Οι καλύτερες σειρές της σύγχρονης ιστορίας - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Καλύτερες σειρές, Καλύτερες ξένες σειρές.

Θ. Χαρόπουλος: Οι καλύτερες σειρές της σύγχρονης τηλεοπτικής ιστορίας

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 20:20 27/03/2020

Η μόδα για τις σειρές δεν με άγγιξε τώρα τελευταία που -αλήθεια είναι πως- έχει επέλθει μάλλον “έκρηξη” και η ίδρυση της μίας συνδρομητικής υπηρεσίας streaming διαδέχεται την άλλη. Το μικρόβιο μου το κόλλησε συνάδελφος στην εφημερίδα το μακρινό πια 2006. O “ιός”; Ίσως αυτός που “μόλυνε” χιλιάδες …σειρόπληκτους στη χώρα μας, το “Lost”. H σειρά που κατά γενική ομολογία άλλαξε το ρου της ιστορίας της μυθοπλασίας στην τηλεόραση. Από τότε, όμως, έχει περάσει καιρός, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι.

Οι καλύτερες ξένες σειρές

Mε το #ΜένουμεΣπίτι να έχει δώσει τη θέση του στην απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων και στον έλεγχο κυκλοφορίας, είναι ευκαιρία για κάποιον, ίσως και μόνη διέξοδος, το να ξεκινήσει (ίσως και να τελειώσει) κάποιες από τις κορυφαίες σειρές της σύγχρονης τηλεοπτικής ιστορίας. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, τα τελευταία 15 χρόνια η τηλεόραση έχει βγάλει διαμάντια και απειλεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπεράσει όχι μόνο το παρελθόν της, αλλά ακόμα και αυτό τον κινηματογράφο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως κορυφαίοι ηθοποιοί του σινεμά έχουν μεταπηδήσει έστω για λίγο στον κόσμο της μικρής οθόνης και έχουν δει τα μάτια μας “πράματα και θάματα”.

Έχοντας παρακολουθήσει περισσότερες από 120 σειρές, τις περισσότερες από το πρώτο ως το τελευταίο επεισόδιο (ελάχιστες ήταν τόσο κακές που να τις παράτησα), ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να φτάσω σε λίστα που δεν θα άφηνε εκτός αξιόλογους τίτλους. Εξ ου και “έσπασα” μερικές από τις καλύτερες σειρές θεματολογικά, είτε με βάση το περιεχόμενό τους είτε λόγω άλλων χαρακτηριστικών που μπορεί να έχουν. Βρείτε τον τύπο σας, ρίξτε μια ματιά στον κάθε τίτλο όπως τον περιγράφω, βρείτε και λεπτομέρειες στο διαδίκτυο (το imdb προφανής ιντερνετικός προορισμός) και απολαύστε υπεύθυνα! 

Καλύτερες σειρές: Διασκέδαση και “σκανδάλη” για ιστορικές αναζητήσεις

Σειρές που, εκτός του ψυχαγωγικού τους ρόλου, μπορούν κάλλιστα να “αναγκάσουν” τον θεατή, που ιντριγκάρεται από όσα βλέπει, να ψάξει στις διαδικτυακές λεωφόρους πληροφορίας για να βρει τα σημεία που η μυθοπλασία συναντά την ιστορική πραγματικότητα και να μάθει πολλά περισσότερα για πρόσωπα, εποχές, χώρες, λαούς, γεγονότα! Τίποτε καλύτερο, σας το υπόσχομαι!

Καλύτερες σειρές, Καλύτερες ξένες σειρές. Vikings - tv series
Βίκινγκς. Περιπέτεια και ιστορία σε ένα τηλεοπτικό πακέτο δυναμίτης!

