Το περιοδικό FourFourTwo δημοσίευσε και φέτος τα 50 μεγαλύτερα ντέρμπι του πλανήτη. Ξεκινούν από το Σέφιλντ, συνεχίζουν στη βορειοδυτική ακτή των ΗΠΑ, στην Καλκούτα, την Καζαμπλάνκα και περνούν ακόμη και από τα δικά μας μέρη, το ελληνικό πρωτάθλημα και το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παιχνίδια γεμάτα ένταση, με γειτονικές ή κοινωνικοπολιτικές κόντρες. Το Match Money θα σας παρουσιάσει αυτά τα 50 ντέρμπι σε δύο μέρη…
Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: Από το Σέφιλντ στην Καζαμπλάνκα
50. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Σέφιλντ Γουένσντεϊ
Το ντέρμπι του χάλυβα. Ένα από τα αρχαιότερα και τα πιο κλασικά αγγλικά ντέρμπι (το πρώτο τους ματς, έστω και φιλικό, ήταν στις 15 Δεκεμβρίου του 1890, ενώ το πρώτο τους επίσημο διεξήχθη τρία χρόνια αργότερα!) στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με την πόλη του Σέφιλντ να χωρίζεται στα δύο.
49. Μπλούμινγκ – Οριέντε Πετρολέρο
Αποκαλείται «Κλάσικο Κρουσένιο» καθώς στο σήμα της πόλης Σάντα Κρους της Βολιβίας, στην οποία εδρεύουν, κυριαρχεί ένας σταυρός. Η αντιπαλότητά τους, μεγάλωσε απότομα το 1969 μετά από ένα παιχνίδι στο οποίο συνεπλάκησαν δύο παίκτες, ένας από κάθε ομάδα. Από τότε κορυφωνόταν όλο και περισσότερο.
48. Πόρτλαντ Τάιμπερς – Σιάτλ Σάουντερς
Ντέρμπι και στις ΗΠΑ… Το κυρίως ντέρμπι της βορειοδυτικής ακτής, αυτό που το κάνει να διαφέρει από τις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες στις ΗΠΑ είναι το πάθος και το ότι οι δύο πόλεις διαθέτουν από τα πλέον φανατικά κοινά στη χώρα, αν και η βία είναι σπάνια. Αντιπαλότητα που ξεφεύγει από το ποδόσφαιρο και πηγαίνει και σε άλλα σπορ (Μπλέιζερς – Σουπερσόνικς στο ΝΒΑ), ενώ κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και «χρωματίζει» το MLS από το 2011. Ονομάζεται το «ντέρμπι του Ι-5», καθώς τις δύο πόλεις χωρίζει αυτοκινητόδρομος με το συγκεκριμένο όνομα.
47. Λυών – Σεντ Ετιέν
Το κλασικό ντέρμπι μίσους της Γαλλίας ανάμεσα σε γειτονικές πόλεις, την πλούσια Λυών και την πιο φτωχή Σεντ Ετιέν. Ιστορική αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο περιοχές, αλλά με πολύ μεγαλύτερη δημοτικότητα σε όλη τη Γαλλία και όλα τα στρώματα η Σεντ Ετιέν.
46. Νιούελς Ολντ Μπόις – Ροζάριο
Το αρχαιότερο κλάσικο της Αργεντινής, θεωρείται και το αγριότερο, αφού έχει σημαδευτεί από θανάτους οπαδών των δύο ομάδων. Το πρώτο μεταξύ τους ματς έγινε το 1905, μέχρι το 1930 οι συναντήσεις τους για το τοπικό πρωτάθλημα ήταν αλλεπάλληλες με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί άσβεστο μίσος.
45. Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Σοσιεδάδ
Μπιλμπάο και Σαν Σεμπαστιάν είναι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της επαρχίας των Βάσκων. Η Αθλέτικ εκπροσωπεί την εργατιά, η Ρεάλ τους αριστοκράτες της περιοχής και είχε το «χρίσμα» του βασιλιά Αλφόνσου του 13ου (για αυτό και το Ρεάλ στο όνομά της). Τεράστια αθλητική αντιπαλότητα, τεράστια αθλητική ευγένεια, ίσως το πιο ήρεμο… καυτό ντέρμπι του πλανήτη.
