Θ. Χαρόπουλος: Η άχαστη και η …παρθένα! - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Θ. Χαρόπουλος: Η άχαστη και η …παρθένα!

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 10:06 01/02/2019

Η βόλτα μας στα γήπεδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία ξεκίνησε πριν από 20+ μέρες, φτάνει στο τέλος της απόψε, με το μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ασίας μεταξύ της Ιαπωνίας και του Κατάρ, μεταξύ της δαφνοστεφανωμένης και της πρωτάρας.

Δαφνοστεφανωμένη, ασφαλώς, είναι η Ιαπωνία, η πιο πετυχημένη εθνική ομάδα της Ασίας. Με τέσσερις κατακτήσεις τροπαίου, όλες από το 1992 κι ένθεν όταν και το πήρε πρώτη φορά, στη διοργάνωση που έγινε στα δικά της γήπεδα. Μάλιστα, σε ισάριθμους τελικούς. Ποτέ η Ιαπωνία δεν έφτασε στην βρύση και να πιει… το λαστιχάκι! Πήγε τελικό; Το σήκωσε. Μάλιστα με μόλις ένα τέρμα παθητικό, σε εκείνο το 3-1 επί της Κίνας το 2004, ενώ στους τέσσερις τελικούς της, τις τρεις φορές κέρδισε στα 90’ και μόλις μία στην παράταση, το 2011 κόντρα στην Αυστραλία, στο τελευταίο της νικηφόρο τουρνουά που όλως τυχαίως διεξήχθη στα εδάφη της σημερινής της αντιπάλου, στο Κατάρ. Πέναλτι, η Ιαπωνία δεν χρειάστηκε ποτέ!

Οι φιναλίστ ομοσπονδιακοί, Μοριγιάσου και Σάντσεζ (δεξιά)

Πρωτάρα, η εθνική ομάδα του Κατάρ. Αυτή που μέχρι προ εβδομάδας δεν είχε καν παίξει προημιτελικό. Και αποδείχτηκε πως …ήταν να μην το κάνει. Το έπραξε και είναι ασταμάτητη, έφτασε τρένο στον τελικό με 6/6 και δίχως έστω ένα γκολ παθητικό! Ε, δεν το λες και λίγο. Για ομάδα, πάντως, που διαγράφει τέτοια πορεία πρώτη φορά στην ιστορία της, το Κατάρ έχει εξαιρετική παρουσία κόντρα στην Ιαπωνία. Σε τέσσερις συναντήσεις τους στο πλαίσιο του Ασιατικού Κυπέλλου, το Κατάρ μόνο μια φορά έχει χάσει από την Ιαπωνία, το 2011 με 3-2 στην έδρα της, την Ντόχα! Στα άλλα τρία ματς έχουν δύο ισοπαλίες 1-1 και μία νίκη 0-3 το 1988. Οι δυο τους έχουν στην παράδοση και δύο ματς για προκριματικά μουντιάλ, 1-1 το 2009 και νίκη της Ιαπωνίας 3-0 το 2008.

Η Ιαπωνία 

Πέρασε στον τελικό με επικό 3-0 επί του φαβορί της διοργάνωσης Ιράν, με όλα τα γκολ μάλιστα στο β’ ημίχρονο, με δράστη τον Οσάκο δις (56’, 67’) και τον Χαραγκούτσι στο 90’. Έπαιξε με τα νεύρα των Ιρανών που προδόθηκαν από το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας που επιχείρησαν να παίξουν και εκτέθηκαν αμυντικά σε αρκετές φάσεις. 

Για Ιαπωνία, οι αλλαγές στο ρόστερ και τα 2-3 μεγάλα ονόματα που έμειναν εκτός από τον Χατζίμε Μοριγιάσου, έδωσαν ευκαιρία να λάμψουν σε παίκτες σαν τον Γιούγια Οσάκο που επέστρεψε από τραυματισμό στον ημιτελικό και με δύο τέρματά του έστειλε την ομάδα του στο μεγάλο τελικό. Πρώτος σκόρερ δεν είναι στη διοργάνωση ο Οσάκο, αλλά με 4 γκολ σε 3 εμφανίσεις είναι ο πιο αποτελεσματικός, με ένα τέρμα κάθε 53,5 λεπτά αγώνα, έναντι των 66’ του Αλί! 

Ο κόουτς Μοριγιάσου ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της ποδοσφαιρικής Ιαπωνίας το 1992 και διεκδικεί το δικαίωμα να γίνει ο πρώτος στην Ιστορία που θα κατακτήσει την κούπα και ως παίκτης και ως προπονητής! Ο Μοριγιάσου, δε, αν το σηκώσει θα γίνει ο πρώτος Ιάπωνας που το πετυχαίνει, αφού τα προηγούμενα τρία τρόπαια κατακτήθηκαν με ομοσπονδιακούς από Ολλανδία, Γαλλία, Βραζιλία και Ιταλία αντίστοιχα!

