Αφιέρωμα Κ-Λιγκ 2 λοιπόν! Με τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία στη Νότια Κορέα, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ σοβαρά και σε καθημερινή βάση. Πάντα την παρακολουθούσα, για κυπελλικούς κυρίως λόγους, ποτέ όμως δεν την έβαλα κάτω να την ξεκοκαλίσω όπως την Κ-Λιγκ 1. Τα πράγματα βέβαια αλλάζουν, λίγο η έλλειψη επιλογών στον καιρό της πανδημίας, λίγο τα μεγάλα ονόματα που είναι φέτος στις τάξεις της, πήρα την απόφαση να την εντάξω στο φετινό καλεντάρι.
Αλλαγές λόγω κορονοϊού
Η Κ-Λιγκ 2 ξεκινά αυτό το Σάββατο, 9 Μαΐου, και τα μέτρα προστασίας από τον ιό είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που είδαμε στο αφιέρωμα της Κ-Λιγκ 1. Όσον αφορά το φορμάτ, 10 ομάδες, τρεις γύροι (ένας λιγότερος φέτος ελέω Covid-19), 27 αγωνιστικές κανονικής περιόδου.
Το ιδιαίτερο στην Κ-Λιγκ 2 είναι ότι δεν πέφτει κανείς, αφού η επόμενη κατηγορία δεν είναι επαγγελματική. Στην άλλη πλευρά του βαθμολογικού πίνακα, ανεβαίνουν ένας ή δύο. Ο πρώτος σίγουρα και απευθείας, ο δεύτερος θα εξαρτηθεί από το πού θα τερματίσει η Σανγκγιού στην Κ-Λιγκ 1, που όπως είδαμε στο αφιέρωμα των μεγάλων φέτος θα υποβιβαστεί όποια θέση κι αν καταλάβει στην τελική κατάταξη. Έτσι, αν η ομάδα του στρατού βγει τελευταία (δύσκολο), θα υπάρξει το παραδοσιακό μπαράζ παραμονής/ανόδου της νικήτριας των πλέι οφ της Κ-Λιγκ 2 με την προτελευταία της Κ-Λιγκ 1. Αν η Σανγκγιού τερματίσει οπουδήποτε αλλού (λογικό), η δεύτερη της Κ-Λιγκ 2 ανεβαίνει και αυτή απευθείας. Πάμε δηλαδή πιθανότατα για δύο απευθείας εισιτήρια.
Όπως προανέφερα, λαμπερά ονόματα απαρτίζουν φέτος την κατηγορία, οι υποβιβασμένες Γκιεονγκνάμ και Γιεγιού με πολύ πρόσφατες τις συμμετοχές τους σε Τσάμπιονς Λιγκ, οι δράκοι της Γεονάμ και η Νταετζέον, που ψάχνει την επιστροφή στα σαλόνια. Και αν μη τι άλλο, υπόσχονται μια δυνατή μάχη ανόδου.
Τα φαβορί της ανόδου
Γκιεονγκνάμ: Το ένα από τα δύο θηρία της κατηγορίας. Κάπως βαρύ ο χαρακτηρισμός θηρίο είναι η αλήθεια, η Γκιεονγκνάμ δεν είναι καμιά βαριά φανέλα στη χώρα, πώς όμως να χαρακτηρίσεις ένα κλαμπ το οποίο πέρυσι έπαιζε στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ; Μια σεζόν που ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες εξελίχθηκε στο απόλυτο κάζο. Τραγική σε όλη τη διάρκεια, υποβιβάστηκε στο μπαράζ υποβιβασμού/παραμονής με τη Β’ κατηγορίας τότε Μπουσάν.
Ο τεχνικός που συνέδεσε το όνομά του με την προπέρσινη άνοδο και την ταυτόχρονη πρώτη έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι πια στην Τσανγκβόν, ο Κιμ Τζονγκ Μπου αποχώρησε. Στη θέση του ο 41χρονος Σολ Κι Χιουν, πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικό όνομα στη χώρα με θητεία μεταξύ άλλων και στην Αγγλία με τη φανέλα της Γουλβς και της Φούλαμ. Απειρος πάντως προπονητικά, αυτή θα είναι ουσιαστικά η πρώτη του δουλειά, ρισκαδόρικη κίνηση.
