security Officer της Novibet κος Παναγιώτης Σκύρλας. Μίλησε για τα προβλήματα που εντείνουν το φαινόμενο του παράνομου παιγνίου, όπως η υπερφορολογήση των νομίμων εταιρειών. Επίσης ότι οι αδειοδοτημένοι πάροχοι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους 18 έως 21 ετών. Αλλά και ότι οι παίκτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς όταν επιλέγουν τις νόμιμες εταιρείες, οι οποίες έχουν αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία τους.