Θ. Χαρόπουλος: Σε …παρατασοπέναλτι ή με την ψυχή στο στόμα - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Θ. Χαρόπουλος: Σε …παρατασοπέναλτι ή με την ψυχή στο στόμα

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 07:27 24/01/2019

Ασιατικού κυπέλλου συνέχεια απόψε, με προημιτελική φάση και δύο σπουδαία ματς! Ας είμαστε ειλικρινείς, όμως! Μεγάλη πλάκα μας έκαναν στους “16” οι φαβόρες, εκ των οποίων όλες, ΟΛΕΣ, πλην Ιράν πέρασαν σε παρατασοπέναλτι ή με την ψυχή στο στόμα και μισό μηδέν! 

Απόψε η Ιαπωνία θα δοκιμαστεί κόντρα στο Βιετνάμ και το “πλην Ιράν απέναντι στην Κίνα. Οι νικητές των δύο αυτών αγώνων, άλλωστε, θα συνθέσουν και το ένα ζευγάρι των ημιτελικών, αυτό της προσεχούς Δευτέρας.

ΒΙΕΤΝΑΜ – ΙΑΠΩΝΙΑ (ώρα έναρξης 15:00)

Πέρασε στα πέναλτι την Ιροδανία το Βιετνάμ (1-1, 4-2) μετά από καλό ματς απέναντι στην Ιορδανία. Εμεινε πίσω στο σκορ, κινδύνευσε να χάσει το ματς από το πρώτο ημίχρονο, αλλά αφού έμεινε το ματς στο μισό γκολ μπήκε με αποφασιστικότητα στο β΄ μέρος, ισοφάρισε (Κονγκ Φουένγκ 51’) και απείλησε μάλιστα και με νίκη στα 90’ το φαβορί Ιροδανία. Πέρασε δικαιότατα εν πολλοίς.

Το δελτίο αξιολόγησης του Χανγκ-Σέο Παρκ στους 16 μήνες που ηγείται της τεχνικής ηγεσίας του Βιετνάμ, έχει κάτι παραπάνω από θετικό πρόσημο και απόψε ο πετυχημένος τεχνικός έχει την ευκαιρία να πετύχει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του Ασιατικού Κυπέλλου αποκλείοντας τους Ιάπωνες. “Οι παίκτες της Ιαπωνίας είναι έμπειροι και ταλαντούχοι, έτσι εμείς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και να είμαστε προετοιμασμένοι τέλεια για να εξαντλήσουμε τις όποιες πιθανότητές μας. Τα πονταρίσματα είναι υπέρ της Ιαπωνίας, αλλά το τημ μας δουλεύει σκληρά για να πετύχουμε τη νίκη και οι παίκτες μας θα παλέψουν ως το τέλος χωρίς φόβο”.

Ο Παρκ δεν έχει απώλειες ενόψει Ιαπωνίας και αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του με την καλύτερη κατά την κρίση του ενδεκάδα.

Ηταν καλή αμυντικά απέναντι στη Σαουδική Αραβία η Ιαπωνία, αλλά επιθετικά εξαφανισμένη! Σκόραρε σε μία από τις ελάχιστες φάσεις της με τον Τομιγιάσου (20’) και μετά έπαιξε σαν το …ποντίκι με τη γάτα και κλείστηκε να προστατεύσει το σκορ απέναντι σε μία καλύτερη Σαουδική Αραβία που δεν μπορούσε να σκοράρει σε μία από τις πάμπολλες φάσεις που απείλησε τα καρέ του Γκόντα.  

Ο τεχνικός της Ιαπωνίας, Χαζίμε Μοριγιάσου, δεν κρύβεται πίσω από λέξεις “Είμαστε εδώ για να πάρουμε τον τίτλο, αλλά θέλουμε ακόμα βελτίωση, διαθέτουμε νέους παίκτες που υπολείπονται σε εμπειρία. Με το Βιετνάμ θα παίξουμε ένα δύσκολο ματς και θα κάνουμε το καλύτερο “κουβαλώντας” και την αισιοδοξία που μας γέμισαν οι τέσσερις νίκες στα ισάριθμα πρώτα ματς του τουρνουά”. 

