Μετά το πρώτο μέρος του ασιατικού μας μπλογκ για το Μουντιάλ, συνεχίζουμε σήμερα με το δεύτερο, όπου θα δούμε την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και το Ιράν.
Στον αστερισμό του Ινιέστα
Από τις μεγάλες ασιατικές δυνάμεις οι «σαμουράι», πέρασαν ως πρώτοι και στο δεύτερο αλλά και στον τρίτο προκριματικό όμιλο. Kάτι δεν μου κάθισε καλά όμως σε όλη αυτή τη διετία που γυρνούσαν την ήπειρο, δεν με έπεισαν, δεν μου έδειξαν τη δίψα και την ενέργεια του παρελθόντος. Μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια, ομολογώ πως η Ιαπωνία, καλώς ή κακώς, είναι η ασιατική χώρα με την οποία ασχολούμαι λιγότερο από κάθε άλλη.
Ψάχνοντας όμως ανά τα σάιτ για να πιάσω περισσότερο κλίμα και λιγότερο αγωνιστικά νέα, αυτό που εισέπραξα ήταν με μία λέξη αδιαφορία. Τα μεγάλα αγγλόφωνα (κυρίως αλλά όχι μόνο) σάιτ έχουν αφήσει στην άκρη την προετοιμασία της εθνικής ομάδας και έχουν σαν μεγάλο και σε κάποιες περιπτώσεις μοναδικό θέμα την απόκτηση του Αντρές Ινιέστα από τη Βίσελ Κόμπε. Δεν διαφωνώ, ο Ισπανός είναι όνομα που από μόνος του αλλάζει το στάτους όχι μόνο της Βίσελ αλλά ολόκληρης της J-League, και δεν θα το συνέχιζα αν το δεύτερο θέμα ήταν οι σκέψεις για το φιλικό με την Γκάνα ή ένα αγωνιστικό νέο, κάτι. Αμ δε, «Θέλει Ιαπωνία και όχι Κίνα ή ΗΠΑ ο Φερνάντο Τόρες» διαβάζω, με τον «Ελ Νίνιο» να είναι και αυτός έτοιμος για το βήμα προς την Απω Ανατολή για τα μάτια της Σάγκαν Τόσου.
Το τι εκλαμβάνω από όλα αυτά, συν τον ντόρο με τη μεταγραφή του Ποντόλσκι πέρυσι πάλι από τη Βίσελ, είναι μια απόλυτη εμπορευματοποίηση του πρωταθλήματος, μια προσπάθεια να γίνει η νέα Κίνα της Ανατολής. Και έχουμε δει το αποτέλεσμα αυτής της εμπορευματοποίησης στην κινέζικη Σούπερ Λιγκ, μεγάλη αποδυνάμωση της εθνικής ομάδας με συνεχείς αποκλεισμούς από σημαντικές διοργανώσεις και βαριές ήττες από ομάδες που δεν τις λες και μεγαθήρια (π.χ. Ουαλία). Η Ιαπωνία δεν έχει φτάσει εκεί, είναι άλλωστε παραδοσιακή δύναμη και σαφώς μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σχολή από την Κίνα, οι εμφανίσεις της στα προκριματικά όμως, και για αυτό το ανέφερα παραπάνω, δεν με γέμισαν, μου δείχνουν πως η πορεία της είναι πτωτική.
Είχαμε και μπάχαλο στο προπονητικό, ο Χαλίλοτζιτς πλήρωσε το μάρμαρο αυτών των μέτριων εμφανίσεων και τον Απρίλη απολύθηκε, μάλλον αιφνιδιαστικά. Ο Βόσνιος βέβαια δεν το άφησε να πέσει κάτω το όλο θέμα, έχει ήδη υποβάλει μύνηση προς την ομοσπονδία για «σκληρή απόλυση και καταστροφή της τιμής και της φήμης του» ζητώντας αποζημίωση ενός γιεν, ποσού μικρότερου από ένα σεντ του ευρώ! Για την ιστορία, τον Βόσνιο διαδέχθηκε ο πρώην πλέον τεχνικός διευθυντής της ομάδας, ο 63χρονος Ακίρα Νισίνο, πολυνίκης της J-League αλλά μακριά από τους πάγκους για δύο χρόνια.
