Με τα xGoals -ή Expected Goals ή xG- φαντάζομαι ότι είστε πια εξοικειωμένοι, έχουν αρχίσει να γίνονται αυτό που λέμε mainstream. Δεν πρόκειται λοιπόν να πω τα βασικά, δεν είμαι εξάλλου και ο πλέον κατάλληλος. Με ένα απλό γκουγκλάρισμα θα βρείτε πολλή πληροφορία για τα xGoals, και γενικότερα τα football analytics, στην αγγλική στοιχηματική κοινότητα.
To μόνο εισαγωγικό λοιπόν που θα κάνω είναι να επιστήσω την προσοχή. Γιατί, όπως κάθε καινούριο φρούτο, τα xGoals μπορεί πολύ εύκολα να παρερμηνευθούν. Και να οδηγήσουν σε τελείως αβάσιμα και παραπλανητικά συμπεράσματα.
Ένα συμπυκνωμένο «βασικό» άρθρο ακριβώς για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το pdf – για την ακρίβεια, ειδικά αν τα έχετε κάπως αόριστα και μπερδεμένα μέσα στο μυαλό σας, πρέπει να το διαβάσετε. Και συγνώμη, τόσο από εσάς που σας παιδεύω με pdf, όσο και κυρίως από τον αρθρογράφο, που δεν βάζω λινκ στο άρθρο του. Αλλά δεν φταίω εγώ. Βλέπετε, το άρθρο είχε πρωτοδημοσιευτεί στο blog της Pinnacle, το οποίο ως γνωστόν είναι αποκλεισμένο στις ελληνικές ip (!). Τι ζητάς τώρα, ρε μάστορα, θα μου πείτε και τι απορείς, εδώ έχουν μπει στην black list σάιτ σύγκρισης αποδόσεων όπως το oddschecker, το blog της Pinnacle σε μάρανε; Άδικο δεν έχετε, αλλά όλα μάς μαραίνουν. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο…
Τα xGoals του πρώτου διμήνου της σεζόν
Μετά και την αγωνιστική του Σαββάτου, συμπληρώσαμε πια 11 αγωνιστικές στην Τσάμπιονσιπ και 12 σε Λιγκ 1 και Λιγκ 2. ΟΚ, στη Λιγκ 1 είναι τυπικό το 12, αφού με την ιστορία της Μπέρι το πρόγραμμα έχει γίνει μπάχαλο, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε στο ένα τέταρτο της σεζόν. Μια καλή στιγμή δηλαδή, πάνω και στις εθνικές, για το πρώτο «τσεκ» της χρονιάς.
Στους τρεις πίνακες του σημερινού blog, έναν για κάθε κατηγορία, βλέπετε τα xGoals των ομάδων σε αυτές τις πρώτες 11-12 αγωνιστικές. Οι πίνακες είναι χωρισμένοι σε «εντός», «εκτός» και «συνολικά» και στον καθένα από αυτούς τους υποπίνακες βλέπετε τα υπέρ xGoals ( xG-att), τα κατά (xG-def) και το xGoals Ratio (xGR). Τα υπέρ xGoals είναι τα γκολ που θα «έπρεπε» να σημειώνει ανά παιχνίδι της η κάθε ομάδα, τα κατά xGoals τα γκολ που θα «έπρεπε» να δέχεται και τo xGoals Ratio ένας δείκτης που προκύπτει πολύ εύκολα: xG-att διά το άθροισμα xG-att συν xG-def. Προφανώς, το xGR παίρνει τιμές από 0 έως και 1, και όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο κυριαρχική/απειλητική είναι η ομάδα στα παιχνίδια της.