Για τους …γαλαζοαίματους του ασιατικού ποδοσφαίρου, τους τετράκις πρωταθλητές Ασίας Ιάπωνες, δεν υπολογίζεται απόψε ο στράικερ της Νιούκαστλ, ο Μούτο. Και εκεί τελειώνουν τα όποια προβλήματα.

Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο και ο πρόεδρος του Βιετνάμ Τραν Ντάι Κουάνγκ υπό το …βλέμμα του Χο Τσι Μινχ

Εγκυκλο-bet-ια: Καταλύτης -στη χημεία- λέγεται ο παράγοντας αυτός που προκαλεί μία χημική αντίδραση, δίχως να μεταβάλλεται η δική του σύνθεση. Στην πολιτική ιστορία και την ανεξαρτησία του Βιετνάμ, καταλύτης λέγεται η… Ιαπωνία! Το Βιετνάμ, αποικία της Γαλλίας στις απαρχές του 20ού αιώνα, ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο στις 2/9/1945 από τον ιστορικό εθνάρχη του, τον Χο Τσι Μινχ. Τι μεσολάβησε ως τότε; Το προτεκτοράτο της Γαλλίας εν μέρει είχε καταληφθεί το 1940 από την Ιαπωνία, η οποία έψαχνε κρίσιμο χώρο για στρατιωτικές βάσεις να επιχειρεί Νοτιοανατολική Ασία κατά των Συμμάχων (Β’Π.Π.). Οι Ιάπωνες ήταν αυτοί που “καθαίρεσαν” αργότερα τη γαλλική διακυβέρνηση του Βισί και συνέδραμαν στην ανάδειξη ως ηγέτη του Χο Τσι Μινχ. Ο οποίος στη συνέχεια προέβη στη δημιουργία της Βιετμινχ (Ενωση για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ) με τη στήριξη και την αρωγή της Ιαπωνίας. Παρά ταύτα, όταν ο Χο Τσι Μινχ διείδε την ευκαιρία της ουσιαστικής ανεξαρτησίας να περνάει μέσα από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία έγινε εχθρός που πολεμήθηκε για να φύγει από τα βιετναμέζικα εδάφη, με αντάλλαγμα τη συνδρομή του Βιετνάμ στις στρατηγικές των Αμερικανών κατά του Αυτοκράτορα. Οσα έγιναν από εκεί και πέρα μεταξύ Ανόι και Ουάσινγκτον και οδήγησαν στην πολυετή δοκιμασία του Βιετνάμ, τους δύο απελευθερωτικούς πολέμους, δεν είναι κομμάτι αυτής της ιστορίας. Μια φορά, η Ιαπωνία ήταν αυτή που της έδειξε το δρόμο, αυτή που για δύο αιώνες περίπου έχει σχέσεις αδελφικές και συνεργασίας με το Βιετνάμ.

*** Tip: Οταν ο Χο Τσι Μινχ μπροστά σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους ανακοίνωσε την ανεξαρτησία του Βιετνάμ, χρησιμοποίησε αυτούσια μέρη από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών του 1776! Τον επόμενο μήνα μάλιστα ζήτησε από τον ίδιο τον Χάρυ Τρούμαν (Harry S. Truman) να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Βιετνάμ. Ολα αυτά, 10 χρόνια πριν την έναρξη του Πολέμου του Βιετνάμ, της μεγαλύτερης ένοπλης σύγκρουσης Ανατολής και Δύσης εν μέσω Ψυχρού Πολέμου.

ΚΙΝΑ – ΙΡΑΝ (ώρα έναρξης 18:00)

Μαρτύρησε η Κίνα έως ότου υποτάξει 1-2 την Ταϊλάνδη, μάλιστα με ανατροπή μετά το 65’ και τέρματα των Ξιαο Ζι (67’) και Γκάο Λιν (71’). Μετρια εμφάνιση, με ξεσπάσματα, εμφανές πρόβλημα στην πίεση. Αλλη ομάδα δε μετά το 60’ ειδικά μετά την ισοφάριση έδειξε δυνατότητες.

