Νίκος Αγγελής: Μια πραγματικά γεμάτη αγωνιστική - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Νίκος Αγγελής: Μια πραγματικά γεμάτη αγωνιστική

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 13:33 18/10/2019

Πολύ γεμάτη η αγωνιστική στις Αγγλιδούλες, ίσως η πιο γεμάτη της φετινής σεζόν μέχρι τώρα. Με την έννοια, φυσικά, ότι στην πρώτη πρώτη διαλογή βγήκαν πολλά ματς για μελέτη, καμιά ντουζίνα είχα ξεδιαλέξει στις αρχές της εβδομάδας. Και ξεκινάω από αυτό γιατί, όπως φαντάζομαι θα έχετε καταλάβει κι εσείς στην πράξη, δεν είναι πια τόσο σύνηθες.

Παλιότερα, τα πρώτα μας χρόνια, το «πρόβλημα» για όλους εμάς τους παραδοσιακούς αγγλοστοιχηματζήδες δεν ήταν τι θα παίξουμε, αλλά τι δεν θα παίξουμε. Πώς θα καταφέρουμε να πέσουμε από τα 15+ παιχνίδια της πρώτης διαλογής στα 3 ή 4 ή 5 ή δεν ξέρω πόσα συνήθιζε να παίζει ο καθένας κάθε Σάββατο. Πλέον όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, τα χρόνια της παγκοσμιοποίησης του στοιχήματος που λέει και ο Καθηγητής Μυστήριος, το σκηνικό έχει αλλάξει. Όλο και πιο σπάνια συναντάμε τέτοιες αγωνιστικές, το πρόβλημα συνήθως δεν είναι να κόψεις αλλά να βρεις.

Αυτές οι γεμάτες αγωνιστικές έχουν και τα καλά τους, έχουν όμως και τα κακά τους. Τα καλά τους είναι προφανή. Ως παίκτες, πάντα μας αρέσει να έχουμε επιλογές, αισθανόμαστε καλύτερα όταν έχουμε να επιλέξουμε από μεγάλες δεξαμενές. Ίσως βέβαια είναι λίγο θέμα ψευδασφάλειας (για να μην πω κυρίως και όχι λίγο), όμως είναι ανθρώπινο, φαντάζομαι για όλους μας ισχύει, όλους μάς ελκύουν τα γεμάτα προγράμματα και τα μεγάλα κουπόνια.

Τα κακά, από την άλλη, είναι επίσης προφανή. Σε τέτοιες αγωνιστικές είναι εύκολο να μπερδευτούμε, να χάσουμε το δέντρο μέσα στο δάσος. Το τι τελικά παίζουμε σε μια αγωνιστική όπου τα υποψήφια είναι πολλά και λίγο πολύ ισοδύναμα, είναι συχνά αποτέλεσμα τύχης, του φλας της στιγμής. Κι αυτό στο στοίχημα δεν είναι καλό.

Η πρώτη νίκη της Μπόλτον και το 2,80

Όπως πάντα, θα ξεκινήσω και σήμερα από το γνωστό print screen των αποδόσεων. Όπως όμως θα παρατηρήσατε ήδη με την πρώτη ματιά, σε σχέση με τα προηγούμενα blogs έχω αλλάξει λίγο τον πίνακα. Έτσι, σήμερα δεν χρωματίζω με λαχανί ή πράσινο τις περιπτώσεις που βγάζουν 10%+ ή 20%+ value. Αντίθετα, έχω προσθέσει δύο στήλες στο τέλος, όπου βλέπετε για κάθε σημείο (για κάθε άσο ή διπλό) το πόσο θετικό ή αρνητικό value προκύπτει. Νομίζω ότι η πληροφορία είναι πιο πλήρης και πιο πρακτική έτσι.