VIKINGS (2013): Άριστη δουλειά, με το History Channel μεταξύ των συμπαραγωγών. Αφηγείται την ιστορία των διαβόητων Σκανδιναβών θαλασσοπόρων και μαχητών, με κεντρικό πρόσωπο τον μυθικό Βίκινγκ ηγέτη Ράγκναρ Λόθμπροκ και τους γιους του. (Βαθμολογία 8,6/10)

NARCOS και NARCOS: MEXICO (2015 & 2018): Ακτινογραφία των μεγάλων καρτέλ παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών στη Νότια και Κεντρική Αμερική, με πρώτο και καλύτερο αυτό του Μεντεγίν. Η προσωπογραφία του Πάμπλο Εσκομπάρ και η ερμηνεία απίθανη. Μετά τον τηλεοπτικό θάνατο του “Ελ Παδρόν”, δε, όταν περιμένει κανείς να “κάτσει” η σειρά, αυτή απογειώνεται. Μετά τα πρώτα τρία χρόνια που αφήνει την Κολομβία, η παραγωγή συνεχίζεται ως Narcos: Mexico με εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα. Must See! (Βαθμολογία 8,8-8,4/10)

ROME (2005): Ίσως η κορυφαία απεικόνιση της Αρχαίας Ρώμης στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Παρακολουθώντας την περιπέτεια ζωής του εκατόνταρχου Λούκιου Βορήνα, περιγράφονται λεπτομέρειες που θα σε στείλουν να ψάχνεις την ιστορία της Ρώμης στην περίοδο της Δημοκρατίας, των εμφυλίων και της πρώτης περιόδου της Αυτοκρατορίας! (Βαθμολογία 8,7/10)

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ (2019): Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Μίνι-σειρά μιας σεζόν, αναλύει από την πλευρά της Δύσης την ιστορία της πυρηνικής καταστροφής στο Τσέρνομπιλ με αποτέλεσμα εκατοντάδες θάνατους σε βάθος χρόνου (μα και χιλιάδες νεοπλασίες και ασθένειες σε όλη την Ευρώπη). Η σειρά προκάλεσε αντιδράσεις εκατέρωθεν, κυρίως δε στην πλευρά των άλλοτε Σοβιετικών, που “υποσχέθηκαν” να απαντήσουν με την ιστορία και από τη δική τους πλευρά. (Βαθμολογία 9,4/10)

Ματιές στην… πολιτική κλειδαρότρυπα

Σε αυτήν τη μίνι κατηγορία περιλαμβάνονται σειρές που κάνουν βουτιά στον κόσμο της πολιτικής και μπορούν να αφήσουν έκθαμβο τον θεατή με όσα βλέπει να συμβαίνουν, κυρίως διότι σε ένα βαθμό ΔΕΝ αποτελούν μυθοπλασία, αλλά όλοι υποπτευόμαστε πως πράγματι συμβαίνουν πίσω από τις κουρτίνες. Ίντριγκα στο φουλ, δηλαδή!

HOUSE OF CARDS (2013): Αν τα Oscar αναγκάζονταν να μοιράσουν βραβεία και για τηλεοπτικές παραγωγές, έβαζε υποψηφιότητα για αγαλματάκι άνετα. Εξαιρετική δουλειά, με ερμηνειάρα Κέβιν Σπέισι, του οποίου η εμπλοκή σε σκάνδαλο ανάγκασε τους παραγωγούς να τον αποπέμψουν και να δώσουν τέλος με μία μέτρια 6η σεζόν. (Βαθμολογία 8,8/10)  

THE AMERICANS (2013): Για όσους θέλουν να μάθουν, αλλά και αυτούς που επιθυμούν να θυμηθούν, τι σήμαινε “ψυχρός πόλεμος” και τι συνέβαινε την εποχή των κατασκόπων και του πυραυλικού φόβου, η σειρά προτείνεται με …τα χίλια. Μάλιστα το The Americans εμπίπτει και στην πρώτη κατηγορία. Συχνά-πυκνά ο θεατής θα “γκουγκλάρει” να μάθει λεπτομέρειες για τον φόνο του JFK, την Κρίση Των Πυραύλων, τα Σοβιετικά Διευθυντήρια κ.λπ. (Βαθμολογία 8,4/10)  

HOMELAND (2011): Αμερικανός λοχίας που ήταν αγνοούμενος βρίσκεται φυλακισμένος από την Αλ Κάιντα και σώζεται στη Μέση Ανατολή. Επιστρέφει ως ήρωας στις ΗΠΑ, όμως μία διπολική αλλά άριστη πράκτορας έχει αμφιβολίες για το αν εξακολουθεί να  είναι πιστός στις προσταγές της κυβέρνησής του ή αν έχει ασπαστεί το μουσουλμανισμό και τις ιδέες των τζιχαντιστών. (Βαθμολογία 8,3/10)  

