Ο νεαρός προϊστάμενος του IT dpt της ολλανδικής εταιρείας μεταφορών είχε ρίξει πριν από μερικά χρόνια την πρότασή του στο τραπέζι. Απευθύνθηκε σοβαρά στους συνοδοιπόρους του στη δημιουργία ενός νεότευκτου ποδοσφαιρικού κλαμπ σάλας και άρθρωσε αποφασιστικά: «Θα ονομάσουμε την ομάδα μας Ζεγιούν Γε!». Ζεγιούν Γε;… Τι είναι αυτό, θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας. Η ZVC Ζεγιούν Γε δεν είναι ασφαλώς ικανό αγωνιστικό μέγεθος για να ασχοληθεί κανείς μαζί της. Να σας πω τη μαύρη αλήθεια, δεν είμαι βέβαιος αν εξακολουθεί να υφίσταται. Τελευταία της νέα στα σόσιαλ μίντια καταγράφονται το 2018, ποιος ασχολείται;… Το όνομα, όμως, είναι βαρύ. Ασήκωτο. Και απόλυτα συνδεδεμένο με τα στημένα παιχνίδια και τα στοιχηματικά σκάνδαλα.
Χάκα – Αλιάνσι 8-0, το ματς της ντροπής
Τα περίεργα αποτελέσματα πολλά, το απόγειο της δόξας του Ζεγιούν Γε, όμως, ήταν το Χάκα – Αλιάνσι 8-0 για το φινλανδικό πρωτάθλημα τον Ιούλιο του 2005. Ενα ματς στο οποίο έπαιξε παρότι με… κομμένη μέση -μεταξύ άλλων- και ο γκολκίπερ Γκοφέν. Για τον οποίο ένας εκ των αθλητικών ηγετών της Αλιάνσι φέρεται να έχει δηλώσει: «Δεν μπορούσε καν να προπονηθεί. Του είπαν ότι θα είναι στην αποστολή για να συμπληρώσουμε 18άδα. Και όμως έπαιξε. Δεχόταν γκολ σύμφωνα με τις οδηγίες που λάμβανε ο πάγκος με κινητό από το αφεντικό στην εξέδρα». Αυτά δεν ειπώθηκαν πάντως προ αλλά κατόπιν εορτής, όταν όλα ξεσκεπάστηκαν. Όταν ο Κινέζος δαίμονας των στημένων πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και διώχτηκε σε Βέλγιο και Φινλανδία.
Ο Ζεγιούν Γε πήρε την Αλιάνσι το καλοκαίρι του 2005 και μέσα σε ένα χρόνο έκανε με αυτή τέρατα και σημεία. Τέρατα και σημεία που η αστυνομική έρευνα κατάφερε να… μην αποδείξει! Ηταν σε τέτοιο βαθμό ορατά όμως, που ο αθλητικός διευθυντής της (!), ο Ολιβιέ Σουρέ, δεν μπόρεσε να μην το παραδεχτεί εντέλει. Σε συνέντευξή του στην Ελσίνκι Σάνοματ, ο άλλοτε άσος των Αλτάι, Αντάλιασπορ, Αδάνασπορ, Άντερλεχτ, Σαρλερουά, Σταντάρ Λιέγης, Λα Λουβιέρ (κρατήστε το όνομα…) παραδέχτηκε ότι επί ημερών Γε το 8-0 με τη Χάκα ήταν απλώς το κερασάκι της τούρτας των… ματιασμένων παιχνιδιών. Τόσο ματιασμένα, όσο μια γκόμενα με μίνι που “καλπάζει” στην πλατεία του χωριού μπροστά από 6 μαντηλοφορούσες θειάδες.
Κατόπιν τούτου, η Αλιάνσι έπαψε να υφίσταται ως αυτόνομο κλαμπ. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο φυτευτός διοικητικός της ηγέτης (Έρκι Σάλο) , την κήρυξε σε πτώχευση μετά από μόλις 12 μήνες, το καλοκαίρι του 2006. Σήμερα δεν υφίσταται ως κλαμπ, η ομάδα Αλιάνσι Βάντα, που επέστρεψε κάποια στιγμή στην 5η κατηγορία να ξεκινήσει από το μηδέν, δεν είχε ουσιαστική σχέση με το κλαμπ που διέλυσε ο λαδιάρης Γε. Ακόμα και αυτή πάντως έχει σταματήσει να λειτουργεί πλέον. Οι Βάντα και PK-35 αποτελούν τα μόνα εν λειτουργία κλαμπ του προαστίου του Ελσίνκι.