Πλήρης η Ιαπωνία στον τελικό

Υπό το πρίσμα των κανονισμών της ΦΙΦΑ με τους οποίους έχει εναρμονιστεί η AFC όλες οι κάρτες μηδενίστηκαν μετά τα προημιτελικά, κόκκινες δεν είδαν οι Ιάπωνες, τραυματισμοί δεν υφίστανται, έτσι ο Μοριγιάσου θα έχει πλήρη αποστολή για να διαλέξει την κατά την εκτίμησή του καλύτερη 11άδα ενόψει Κατάρ.

“Θέλουμε να πάρουμε το τρόπαιο πίσω στο σπίτι μας, έχουμε κάνει έξι βήματα και πάμε για το έβδομο με προσήλωση στον στόχο” είπε ο Μοριγιάσου που υπογράμμισε ότι: “Ξέρουμε πόσο καλή είναι η αντίπαλός μας με 16 γκολ ενεργητικό και κανένα παθητικό, θα είναι δύσκολο ματς, αλλά τους έχουμε αναλύσει και είμαστε έτοιμοι”.

Το Κατάρ

Έκανε τη νίκη του τουρνουά διασύροντας με 4-0 την διοργανώτρια ομάδα των ΗΑΕ στον ημιτελικό, παίζοντας γρήγορα, με καλή στρατηγική, δίνοντας χώρο στην αφελή γηπεδούχο και σκοτώνοντάς την στις κόντρα επιθέσεις και όχι μόνο. Τα γκολ της τεράστιας νίκης σε ένα κατάμεστο με αντίπαλους στάδιο, πέτυχαν οι Κούκι (22’), Αλί (37’), Αλ Χάιντος (80’) και Ισμαέλ (93’).

Ο Αλμόεζ Αλί, πρώτος σκόρερ του τουρνουά ως τώρα με 8 γκολ, διεκδικεί το τρόπαιο το υτοπ σκόρερ για πρώτη φορά στην ιστορία ποδοσφαιριστή από το Κατάρ και ενώ μέχρι πριν το τουρνουά σε 13 εμφανίσεις με την ομάδα του φέτος είχε βάλει μόλις 1 γκολ, αφού είναι συνήθως εξτρεμάκι, όχι φουνταριστός! Στην εθνική, όμως, μεταμορφώνεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ο τοπ σκόρερ και του τελευταίου Ασιατικού Κυπελλου U23 από πέρσι στην Κίνα!

Από κοντά και ο Ακράμ Αφίφ, ο κορυφαίος ασίστμαν της διοργάνωσης με 8 ως τώρα, αλλά και με 20 τελικές πάσες σε χαμένες κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησε για τους συμπαίκτες του!

Επέστρεψαν άπαντες ενόψει τελικού στο Κατάρ

Η ομάδα του Κόλπου στερήθηκε των υπηρεσιών δύο παικτών στα ημιτελικά, του μέσου Χατίμ  (5/1) και του μέσου Αλ Ράουι (5/2), αμφότεροι εξέτισαν όμως και είναι διαθέσιμοι, έτσι ο Σάντσεζ θα έχει πλήρη αποστολή, θα παίξει με την κατά τεκμήριο ισχυρότερη σύνθεση.

“Μια νίκη θα είναι ιστορικής σημασίας για το Κατάρ”, είπε ο …επίτιμος πολίτης Κατάρ, ο Καταλανός κόουτς Σάντσεζ και τόνισε πως: “Κάναμε ως τώρα έξι ματς, έξι ιστορίες. Ο τελικός με την Ιαπωνία είναι μια 7η ιστορία, υπάρχει άγχος, αλλά δημιουργικό, πιστεύουμε στους εαυτούς μας”.

Ο διαιτητής

Ο 41χρονος Ουζμπέκος Ρασβάν Ιρμάτοφ δεν είναι απλά ο κορυφαίος Ασιάτης ρέφερι, είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και με εμπειρία κορυφαίων αγώνων, τόσο σε διασυλλογικό όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Πλάι του, οι συμπατριώτες του Ράσουλοφ και Σαϊντοφ, με τον Κινέζο Μα Νινγκ τέταρτο και τον Ιταλό Πάολο Βαλερί υπεύθυνο του VAR.

Ο Ιρμάτοφ ως τώρα στο τουρνουά σφύριξε τα Συρία-Παλαιστίνη (0-0, 5 κίτρινες, 1 κόκκινη), Ιράν-Ιράκ (0-0, 5 κίτρινες), Ιαπωνία-Σαουδική Αραβία (1-0, 3 κίτρινες) και Ν. Κορέα-Κατάρ (0-1, 4 κίτρινες).