Οπως και με τη Σαουδική Αραβία, έτσι και εδώ ο όμιλος δεν έχει το μεγάλο όνομα. Κολομβία, Πολωνία και Σενεγάλη άλλες χρονιές ίσως να καθιστούσαν τους Ιάπωνες σαν ένα από τα δύο φαβορί για την πρόκριση στους 16. Εχω την εντύπωση πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει φέτος, το θέμα είναι πως το ίδιο πιστεύει και ο μπουκ, που έχει βγει με το να τερματίσουν τελευταίοι οι Ιάπωνες ως φαβορί στο 2,50, και στο 2,15 να σκοράρουν 2 ή λιγότερα γκολ στον όμιλο, αδιάφορες δηλαδή αποδόσεις.
Νοσοκομείον η Νότια Κορέα
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, δεν έχουμε ούτε θέμα προπονητή, ούτε πολιτικά παιχνίδια, ούτε υπογραφές σούπερ σταρ. Το θέμα είναι καθαρά αγωνιστικό αφού τα τρομερά προβλήματα τραυματισμών βασικών και σχεδόν αναντικατάστατων μονάδων έχουν χτυπήσει συναγερμό στους «Ταετζέουκ». Το αρχικό πλάνο του Σιν Τάε Γιονγκ ήταν να χρησιμοποιήσει ατόφια ή σχεδόν ατόφια την αμυντική γραμμή της πρωταθλήτριας Γιεονμπούκ, η κακοδαιμονία όμως που έχει χτυπήσει τους «πράσινους» αλλάζει τα πλάνα του ομοσπονδιακού προπονητή.
Δεν θα κουράσω με ονόματα, τα οποία στους πιο πολλούς δεν θα λένε απολύτως τίποτα, θα επισημάνω όμως ότι ο βασικός στόπερ είναι εκτός Ρωσίας, ο δεύτερος στόπερ και ο εξαιρετικός αριστερός μπακ δίνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν. Δεν είναι μόνο η άμυνα όμως που κυριολεκτικά η Κορέα πονάει, είναι και το κέντρο αλλά και τα άκρα, με δύο χαφ και άλλους τόσους εξτρέμ να μην μπαίνουν στο αεροπλάνο για την Ευρώπη.
Είναι τόσα τα προβλήματα, που ο Σιν Τάε Γιονγκ σκέφτεται πολύ σοβαρά να αφήσει στην άκρη το παραδοσιακό 4-4-2 που χρησιμοποιεί επί σειρά ετών η χώρα. Δεν είναι κάτι εύκολο να αλλάξει το συγκεκριμένο σύστημα η Κορέα, το 4-4-2 αποτελεί παράδοση στη χώρα, το χρησιμοποιούν τα περισσότερα εγχώρια κλαμπ αλλά και όλες σχεδόν οι ακαδημίες. Κάτι σαν το ολλανδικό 4-3-3. Ηδη ο Γιονγκ έχει χρησιμοποιήσει το 3-5-2 στις προπονήσεις, αλλά και για κάποια διαστήματα στα φιλικά του Μάρτη, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
https://www.youtube.com/watch?v=aFbT1YPir98
Σαν να μην τους έφταναν όλα τα προβλήματά τους, οι Κορεάτες έχουν πέσει και σε όμιλο φωτιά, Γερμανία, Μεξικό και Σουηδία θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση ακόμα και για μη πλήρη Κορέα, πόσω μάλλον για μια ελλιπή. Υπάρχουν στοιχήματα που μου αρέσουν, όλα σε βάρος της. Το βασικό θα ήταν το να τερματίσει τελευταία στον όμιλο, το 1,85 όμως δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά. Θα το πάω παραπέρα όμως, στο να τελειώσει τον όμιλο χωρίς βαθμό στο 5,50 της Novibet. Το πρόγραμμα βολεύει για κάτι τέτοιο, το βασικό ήταν να παίζει το τελευταίο παιχνίδι με Γερμανία, κάτι δηλαδή που ισχύει. Γιατί είτε περασμένα είναι ήδη είτε όχι τα «πάντσερ», είμαι σίγουρος για ένα πράγμα, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αδιαφορήσουν για το ματς ακόμα και αν κάνουν ροτέισον. Ολόκληρο Συνοποσπονδιών πήραν με τα δεύτερα, δεν νομίζω να κωλώσουν σε μια Κορέα.