Στο Βέλγιο το μεγάλο κόλπο
Ο Ζεγιούν Γε πάντως δεν είχε απλώσει τα πλοκάμια του μόνο στη… φτωχή Αλιάνσι, αλλά και στο Βέλγιο. Για την ακρίβεια, κυρίως στο Βέλγιο. Εκεί η επιρροή του και ο προκαθορισμός αποτελεσμάτων ήταν υπερπολλαπλάσιος, αλλά οι αρχές δεν άφησαν να σέρνεται το παραμικρό.
Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κινέζου, που έγινε μπουχός κι ακόμα τον ψάχνουν. Οι δε συνεργάτες του -και εκεί!- Πιέτρο Αλάτα και Ολιβιέ Σουρέ συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν, τον έδωσαν στεγνά και αφέθηκαν ελεύθεροι. Πλέον, ο Σουρέ (φωτό) είναι ουσιαστικά ξένο σώμα στο… σοβαρό ποδόσφαιρο του Βελγίου και περιφέρεται μεταξύ ερασιτεχνικών σωματείων.
Η Λα Λουβιέρ και η Λιρς
Για 1,5 χρόνο, σύμπασα η ποδοσφαιρική κοινότητα στο Βέλγιο ήθελε τιμωρία και υποβιβασμό της Λιρς και της Λα Λουβιέρ (πρώην ομάδα του Σουρέ η δεύτερη), κατά τις ενδείξεις τα μακράν πιο βρώμικα από τα κλαμπ που έμπλεξαν με τον Γε.
Κάτι που τελικά συνέβη για τη Λα Λουβιέρ, με τον αγωνιστικό υποβιβασμό αρχικά το 2006 και τη μη εξασφάλιση άδειας για τη β΄ κατηγορία στη συνέχεια. Κάπως έτσι ο σύλλογος βρέθηκε στην τρίτη κατηγορία, διαλύθηκε και επανασυστάθηκε σε συγχώνευση με την Κουγιέ. Σήμερα έχει εξαφανιστεί και αποτελεί ακόμα ένα θύμα του μπουκ-φάντασμα που συντάραξε την Ευρώπη τω καιρώ εκείνω.
Αντίθετα, τη γλίτωσε κόντρα στο λαϊκό αίσθημα η Λιρς. Ομάδα που είχε γίνει ανέκδοτο όταν σε 2-3 ματς κατέβηκε με 100% αναπληρωματική 11άδα και τα ποσά που παίζονταν προ και κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων ήταν περίπου όσο το σύνολο των πονταρισμάτων σε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα της αγωνιστικής στο Βέλγιο!
Και αυτή, η Λιρς, συνάντησε τη μοίρα της πρόπερσι πάντως. Βάρεσε κανόνι χρεοκοπίας, ενώ ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει πίσω τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Πλέον έδωσε το όνομα και το σήμα της στη Λιρς Κέμπενζονεν, ομάδα της Α’ ερασιτεχνικής, που παλεύει να ανακτήσει μέρος της δόξας της κιτρινόμαυρης τετράκις πρωταθλήτριας και δις κυπελλούχου Βελγίου!
Ο Ζεγιούν Γε, ο μεγάλος στοιχηματικός δολοφόνος ομάδων της προπερασμένης δεκαετίας, είναι έκτοτε καταζητούμενος. Εις βάρος του, εκκρεμεί εδώ και 14 χρόνια ένταλμα σύλληψης στο Βέλγιο, αλλά ο ίδιος είναι εξαφανισμένος. Ο δε δικηγόρος του, με δηλώσεις του στη γαλλική Εκίπ, έχει μεταφέρει ότι ο Γε αρνείται όλες τις κατηγορίες, ενώ έχει αναφέρει πως ο πελάτης του διαμένει κάπου στην κινεζική επικράτεια. End of story.
ΥΓ. Στην κεντρική φωτό του μπλογκ ο Γκοφέν, ο γκολκίπερ της Αλιάνσι που είχε κάτσει κάτω από τα δοκάρια στο ματς της ντροπής για το φινλανδικό φουτμπόλ, το Χάκα – Αλιάνσι 8-0. Ο βασικός γκολκίπερ Σιλάνπαα, που δεν ήταν στο κόλπο από τον Γε, είχε πάει να δοκιμαστεί στη… Λα Λουβιέρ! Μόνο που όταν έφτασε στο Βέλγιο τον κοίταζαν καλά-καλά… Εκεί έμαθε πως την ίδια μέρα θα δοκιμάζονταν 45 παίκτες για όλες τις θέσεις, μόνο σε μία δεν υπήρχε ανάγκη και προγραμματισμένες δοκιμές. Για τη θέση κάτω από τα γκολπόστ!