Θα κάνω και ένα πιο ειδικό σχόλιο, για τις αποδόσεις της Μπόλτον. Η Λιγκ 1 παραμένει για μένα κατηγορία 22 ομάδων, απλά πειραματίζομαι εδώ και μια δυο αγωνιστικές και επιχειρώ να βγάλω αποδόσεις και για τα ματς της Μπόλτον. Αλλά μην τις παίρνετε στα σοβαρά, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το σετ μου έχει σχέση με την πραγματικότητα του ματς. Όπως όμως δεν είμαι επίσης καθόλου βέβαιος για τη σχέση και του σετ της αγοράς. Στο οποίο σετ της αγοράς θεωρώ πως έχει ενσωματωθεί πλήρως, και μάλλον υπέρ το δέον, η απόλυτα λογική αίσθηση που έχουμε όλοι, ότι η πρώτη νίκη της Μπόλτον έρχεται. Για την ακρίβεια, ότι ήδη έπρεπε να έχει έρθει. Κι αν προσέξετε, όταν άλλαξε η γκανιότα, σε σχέση με τις αρχικές και τις τωρινές τιμές, το 2,80 του άσου παρέμεινε ακούνητο, την όποια πριμοδότηση την πήρε το διπλό.

Αποδόσεις Αγγλία - 19.10.19

Τα ματς που με απασχολούν (ή, έστω, με απασχόλησαν) είναι πολλά, το είπαμε εξάλλου. Η ντουζίνα που ανέφερα στην αρχή ήταν Χάντερσφιλντ, Μπάρνσλι, Μίλγουολ και Στόουκ από την Τσάμπιονσιπ, Γουίμπλεντον, Μπέρτον, Τζίλιγχαμ και Ακρινγκτον από τη Λιγκ 1 και, τέλος, από τη Λιγκ 2 Σκάνθορπ, Σάλφορντ και Μάκλσφιλντ.

Από νωρίς έφυγαν η Στόουκ, η Μπέρτον και η Μάκλσφιλντ, καθώς και στις τρεις οι αποδόσεις της αγοράς ήταν απόλυτα αποτρεπτικές και η σκέψη μου δεν είναι τόσο δυνατή ώστε να συζητήσω πιθανό συμβιβασμό. Τα υπόλοιπα θα τα σχολιάσω ένα προς ένα, επιγραμματικά.

Οι περιπτώσεις της Τσάμπιονσιπ

Η Χάντερσφιλντ είναι απλή περίπτωση. Βρίσκει τα πατήματά της με τον Κόουλι, η Μπλάκμπερν έχει προβλήματα τραυματισμών, το σετ την αδικεί σαφέστατα.

Η Μπάρνσλι δεν είναι απλή περίπτωση. Το σετ σίγουρα την αδικεί, κι όπως έχω ξαναπεί τη Σουόνσι δεν την εκτιμώ τόσο πολύ όσο η αγορά, όμως δεν μπορώ να καταλήξω πώς θα επιδράσει στα νεανικά της αποδυτήρια η αμφιλεγόμενη απόλυση του Στέντελ. Τυφλά παίζεται, αλλά μου μοιάζει καθαρή ζαριά. Ίσως με λίγο πειραγμένα υπέρ μας τα ζάρια, γιατί όντως το 3,90 (και πόσο μάλλον το 4,20 που είχε φτάσει κάποια στιγμή ο άσος μεσοβδόμαδα) είναι τελείως εκτός δικιάς μου οπτικής. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ζαριά.

Στη Μίλγουολ, ή μάλλον στην Μπρέντφορντ, αυτή τη φορά η αγορά είναι κάπως πιο συγκρατημένη. Μην επαναληφθώ με την Μπρέντφορντ, ακριβώς το ίδιο σετ είχαμε και στο πρόσφατο Μπρέντφορντ – Μπρίστολ Σίτι, που προφανώς δεν είναι ίδιο ματς με το Μπρέντφορντ – Μίλγουολ. Ακόμη όμως κι έτσι το αριθμητικό ΟΚ υπάρχει και το κλειδί για το αν το παίζει κανείς ή όχι είναι αν θεωρεί ότι ο Άνταμ Μπάρετ, που ανέλαβε υπηρεσιακός μετά την αποχώρηση του Χάρις και οδήγησε τη Μίλγουολ στο 2-1 επί της Λιντς, έχει όντως σοβαρή τύχη να αναλάβει σε μόνιμη βάση.

