Από τις 24 ομάδες που έχουν ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το Ασιατικό Κύπελλο, υπάρχουν και αποστολές που η πολιτική σχέση των κυβερνήσεών τους με την ηγεσία των ΗΑΕ είναι κάθε άλλο παρά καλή. Δύο εξ αυτών είναι η Βόρειος Κορέα και το Κατάρ! Για διαφορετικούς λόγους κάθε μία.
Η σχέση της Βορείου Κορέας με τα ΗΕΑ διέρχονται κρίση, μετά την αποπομπή της διπλωματικής αποστολής της Βορείου Κορέας από τα Εμιράτα πέρσι τέτοιον καιρό περίπου (Δεκέμβριος του 2017 συγκεκριμένα), ως αποτέλεσμα των πιέσεων της διεθνούς κοινότητας προς την Πιονγιάνγκ με στόχο τον περιορισμό των πυρηνικών. Οι εργαζόμενοι πολίτες της Βορείου Κορέας στις κατασκευές στα Εμιράτα δεν αποπέμφθηκαν από τη χώρα, έχουν ελαστική αντιμετώπιση (όπως και η εθνική ομάδα κατά την έκδοση βίζας για το Ασιατικό Κύπελλο), αν και φυσικά δυσκολεύει η ζωή τους στη Μέση Ανατολή χωρίς να έχουν μία πρεσβεία της πατρίδας του να αποταθούν σε περίπτωση ανάγκης.
Σε κρίση είναι και οι διπλωματικές σχέσεις των ΗΑΕ με το Κατάρ, το οποίο εδώ κι ενάμιση χρόνο βρίσκεται υπό εμπάργκο αέρος, θαλάσσης και ξηράς από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, που κατηγορούν την Ντόχα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία! Το Κατάρ έσυρε στον ΟΗΕ τα Εμιράτα που διατάχθηκαν να επιτρέψουν την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί από την έναρξη της διπλωματικής κρίσης, αλλά και σε φοιτητές να επιστρέψουν στα ΗΑΕ να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους που διακόπηκαν αιφνιδίως από τις εξελίξεις αυτές.
Super προσφορά* ημέρας στο Τότεναμ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Απόψε τα δύο μαύρα πρόβατα της διπλωματίας των Εμιράτων συναντιούνται σε ποδοσφαιρική μάχη. Ομως ο εχθρός του εχθρού μου, δεν είναι πάντα φίλος. Ειδικά όταν διακυβεύεται μια πρόκριση. Γιατί αν χάσει και απόψε η Β. Κορέα δεν έχει πια ελπίδες πρόκρισης, μετά το βαρύ 4-0 της πρεμιέρας με τη Σαουδική Αραβία, που έκανε και χθες πάρτυ.
Αν ρίξεις μια ματιά στα αποτελέσματα της Βορείου Κορέας εκτός έδρας, θα διαπιστώσεις πως έχει κερδίσει μόνο την Κινεζική Ταϊπέι ( 0-2) και τη Μαλαισία (1-4), ενώ έχει σκοράρει και σε τέσσερις ισοπαλίες (με Κίνα 1-1), με Βιετνάμ 1-1, με Χονγκ Κονγκ 1-1 και Κατάρ 2-2), ενώ ποτέ δεν σκόραρε σε ματς που έχασε.
Το Κατάρ, βέβαια, από το 2-2 κόντρα στη Βόρειο Κορέα το 2017 μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει πολλά στο ποδοσφαιρικό οργανόγραμμά του. Εχει στον πάγκο τον Ισπανό Φέλιξ Σαντσεζ και στοχεύει στην πρόσληψη του Βενγκέρ (!) ενόψει μουντιάλ, έχει ανανεώσει σε απίστευτο βαθμό το ρόστερ του και ο μέσος όρος ηλικίας της αποστολής της είναι 25 έτη.