Σειρές Netflix. Καθρέφτης της ίδιας της κοινωνίας μας

Λέγοντας μια ταινία ή σειρά “κοινωνική” έχουμε συνηθίσει να περιγράφουμε κάτι ίσως βαρετό, αργό, χωρίς ενδιαφέρον. Έτσι λέγαμε παλιά, την εποχή της βιντεοκασέτας. Δεν πηγαίναμε ποτέ σε βίντεο κλαμπ παρά για καμπόικα, πολεμικά, περιπέτειες άντε και καμιά κωμωδία ή τσόντα ξερωγώ. Για κοινωνική ποιος πήγαινε; Ουδείς. Ε, το στερεότυπο πέφτει με απλά ΕΠΙΚΕΣ σειρές που αποτελούν το απαύγασμα της τέχνης στην τηλεόραση!

Καλύτερες σειρές, Καλύτερες ξένες σειρές. Breaking Bad - Tv series
Η αρτιότητα σε όλα τα επίπεδα έκανε πολλούς να θεωρούν δίκαια το Breaking Bad ως την κορυφαία σειρά όλων των τηλεοπτικών εποχών!

BREAKING BAD & BETTER CALL SAUL (2008 & 2015): Για πολλούς η κορυφαία σειρά που έχει παιχτεί στην τηλεόραση ever. Όταν ένας καθηγητής χημείας θα διαγνωστεί με νεοπλασματική ασθένεια που του δίνει πια περιορισμένο χρόνο ζωής, έρχεται αντιμέτωπος με την απουσία κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ και η ιδιωτική ασφάλεια δεν τον καλύπτει. Τι θα κάνει για να βρει τα χρήματα να επιμηκύνει όσο μπορεί το χρόνο ζωής και να αφήσει και ένα ποσό στην οικογένειά του όταν “φύγει”; Ό,τι θα έκανε καθένας. Θα στήσει επιχείρηση κατασκευής και εμπορίας ναρκωτικών! Απλά ΕΠΟΣ! Η σειρά θα έχει και σπινόφ (σειρά που “ξεπετιέται” από τα σπλάχνα άλλης σειράς με κάποιους κοινούς ήρωες), το Better Call Saul, που αφηγείται τη ζωή κάποιων (αντι-)ηρώων πριν το Breaking Bad. Εξίσου άρτιο! (Βαθμολογία 9,5 & 8,7/10)

PEAKY BLINDERS (2013): Για φίλους της αναπαράστασης εποχής, της Βρετανίας, της αλητείας (με ή χωρίς εισαγωγικά) αποτελεί μάλλον μία τηλεοπτική βίβλο. Υπαρκτή συμμορία στο Μπέρμιγχαμ της μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο εποχής οι Πίκι Μπλάιντερς, πολλά στοιχεία μυθοπλασίας και αποτέλεσμα; Μία σειρά που φέρνει στο σαλόνι σου την τότε κοινωνία με απόλυτο τρόπο. Ο δε πρωταγωνιστικός ρόλος από τον Κίλιαν Μέρφι (ολοένα και πιο έντονα παίζει το όνομά του για επόμενος Τζέιμς Μποντ) παιγμένος ιδανικά. (Βαθμολογία 8,8/10)

OZ (1997): “Σειρά με φυλακές; Και δεν θα τη βαρεθώ;”. Ε, ναι! Ωμή, βίαιη, αλλά πραγματικά εκπληκτική σειρά που έκανε σάλο στην εποχή της. Αλλωστε είναι σειρά 23 ετών και παρά αυτά παραμένει επίκαιρη. Δύσκολα θα τη βρεις διαδικτυακά, αλλά βρίσκεται και ΑΞΙΖΕΙ 100% και ας μην είναι σχεδόν σε καμία viral λίστα αγαπημένων σειρών. (Βαθμολογία 8,7/10)

THE WIRE (2002): Μία από τις σειρές που επίσης έχει πάρει τόσα εύσημα παγκοσμίως που θεωρείται (κάθε άλλο παρά άδικα) ως masterpiece και εκ των κορυφαίων όλων των εποχών στη μικρή οθόνη. Ωμή αλήθεια για αστυνομία, κοινωνία, ΜΜΕ, συμμορίες κ.λπ. στη Βαλτιμόρη των αμέσως προηγούμενων δεκαετιών. (Βαθμολογία 9,3/10) 