Από κει και πέρα, μάλλον λογικό το 4,50 του Stoiximan στο να είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Σον Χέουνγκ Μιν, ο εξτρέμ της Τότεναμ παίζει ως φορ στην εθνική ενώ εκτελεί και ό,τι κινείται σε στημένο. Αν βάλει γκολ η ομάδα λογικά θα μπει από αυτόν.
Κλειδί ο Κεϊρόζ
Κλείνω με το Ιράν, το οποίο επίτηδες άφησα τελευταίο. Ασχολήθηκα αρκετά μαζί του κατά τη διάρκεια των προκριματικών, εξαιρετική ομάδα, φουλ πάθος, καλά οργανωμένη αμυντικά και με σοβαρό επιθετικό πλάνο. Σου βγάζει το λάδι και δεν τα παρατά ποτέ, παλεύει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Πέρασε σαν άνεμος στο Μουντιάλ, πρώτο και αήττητο και στους δύο προκριματικούς γύρους με σερί 12-6-0 και γκολ 37-5.
Το ψωμί εδώ, εκτός του καλού και πολλά υποσχόμενου ρόστερ, δεν είναι άλλο από τον Κάρλος Κεϊρόζ. Ο πρώην βοηθός του Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διανύει τις τελευταίες του πλέον μέρες ως προπονητής του Ιράν αφού έκρινε πως η πρόταση ανανέωσης για μόλις 6 μήνες που του έγινε μετά από 7 χρόνια στον πάγκο ήταν προσβλητική για αυτά που έχει προσφέρει στην ομάδα. Δεν έχω βρει κάποιες δηλώσεις παικτών ώστε να πιάσω κλίμα, αναμενόμενο άλλωστε σε μια χώρα με έντονη λογοκρισία, εκτιμώ όμως πως θα σταθούν στο πλευρό του προπονητή τους μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας και θα σκιστούν ώστε να στήσουν ένα πετυχημένο αποχαιρετιστήριο πάρτι.
Εκτός όμως από τις αποδείξεις που έχει να δώσει ο Κεϊρόζ στην ομοσπονδία, η τύχη τα έφερε έτσι ώστε να υπάρχει και ίντριγκα στα ματς του ομίλου. Με Μαρόκο, Ισπανία και Πορτογαλία κληρώθηκε το Ιράν, πρώην εργοδότες του σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο αντίστοιχα οι δύο τελευταίες. Ηταν το μακρινό πλέον 2004 όταν ένα μόλις χρόνο μετά την πρόσληψή του στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Φλορεντίνο Πέρεθ τον έστειλε στο ταμείο ανεργίας. «Αδικα, η ομάδα έχασε βασικά γρανάζια που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, δεν φταίει ο προπονητής για αυτό» είχε πει τότε υπερασπιζόμενος τον Κεϊρόζ ο τεράστιος Λουίς Φίγκο. Εξι χρόνια μετά και έχοντας ακόμα δύο στο συμβόλαιό του με την εθνική ομάδα της χώρας του, ο Πορτογάλος τεχνικός είδε την πόρτα της εξόδου και από αυτή μετά από το κακό ξεκίνημα στα προκριματικά του Γιούρο του 2012 και την ήττα με 1-0 από τη Νορβηγία αλλά και την ισοπαλία με 4-4 με την Κύπρο.
Σε πολιτικό επίπεδο το Ιράν έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία, αφού ο Πούτιν υποστηρίζει ξεκάθαρα το πυρηνικό του πρόγραμμα. Είναι εξάλλου και η μόνιμη κόντρα του Ιράν με Η.Π.Α. και Ισραήλ, με το ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι δικός μου φίλος» να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.