Οσον αφορά τις μεταγραφές, θα περίμενε κανείς ο υποβιβασμός να φέρει σημαντικές αποχωρήσεις, αλλά τελικά οι αλλαγές δεν ήταν τόσο δραματικές. Έφυγαν 1-2 βασικοί είναι η αλήθεια, αυτοί όμως που παρέμειναν σε συνδυασμό με αυτούς που ήρθαν την καθιστούν πιθανότατα ποιοτικότερη από πέρυσι και ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο.
Γιεγιού: Αυτή είναι το πραγματικό θηρίο. Το καμάρι του ομώνυμου νησιού, της Χαβάης της Κορέας (φωτό), υποβιβάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μια ομάδα που χτύπαγε πρωτάθλημα μέχρι το 2017 ενώ έπαιζε και στο Τσάμπιονς Λιγκ τα δύο τελευταία χρόνια. Απίστευτα κατηφορική σεζόν η περσινή, δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να βρει ρυθμό και τελικά υποβιβάστηκε ως τελευταία του β’ γκρουπ των πλέι οφ.
Ο Τσόι Γιουν Κιουμ δεν ήταν δυνατό να παραμείνει, αν και κάτι τέτοιο είχε ειπωθεί στο τέλος της σεζόν, στη θέση του ο νεαρός Ναμ Κι Ιλ, μέχρι πέρυσι στη Σεονγκνάμ, την οποία ανέβασε στην Κ-Λιγκ 1 και την κράτησε εκεί χωρίς πολλά προβλήματα. Το ρόστερ όπως αναμενόταν υπέστη αλλαγές, σημαντικές μονάδες όπως οι εγκεφαλικοί Κιμ Χο Ναμ και Γιουν Μπιτ Γκάραμ αποχώρησαν για κλαμπ της πρώτης κατηγορίας, ήρθαν όμως παίκτες με ταλέντο και εμπειρία που μπορούν αναμφίβολα να της δώσουν την ώθηση που θέλει για να επιστρέψει άμεσα εκεί όπου ανήκει.
Νταετζέον: Σημαντικό κλαμπ με συμπαθητική οπαδική βάση, βασικό μέλος της Κ-Λιγκ 1 μέχρι και το 2013, που υποβιβάστηκε για πρώτη φορά. Τότε, ανέβηκε απευθείας, για να ξαναπέσει το 2015 και να μην μπορέσει να σηκώσει κεφάλι στη συνέχεια. Τραγική η περσινή σεζόν, όπου τερμάτισε τελευταία, αστεία η επιθετική της επίδοση με 31 γκολ ενεργητικό σε 36 αγωνιστικές.
Ο χειμώνας που πέρασε σήμανε και την αλλαγή σελίδας στην Νταετζέον. Το κλαμπ εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χάνα, το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό – επενδυτικό γκρουπ της Κορέας. Το χρήμα μπήκε ζεστό στα ταμεία του κλαμπ και φυσικά μια μεγάλη ομάδα χτίζεται από τον προπονητή. Γι’ αυτό και δεν τσιγκουνεύτηκε βγάζοντας από το ταμείο ανεργίας ένα μεγάλο όνομα, τον 51χρονο Χουάνγκ Σουν Χονγκ. Ο Χονγκ, από τα σημαντικά κεφάλαια της χώρας με τίτλους στον πάγκο της Ποχάνγκ, χάλασε το όνομά του με το πέρασμα από τη Σεούλ, όπου και απολύθηκε το 2018. Πέρασε ένα σημαντικό διάστημα σε σεμινάρια ανά την Ευρώπη για να επιστρέψει στην Κίνα το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς για λογαριασμό της Γιανμπιάν. Οι οικονομικές ατασθαλίες όμως του κλαμπ και η αποβολή του από το πρωτάθλημα τον άφησαν μέσα σε ένα τρίμηνο χωρίς δουλειά μέχρι να δεχθεί το τηλεφώνημα από την Νταετζέον.
Οσον αφορά το ρόστερ, τα ψώνια της ήταν εξαιρετικά, παίκτες με αποδεδειγμένη προσφορά όχι απλά στην Κ-Λιγκ 2 αλλά και τη μεγάλη κατηγορία. Ονόματα όπως ο Αυστραλός χαφ Τσάπμαν, ο διεθνής κίπερ Κιμ Ντονγκ Τζουν και ο φορ Παρκ Γιονγκ Τζι την κάνουν αυτόματα φαβορί για την πολυπόθητη άνοδο.
