Allsvenskan 2021 - Οδηγός επιβίωσης για τη νέα σεζόν - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Allsvenskan 2021 – Οδηγός επιβίωσης για τη νέα σεζόν

Δημοσιεύτηκε: Γιάννης Δρόσος στις 16:00 07/04/2021

Το Σαββατοκύριακο ξεκινάει η Αλσβένσκαν, με αρκετές από τις ομάδες να έχουν θέσει ψηλά τον πήχη μετά την περσινή θετική σεζόν, αλλά να φαντάζει δύσκολο να την επαναλάβουν, και κάποιες άλλες να διαγράφουν πέρυσι απογοητευτική πορεία και να επιθυμούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.

Οι μπουκ θεωρούν πως οι ομάδες που θα παλέψουν για τον τίτλο είναι τέσσερις (Μάλμε, Γιουργκόρντεν, Χάμαρμπι και Γκέτεμποργκ), άλλες τέσσερις εκείνες που έχουν τις προδιαγραφές να χωθούν σφήνα (Χέκεν, ΑΪΚ, Νόρσεπινγκ και Ελφσμποργκ) και από κει και πέρα ένα γενικό τσουβάλιασμα. Ωστόσο, έχω τις ενστάσεις μου και σας παραθέτω την δική μου ομαδοποίηση που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια και την δική μου οπτική.

Allsvenskan 2021

Αφιέρωμα Σουηδίας: 1ο γκρουπ – Η μάχη της ουράς

Ξεκινώντας, λοιπόν, από την ουρά, σύμφωνα με τους μπουκ, τα επικρατέστερα φαβορί για τον υποβιβασμό είναι με την ακόλουθη σειρά η Χάλμσταντ, η Εστερσουντ, η Βόρμπεργκ και η Κάλμαρ. Ωστόσο, οι ομάδες που εγώ θεωρώ ότι θα παλέψουν για την παραμονή τους και βρίσκονται πιο κοντά στον υποβιβασμό είναι οι ακόλουθες:

ΕΣΤΕΡΣΟΥΝΤ:  Εκεί που κατακτούσε κύπελλα και κέρδιζε προκρίσεις από ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ φτάνοντας ένα βήμα πριν την επική πρόκριση επί της Αρσεναλ, τα διοικητικά σκάνδαλα και τα βαθιά οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών την έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού και ο κίνδυνος για υποβιβασμό είναι ορατός όσο ποτέ στην σύντομη ιστορία της.
Της έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε μεταγραφική ενέργεια μέχρι και την χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2021-2022, ενώ ο άπειρος 34χρονος Αμίρ Αζραφσάν, όπως φάνηκε και πέρσι στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να την κρατήσει στην κατηγορία. Με λίγα λόγια, δικαίως θεωρείται φαβορί για υποβιβασμό.

ΣΙΡΙΟΥΣ: Αρχής γενομένης με το προπονητικό δίδυμο της Γιουργκόρντεν, Κιμ Μπέργκστραντ και Τούμας Λόγκερλεφ, και έπειτα με Χένρικ Ρίντστρεμ – νυν Κάλμαρ – κατάφερνε με σχετική άνεση να ανανεώνει τη συμμετοχή της στην Αλσβένσκαν. Φέτος όμως αποδυναμώθηκε αισθητά χάνοντας παίκτες-κλειδιά της περσινής σεζόν, ενώ στην θέση του Ρίντστρεμ κάθεται ο άπειρος 33χρονος Ντόνιελ Μπέκστρεμ, που με την φιλοσοφία που έχει, η οποία δεν διαφέρει από αυτήν του προκάτοχού του, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο το να σώσει την κατηγορία. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία το 7,00 σε πιθανό υποβιβασμό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κολακευτικό.