Μεμονωμένες που έχουν γράψει ιστορία

Εκτός από τις προαναφερθείσες “κατηγορίες”, όπως ο υπογράφων τις κατάρτισε, υπάρχουν ασφαλώς και κάποιες σειρές που έχουν συζητηθεί περισσότερο κι από τον κορονοϊό στις μέρες μας, έχουν γίνει talks of the town επί σειρά ετών, έχουν πραγματικά αποτελέσει κομμάτι της τηλεοπτικής -και όχι μόνο- ιστορίας. Για το δικό της λόγο η κάθε μία είναι must see για σχεδόν όλα τα γούστα σινεφίλ και… σειροφίλ ατόμων! 

24 (2001): Πολλοί το λάτρεψαν, άλλοι τόσοι μετά τις πρώτες 2-3 σεζόν το κατέταξαν στις αμετανόητες και κουραστικότατες αμερικανιές. Περιπέτεια, περιπέτεια, περιπέτεια. Βία, σφαίρες και κακό, στο τέλος κερδάνε πάντα οι καλοί. Σίγουρα η “εφεύρεση” της αφήγησης σε πραγματικό χρόνο και η διάρκεια μιας σεζόν ως το τι συμβαίνει σε ένα απόλυτο 24ωρο αποτελεί ιστορικό σταθμό στην τηλεοπτική σεναριακή πλοκή. (Βαθμολογία 8,3/10)

Καλύτερες σειρές, Καλύτερες ξένες σειρές. Black Mirror.
Το Black Mirror ανεβάζει την προσέγγιση της τηλεόρασης, το σενάριο και τη διεισδυτική ματιά στο τεχνολογικό μέλλον σε άλλα επίπεδα

BLACK MIRROR (2011): Βλέπεις το πρώτο επεισόδιο. Αν νομίζεις πως κεντρική ιδέα ήταν το ότι κάποιος/οι ζητούν από τον Άγγλο πρωθυπουργό να “καλιγώσει” μία γουρούνα και “πω πω τι αηδία και τι κακή ιδέα ήταν τούτη”, τότε άσ’ το καλύτερα. Για τα γούστα μου αν όχι η κορυφαία ever, σίγουρα η μακράν πιο έξυπνη και διδακτική σειρά/ταινία που έχει σκεφτεί ανθρώπινος νους. Διαμάντι! (Βαθμολογία 8,8/10)

LOST (2004): Η σειρά (περιπετειώδες δράμα και μυστηρίου, ως επί το πλείστον) που άλλαξε το ρου της τηλεοπτικής ιστορίας. Οι σελίδες και τα εκατομμύρια λέξεις που έχουν γεμίσει για θεωρίες επί θεωριών του Lost, ούτε υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν, ούτε και θα υπάρξουν ξανά. Η δε διαμάχη για το αμφιλεγόμενο τέλος καλά κρατεί κι ας έχουν περάσει 10 χρόνια. (Βαθμολογία 8,3/10)

BOSTON LEGAL (2004): Στα γούστα του υπογράφοντος έχει ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις, διότι σε μία εποχή που η τηλεοπτική μυθοπλασία δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο σε τέτοια έκταση, έκανε παρέμβαση και πριμοδότησε την εκλογή Ομπάμα σαν να μην υπήρχε αύριο. Έθιξε θέματα που δεν είχαν θίξει ποτέ τα τηλεοπτικά στούντιο ψυχαγωγίας και αποτέλεσε στον καιρό της σειρά σταθμό στα δικαστικά δράματα (με πολλά, πάρα πολλά κωμικά στοιχεία). (Βαθμολογία 8,4/10)

GAME OF THRONES (2011): Ο ορισμός της υπερπαραγωγής. Οι χιλιάδες κομπάρσοι, τα εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή, οι ατελείωτες ώρες γυρισμάτων, οι αμοιβές σε σταρ και μη, η κατασκευή σκηνικών και γενικά η επένδυση που έγινε σε αυτή την επικών διαστάσεων σειρά, δεν είχαν προηγούμενο. Αποτέλεσμα; Το αναμενόμενο, οσκαρικού επιπέδου. Συζητήθηκε παγκοσμίως και ακόμα συζητιέται. (Βαθμολογία 9,3/10)