Ο Μαρσέλο Λίπι κατά την πάγια τακτική του ανακήρυξε σε κορυφαία ομάδα την αντίπαλό του: “Προφανώς και το Ιράν είναι μία από τις τοπ ομάδες της Ασίας, παίξανε μουντιάλ, μάλιστα πολύ καλά, είναι καλά προπονημένοι, άριστοι τεχνικά, οργανωμένοι και ποιοτικοί ως ομάδα. Παρά ταύτα έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, αισιοδοξώ πως είμαστε έτοιμοι για ένα τόσο σκληρό παιχνίδι”.

Ο Γου Λέι είναι και η μόνη έγνοια του Ιταλού κόουτς, με τη συμμετοχή του 27χρονου ηγετικού χαφ (3/2) να κρίνεται την 12η ώρα λόγω τραυματισμού στον ώμο. Πέραν αυτού, πλήρεις οι Κινέζοι.

Τη μοναδική άνετη νίκη των φαβορί της πρώτης νοκ άουτ φάσης πέτυχε το Ιράν, 2-0 το Ομάν με καλή εμφάνιση (ειδικά στο β’ μέρος) και φάσεις για μεγαλύτερο σκορ. Παρά ταύτα, καρδιοχτύπησε και χρειάστηκε να αποκρούσει πέναλτι ο Μπιενρανβάντ για να μην βρεθεί να κυνηγάει το σκορ στο 3ο μόλις λεπτό!

“Προφανώς παίζουμε το ματς της ζωής μας κόντρα στην Κίνα” είπε χωρίς περιστροφές ο Κάρλος Κεϊρόζ ενόψει της μάχης του Ιράν με την Κίνααπόψε. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ιρανών, πάντως, ξέρει πως σε 6 αναμετρήσεις στο πλαίσιο τέτοιου τουρνουά, το Ιράν είναι αήττητο και έχει 4-2-0 ρεκόρ με την Κίνα.

Πλήρης η ομάδα του Ιράν, ο Κεϊρόζ θα παρατάξει ό,τι νομίζει ως καλύτερη ενδεκάδα κόντρα στην Κίαν του Λίπι. 

Εγκυκλο-bet-ια: Αμοιβαία συμφεροντολογικές σχέσεις διέπουν το Ιράν και την Κίνα και οι πολυδιαφημισμένη φιλία και συνεργασία 2000 ετών είναι μία φούσκα και τίποτε περισσότερο. ΟΚ, οι δρόμοι του μεταξιού έφεραν την Κίνα και την Περσία σε οικονομικό και εμπορικό εναγκαλισμό αιώνες πριν, αλλά ως εκεί. Όταν ο Σάχης δέχτηκε την επίσκεψη του προέδρου του ΚΚΚ το 1978 -μήνες μόνο πριν την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν- ο μεν Σάχης διατράνωνε τις αδελφικές σχέσεις με την Κίνα, ο δε ηγέτης της επανάστασης Αγιατολάχ Χομεϊνί εξαπέλυε μύδρους για “Ιμπεριαλιστικές τακτικές της Κίνας”. Αναγκάζοντας το Πεκίνο σε αναδίπλωση και δικαιολογίες του στυλ “Ποια επίσκεψη; Σταματήσαμε για καύσιμα στην Τεχεράνη”! Και όταν μερικά χρόνια αργότερα η Κίνα αποτέλεσε τον πιο στενό συνεργάτη προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στον πόλεμο του Ιράν με το Ιράκ, το -αδύναμο ακόμα τότε- Πεκίνο άλλαξε στάση υπό την πίεση των ΗΠΑ και πλάσαρε και στο Ιράκ όπλα και πυρομαχικά, πριν αναγκαστεί από την Ουάσινγκτον να παύσει τις δραστηριότητες και προς τις δύο πλευρές. Ακόμα και στις μέρες μας, βεβαίως, στο Ιράν η Κίνα εκτιμάται περισσότερο ως ένας ευκαιριακός σύμμαχος σε περιόδους κρίσης και όχι μια αξιόπιστη διπλωματική οδός. Ενώ για την Κίνα η Τεχεράνη είναι αναγκαίο κακό, αφού αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της σε πετρέλαιο, ακόμα και την τρέχουσα περίοδο που το Ιράν υφίσταται εμπάργκο εξαγωγών πετρελαίου από τη Δύση, ελέω επιπλοκών στις σχέσεις με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Κίνα και Ιράν, φιλία και συνεργασία… αναγκαίο κακό!