ΒΑΡΜΠΕΡΓΚ: Αν για το μισό και λίγο παραπάνω της περσινής χρονιάς στην παρθενική της συμμετοχή στην Αλσβένσκαν ήταν η αποκάλυψη, φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά μετά την αποχώρηση του αρχισκόρερ Σελμάνι, αλλά και άλλων βασικών παικτών. Ταυτόχρονα, το στοιχείο της έκπληξης, βασιζόμενη στο απρόβλεπτο, φέτος δεν υπάρχει, καθώς όλοι την ξέρουν. Πάντως, με τον ενθουσιασμό και το ενωτικό κλίμα της, θεωρώ ότι έχει ένα συν σε σχέση με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες και μπορεί να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό. Σίγουρα είναι μέσα στο γκρουπ του κινδύουν, αλλά την αδικεί το 2,75.

ΜΙΕΛΜΠΙ: Η μεγάλη έκπληξη της προηγούμενης σεζόν, με τον Μάρκους Λαντς στον πάγκο, τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας, διεκδίκησε με αξιώσεις έξοδο στην Ευρώπη και έσπασε τα δικά της ρεκόρ. Η διοίκηση όμως δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση, ο Λαντς αποτελεί παρελθόν και την θέση του ανέλαβε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Κρίστιαν Γιέρντλερ. Όσοι παρακολουθούν το σουηδικό ποδόσφαιρο και επιλέγουν την Match Money ως βασικό μέσο ενημέρωσης, θα γνωρίζουν πως, μέσα από το σύντομο πέρασμά του από ομάδες της Σουπερέταν, με πιο πρόσφατο αυτό στην Εστερ, πρόκειται για προπονητή περιορισμένων δυνατοτήτων. Έχασε και ορισμένους παίκτες-κλειδιά, μεταξύ αυτών και τον πρώτο της σκόρερ, και το μέλλον της μοιάζει δυσοίωνο, με τον κίνδυνο του υποβιβασμού να καραδοκεί. Οι μπουκ φαίνεται να αγνοούν όλα τα παραπάνω και το 10,00 για τον υποβιβασμό της ξεγελά.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως παρόμοια τύχη είχε και η Τρέλεμποργκ όταν το 2010 έκανε την έκπληξη και ως νεοφώτιστη κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση, ενώ την αμέσως επόμενη υποβιβάστηκε.

2ο γκρουπ – Μετρίως μέτριες και πάντα μετρημένες

Εδώ ανήκουν ομάδες που έχουν τις προδιαγραφές για μια αξιοπρεπή πορεία ανάλογα με τη δυναμική τους, όπως η Κάλμαρ και η νεοφώτιστη Χάλμσταντ, αλλά και ομάδες όπως η Χάμαρμπι που μια θέση στην αφάνεια της μέσης της βαθμολογίας δεν θα είναι επιτυχία.

ΚΑΛΜΑΡ: Ταλαιπωρείται έντονα τα τελευταία χρόνια, φλερτάρει με τον υποβιβασμό, αλλά βρίσκει τον τρόπο να επιβιώνει. Ούτε ο Νάνε Μπέργκστραντ αποδείχθηκε ικανός να την βγάλει από το αδιέξοδο, σειρά έχει ο ζωντανός θρύλος της ομάδας και ρέκορντμαν συμμετοχών, Χένρικ Ρίντστρεμ. Στην προηγούμενη δουλειά του έδειξε κάποια θετικά στοιχεία με την φιλοσοφία του, όπως το ποδόσφαιρο κατοχής σε υψηλή ένταση, αλλά και μεγάλη αφέλεια, πραγματοποιώντας έναν καλό πρώτο γύρο, αλλά τραγικό δεύτερο. Αν υπήρχαν λίγες ακόμα αγωνιστικές, δεν αποκλείεται να φλέρταρε με υποβιβασμό. Άλλωστε και ο ίδιος παραδέχτηκε πριν μια εβδομάδα σε πάνελ αθλητικής εκπομπής ενόψει της νέας χρονιάς πως το αμυντικό κομμάτι είναι αυτό στο οποίο υστερεί και πως θα χρειαστεί χρόνο να το δουλέψει.
Ερωτηματικό το τι πρόσωπο θα παρουσιάσει η ομάδα του και αν τώρα δείξει μεγαλύτερη συνέπεια και σταθερότητα. Έχει, ωστόσο, τις προδιαγραφές να διαψεύσει το 3,00 σε πιθανό υποβιβασμό που υπολογίζουν οι μπουκ.