Η φόρμα της ομάδας του Σάντσεζ δεν είναι δα και η καλύτερη, ούτε και η νίκη της πρεμιέρας κόντρα στο Λίβανο δεν είναι ενδεικτική της δυναμικής της ως ομάδα. Σε κάθε περίπτωση το Κατάρ εκτιμάται πως ΔΕΝ είναι αυτό που παρουσιάζουν οι αποδόσεις. Το σετάκι του 1,43-1,47 στο διπλό κρίνεται υπερβολικό, ειδικά υπό το πρίσμα ενός πιθανού γκολ των ΒορειοΚορεατών.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι Κορεάτες έπαιξαν με παίκτη λιγότερο για ένα ημίχρονο και παραπάνω κόντρα στη Σαουδική Αραβία, διαφορετική θα ήταν η εικόνα του ματς αν συνέχιζαν 11 vs 11. Τέλος πάντων η Κορέα με 11 παίκτες δεν είναι ανέκδοτο, ειδικά για αντίπαλους της δυναμικής του Κατάρ που δεν δείχνει να έχει εκτόπισμα παρόμοιο με αυτό των Σαουδαράβων. Το αμφίσκορο έχει μακράν περισσότερες πιθανότητες από όσο “μαρτυράει” το 2,22 της Betshop!
*** Ακόμα και αν συμφωνούσα με το σετ αποδόσεων του Ομάν – Ιαπωνία (που ΔΕΝ συμφωνώ), το παιχνίδι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται για μακράν πιο αμφίρροπο από όσο προκύπτει αν κανείς πάρει τοις μετρητοίς τα 8άρια στον άσο του Ομάν. Οχι ότι είναι καλύτερη ομάδα από τους πιο “λάτιν” Ιάπωνες, αλλά ένα γκολ μπορούν να το πετύχουν απέναντι σε μία άμυνα εξίσου αφελή (μόλις σε 2/10 ματς εκτός έδρας απότο 2016 δεν έχει δεχτεί γκολ η Ιαπωνία). Το 2,22 στο αμφισκορο της Stoiximan μπορεί να έρθει πολύ ευκολότερα από όσο νομίζει ο μπουκ…
*** Το να λέγεσαι Εκτορ Ραούλ Κούπερ και να είσαι πλέον ομοσπονδιακός τεχνικός του Ουζεμπικστάν, το λες και κατάντια. Και πιο κατάντια είναι να μην έχεις καταφέρει να βάλεις ένα λιθαράκι σε ένα τόσο φτωχό ποδόσφαιρο, που θα ήταν προσθετικό ακόμα και το παραμικρό. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, το μόνο που ήξερες και ξέρεις για το ποδόσφαιρο του Ουζμπεκιστάν, είναι ο… Τζαφάρ Ιρισμέτοφ. Πέραν τουτου, ουδέν! Οχι ότι το Τουρκμενιστάν είναι τίποτε το ιδιαίτερο, παγκοσμίως άγνωστοι οι παικτες του πλην ενός, του μέσου Μινγκάζοφ της Σλάβια Πράγας. Αλλά στο δρόμο για τα Εμιράτα και από το 2016 ως σήμερα γενικότερα, οι Ουζμπέκοι έχουν εκτός έδρας μόλις ένα διπλό, το 0-1 στο Κατάρ το 2016, ενώ το Τουρκμενιστάν έχει κάνει νίκη και στην Ταϊπέι και στο Αφγανιστάν και στην Ινδία αδερφέ! Οσο και να πεις, ένα κλικ καλύτερη εικόνα την έχει δείξει! Πώς προκύπτει το 8,00 στον άσο του μεταξύ τους ματς; Από την παράδοση του 5./5 για τους Ουζμπεκους; Αδύναμο κριτήριο μόνη της η παράδοση. Και σε κάθε περίπτωση επιτρέπει παιχνίδι με το ασιατικό χάντικαπ. Ο άσος (+1) στο 2,03 της Betshop είναι 100% επιλέξιμος!