BOARDWALK EMPIRE (2010): Ποτοαπαγόρευση, γκαγκστεριλίκι και η ανάπτυξη της Ατλάντικ Σίτι από το μηδέν στην κορυφή των αγαπημένων τόπων για τον υπόκοσμο των ΗΠΑ της προ του Β’ Παγκοσμίου πολέμου εποχής. Τρομερό πολιτικό και γκαγκστερικο δράμα/θρίλερ με εκπληκτικό Μπουσέμι να κλέβει την παράσταση μεταξύ πολλών άρτιων ερμηνειών! (Βαθμολογία 8,5/10)

Καλύτερες σειρές: Με πασατέμπο στο χέρι

Τέλος με σειρές που δεν είναι μέτριες, είναι καλές. Κάποιες και εξαιρετικές. Οχι αριστουργήματα αναγκαστικά, αλλά ασφαλώς και συμπεριλαμβάνονται στις τοπ. Κοινό τους γνώρισμα, δε, το ότι ακόμα και για όσους δεν θέλουν πολλή-πολλή τέχνη και …κουλτούρα να φύγουμε, αυτές βλέπονται περίπατο. Ηδονικά και με πασατέμπο στο χέρι. 

Καλύτερες σειρές, Καλύτερες ξένες σειρές. La casa de papel.
Το ισπανικό Casa De Papel και οι περιπέτειες του Προφεσόρ και των φίλων του αποτελούν φαινόμενο. Αναμένεται σε λίγα 24ωρα η νέα σεζόν!

CASA DE PAPEL (2017): Ισπανική παραγωγή. Ληστεία με απίθανα ευφάνταστο σενάριο. No spoiler. Δείτε το, άλλωστε βγαίνει και η πολυαναμενόμενη νέα σεζόν στο Netflix στις αρχές Απριλίου! (Βαθμολογία 8,5/10)

BLACK SAILS (2014): Έχεις διαβάσει το “Νησί Των Θησαυρών” του Ρ. Λ. Στίβενσον; Αυτό είναι το πρίκουελ (τι συνέβαινε πριν) λοιπόν, με ονόματα γνωστά στους ρόλους, της “χρυσής εποχής” της πειρατείας. Τρομερή φωτογραφία, φοβεροί χαρακτήρες, άψογη παραγωγή. Τα έχει όλα (δράμα, περιπέτεια, χαρακτήρες, φινάλε) και αξίζει να το δουν γυναίκες/άντρες. (Βαθμολογία 8,2/10)

SONS OF ANARCHY (2008): Μηχανόβιοι, Χάρλεϊ, Μεξικάνοι, όπλα, ναρκωτικά και χαρακτήρες-χαρακτήρες-χαρακτήρες. Πολλή βία, ατελείωτη βία, τόση που καταπίνει τους πρωταγωνιστές πόντο-πόντο. Τόση πλοκή που δεν σε αφήνει να βαρεθείς λεπτό. Έχει επίσης συζητηθεί όσο λίγες σειρές και αξίζει κάθε λεπτό παρακολούθησης. (Βαθμολογία 8,6/10)

Τα top-5 των τηλεοπτικών ξένων σειρών

Δεν αποτελεί μόδα, αλλά έναν από τις βασικότερους διεξόδους διασκέδασης στην εποχή μας. Εξ ου και η τηλεόραση (για τις σειρές λέγοντας) συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων φαν. Και προφανώς όπου υπάρχουν οι λέξεις “φαν”, “χιλιάδες”, ενδιαφέρον” τότε ο κόσμος μαζεύεται, “παρεοποιείται” (επιτρέψτε μου τη λεξιπλασία). 

Και κάπως έτσι έγιναν ομάδες στα σόσιαλ μίντια, μαζεύτηκε κόσμος, φτιάχτηκαν ηλεκτρονικά στέκια ανταλλαγής απόψεων, (τηλεοπτικών) εμπειριών, πλάκας. Τα πάντα. Κανονικά διαδικτυακά -σχεδόν- μονοθεματικά καφενεία.  