44. Εβερτον – Σαντιάγο Γουόντερερς
Κλάσικο Πορτένιο στο ευρύτερο Βαλπαραΐσο στη Χιλή, ανάμεσα στις δύο αρχαιότερες ομάδες στη χώρα, με το πρώτο παιχνίδι να υπολογίζεται στο 1916. Αμφότερες αντλούν οπαδούς από την εργατική τάξη, ωστόσο η Σαντιάγο Γουόντερερς πλέον θεωρείται πολύ πιο φτωχό κλαμπ, με την Εβερτον να πατάει πάνω στην οικονομική άνεση που της προσφέρει το μεξικάνικο fund της Πατσούκα για να έχει οργανωμένα τα οικονομικά της.
43. FC Σεούλ – Σουβόν Μπλουγουίνκς
Η Κ-Λιγκ το 2004 χρειαζόταν ένα ντέρμπι. Λίγο η γειτονία των δυο πόλεων (30 χλμ. τις χωρίζουν), λίγο ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς που ήταν σπόνσορες (LG-Samsung) και λίγο το προμοτάρισμα των μίντια, δεν ήθελε πολύ να γεννηθεί το κορεάτικο Σούπερ Ματς.
42. Μπαΐα – Βιτόρια
Το ντέρμπι του Σαλβαντόρ, το πιο σημαντικό στη βορειοανατολική Βραζιλία. Η Βιτόρια ήταν ο πρώτος σύλλογος που δημιουργήθηκε από Βραζιλιάνους, η Μπαΐα η πρώτη που κατέκτησε εθνικό πρωτάθλημα. Σε πολύ καλύτερη κατάσταση η Μπαΐα τελευταία, από τους πρωτοπόρους συλλόγους στην προώθηση θεμάτων εναντίον του ρατσισμού και της ομοφοβίας.
41. Ντιναμό Μόσχας – Σπαρτάκ Μόσχας
Το αρχαιότερο ντέρμπι μίσους της Ρωσίας. Η κόντρα ξεκινά από το 1942, όταν τα αδέρφια Σταρόστιν από τη Σπαρτάκ των εργατικών τάξεων κατηγορήθηκαν ως υποκινητές δολοφονίας του Στάλιν και στάλθηκαν για δέκα χρόνια στη Σιβηρία. Θεώρησαν υπεύθυνο τον ισχυρό άνδρα της Ντιναμό και αρχηγό της μυστικής αστυνομίας, Μπέρια.
40. Αμέρικα – Ντ. Κάλι
Η Κάλι θεωρείται η αθλητική πρωτεύουσα της Κολομβίας, μία πόλη που ο κόσμος ζει και αναπνέει για τα σπορ. Στο ποδοσφαιρικό επίπεδο, η Αμέρικα είναι η ομάδα του λαού, ιδρύθηκε και γιγαντώθηκε χάρη στην ένθερμη στήριξη της εργατικής τάξης, ενώ η Ντεπορτίβο Κάλι αποτελούσε το κλαμπ των ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων. Πρόκειται για ένα από τα πιο «αιματοβαμμένα» ντέρμπι παγκοσμίως, με τις βίαιες συγκρούσεις να χαρακτηρίζουν τα μεταξύ τους κλάσικο, κάτι που συνέβη και φέτος, καθώς είχαμε για μια ακόμη φορά νεκρό οπαδό.
Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: 100% ομάδα μελών
39. Αμβούργο – Σαν Πάουλι
Μία πόλη, δύο διαφορετικοί κόσμοι, τελείως αντίθετες κουλτούρες. Το Αμβούργο ήταν κάποτε η απάντηση του βορρά στην Μπάγερν. Η Σαν Πάουλι είναι παγκοσμίως φημισμένη για την πανκ παράδοσή της, την αντίθεσή της στο ρατσισμό, το φασισμό, την ομοφοβία και το σεξισμό, στοιχεία που την έχουν αναγάγει σε παγκόσμιο πολιτικό σύμβολο. Το Αμβούργο βασίζεται σε εκατομμυριούχο επενδυτή, η Σαν Πάουλι είναι 100% ομάδα μελών και παρότι οι ποδοσφαιρικές επιτυχίες της δεν είναι ανάλογες του Αμβούργου παραμένει πιο δημοφιλής ακόμη και από ομάδες της Μπουντεσλίγκα.
38. Αλιάνσα Λίμα – Ουνιβερσιτάριο
Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Όλα ξεκίνησαν από το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, το 1928, το οποίο δεν τελείωσε ποτέ λόγω άγριας συμπλοκής μεταξύ παικτών της Αλιάνσα και φίλων της Ουνιβερσιτάριο. Εκτοτε τα μεταξύ τους παιχνίδια σημαδεύτηκαν πολλές φορές από σοβαρά επεισόδια.
37. ΤΣΣΚΑ Σόφιας – Λέφσκι Σόφιας
To «αιώνιο» ντέρμπι του βουλγαρικού ποδοσφαίρου, με την κόντρα των δύο ομάδων να ξεκινά ουσιαστικά μεταπολεμικά. Έφτασε στο απόγειό της στις 19 Ιουνίου του 1985, όταν κατά τη διάρκεια του τελικού κυπέλλου και έπειτα από… ρεσιτάλ του ρέφερι, έλαβαν χώρα σοβαρά επεισόδια μεταξύ των παικτών. Γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των δύο ομάδων από την κεντρική επιτροπή του ΚΚΒ, τη μετονομασία τους (η ΤΣΣΚΑ μετονομάστηκε σε Σρέντετς και η Λέφσκι σε Βιτόσα) και τον ισόβιο αποκλεισμό έξι ποδοσφαιριστών, μεταξύ των οποίων οι Στόιτσκοφ και Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ.
36. Σέρο Πορτένο – Ολίμπια
Η μεγάλη μάχη του ποδοσφαίρου της Παραγουάης, με τους δύο συλλόγους να κυριαρχούν στη χώρα των «γκουαρανί». Η Ολίμπια αποτελεί το παραδοσιακό και πιο επιτυχημένο κλαμπ, με τίτλους εντός κι εκτός συνόρων, αντιθέτως η Σέρο Πορτένιο στηρίζει τη δυναμική της στα λαϊκά στρώματα, η βάση της βρίσκεται στην εργατική συνοικία της Ασουνσιόν και διαθέτει περισσότερους οπαδούς από την αιώνια αντίπαλό της.
Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: Κόντρα στους εθνικιστές
35. Γκλέντοραν – Λίνφιλντ
Το συναντάς και ως «The Big Two Derby», ενώ παραδοσιακά ένα μεταξύ τους ματς ορίζεται για την Boxing Day και συνήθως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος στην εξέδρα μεταξύ όλων των αγώνων της σεζόν! Ως επί το πλείστον αγωνιστικές, παρά πολιτικές οι διαφορές τους. Μεταξύ των δύο η Γκλεντόραν είχε παραδοσιακά στις τάξεις της περισσότερους καθολικούς οπαδούς -και παίκτες- από τη Λίνφιλντ.
Τα παιχνίδια, πάντως, με τις σοβαρές ουσιαστικές διαφορές είναι αυτά των δύο με την Κλίφτονβιλ. Η Κλίφτονβιλ είναι ομάδα καθαρά εθνικιστική (ανεξάρτητης Ιρλανδίας), η οποία πήρε τη θέση της Μπέλφαστ Σέλτικ όταν μεταπολεμικά αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα για πολιτικές αιτίες. Κλαμπ των Καθολικών και εθνικιστών Ιρλανδών, τρομερή κόντρα, ξύλο και μίσος με τους ενωτικούς Προτεστάντες.
