Τβέντε: Από το Τσάμπιονς Λιγκ, στη Β' εθνική - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Τβέντε: Από το Τσάμπιονς Λιγκ, στη Β’ εθνική

Δημοσιεύτηκε: Γιώργος Πετρής στις 12:54 30/04/2018

Είναι σοκαριστικό για τον κόσμο της -αλλά και για μένα τον ίδιο στα τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα ολλανδικά πρωταθλήματα- να βλέπεις ένα γίγαντα όπως η Τβέντε να καταλήγει να αγωνίζεται από τη νέα σεζόν απέναντι σε ομάδες νέων, απέναντι σε πολύ μικρά μεγέθη συλλόγων, και να μπλέκει σε νέες περιπέτειες.

Η Τβέντε -μαζί και με την Αλκμααρ ουσιαστικά- είναι οι μόνες ομάδες που απείλησαν τις τρεις υπερδυνάμεις του ολλανδικού ποδοσφαίρου, οι μόνες που μπόρεσαν να χωθούν σφήνα και να απειλήσουν τα πρωτεία τους. Το ποδόσφαιρο όμως, όπως και η ζωή φυσικά, έχει τα πάνω και τα κάτω του, η πραγματικότητα αλλάζει πολύ γρήγορα και τα δεδομένα ανατρέπονται.

Ας δούμε, όμως, πώς η Τβέντε έφτασε να υποβιβαστεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της, με τους «tukkers» να συμμετέχουν ανελλιπώς από το 1965/66 στα σαλόνια (υποβιβάστηκαν την πρώτη φορά το 1983/84). Μια ομάδα με πολύ και φανατικό κόσμο δίπλα της, είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την τραγική φετινή πορεία, στο 30.000 θέσεων Χρολς Φέστε ο μέσος όρος ήταν περίπου στις 25.000 θεατές.

2008/09: Τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 69 βαθμούς, 11 βαθμούς πίσω από την Αλκμααρ. Τεχνικός ο Στιβ ΜακΚλάρεν, με παίκτες στο ρόστερ όπως ο Ελβετός Ν’Κούφο, ο Αυστριακός Μάρκο Αρναούτοβιτς και ο χαφ Τιοτέ.

2009/10: Πρωταθλήτρια με 86 βαθμούς, ένα βαθμό μπροστά από τον Αγιαξ. Με τον ΜακΚλάρεν και πάλι στον πάγκο κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Ηγετική μορφή και πιο πολύτιμος παίκτης της, ο διεθνής Κοσταρικανός Μπρίαν Ρουίς, που σημείωσε 24 γκολ σε 34 συμμετοχές και βρέθηκε στη δεύτερη θέση τον σκόρερ (πίσω από τον Λουίς Σουάρες του Αγιαξ, που είχε σημειώσει 35!).

2010/11: Δεύτερη θέση με 71 βαθμούς. Εχασε το πρωτάθλημα στο φινάλε, όπου πήγε στο Αμστερνταμ να αντιμετωπίσει τον Αγιαξ. Επαιζε για δύο αποτελέσματα η Τβέντε, αλλά έχασε δίκαια με 3-1. Προπονητής ο Μισέλ Πρεντόμ, ο Ρουίς είχε παραμείνει, ενώ πήρε βοήθεια και από τον Βέλγο Τσαντλί. 3η στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ από τη Βιγιαρεάλ, ενώ κατέκτησε το κύπελλο Ολλανδίας.

Η χρονιά πάντως σημαδεύτηκε από ένα τραγικό γεγονός. Το καλοκαίρι έγιναν έργα ανακατασκευής και αύξησης της χωρητικότητας στο Χρολς Φέστε, όμως ένα κατασκευαστικό λάθος είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση μέρους της οροφής της νέας κερκίδας, προκαλώντας το θάνατο δύο εργατών και τον τραυματισμό άλλων 14.

2011/12: Εκτη θέση με 60 βαθμούς. Τέλος ο Πρεντόμ, ο Κο Αντριάνσε βρέθηκε στον πάγκο, όπου απολύθηκε στις 03/01/2012. Ο Αγγλος ΜακΚλάρεν επανήλθε στο προσκήνιο, αλλά δεν κατάφερε να σώσει και πολλά.

2012/13: Και πάλι στην έκτη θέση, με 62 βαθμούς απολογισμό. Ξεκίνησε με τον ΜακΚλάρεν, τον απέλυσε, συνέχισε με το βοηθό του Αλφρεντ Σρέουντερ. Αποτυχημένη πορεία για ένα αρκετά καλό ρόστερ, με ονόματα όπως οι Τσάντλι, Πρόμες, Καστάνιος, Μπραμά, Φερ, Λάντζαα.

2013/14: 3η θέση με 43 βαθμούς. Καλή σεζόν σε σχέση με τις προηγούμενες, τερμάτισε 8 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Αγιαξ. Ο Σρέουντερ παρέμεινε στο τιμόνι, είχε τον κορμό της περσινής σεζόν, ενώ έκανε εξαιρετικό πρωτάθλημα ο Ντούσαν Τάντιτς.

2014/15: 10η θέση με 43 βαθμούς. Ο Σρέουντερ τεχνικός, αρκετά αλλαγμένο ρόστερ, ήταν η χειρότερή της θέση από το 2003. Ελαμψε το άστρο του Χακίμ Ζιγέκ (νυν Αγιαξ), που σημείωσε 17 γκολ και 17 ασίστ σε 40 παιχνίδια.

Το πιο σημαντικό όμως στη σεζόν ήταν τα οικονομικά προβλήματα, η αφαίρεση έξι βαθμών από την ομοσπονδία και η αποχώρηση του προέδρου Γιόπ Μούνστερμαν (φωτό, ο άνθρωπος που την έφτασε τόσο ψηλά, ήταν και αυτός που την έφερε στο χείλος του γκρεμού) έπειτα από 12 χρόνια στο κλαμπ.

2015/16: 13η θέση με 40 βαθμούς.  Μόλις στις 30 Αυγούστου ο Σρέουντερ απολύθηκε και την ομάδα ανέλαβε ο Ρενε Χάκε (ο οποίος βρέθηκε και στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν). Και πάλι ο Ζιγέκ πρωταγωνιστής με 17 γκολ και 12 ασίστ σε 33 ματς. Αυτή είναι η σεζόν που έφτασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία και τη διάλυση, σώθηκε την τελευταία στιγμή.

2016/17: 7η θέση με 45 βαθμούς. Με ένα ρόστερ πολύ διαφορετικό, με τον Ζιγέκ να φεύγει για τον Αγιαξ και με την ομάδα να τιμωρείται από την UEFA με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η πορεία της προκάλεσε έκπληξη. Πολύ νεαρό ρόστερ, ξεχώρισε ο 18χρονος Τούρκος επιθετικός Ουνάλ (32/18).

2017/18: 18η θέση. Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της. Και πάλι άλλαξε αρκετά στο ρόστερ της, έπεσε πολύ ο μέσος όρος ηλικίας και από την αρχή φάνηκε ότι θα υπάρχουν θέματα. Ο Χάκε απολύθηκε τον Οκτώμβριο και στη θέση του ήρθε ο έμπειρος Χερτγιάν Φερμπέικ, για να απολυθεί και αυτός το Μάρτιο. Ο Μάρινο Πούσιτς ανέλαβε στο τέλος για να πετύχει ένα θαύμα που δεν ήρθε ποτέ.