Οι Netflix-Greeks

Μιλήσαμε (διαδικτυακά βέβαια, αφού #ΜένουμεΣπίτι) με την Άννα, δημιουργό και διαχειρίστρια των Netflix-Greeks, της πρώτης ομάδας για μέλη (και όχι μόνο) της υπηρεσίας Netflix στην ελληνική σοσιαλμιντιακή κοινότητα (ειδικότερα του facebook) .

netflix-greeks
Η πρώτη ελληνική σοσιαλμιντιακή ομάδα για το δημοφιλές τηλεοπτικό streaming δίκτυο
  • Τι σκοπό είχε και έχει η ομάδα, η οποία να σημειωθεί πως δημιουργήθηκε σε εποχή κάθε άλλο παρά #ΜένουμεΣπίτι
    Ο βασικός σκοπός της ομάδας όταν ξεκίνησε ήταν να γίνουμε μια μεγάλη παρέα στην οποία θα προτείναμε υλικό από το Netflix. Στην πορεία, πέρα από αναλυτικές παρουσιάσεις των τίτλων, αρχίσαμε να γράφουμε και ειδήσεις σχετικές με την πλατφόρμα, να διοργανώνουμε παιχνίδια με έπαθλα και κυρίως να… κλαίμε από τα γέλια.
  • Πόσος κόσμος είναι μέλος και πόσος ενεργός;
    Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου 27.000 μέλη. Υπάρχουν μέλη που σχολιάζουν σταθερά, κάποια που αλληλεπιδρούν μόνο με reactions και κάθε μέρα εμφανίζονται και νέα πρόσωπα που μεγαλώνουν και ομορφαίνουν την παρέα. Τώρα που #ΜένουμεΣπίτι η συμμετοχή είναι σαφώς μεγαλύτερη αφού ο κόσμος περνάει περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και φυσικά στο Netflix.
  • Πόσο διαδραστικό είναι όλο αυτό, πόσο απασχολεί μοναχικό κόσμο για σειρές και μόνο, και πόσο για άλλα ζητήματα σε καθημερινή βάση;
    Η πλειοψηφία των μελών είναι Έλληνες χρήστες του Netflix από διάφορες χώρες του κόσμου, αν και η ομάδα αφορά κυρίως το μενού που είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν καν Netflix κι όμως συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις με εποικοδομητικά σχόλια. Μοναχικοί ή όχι δεν το ξέρω, αλλά το internet προσφέρεται για επικοινωνία και όταν υπάρχει και χιούμορ, τότε λαμβάνουν χώρα κορυφαίες στιγμές.
  • Αν κάποιος έμεινε σπίτι τώρα αναγκαστικά πρώτη φορά τόσο πολύ, αλλά και αν συνυπολογίσουμε την ιδιαιτερότητα της στιγμής, ποια σειρά θα του έλεγες να παρακολουθήσει πρώτα;
    Χωρίς δεύτερη σκέψη, Peaky -Fucking- Blinders!
  • Και τι θα πρότεινες στους αναγνώστες να δουν γενικά; Οι κορυφαίες σου πεντάδες από Νetflix και άλλες παραγωγές;

    ΠΕΝΤΑΔΑ ΓΕΝΙΚΑ
    1. Peaky blinders
    2. Sons of Anarchy
    3. Dexter
    4. The handmaid’s tale
    5. Black mirror

    ΠΕΝΤΑΔΑ NΕTFILX ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
    1. When they see us
    2. Mindhunter
    3. The hunting of hill house
    4. The witcher
    5. After life

Tα tvjunkια (tv series – ξένες σειρές)  

Και επειδή ασφαλώς είναι η τρέχουσα “μόδα” αλλά τηλεόραση και σειρές δεν είναι μόνον οι streaming πλατφόρμες, αλλά κυρίως τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα που διατηρούν στα προγράμματά τους κορυφαίες παραγωγές, μιλήσαμε και με την Tolenia, διαχειρίστρια και εκ των δημιουργών των tvjunkια, μιας μικρότερης, αλλά πιο hardcore ομάδας για σειρές κάθε παραγωγής.