Το στοιχηματικό κομμάτι έχει ψωμί. Δεν γίνεται η απλή νίκη του Ιράν στο ματς με την Ισπανία να πληρώνει 19,00 στην Betshop, τη μεγαλύτερη απόδοση σε όλα τα ματς των ομίλων μετά από τη νίκη του Παναμά επί του Βελγίου (27,00). Μας λέει δηλαδή ο μπουκ πως η Κόστα Ρίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη Βραζιλία (14,00), ή η Κορέα τη Γερμανία (12,00) ή Αυστραλία τη Γαλλία (16,00). Προσωπικά το έχω παίξει ήδη το συγκεκριμένο, η Ισπανία δεν με φοβίζει καθόλου σαν ομάδα, ταλέντο φυσικά υπάρχει πολύ, αλλά σαν σύνολο νομίζω πως έχει ακόμα πολλά ψωμιά για να σηκώνει τους φαβοριτισμούς της προ 8ετίας ομάδας.
Εχω πάρει και τη νίκη επί της Πορτογαλίας στο 10,25 πάλι στην Betshop. Το συγκεκριμένο θα είναι το τελευταίο χρονικά στον όμιλο, αλλά και πιθανώς συνολικά του Κεϊρόζ στον πάγκο του Ιράν μετά την πρόσληψή του το 2011. Ετσι όπως τα έφερε η μοίρα (ίσως να) αποχαιρετά σε ένα ματς κόντρα στους συμπατριώτες του, που τόσο πολύ τον πλήγωσαν το 2010, τους συμπατριώτες του που ούτε αυτοί με φοβίζουν στο παραμικρό. Ο Ρονάλντο είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι ήταν στο Γιούρο που κατέκτησε το 2016 και με παιχνίδια στην πλάτη έως και τα τέλη Μάη και όσο διψασμένος κι αν είναι για μια ακόμα διάκριση με την εθνική, εκτιμώ πως αυτή έχει σβήσει κάπως μετά το προ διετίας τρόπαιο. Το ματς είναι άλλωστε και το τελευταίο του ομίλου, μπορεί να είναι από τελικός μέχρι και τελείως αδιάφορο, στη συγκεκριμένη απόδοση δέχομαι να πάρω το ρίσκο και να περιμένω.
Σούμα και μακροχρόνια
Στο Ιράν τα λεφτά μου στο συγκεκριμένο Μουντιάλ όσον αφορά τις ασιατικές ομάδες, η Ιαπωνία μου μοιάζει αποπροσανατολισμένη, η Κορέα αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, σε Αυστραλία και Σαουδική Αραβία λείπει η ποιότητα για το μπαμ. Ο 65χρονος πλέον Κεϊρόζ ξέρει πως αυτή είναι η τελευταία του πιθανώς ευκαιρία να αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δέχομαι το 4,75 της Winmasters στο να είναι το Ιράν η κορυφαία ασιατική ομάδα στα γήπεδα της Ρωσίας.
Το τελευταίο στοίχημα που με ενδιαφέρει είναι το να σημειωθούν τα λιγότερα γκολ στον όμιλο του Ιράν στο 6,00 στον Stoiximan. Για το 1-0 θα παίξει ο Κεϊρόζ, αγαπημένο σκορ του Ιράν στα προκριματικά, πάντα με αμυντική προσέγγιση ο Φερνάντο Σάντος. Το Μαρόκο μόνο σαν πρόβατο στη σφαγή δεν θα πάει, αφού η πρόσφατη πορεία του το γεμίζει με αυτοπεποίθηση, πολύ δύσκολα όμως θα κατέβει να παίξει φουλ επίθεση αφού το σημαντικό σε έναν όμιλο μεγάλης διοργάνωσης είναι να μη χάνεις. Η Ισπανία ΟΚ, μπορεί να κάνει ροντέο τα ματς, δεν είμαι όμως σίγουρος για το αν μπορεί να ξεκλειδώσει εύκολα τις κλειστές άμυνες που θα βρει μπροστά της, στο κάτω κάτω όμως σχεδόν σε κάθε όμιλο υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να κάνει ροντέο τα ματς.