34. Μπαρσελόνα – Εμελεκ
Το επονομαζόμενο «Κλάσικο ντελ Αστιγέρο», της συνοικίας της Γουαγιακίλ στην οποία ιδρύθηκαν αμφότερες. Από το πρώτο τους παιχνίδι, το 1943, ξεκίνησε μια μεγάλη αντιπαλότητα που πήγαζε από το γεγονός ότι η μεν Μπαρσελόνα ήταν ομάδα λιμενεργατών, η δε Εμελεκ ιδρύθηκε από Αμερικανό ανώτερο υπάλληλο εταιρείας ηλεκτρισμού.
33. Εστεγκαλ – Περσέπολις
Το μεγάλο ντέρμπι της Τεχεράνης. Είναι ίσως το πιο σημαντικό ντέρμπι στην Ασία και ένα από τα πιο σημαντικά ντέρμπι του κόσμου. Στα μέσα των 70s η Περσέπολις αντιπροσώπευε κυρίως την εργατική τάξη και είχε πολλούς περισσότερους οπαδούς, ενώ η Εστενγκαλ –γνωστή τότε ως Ταζ- ήταν πιο κοντά στις ανώτερες οικονομικά τάξεις και ακόμη πιο κοντά στο εκάστοτε καθεστώς (μέχρι την επανάσταση του 1979). Η βία ήταν συχνό φαινόμενο, με μπούκες οπαδών και πολλά επεισόδια εκτός γηπέδων. Μάλιστα, από το 1995 σφυρίζουν αποκλειστικά ξένοι διαιτητές. Τότε, τον Ιανουάριο της χρονιάς, η Περσέπολις ήταν μπροστά 2-0 μέχρι το 80’ και διαιτητικές αποφάσεις έφεραν την ισοφάριση. Ακολούθησε χαμός, πολλά επεισόδια, ενώ υπήρξαν και ξυλοδαρμοί αντιπάλων παικτών!
32. Ντ. Βουκουρεστίου – FCSB
Το μεγάλο ντέρμπι της κομουνιστικής Ρουμανίας. Η Ντιναμό Βουκουρεστίου ήταν η ομάδα της μυστικής αστυνομίας και η Στεάουα Βουκουρεστίου (πλέον FCSB μετά το «διαζύγιο» με το στρατό) η ομάδα του στρατού. Τεράστιο ντέρμπι, το οποίο ήταν και πολύ ποιοτικό, από τη στιγμή που το καθεστώς του Τσαουσέσκου δεν επέτρεπε τη μεταγραφή ποδοσφαιριστών σε ομάδα εκτός Ρουμανίας αν δεν συμπλήρωνε τα 28 του χρόνια. Η Στεάουα, μάλιστα, με τον γιο του Νικολάε Τσαουσέσκου ως γενικό διευθυντή, κατέκτησε το 1986 και το κύπελλο Πρωταθλητριών! Δύο χρόνια νωρίτερα η Ντιναμό είχε φτάσει στα ημιτελικά.
31. Κάιζερ Τσιφς – Ορλάντο Πάιρατς
Σχετικά «νεαρό» ντέρμπι του Σοβέτο (από το συγκεκριμένο ντέρμπι είναι και η κεντρική φωτογραφία), το οποίο ξεκινά από το 1970. Οι Ορλάντο Πάιρατς ιδρύθηκαν το 1937, μια από τις παλαιότερες ομάδες της Νοτίου Αφρικής. Ένα από τα «παιδιά» της, ο Κάιζερ Μοτουάνγκ –ήταν στις τάξεις της για 8 χρόνια- μετακόμισε στους Ατλάντα Τσιφς. Μαζί με τέσσερις πρώην συμπαίκτες του έστησε την ομάδα, η οποία μετονομάστηκε σε Κάιζερ Τσιφς.
Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: Το ντέρμπι της Γένοβας
30. Τζένοα – Σαμπντόρια
Το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς για την πόλη της Γένοβας. Οξεία αντιπαλότητα, που πηγάζει από το γεγονός ότι η Τζένοα είναι η αρχαιότερη ομάδα της Ιταλίας (1893) και η Σαμπντόρια (ιδρύθηκε το 1946) διεκδίκησε κατόπιν τα πρωτεία στην πόλη. Μακριά από πολιτικές τοποθετήσεις, έχει όμως -πέραν των επεισοδίων που συμβαίνουν συχνά πυκνά-, τις πιο ωραίες ιστορίες πριν και μετά τη διεξαγωγή του, με τις ομάδες να στέλνουν κατασκόπους στις προπονήσεις του αντιπάλου. Δύο ομάδες, πάντως, που ήρθαν πολύ κοντά τον Αύγουστο του 2018, όταν είχε πέσει η γέφυρα Μοράντι στη Γένοβα και υπήρξαν 43 νεκροί και πολλοί τραυματίες.
29. Κόλο Κόλο – Ουν. Ντε Τσίλε
Είναι το σουπερκλάσικο της Χιλής, των δύο πιο δημοφιλών ομάδων της χώρας, που εδρεύουν και στο Σαντιάγο. Τρομερή αντιπαλότητα, επεισόδια και ένταση. Το κοινωνικο/οικονομικό υπόβαθρο των οπαδών τους εδρεύει στην εργατική τάξη, στις πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές οργανωμένοι των δύο ομάδων συμμάχησαν στους δρόμους απέναντι στους καραμπινέρος.
28. Μπενφίκα – Σπόρτινγκ
Γνωστό ως το «αιώνιο ντέρμπι» ή το «ντέρμπι των ντέρμπι». Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο «μεγάλες» της Λισαβόνας γεννήθηκε πίσω στο 1907, όταν οκτώ παίκτες της Μπενφίκα μεταπήδησαν στη Σπόρτινγκ πριν το πρώτο μεταξύ τους ματς, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες προπόνησης.
27. Χάιντουκ – Ντ. Ζάγκρεμπ
To «αιώνιο ντέρμπι» της Κροατίας, το «Vjecni Derbi», παρότι οι δύο πόλεις είναι στις δύο άκρες της χώρας. Τις χωρίζουν 400 χιλιόμετρα, ενώ το να διανύσεις από τη μία άκρη στην άλλη την Κροατία χρειάζεσαι μόλις 80 επιπλέον χιλιόμετρα. Μιλάμε για τις δύο μεγαλύτερες και τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Κροατίας. Και εδώ υπάρχει διαφορά τάξεων μεταξύ των οπαδών, με αυτούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να είναι οι «πρωτευουσιάνοι», αυτοί της Χάιντουκ οι «τεμπέληδες βλάχοι»… Και οι δύο μαζί έχουν κερδίσει 25 στα 27 πρωταθλήματα, από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησης της Κροατίας.
Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: Με την εργατική τάξη
26. Ράχα – Γουιντάντ
Το σπουδαίο ντέρμπι της Καζαμπλάνκα, με τις δύο ομάδες να έχουν κοινωνικοπολιτικές και γεωπολιτικές διαφορές. Η Ράχα ιδρύθηκε το 1949 από εθνικιστές, με στόχο να στρέψει την εργατική τάξη εναντίον της γαλλικής αποικιοκρατίας (η οποία τελείωσε το 1956) και διατήρησε για καιρό ένα πλήρως μαροκινό ρόστερ. Γρήγορα έγινε το «κλαμπ του λαού». Η Γουιντάντ ιδρύθηκε μια δεκαετία αργότερα και έγινε το κλαμπ της ελίτ. Πολύ μεγάλη η κόντρα των δύο ομάδων, επεισόδια, ακόμη και δολοφονίες…
Αυτή λοιπόν είναι η κατάταξη των μεγαλύτερων ντέρμπι του πλανήτη, σύμφωνα πάντα με το FourFourTwo, από το 50 έως και το 26. Κι όσο για την πρώτη 25άδα, και το… Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, στο δεύτερο μέρος του μπλογκ τις επόμενες μέρες.