Ερωτηματικά και dark horses
Γεονάμ: Δεύτερη σερί σεζόν στην Κ-Λιγκ 2 για τους «δράκους» της Γεονάμ, από τα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας, δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ πριν τη μαύρη σελίδα του Νοέμβρη του 2018. Όχι πως μεσουρανούσε στην πρώτη κατηγορία, πάντα όμως αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της με κάποιες εξαιρετικές σεζόν και σημαντικές κυπελλικές επιτυχίες. Πέρυσι η χρονιά ήταν μεταβατική, δύο προπονητές πέρασαν από τον πάγκο της, κανένας όμως δεν κατάφερε να της δώσει το εισιτήριο για τα πλέι οφ πληρώνοντας ουσιαστικά το κάκιστο ξεκίνημα.
Ο Τζέον Κιουνγκ Τζουν που τέλειωσε καλά την περσινή σεζόν μετά την αντικατάσταση του Φαμπιάνο Σοάρες παραμένει, λογική κίνηση. Το θέμα είναι οι ανακατατάξεις του ρόστερ, το οποίο είναι ουσιαστικά ολοκαίνουριο. Ολος ο περσινός κορμός διαλύθηκε, ήρθαν δεκάδες καινούριοι ποδοσφαιριστές, ως επί το πλείστoν παντελώς άγνωστοι, και τα ερωτηματικά για το 2020 είναι πολλά.
Ανσάν Γκρίνερς: Παρουσιάζοντας την καλύτερη αμυντική επίδοση της κατηγορίας έχασε στο νήμα τα πλέι οφ τερματίζοντας στην 5η θέση, την καλύτερη της μόλις τριετούς ιστορίας της. Χρειαζόταν μόλις ένα βαθμό την τελευταία αγωνιστική για να τα καταφέρει, ηττήθηκε όμως από την αδιάφορη Γεονάμ, η Μπουτσεόν το εκμεταλλεύτηκε και πήρε αυτή το εισιτήριο.
Τρίτος χρόνος ζωής, τρίτος προπονητής, ο 41χρονος Κιμ Γκιλ Σικ, πρώην τεχνικός της εθνικής Κ-15 και μικρή εμπειρία όπως φανερώνει και το νεαρό της ηλικίας του. Ο όρος της πρόσληψής του ένας, να προσδώσει την επιθετική του φιλοσοφία στο κλαμπ. Το πρόβλημα είναι το ότι οι δύο περσινοί πρώτοι σκόρερ Βιντετσίνκο και Ισίντα (αμφότεροι από 9 γκολ) αποχώρησαν, ήρθε κόσμος, άγνωστοι κατά κόρον, το πόσο θα βοηθήσουν είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.
Σουγόν FC: Η μικρή της πόλης, να μην την μπερδεύουμε με τη Σουγόν Μπλουγουίνγκς της πρώτης κατηγορίας. Χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, έπαιξε μια χρονιά στην Κ-Λιγκ 1, το 2016, επέστρεψε άμεσα όμως στη Β’ και εκεί βολοδέρνει μέχρι και σήμερα. Τρίτη από το τέλος πέρυσι, μετά από ένα συμπαθητικό ξεκίνημα εξαφανίστηκε, βαρετή και μονοδιάστατη, πήγε σε ένα εντελώς ξενέρωτο φινάλε.
Η μπαγκέτα φέτος στον 43χρονο Κιμ Ντον Κιουν, πρώτη του δουλειά ως μάνατζερ, ασίσταντ στην Ουλσάν πέρυσι. Παίκτες έφυγαν, παίκτες ήρθαν, το ταμείο μάλλον θετικό κρίνεται όμως, ενώ έκανε και μεταγραφή αεροδρομίου, τον 27χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό χαφ Μαρλόνε. Γεμάτη αν και όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη καριέρα στο Μπραζιλεϊράο, αλλά και μια εξαιρετική προσωπική στιγμή το 2016, όταν το γκολ του ως παίκτης της Κορίνθιανς στο Κόπα Λιμπερταδόρες έχασε στο τσακ το FIFA Puskás Award.