ΧΑΛΜΣΤΑΝΤ: Με οδηγό την άμυνα και την ατομική ποιότητα στην επίθεση κατάφερε πέρσι να κατακτήσει με άνεση την κορυφή στη Σουπερέταν και να κερδίσει την άνοδο. Φέτος το έργο της δυσκολεύει, αλλά πρόκειται για καλοδουλεμένο σύνολο που μπορεί να διαγράψει αξιοπρεπή πορεία μακριά από μπελάδες. Διαθέτει έμπειρο προπονητή στον πάγκο της, επαρκές αγωνιστικό πλάνο, κάτι που έδειξε και κατά την προετοιμασία. Την αδικεί κατάφωρα το 2,75 σε πιθανό υποβιβασμό.

ΕΡΕΜΠΡΟ: Κινείται μονίμως στην μετριότητα. Αυτό έχει την θετική του πλευρά, καθώς καταφέρνει να εξασφαλίζει την παραμονή της με σχετική άνεση, από την άλλη, όμως, δεν υπάρχει εξέλιξη και το πρότζεκτ με τον Αξελ Σελ φαίνεται πως πιάνει ταβάνι. Στόχος της είναι η εξάδα, επιθυμεί να ψαλιδίσει την διαφορά από τα μεγάλα κλαμπς, αλλά για την ώρα απέχει από αυτό. Με το υλικό που έχει και το καλό κλίμα στα αποδυτήρια μπορεί να τερματίσει κάπου στην μέση της βαθμολογίας. Διαφωνώ και εδώ με τους μπουκ και το 5,00 που προσφέρουν για υποβιβασμό της, όταν θεωρώ πως Σίριους και Μιέλμπι βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα.

ΧΑΜΑΡΜΠΙ: Γνωστή η αφέλεια του Στέφαν Μπίλμπορν να παίζει επιθετικά και να περνά την άμυνα σε δεύτερη μοίρα. Πίεση ψηλά, γρήγορο ποδόσφαιρο και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Πέρσι δεν του βγήκε και η 8η θέση είναι αυτή που του άξιζε. Απόκτησε τον Σελμάνι, που έχει το ένστικτο του σκόρερ, αλλά πνευματικά είναι ανεπαρκής για να την τραβήξει από το χέρι. Για τους μπουκ είναι το τρίτο επικρατέστερο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο 7,50, προσωπικά βλέπω μια χρονιά από τα ίδια και την απόδοση να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

3ο γκρουπ – Τα dark horses

Ομάδες με δυναμική, βαριά ιστορία και φανέλα και χιλιάδες κόσμου από πίσω τους, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν από τα επικρατέστερα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Παρόλα αυτά, για τους λόγους που εξηγώ παρακάτω, πρόκειται για το γκρουπ ομάδων που ναι μεν μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να χωθούν στην μάχη του τίτλου, αλλά η κάθε μια για τους δικούς της λόγους δημιουργεί ανασφάλειες και λόγους βάσιμης και έντονης αμφισβήτησης.