Αυτό που λένε τα ρεπορτάζ είναι ότι η Μίλγουολ θα ανακοινώσει το διάδοχο του Χάρις από Δευτέρα και ότι η τελική της λίστα είναι τρία ονόματα, ο «ελεύθερος» Γκάρι Ρόουετ, ο Γκάρεθ Έινσγουορθ της Γουίκομ και ο Άνταμ Μπάρετ. Σύμφωνα με τους μπουκ, ο Ρόουετ είναι στο 2,00, ο Έινσγουορθ στο 2,25 και ο Μπάρετ στο 9,00, αν και προσωπικά πιστεύω ότι ο Έινσγουορθ δεν θα προχωρήσει. Και γιατί ο ίδιος δεν φαίνεται να ψήνεται τρελά, αλλά και γιατί η οπαδική βάση της Μίλγουολ δεν τον πολυγουστάρει (πιθανότατα γιατί έχει συνδέσει το όνομά του με την ΚΠΡ). Ο Ρόουετ φαίνεται όντως η πιο πιθανή λύση, αλλά αν ο Μπάρετ κάνει και δεύτερη συνεχόμενη μαγκιά μετά τη Λιντς ίσως να βάλει δύσκολα στη διοίκηση.

Οι τρεις άσοι της Λιγκ 1

Περνώντας στη Λιγκ 1, το Γουίμπλεντον – Πόρτσμουθ είναι μπερδεμένη ιστορία. Το μομέντουμ γέρνει ξεκάθαρα προς τα αριστερά. Η Γουίμπλεντον έκανε δύο νίκες στα δύο must win παιχνίδια της προηγούμενης εβδομάδας και το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά, ενώ η Πόρτσμουθ κόλλησε και με την Τζίλιγχαμ και η πίεση προς τον Τζάκετ έχει αρχίσει να γίνεται αφόρητη. Το πρόβλημά μου είναι εμφανές, ότι η αγορά προσέχει πάρα πολύ το ματς και το 3,75 του άσου είναι τελείως αποτρεπτικό από αριθμητική άποψη. Δεν ξέρω όμως πάλι, πραγματικά με μπερδεύει σαν ματς. Ίσως η πλήρη αλλαγή κλίματος στη Γουίμπλεντον και η γκριζάδα που αποπνέει η Πόρτσμουθ να πρέπει να αναστρέψουν τα αριθμητικά δεδομένα.

Η Τζίλιγχαμ είναι απλή σκέψη. Ο Στιβ Εβανς απολύθηκε πέρυσι από την Πίτερμπορο, καθώς απέτυχε να υλοποιήσει το πλάνο ανόδου που είχε η διοίκηση. Ο Σκωτσέζος βέβαια είναι και διπλωμάτης και γατόνι, και δημόσια μιλά πάντα με τα καλύτερα λόγια και για την Πίτερμπορο (παρεμπιπτόντως, είναι και οπαδός της, καθώς εδώ και χρόνια ζει στο Πίτερμπορο) και για τη διοίκηση του ΜακΆντονι, αλλά η καρδούλα του το ξέρει πόσο το θέλει το σημερινό ματς. Για την Πίτερμπορο, δεν αλλάζω την καλοκαιρινή μου άποψη, πιστεύω ότι του χρόνου θα είναι ομάδα Τσάμπιονσιπ, όμως τα μπλακ άουτ της τα έχει και το 4,00 είναι μια χαρά.

Η Άκρινγκτον είναι κάπως απλοϊκή σκέψη. Τηλεοπτικό, και η Άκρινγκτον πάντα μπαίνει στην πρίζα και δίνει το κάτι παραπάνω κόντρα στις βαριές φανέλες, ειδικά όταν τις φιλοξενεί στο Κράουν Γκράουντ. Κυριακή πάντως είναι το ματς, το έχω ήδη αφήσει στην άκρη και ανάλογα τα κέφια θα το ξαναδώ όταν έρθει η ώρα.