Ο στόχος που έθεσε ο Κιουν φιλόδοξος, άνοδος και όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο. Δηλώνει ευχαριστημένος από την προετοιμασία και την προσαρμογή των νέων παικτών, δεν αποκλείεται να αποτελέσει ένα από τα dark horses της σεζόν.
Οι (μάλλον) αδιάφορες
Ασάν: Φρέσκο κλαμπ, ντεμπουτάρει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ημερομηνία ίδρυσης 27 Δεκέμβρη 2019. Κατά κάποιον τρόπο τουλάχιστον, οι Κορεάτες αρέσκονται στα κλαμπ στα οποία οι ποδοσφαιριστές μπορούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Σαν τη Σανγκγιού στην Κ-Λιγκ 1 για παράδειγμα, την ομάδα του στρατού, η Ασάν Μουγκουνχούα ήταν μέχρι πέρυσι το κλαμπ της αστυνομίας. Κατέκτησε τον τίτλο το 2018 αλλά δεν έπαιξε ποτέ στη μεγάλη κατηγορία αφού η διάλυσή της πέρυσι ήταν ήδη αποφασισμένη. Κάτι που έγινε πράξη, με την πόλη της Ασάν να δημιουργεί ένα ολοκαίνουριο κλαμπ (Ασάν Τσουνγκνάμ το πλήρες της όνομα) και να ξεκινάει το ταξίδι της.
Ο προπονητής παρέμεινε, φυσικά το ρόστερ που έχει στα χέρια του είναι αρκετά διαφοροποιημένο. Όχι όσο θα περίμενε κανείς πάντως, αφού 11 ποδοσφαιριστές «επέζησαν» της αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση όμως, συναντάμε πολλά καινούρια πρόσωπα, ανάμεσά τους και οι πρώτοι ξένοι, αμφότεροι με ελληνικό παρελθόν, ο Βόσνιος με αυστριακό διαβατήριο Μούγιακιτς, που έπαιξε πρόπερσι στον Ατρόμητο, και ο Σουηδός φορ Χέλκιστ, που το 2017/18 πέρασε για λίγο από τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Ανιάνγκ: Άλλο ένα νεοσύστατο κλαμπ με 7 μόλις έτη ζωής. Το 2019 ήταν η κορυφαία χρονιά στην ιστορία της με την 3η θέση της κανονικής περιόδου, η πολυπόθητη άνοδος όμως δεν ήρθε ποτέ αφού δεν πέρασε στον τελικό των πλέι οφ. Κρατάει τα 63 γκολ ενεργητικό, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην κατηγορία και κορυφαία όσον αφορά το ιστορικό της σαν κλαμπ, το τρομερό 7-1 επί της πρωταθλήτριας Γκουανγκτζού αλλά και την κυπελλική πρόκριση με το διπλό μέσα στην έδρα της μεγάλης Γιεονμπούκ.
Το θετικό της υπόθεσης είναι πως ο προπονητής της επιτυχίας, ο 58χρονος Κιμ Χιονγκ Γιέολ, παραμένει. Το αρνητικό οι πολλές αποχωρήσεις. Η καλή της σεζόν όπως είναι φυσικό μάζεψε τα αρπακτικά, που της τσίμπησαν ό,τι καλύτερο είχε στις τάξεις της. Τουλάχιστον 7 ενδεκαδάτοι παίκτες αποχώρησαν είτε με μεταγραφή είτε γιατί τα συμβόλαιά τους έληξαν και έψαξαν αλλού επαγγελματική στέγη.
Το ερώτημα που γεννάται είναι το αν οι πολλοί ποδοσφαιριστές που ήρθαν να καλύψουν τα κενά θα τα καταφέρουν, αφού πλέον τίθεται σοβαρό θέμα ομοιογένειας. Η απάντηση της Ανιάνγκ έχει να κάνει με τον ίδιο τον προπονητή, που ήταν αυτός που έφερε όλους τους φευγάτους πέρυσι. Κι αν κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο μία φορά, γιατί να μην μπορεί να το κάνει και δεύτερη;
Μπουτσεόν 1995: Θετικό 2019 που ξεκίνησε μέσα στη μετριότητα και την αστάθεια. Ανέβασε ταχύτητα προς το τέλος και αφού βρήκε σωστή τακτική χημεία έτρεξε ένα εξαιρετικό σερί που της έδωσε την τελευταία προνομιούχο θέση των πλέι οφ, όπου αποκλείστηκε όμως από τη συνέχεια από τον πρώτο γύρο.