tvjunkια
Δεν είναι η μεγαλύτερη ομάδα του fb για σειρές αλλά από τις πιο παρεϊστικες και hardcore σίγουρα
  • Τι σκοπό είχε και έχει η ομάδα, η οποία να σημειωθεί πως δημιουργήθηκε σε εποχή κάθε άλλο παρά #ΜένουμεΣπίτι;
    Τα TvJunkια δημιουργήθηκαν στις 22/8/16 από μια παρέα ανθρώπων που γνωριστήκαμε  και ταιριάξαμε μέσα από το facebook. Θέλαμε όσα συζητούσαμε για τις ξένες σειρές να τα αναπτύξουμε και να τα μοιραστούμε με άλλους χρήστες του διαδικτύου μέσα από οργάνωση, ποιοτική δουλειά και χιούμορ.
    Σκοπός η ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και η ψυχαγωγία μέσα από παιχνίδια και πρωτότυπες θεματολογίες, αλλά η ουσία είναι η επικοινωνία και η παρέα που μοιραζόμαστε. Με κοινό παρονομαστή το ενδιαφέρον μας για τις ξένες σειρές, έχουμε δημιουργήσει ένα παρεΐστικο κλίμα που και εκτός της περιόδου #ΜένουμεΣπίτι, λαχταράμε να πάμε σπίτι ή να βρούμε χρόνο να μπούμε από το κινητό μας για να μιλήσουμε, να παίξουμε, να γελάσουμε με τα συνTvJunkια μας. Νομίζω πως όλα τα ενεργά μέλη μας ξέρουν ακριβώς τι εννοώ.
  • Πόσος κόσμος είναι μέλος και πόσος ενεργός;
    Σήμερα, 22/3/20, μετράμε 4.229 μέλη. Ένα νούμερο που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν μας ενδιέφεραν τα νούμερα και καλούσαμε ή δεχόμασταν όλη τη λίστα των φίλων μας και των μελών. Είμαστε αρκετά αυστηροί στο να βλέπουν ξένες σειρές και στο να σέβονται τους κανόνες. Έχουμε κουραστεί πολύ για να εξηγούμε σε όποιον χρειαστεί, με υπομονή και διάθεση, πού μπορεί να βρει τι. Και δεν «τιμωρούμε» κανέναν που δεν είναι πολύ ενεργός για να το γνωρίζει ή δεν τα πάει τόσο καλά με την τεχνολογία, ή απλώς δεν θυμάται πώς θα τα βρίσκει. Βοηθάμε τους πάντες και μεταφέρουμε ό,τι χρειάζεται ακούραστα και χωρίς να δυσανασχετούμε. Τώρα, αν κάποιοι -σπάνια- παρεξηγούνται ή έχουν μπει για να μαλώσουν και να δημιουργήσουν …μπάχαλο, τότε είναι σε λάθος ομάδα.
    Όποιος κάνει ένα γύρο στα αρχεία, τα άλμπουμ, τις κατηγορίες, τις ανακοινώσεις μας, θα δει ότι έχει πέσει πολλή δουλειά για να τα στήσουμε και να τα διατηρούμε ενημερωμένα και το μόνο που ζητάμε είναι σεβασμός στον τρόπο λειτουργίας μας.
    Τα δε ενεργά μέλη μας πρέπει να είναι γύρω στα 500. Όμως κρίνοντας από τα στατιστικά του facebook για την ομάδα πρέπει να μας διαβάζουν και να ενημερώνονται περίπου 3000 χρήστες. Έχουμε όλοι φίλους και συνάδελφους που μας λένε ατάκες τύπου “ρε πόσο γέλασα χθες με το τάδε παιχνίδι κι αυτά που γράφατε” ή “διάβασα που λέγατε για την τάδε σειρά για πες” κ.λπ. και είναι άνθρωποι που δεν έχουν σχολιάσει ποτέ κάτι δημόσια στην ομάδα.
  • Πόσο διαδραστικό είναι όλο αυτό, πόσο απασχολεί μοναχικό κόσμο για ξένες σειρές και μόνο και πόσο για άλλα ζητήματα σε καθημερινή βάση;
    Σίγουρα πολλοί μοναχικοί άνθρωποι έχουν βρει συντροφιά στην ομάδα μας, αλλά σε διαβεβαιώ ότι οι περισσότεροι δεν είναι μοναχικοί, έχουμε φίλους, συναδέλφους, οικογένειες αλλά μας αρέσει να περνάμε χρόνο παρέα στην ομάδα.