Τι παίζουμε

Το Κατάρ εξακολουθεί να είναι γκραν αουτσάιντερ για την κούπα παρά την τρομερή πορεία του ως τώρα. Κάτι που προφανώς προκύπτει στους μπουκ τόσο από την παράδοση των 4/4 νικητήριων τελικών της Ιαπωνίας, όσο και από την πολύ …κομπιουτεριζέ απόδοσή τους, την δίχως λάθη παρουσία τους ως τώρα στο τουρνουά. Το Κατάρ, πάντως, που ως τώρα δεν έχει καν δεχτεί γκολ, δεν “αξίζει” τέτοιας αντιμετώπισης από τους odds makers, ειδικά αφ ης στιγμήςο άσος δεν είναι σημείο του 1,70-1,80 που ίσως (ΙΣΩΣ) δικαιολογύσε αντίστοιχα χαμηλό δεκαδκό στην κατάκτηση, αλλά στο αρκετά υψηλό 2,20 που σημαίνει πως και οι μπουκ αμφίρροπο το βλέπουν. Ε, αμφίρροπο με απόδοση στο 2,50 της Winmasters για κατάκτηση του Κατάρ, δεν γίνεται! Θα το τολμήσω!

Κανένα σπεσιαλάκι. Σε 90λεπτα και παράταση τελικών η Ιαπωνία είναι άχαστη. Όσα έπαιξε, τόσα κατέκτησε. Αν είναι αν το χάσει, ας το χάσει στα πέναλτι. Ο δε γκολκίπερ του Κατάρ, ο Αλ Σέεμπ, είναι ο μόνος “παρθένος” ως τώρα στο τουρνουά και η ψυχολογία στο μέρος του. Το δε κατάκτηση Κατάρ στα πέναλτι στο 12,00 της Betshop έχει αναμφίβολα αξία και λόγω απόδοσης.

Εγκυκλο-bet-iα

*** Το πρώτο Ασιατικό Κύπελλο διοργανώθηκε στο Χονγκ Κονγκ το 1954. Το τουρνουά τεσσάρων ομάδων που διεξήχθη, περιελάμβανε τους οικοδεσπότες (Χονγκ Κονγκ) και τους νικητές των τριών υπο-ζωνών της ποδοσφαιρικής Ασίας (κεντρική, ανατολική και δυτική). 

*** Κάθε υπο-συνομοσπονδία (Βόρεια, Νότια, Δυτική) της Ασιατικής Συνομοσπονδίας διεξάγει δικό της διετές πρωτάθλημα. 

*** Οι χώρες της Δυτικής Ασίας κυριάρχησαν τη δεκαετία του ’80 με το Κουβέιτ την πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που κέρδισε το Ασιατικό Κύπελλο το 1980 για να ακολουθήσει με δύο σερί η Σαουδική Αραβία (1984, 1988).

*** Στο Ασιατικό Κύπελλο του 2007 η Αυστραλία έπαιξε στο τουρνουά για πρώτη φορά και έφτασε στα ημιτελικά,

Το Ισραήλ το κατέκτησε το 1964, αποχώρησε δε από την Ασία 10 χρόνια μετά.

*** Εκτός από νέες εισόδους, η Ασία είχε και αποπομπές. Το Ισραήλ ήταν κινούμενη βόμβα μετά τον πόλεμο των έξι ημερών και αποπέμφθηκε το 1974 από την Ασιατική Συνομοσπονδία, για να γίνει δεκτός αργότερα από την ΟΥΕΦΑ.

*** Για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση μπήκε στο τουρνουά το VAR καθώς και “άνοιξε” η τελική φάση σε 24 ομάδες. Επιπλέον πρώτη φορά επιτράπηκε τέταρτη αλλαγή, αν ένα ματς φτάσει στην παράταση.

*** Φέτος αλλάζει η κούπα, το κλασσικό “μπολ” μετά από 60 χρόνια αντικαθίσταται από τρόπαιο σε σχήμα άνθους λοτού. 

*** Η Ιαπωνία είναι πολυνίκης με κατακτήσεις το 1992, το 2000, το 2004 και το 2011.

*** Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού το  Κατάρ διεκδικεί τίτλο δίχως καν να δεχτεί ένα γκολ!

Το νέο τρόπαιο

*** Το Ασιατικό Κύπελλο είναι διοργάνωση με τρομερή επιρροή σε αυτό των πολιτικών προβλημάτων στις διάφορες περιοχές της ηπείρου! Το Κατάρ παίζει στο τουρνουά χωρίς την παραμικρή στήριξη από οπαδούς ή επίσημους, καθώς η διπλωματική κρίση με τις άλλες χώρες του Κόλπου έχει κλείσει τα σύνορα για τους πολίτες της χώρας στα ΗΑ Εμιράτα! Αυτή όμως, δεν είναι η πρώτη τόσο σοβαρή πολιτική κρίση που επηρεάζει το Ασιατικό Κύπελλο. Σοβαρές πολιτικές κρίσεις έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θες το παρελθόν τις αρχές της Συνομοσπονδίας για τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας- Ιράν, αλλά και Βορείου-Νοτίου Κορέας.

*** Στη διοργάνωση του 2011 στο Κατάρ οι Αυστραλοί ισχυρίστηκαν πως οι διοργανωτές γέμιζαν όσ μπορούσαν τα στάδια για αισθητικούς λόγους, με εξαναγκασμό των στρατιωτικών της χώρας να πηγαίνουν στο γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ TIPSTERS