Μετά από την καλή σεζόν θα περίμενε κανείς να χτίσει πάνω σε αυτή την επιτυχία, αμ δε! Το προπονητικό τιμ παρέμεινε για δεύτερη σερί σεζόν, παρ’ όλα αυτά οι αλλαγές στο ρόστερ ήταν συνταρακτικές. Ανάμεσα στις αποχωρήσεις οι δύο Βραζιλιάνοι πρώτοι σκόρερ αλλά και πολλές σημαντικές μονάδες στην αμυντική γραμμή. Οι προσθήκες πολλές όπως αναμενόταν, όλες από το εγχώριο παζάρι ή τη Βραζιλία, την αγαπημένη της χώρα στη Λατινική Αμερική. Και το σίγουρο είναι πως ο Σονγκ Σέο Χο έχει ουσιαστικά μία καινούρια ομάδα στα χέρια του και πολλή δουλειά.
Σεούλ Ι-Λαντ: Το απόλυτο χωνί πέρυσι, με 5 νίκες και 71 γκολ παθητικό στις 36 αγωνιστικές δεν θα μπορούσε να ζητήσει πολλά περισσότερα από την τελευταία θέση που κατέκτησε με το σπαθί της για δεύτερη σερί χρονιά. Νεοσύστατο κλαμπ με μόλις 6 χρόνια ζωής και μικρή αλλά φασαριόζα οπαδική βάση, στη σκιά φυσικά της μεγάλης συμπολίτισσας στην κορεατική πρωτεύουσα.
Η μπαγκέτα φέτος στον 51χρονο Τζουνγκ Τζέονγκ Γιονγκ, έναν τεχνικό που δεν έχει προπονήσει ποτέ ένα επαγγελματικό κλαμπ, αφού πέρασε όλη τη μέχρι στιγμής καριέρα του σε διάφορους ρόλους στις μικρές εθνικές. Στα χέρια του ένα ολοκαίνουριο σύνολο με 20+ φρέσκες μεταγραφές, κυρίως νεαρών παικτών, στις ηλικίες με τις οποίες είναι δηλαδή συνηθισμένος να δουλεύει ο Γιονγκ.
Αρκετή η πίεση, μια τρίτη σερί χρονιά στην τελευταία θέση θα είναι ανεπίτρεπτη για ένα κλαμπ με οικονομική ευρωστία για την κατηγορία. Θα παίξει και φέτος στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης, σημαντικό αγκάθι αφού για να ζεσταθεί το 70 χιλιάδων θέσεων γήπεδο σε ένα ματς της Κ-Λιγκ 2 είναι ουσιαστικά αδύνατο.
Αντί επιλόγου
Αποδόσεις για μακροχρόνια στοιχήματα στην Κ-Λιγκ 2 δεν υπάρχουν και πολύ αμφιβάλλω ότι θα υπάρξουν ποτέ, ούτε καν στις μέρες της πανδημίας όπου ευδοκιμεί οτιδήποτε έχει να κάνει με στοιχηματισμό.
Το τι θα κυνηγήσουμε τουλάχιστον στο ξεκίνημα βγαίνει νομίζω εύκολα από τα ρεπορτάζ των ομάδων. Γκιεονγκνάμ, Γιεγιού και Νταετζέον είναι ένα σκαλί πάνω από τις υπόλοιπες και πιθανόν να παλέψουν μεταξύ τους για τις δύο προνομιούχες θέσεις.
Η Γεονάμ έχει το όνομα αλλά ίσως όχι τη χάρη και αν ο μπουκ τη σιγοντάρει η κόντρα της μπορεί να βγάλει ευκαιρίες. Ανσάν, Σουγόν και Ασάν θέλουν υπομονή και παρακολούθηση, Μπουτσεόν και Σεούλ δείχνουν να υπολείπονται, ενώ στην Ανιάνγκ θα έχουν ενδιαφέρον οι τιμές στα γκολ της. Αυτά με την πρώτη ματιά, ας τις δούμε βέβαια και ζωντανά τις ομάδες, η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι τεράστια.