Η Λιγκ 1 των 22 ομάδων και ένα καμπανάκι
Μια βασική σημείωση. Στη Λιγκ 1 βλέπετε πως υπάρχουν μόνο 22 ομάδες, καθώς πέρα από την Μπέρι, λείπει και η Μπόλτον. Συνειδητά. Η Μπόλτον στο ξεκίνημα της σεζόν και λόγω των γνωστών προβλημάτων κατέβαζε τα αμούστακα και η data της είναι ακραία. Άχρηστη, με άλλα λόγια, όσον αφορά την ίδια και παραπλανητική όσον αφορά τις αντιπάλους της. Έτσι, δεν τα μετράω τα παιχνίδια της Μπόλτον, σαν να μην έγιναν. Η φετινή Λιγκ 1 για μένα, και μέχρι νεωτέρας, είναι ένα πρωτάθλημα 22 ομάδων. Με δέκα παιχνίδια κάθε αγωνιστική και δύο ομάδες να έχουν ρεπό, αυτή που θα έπαιζε με την Μπέρι και αυτή που παίζει με την Μπόλτον.
Ας φέρω όμως και ένα παράδειγμα, ώστε να γίνει κατανοητό απόλυτα. Η Ίπσουιτς, όπως βλέπετε στον πίνακα, έχει 0,607 xGoals Ratio. Σε αυτό δεν υπολογίζεται το ματς της 31ης Αυγούστου, όταν τότε είχε κάνει πλάκα απέναντι στα πιτσιρίκια της Μπόλτον νικώντας με 5-0. Γιατί αν το μετρήσουμε κι εκείνο το ματς με την Μπόλτον, τότε το xGR της Ίπσουιτς εκτοξεύεται αυτόματα στο 0,678. Που είναι και παραπλανητικό για την Ίπσουιτς και άδικο για τις ομάδες που δεν είχαν την τύχη να φτιάξουν τα νούμερά τους παίζοντας τις πρώτες αγωνιστικές με την Μπόλτον.
Επιπλέον, ένα καμπανάκι. Είμαστε ακόμη νωρίς στη σεζόν, μόλις 12 ματς οι ομάδες της Λιγκ 2, 11 αυτές της Τσάμπιονσιπ, ενώ στη Λιγκ 1 έχουμε ομάδες και με 12 και με 11 και με 10. Όπως έχουμε και την Πόρτσμουθ, που έχει παίξει μόνο 9 – και για τους πίνακες των xGoals μάλιστα μόνο 8, αφού δεν μετράω το παιχνίδι της με την Μπόλτον. Το δείγμα λοιπόν είναι μικρό και πολύ ευμετάβλητο από αγωνιστική σε αγωνιστική. Η Πρέστον, για παράδειγμα, πριν το ματς του Σαββάτου και το 5-1 επί της Μπάρνσλι, είχε xGoals Ratio 0,590 εντός και 0,592 συνολικά. Και τώρα, από ένα μόνο πολύ καλό παιχνίδι, ανέβηκε άμεσα στο 0,661 εντός και στο 0,634 συνολικά.
Δεν χρειάζεται βέβαια να σημειώσω ότι το δείγμα είναι ακόμη μικρότερο όσον αφορά ξεχωριστά τα εντός και τα εκτός έδρας. Ή πως πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν έχουν παίξει όλες με όλες. Κάποιες μπορεί να είχαν πιο εύκολο πρόγραμμα σε αυτό το το πρώτο δίμηνο της σεζόν και να εμφανίζονται ευνοημένες. Και το αντίθετο.
Πώς επηρεάζουν την αγορά τα xGoals και πώς τα διαβάζουμε
Δεν θα τους συζητήσουμε αναλυτικά τους πίνακες. Και να θέλαμε, πρακτικά δεν γίνεται, είναι αμέτρητα τα ερεθίσματα που δίνουν. Έτσι, όποιος ενδιαφέρεται, πολύ απλά, μελετά και ψάχνεται. Από την πλευρά μου, θα δώσω μία ακόμη πάσα. Γιατί εμείς είμαστε στοιχηματζήδες, δεν είμαστε ποδοσφαιρόφιλοι, και μας ενδιαφέρει πάντα η στοιχηματική πλευρά των πραγμάτων.
Τα xGoals λοιπόν, καλώς ή κακώς, επηρεάζουν τη στοιχηματική αγορά. Και το επηρεάζουν μάλιστα ίσως να είναι πολύ soft λέξη. Tα xGoals κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά και είναι ο βασικός παράγοντας επιρροής της. Έτσι, για να κατανοήσει κανείς κάποιες συμπεριφορές της αγοράς, θα πρέπει να κατανοήσει τα xGoals.
