Συμπληρώσαμε σχεδόν ένα μήνα καραντίνας. Την 1η Μαρτίου διεξήχθησαν οι τελευταίοι αγώνες για τη Superleague, τρεις ημέρες αργότερα οι ημιτελικοί του κυπέλλου και μία εβδομάδα μετά, στις 12/3, το Ολυμπιακός – Γουλβς ήταν το τελευταίο ποδοσφαιρικό παιχνίδι που διεξήχθη στην ελληνική επικράτεια, πριν ο κορονοϊός αρχίσει να βάζει «λουκέτο» παντού. Αρχικά σε μαγαζιά, χώρους συνεστίασης, έπειτα σε εμπορικά καταστήματα και τελικά στα… ίδια μας τα σπίτια.
Θα πει κάποιος ότι εδώ δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα επανέλθουμε σε συνθήκες, έστω μερικής, κανονικότητας. Δεν γνωρίζουμε πότε θα μπορούμε να βγαίνουμε έξω χωρίς «μετακίνηση 6», κυρίως δε –γιατί είναι και θέμα επιβίωσης- πότε θα ξαναπάμε στη δουλειά μας, κι εσείς μιλάτε για μπάλα και στοίχημα; Αν το σκεφτούμε λίγο βέβαια, κι αυτό ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν. Εν προκειμένω όμως και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει να κάνουν μπόλικη υπομονή οι ποδοσφαιρόφιλοι. Και το συγκεκριμενοποιούμε, μιας και στο μπάσκετ έχει ήδη αποφασιστεί η οριστική διακοπή, ενώ το βόλεϊ βαδίζει επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κυκλοφορούν βέβαια διάφορα σενάρια για… προπονήσεις τον Μάιο, για επανέναρξη της Superleague τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και αγώνες μέσα στην καρδιά του Αυγούστου. Αλλά σε ό,τι αφορά πάντα τη φετινή πάντα σεζόν, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε και να σκεφτόμαστε ήδη την αγωνιστική περίοδο 2020-21.
Στις 24 Απριλίου θα ξαναδώσουν αναβολή
Με το μίνι «θέατρο» που παίχτηκε πριν από περίπου ένα 10ήμερο, στην τηλεδιάσκεψη της Superleague, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ασχοληθούμε. Την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος τη θέλουν αν όχι όλες, σίγουρα η συντριπτική πλειονότητα των ομάδων, των «μεγάλων» συμπεριλαμβανομένων. Ακόμη και κάποιες που φαινομενικά βγάζουν προς τα έξω ότι επιθυμούν να συνεχιστεί κανονικά το πρωτάθλημα και να παιχτούν τα πλέι οφ, είναι μάλλον από τις πρώτες που επιθυμούν το οριστικό «λουκέτο», για λόγους φυσικά οικονομικούς, ώστε να γλιτώσουν κάποιους μήνες συμβολαίων. Κι αυτό βέβαια δεν βασίζεται ούτε σε εκτιμήσεις, ούτε σε θεωρίες, αλλά σε πραγματικά γεγονότα. Σε πράγματα που έχουν λεχθεί… πίσω από τις πόρτες και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Στις 2 Απριλίου λοιπόν, όταν έγινε το πρώτο Δ.Σ. της Superleague μετά τη διακοπή, δεν θα μπορούσε φυσιολογικά να παρθεί κάποια οριστική απόφαση. Έγινε όμως η αρχή, μπήκε το νερό στο αυλάκι και… έπεται συνέχεια. Η απόφαση που πάρθηκε λέει για αναστολή μέχρι τις 24/4 και βλέπουμε, αλλά μη νομίζετε ότι και τότε θα αποφασιστεί κάτι οριστικό. Το περίφημο working group άλλωστε, που έχει αναλάβει δράση τις τελευταίες μέρες, αναλώνεται κυρίως στο πώς θα σώσουν… ό,τι σώζεται σε οικονομικό πάντα επίπεδο και όχι στο πότε και αν θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Αυτό για την ώρα φαντάζει ως ένα σενάριο με πολύ περιορισμένες πιθανότητες.
Στην επόμενη τηλεδιάσκεψη λοιπόν που θα γίνει, η Superleague θα αποφασίσει και νέα αναστολή του πρωταθλήματος, πιθανότατα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπου και πάλι θα μαζευτούν για να αποφασίσουν. Τι; Εκτός απροόπτου ότι το… μαγαζί κλείνει για φέτος, ο Ολυμπιακός κατακτάει το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ παίρνει το δεύτερο εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Άρης τα άλλα τρία του Γιουρόπα και στρέφουμε το βλέμμα στην επόμενη σεζόν.
Α, σε αυτό ας έχουμε κάτι υπόψιν. Ο Άρης υστερεί αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία του ΟΦΗ, είναι δηλαδή 6ος στη βαθμολογία. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν αρθεί η τιμωρία του Παναθηναϊκού, έστω με τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί αυτό, τότε μένει εκτός Ευρώπης εφόσον δεν συνεχιστεί το πρωτάθλημα και βεβαίως θα έχει διακοπεί και το κύπελλο. Κι όλα αυτά ενώ ο Θ. Καρυπίδης είναι από τους πρώτους που επιθυμούν το οριστικό «λουκέτο»…
Γαυγίζει, αλλά δεν δαγκώνει η UEFA
Πάμε τώρα και στον «μπαμπούλα» της UEFA, που θέλησε να… τρομάξει όσους σκέφτονταν την πρόωρη διακοπή των πρωταθλημάτων τους, με αφορμή την απόφαση του Βελγίου. Αλήθεια όμως, για ποια UEFA μιλάμε; Γι’ αυτήν που άφησε να διεξαχθεί το παιχνίδι Αταλάντα-Βαλένθια, που όπως φαίνεται αποτέλεσε μία από τις μεγάλες πηγές του κακού για τις εκατόμβες νεκρών στο Μπέργκαμο; Για την UEFA που έφτασε να τη γράφει στα… παλαιότερα των υποδημάτων της η Χετάφε, αρνούμενη –ορθότατα- να ταξιδέψει στο Μιλάνο εν μέσω κορονοϊού, πριν αποφασίσει τελικά να εκλογικευτεί η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και να κάνει όπισθεν ολοταχώς;
Όταν θα συνεχίσουμε, δεδομένα, να έχουμε κρούσματα και τον Μάιο, γιατί δεν μπορεί να πιστεύει κάποιος πως από τη μία μέρα στην άλλη ο κορονοϊός θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας, θα είναι σε θέση η οποιαδήποτε UEFA να κουνάει το δάκτυλο και να απειλεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τόσες άλλες χώρες που βρίσκονται σε ακόμα δυσχερέστερη θέση; Όπως το Βέλγιο…
Κι επανερχόμαστε, για να το κλείσουμε. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, μέχρι και τις τελευταίες ώρες έδιναν μηδενικές πιθανότητες να επανεκκινήσει το φετινό πρωτάθλημα της Superleague. Εμείς ας πούμε πως δεν (θέλουμε να) είμαστε τόσο απόλυτοι και θα αφήσουμε ένα μικρό, πολύ μικρό παράθυρο. Όσο για την επόμενη μέρα, αναδιαρθρώσεις (αναφερθήκαμε σε παλαιότερο άρθρο και θα επανέλθουμε) που θα προκύψουν και όλα τα συμπαρομαρτούντα, εδώ είμαστε να τα ξανασυζητήσουμε…