ΓΙΟΥΡΓΚΟΡΝΤΕΝ: Το δεύτερο επικρατέστερο φαβορί στο 6,50 και αυτό ίσως να προκύπτει από το γεγονός ότι το 2019 έκανε την έκπληξη κατακτώντας τον τίτλο. Γιατί, κατά τα άλλα, ούτε τρομάζει το ρόστερ της, με τον κορμό της να αλλάζει χάνοντας τους δυο εγκεφάλους-βασικούς μέσους, ούτε και οι Μπέργκστραντ-Λόγκερλεφ φαίνονται ιδιαίτερα διαβασμένοι ώστε να κάνουν πορεία πρωταθλητισμού. Πέρσι τερμάτισε 4η, πολύ πίσω από την κορυφή, φέτος που θα χρειαστεί χρόνο να δέσει και να βρει ισορροπίες στο παιχνίδι της, αν καταφέρει ποτέ να τις βρει, τα πράγματα φαντάζουν πιο περίπλοκα.
Εδώ μιλάμε για ξεκάθαρη περίπτωση υπέρβασης που ουδεμία σχέση έχει με την εκτίμηση των μπουκ.

ΑΪΚ: Με τις προσθήκες του φορ Στεφανέλι και του στόπερ Μιλόσεβιτς αποκτά ποιότητα και εμπειρία, διαθέτει υλικό που μπορεί ακόμα και να πρωταγωνιστήσει, αλλά ο Μπάρτος Γκρζέλακ στον πάγκο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Αργό, ανιαρό, άνευρο και άκαμπτο ποδόσφαιρο, θα πρέπει να αλλάξει πολλά για να καταφέρει να κάνει την διαφορά. Η ποιότητά της και το ειδικό βάρος της είναι ικανά να την κρατήσουν ζωντανή στην μάχη για την Ευρώπη, που κάπου εκεί κρίνω πως είναι το ταβάνι της. Το 12,00 ως απόδοση σε πιθανή κατάκτηση μπορεί να χαρακτηριστεί και κολακευτικό.

ΝΟΡΣΕΠΙΝΓΚ: Ομάδα με απαιτήσεις και φιλοδοξίες και ίσως όχι άδικα, μιας και διαθέτει ποιοτικό και πλήρες ρόστερ. Το ερώτημα είναι αν ο Ρίκαρντ Νούρλινγκ – τέως ΑΪΚ – καταφέρει να βρει τον τρόπο να το αξιοποιήσει. Με την ΑΪΚ προσπάθησε να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο με άμυνα που βασίζεται στα μαν-του-μαν μαρκαρίσματα και παραλίγο να τη ρίξει κατηγορία. Η Νόρσεπινγκ είναι αμιγώς επιθετική ομάδα, εκεί βρίσκεται και η ποιότητά της, γίνεται εύκολα κατανοητό πως με μια πρώτη ανάγνωση το πάντρεμα με τον Νούρλινγκ δεν δείχνει να κουμπώνει καλά.
Συντηρητικός προπονητής, που τελευταία προσπάθησε να αφήσει πίσω την αμυντική προσέγγιση υιοθετώντας επιθετική νοοτροπία με πίεση ψηλότερα. Δύσκολο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να βρει τις ισορροπίες που χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει. Θα χρειαστεί χρόνο. Το 14,00 μπορούμε να πούμε πως είναι δίκαιη απόδοση.

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ: Από την μια πολλά τα οικονομικά προβλήματα που την έφεραν στο χείλος του γκρεμού, από την άλλη η κατάκτηση του κυπέλλου, η αποτυχημένη και σύντομη έξοδος στην Ευρώπη, η αλλαγή προπονητή και οι μεταγραφές έμπειρων, αλλά χωρίς παιχνίδια στα πόδια τους, σταρ παικτών, τονώνουν το ηθικό της και γεμίζουν με αισιοδοξία τον κόσμο της. Χάμσικ, Μπεργκ, Οσκαρ Βεντ, Βέρνμπλουμ είναι όλα ηχηρά ονόματα, ειδικά για τα επίπεδα του σουηδικού πρωταθλήματος. Πριν καν ξεκινήσει η χρονιά οι τραυματισμοί δίνουν και παίρνουν, αλλά με την έλευση των Μπεργκ και Βεντ τον Ιούνιο και αν ο Χάμσικ βρει αγωνιστικό ρυθμό, μπορεί να φανεί ανταγωνιστική. Αλλά 7,50; Πολλά τα αν για να μπορέσουμε να δεχτούμε την εξωπραγματική απόδοση. Άλλωστε είναι γνωστό πως δεν παίζουν τα ονόματα μπάλα. 