Για παράδειγμα, μελετώντας κανείς τους πίνακες των xGoals, καταλαβαίνει αυτό που έχουμε συζητήσει πολλές φορές στα Μαθήματα τα τελευταία χρόνια. Το γιατί δηλαδή η Μπρέντφορντ είναι από τις πιο αγαπημένες ομάδες της αγοράς. Γιατί, ας πούμε, στο Μπρέντφορντ – Μπρίστολ Σίτι πριν από λίγες μέρες ο άσος έκλεισε στο 1,75. Ή γιατί στο Νότιγχαμ – Μπρέντφορντ του Σαββάτου η Μπρέντφορντ δινόταν φαβορί μέσα στο Σίτι Γκράουντ.
Σκεφτείτε το, ένα Νότιγχαμ – Μπρέντφορντ, όσον αφορά το ειδικό βάρος των δύο ομάδων, είναι κάτι σαν, και ας μου επιτραπεί ο τελείως αδόκιμος παραλληλισμός, ένα… Άρης – Καλλιθέα. Και η Νότιγχαμ πήγαινε στο ματς του Σαββάτου ως 5η της βαθμολογίας και φουριόζα, με αήττητο σερί 9 αγώνων και 3-1-0 πρόσφατο ρεκόρ, ενώ η Μπρέντφορντ ως 15η και μάλλον ασθμαίνοντας, με 1-2-2 ρεκόρ. Αλλά δινόταν φαβορί η Μπρέντφορντ, που το διπλό της έκλεισε στο 2,25!! Πολύ απλά γιατί, για τα μοντέλα των xGoals, η Μπρέντφορντ του 0,630 είναι ομάδα αυτόματης ανόδου. Και η Νότιγχαμ του 0,511 ομάδα της μέσης της βαθμολογίας.
Ή ένα δεύτερο παράδειγμα. Τώρα φαντάζομαι ότι μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση που σας είχα θέσει πριν από μερικά blogs όσον αφορά τη Φόρεστ Γκριν. Η Φόρεστ Γκριν είναι μια ομάδα με μετριότατη data και η αγορά δεν την πολυσυμπαθεί. Και μάλιστα όταν τέθηκε η ερώτηση, πριν το ματς Φόρεστ Γκριν – Κόλτσεστερ, η data της Φόρεστ Γκριν δεν ήταν μετριότατη αλλά τραγική. Τώρα τελευταία είναι που διορθώνουν οι «οικολόγοι». Οι οποίοι το Σάββατο, για παράδειγμα, στο 3-1 επί της Κρόουλι, έκαναν μακράν την καλύτερη εμφάνισή τους όσον αφορά τα xGoals (3,43-0,69).
Και θα κλείσω με μια ακόμη δειγματοληπτική αναφορά. Ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό πως τα xGoals δεν πρέπει να διαβάζονται στο πόδι και αποσπασματικά. Αλλά μόνο σε βάθος και με πλήρη γνώση των συνθηκών από τις οποίες προέκυψαν τα νούμερα.
Η Κέμπριτζ λοιπόν έχει το καλύτερο xGoals Ratio στη Λιγκ 2, με το εντυπωσιακό 0,61 (κάθε xGR κοντά ή άνω του 0,60 είναι εντυπωσιακό και δείκτης ομάδας αυτόματης ανόδου). Όντως η Κέμπριτζ, όσον αφορά την data της, είναι από αυτές που λέμε ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Όμως στο λογαριασμό θα πρέπει να βάλουμε ότι ήταν αρκετά τα ματς που την πήγαν. Για παράδειγμα, κόντρα σε Σκάνθορπ, Κρου και Μάνσφιλντ αγωνίστηκε για μεγάλα διαστήματα με παίκτη παραπάνω. Κι αν απλά αφαιρούσαμε από τις μετρήσεις μας αυτά τα τρία παιχνίδια, τότε το 0,61 της Κέμπριτζ πέφτει αμέσως στο 0,56.
Καλή ανάγνωση! Και θα προσπαθήσω να επανέλθουμε στο επόμενο εθνικό παράθυρο, τον Νοέμβρη.