Τα δύο διπλά της Λιγκ 2

Πάμε και στα δύο της Λιγκ 2, που σαν περιπτώσεις μοιάζουν. Η ομοιότητά τους είναι ότι τόσο η Σκάνθορπ όσο και η Σάλφορντ φαίνεται να βρίσκονται σε καλό μομέντουμ. 1-1 με την Μπράντφορντ σε ματς που έπαιζε με δέκα από το 20′, 2-2 στο Πλίμουθ και 3-0 τη Νορθάμπτον η πρώτη, 3-0 μέσα στο Γουόλσολ και 1-0 την Κέμπριτζ η δεύτερη. Καμία βέβαια από τις δύο δεν μας έχει πείσει ότι είναι δεδομένο πως θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτό το πρώιμο μομέντουμ που διαφαίνεται, όμως το ερέθισμα για να τις κυνηγήσουμε μας το δίνουν.

Οι αντίπαλοί τους διαφέρουν. Με την έννοια ότι η Νορθάμπτον μάς δίνει το ερέθισμα να την κοντράρουμε, καθώς προέρχεται από συνεχόμενα στραπάτσα. 2-2 εντός με την Κρόουλι, όπου προηγούνταν 2-0 ως το 70′, 2-2 στο Μόρκαμ, όπου πάλι προηγούνταν 2-0 ως το 72′, 0-1 από τη Λέιτον Όριεντ και 3-0 στο Σκάνθορπ. Είναι εμφανές πως κάτι δεν πηγαίνει καλά στο Σίξφιλντς, κι όσο κι αν εκτιμώ τον Κιθ Κερλ, μέχρι να δω κάτι διαφορετικό, μου το δίνει το δικαίωμα.

Η Νιούπορτ, από την άλλη, δεν δίνει δικαιώματα. Ορίτζιναλ Αγγλιδούλα (ή Ουαλιδούλα, αν προτιμάτε) και είναι γνωστό πως εκτιμώ πολύ το χαρακτήρα της. Ειδικά μέσα στο Ρόντνι Παρέιντ, όπου και φέτος συνεχίζει στον περσινό ρυθμό και παραμένει αήττητη με 4-2-0. Είναι όμως οριακή ομάδα, και τις οριακές ομάδες, όσο κι αν τις εκτιμώ κι αν τις παίζω όταν είναι αουτσάιντερ, δεν τις φοβάμαι όταν είναι φαβορί.

Νιούπορτ - Σκάνθορπ
Τέσσερις νίκες φέτος εντός έδρας η Νιούπορτ, και οι τέσσερις με 1-0.

Τι εννοώ με το οριακή; Πολύ απλά αυτό που κάνει μπαμ στο πινακάκι. Ότι δηλαδή και οι τέσσερις εντός έδρας νίκες της Νιούπορτ φέτος ήταν όλες, όχι απλά με ένα γκολ διαφορά, αλλά στο 1-0. Κι ούτε καν μόνο αυτό. Στο 81′ το ‘βαλε με την Πλίμουθ, στο 90+3′ με την Κρου, στο 77′ με την Πορτ Βέιλ, στο 90+6’ με την Καρλάιλ. Το ξέρουμε εξάλλου καλά, στο μαγικό κόσμο των μικρών κατηγοριών η διαφορά του 1-0 από το 0-1 πολύ συχνά είναι απλά ένα στημένο.

Όσον αφορά τα σετ, κι εδώ μοιάζουν. Παρόμοια σετ δίνει η αγορά για τα δύο ματς, παρόμοια είναι και η δικιά μου εκτίμηση και για τα δύο. Και κατά συνέπεια, και στα δύο χρειάζεται συμβιβασμός και αποδοχή ότι τους παίζουμε λίγο πολύ στα ίσα.

Ό,τι θέλει ο καθένας κάνει

Ελπίζω ότι πια με ξέρετε καλά ως στοιχηματογραφιά και δεν θα με ρωτήσετε πού καταλήγουμε και τι κάνουμε. Όπου θέλει ο καθένας καταλήγει και ό,τι θέλει ο καθένας κάνει. Ειδικά σε τέτοιες γεμάτες αγωνιστικές, όπου δεν υπάρχει το κάτι πραγματικά ξεχωριστό και ιδιαίτερο, αλλά πολλά που παίζονται σχετικά εύκολα, η τελική επιλογή είναι απόλυτα και μόνο προσωπική υπόθεση.

Καλή τύχη!