    Δεν θα αναφέρω καν την οικονομική κρίση που μας κρατάει περισσότερες ώρες μέσα ή  που μπορεί να είναι αφορμή για να βρει κάποιος την ομάδα, γιατί πέρα απ’ αυτό όταν  μπεις και γνωριστείς και παρακολουθείς τις συζητήσεις, ακόμα και για ποτό με την καλύτερη παρέα να είσαι, θα σε «τρώει» να μπεις και λίγο στην ομάδα να δεις τι κάνει κι η άλλη σου παρέα, τα TvJunkια.
    Όλες οι δημοσιεύσεις αφορούν σειρές, από ‘κεί και πέρα στα σχόλια και στα υποσχόλια η κουβέντα μπορεί να φτάσει οπουδήποτε! Και πίστεψέ με, φτάνει!
    Επίσης υπάρχει ένα ειδικό ποστ -τύπου τσατ- όπου μπορούμε εκεί να ξεκινάμε συζητήσεις για ό,τι θέμα θέλουμε. Όπως ταινίες, μουσική, επικαιρότητα ή κάποιο νέο μας ή ένα παράξενο που είδαμε στο δρόμο. Οτιδήποτε θα λέγαμε με τους φίλους μας δηλαδή.
  • Αν κάποιος έμεινε σπίτι τώρα αναγκαστικά πρώτη φορά τόσο πολύ, αλλά και αν συνυπολογίσουμε την ιδιαιτερότητα της στιγμής, ποια σειρά θα του έλεγες να παρακολουθήσει πρώτα;
    Στο 1ο μέρος της ερώτησης εύκολα θα απαντούσα Lost, ίσως επειδή έβαλε τους περισσότερούς μας στον κόσμο των ξένων σειρών (μιλάω για πέρα απ’ όσα ξέραμε απ’ την ελληνική τηλεόραση όπως X-Files,  Beverly Hills κτλ) και κατάφερε να μας κάνει φαν του είδους. Οπότε το θεωρώ λίγο γούρικο, λίγο παραδοσιακά πρώτο, λίγο στατιστικά πιο πιθανό να κερδίσει τον πρωτάρη θεατή, όπως το έκανε με τους πιο πολλούς μας.
    Είναι 100% mainstream και γεμάτο μυστήριο και cliffhangers (σ.σ. σκηνές αγωνίας στο τέλος κάθε επεισοδίου που “αναγκάζουν” τον θεατή να δει το επόμενο επεισόδιο) που τον καθένα θα τον κρατήσουν σίγουρα σπίτι!
    Έχοντας ρωτήσει και το στενό πυρήνα της ομάδας, δε, για την απάντηση αυτή, οι φίλοι μου (που συμφώνησαν επίσης με το Lost), για την ιδιαιτερότητα της καραντίνας προτείνουν και μια κωμωδία με πολλά επεισόδια να μας κρατάει σε ευδιάθετη ψυχολογία. Όσο γίνεται.
    Εξ ου και… εννέα διαχειριστές TvJunkιών συνιστούν Office (το αμερικάνικο φυσικά).
  • Και τι θα πρότεινες στους αναγνώστες να δουν γενικά; Οι κορυφαίες πεντάδες, δικιά σου και της ομάδας;
    Θα τα πω με αλφαβητική σειρά γιατί δεν μπορώ να ταξινομήσω την αγάπη μου και μαεστρικά θα αποφύγω τους 5 τίτλους που θα ακουστούν στην απάντηση της τελευταίας ερώτησης που επίσης ανήκουν στα αγαπημένα μου. Έτσι, θα είναι σαν να είπα 10!

    Η δική μου πεντάδα από ξένες σειρές
    1. 24
    2. Black Sails
    3. Friday Night Lights
    4. Oz
    5. The Leftovers

    Σίγουρα όλες υπάρχουν στην 5άδα κάποιου. Και σίγουρα οι συνδιαχειριστές θα με κράξουν που δεν ανέφερα τα: Supernatural, Boardwalk Empire, The Wire, Sopranos, The Walking Dead, Mad Men κ.α.

    ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ (Όπως έχουν ψηφιστεί σε αντίστοιχο poll):
    5. Lost
    4. Game of Thrones
    3. Friends
    2. Sons of Anarchy
    1. Breaking Bad
tv series - Lost
Το Lost δεν λείπει από καμία λίστα κορυφαίων τηλεοπτικών σειρών που σέβεται τον εαυτό της.