Tip: Η εμπλοκή 5.000 και πλέον Ουιγούρων μαχητών στις μάχες της Συρίας είναι ότι καλύτερο για την Κίνα και ίσως και μοχλός πίεσης του Ιράν προς το Πεκίνο. Διότι οι Κινέζοι θα ήθελαν πολύ να μην ξαναδούν τους Τουρκογενείς αυτονομιστές στα εδάφη τους, μόνο προβλήματα μπορεί να προξενήσουν μελλοντικά. Και το Ιράν θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά αυτό, είναι κουβέντα άλλης μέρας.

Τι παίζουμε

Με την έως τώρα εικόνα των φαβορί στα νοκ άουτ, την ψυχωμένη προσπάθεια της χρυσής γενιάς των Βιετναμέζων και την όχι ιδανική αγωνιστική παρουσία της Ιαπωνίας, το 1,25-1,35 για νίκη του ακλόνητου -είναι η αλήθεια- φαβορί, δεν έχουν την παραμικρή λογική. Στοιχηματικά μιλώντας. Πάντως οι δύο ομάδες παρά την άψογη σχέση των χωρών, ελάχιστες φορές έχουν αναμετρηθεί, μόλις δύο, νίκες των Ιαπώνων και στα δύο, τελευταία ένα φιλικό του 2011 (1-0). Δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς η Ιαπωνία που δεν δέχτηκε γκολ σε καταστάσεις πολιορκίας από τη μουντιαλική Σαουδική Αραβία, θα δεχτεί από το ταπεινό Βιετνάμ. Και δυσκολεύομαι εξίσου να σχηματίσω εικόνα αγωνιστική στο μυαλό μου, σύμφωνα με την οποία η Ιαπωνία θα ρισκάρει προς χάριν της τέρψης του κοινού με γκολ. Εξασφάλιση άμυνας και ένα γκολ στην κόντρα θα ψάξει το φαβορί, δύσκολα θα ανοίξει ιδιαίτερα το σκορ και τα 2-3 γκολ στο 1,97 της Stoiximan μου φαίνονται για κάτι παραπάνω από μία καλή πιθανότητα.

Ούτε καν σκέψη δεν υπάρχει για σημείο του 1,35-1,40 σε προημιτελικό τέτοιου τουρνουά. Στα γκολ το “ζουμί”. Η Κίνα στα τελευταία της 11 νοκ άουτ παιχνίδια σε τελική φάση Ασιατικού Κυπέλλου, έχει κρατήσει το μηδέν παθητικό μόλις σε ένα, το 3-0 με το Ιράκ το 2004. Το δε Ιράν, συνεχίζει χωρίς να έχει δεχτεί γκολ φέτος στο τουρνουά, με το Ομάν να έχει φτάσει πιο κοντά, αλλά ο για πολλούς κορυφαίος Ασιάτης γκολκίπερ Αλιρεζά Μπιενρανβάντ, έπιασε πέναλτι στο μεταξύ τους ματς. Τα 10/11 γκολ των αγώνων της Κίνας σημειώθηκαν μετά το ημίωρο, το ίδιο και τα 3/9 του Ιράν. Κρισιμο ματς για να πέσουν όλα τα ρίσκα στο τραπέζι από νωρίς. Το Goal μετά το 28’ στο 2,08 του Stoiximan.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ TIPSTERS