4ο γκρουπ – Η τετράδα του τίτλου

Σε αυτό το γκρουπ τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα, μιας και ο τίτλος του μιλάει από μόνος του. Η Μάλμε, ως είθισται, θεωρείται το μεγάλο φαβορί και της φετινής Αλσβένσκαν. Το ερώτημα είναι αν οι αποδόσεις που κυκλοφορούν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΝΤΕΓΚΕΡΦΟΡΣ: Πολλοί θα απορούν και θα βρίσκουν παράτολμη, υπερβολική ή ακόμα και παράλογη την εκτίμησή μου σχετικά με την Ντέγκερφορς. Η αλήθεια είναι πως στο μυαλό μου, αλλά και ρεαλιστικά, δεν ανήκει στο γκρουπ των ισχυρών, εκείνων δηλαδή που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Ωστόσο, πρόκειται για καλοδουλεμένο σύνολο, κλαμπ με πολύ καλή οργάνωση και υγεία, αξιόλογο ρόστερ και ένα προπονητικό δίδυμο που έχει ξεκάθαρο και ολοκληρωμένο αγωνιστικό πλάνο. Αν η περσινή Μιέλμπι κατάφερε να χτυπήσει την τριάδα, και σε συνδυασμό με την συνολική εικόνα των “μεγάλων”, αυτή η Ντέγκερφορς έχει όλα τα φόντα να το καταφέρει.
Οι μπουκ, βέβαια, τα βλέπουν αλλιώς τα πράγματα λογίζοντάς την ως το πέμπτο επικρατέστερο φαβορί για υποβιβασμό με απόδοση 3,00.

ΧΕΚΕΝ: Σύμφωνα με το πρότζεκτ που έχει βάλει σε λειτουργία την τελευταία πενταετία, αυτή θα είναι η χρονιά που θα πρέπει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Μπορεί συνολικά το ρόστερ της να μην είναι και πολύ καλύτερο από εκείνο των ΑΪΚ, Νόρσεπινγκ, ακόμα και της Γκέτεμποργκ, όμως διαθέτει ορισμένους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και ο Αντρέας Αλμ, από την στιγμή που την ανέλαβε (2018), της έχει δώσει ταυτότητα. Αυτό που της λείπει είναι λίγο η διαχείριση και η τακτική προσέγγιση, και λίγο η αδυναμία που παρουσιάζει διαχρονικά μακριά από το Γκέτεμποργκ. Αν καταφέρει να βρει απαντήσεις, θεωρώ πως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κατακτήσει το πρωτάθλημα από τις Γκέτεμποργκ, Γιουργκόρντεν και Χάμαρμπι και το 9,50 ίσως να κρύβει αξία στοιχηματικά.

ΜΑΛΜΕ: Δεν χωράει αμφιβολία πως πρόκειται για τον ισχυρότερο σύλλογο. Η αξία της και το χρήμα που έχει στα ταμεία αμέσως την καθιστούν ως το πρώτο και αδιαφιλονίκητο φαβορί. Αν όμως ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στο ρόστερ της, θα δει πως υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κίσε-Τελίν πέρσι κατάφερε να καλύψει σε ικανοποιητικό βαθμό το κενό στην επίθεση, συνεχίζει όμως την καριέρα του στην Τουρκία και την θέση του παίρνει ο Τσόλακ, γνωστός από το αποτυχημένο και σύντομο πέρασμα από το ΠΑΟΚ. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το μέτριο καουτσάρισμα του Νταλ Τόμασον, που εμφανίζει αρκετές αδυναμίες, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πως αυτό το 2,35 μπορεί εύκολα να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

ΕΛΦΣΜΠΟΡΓΚ: H Ελφσμποργκ, από την πόλη Μπορός (γειτονική του Γκέτεμποργκ), δεν έχει κατακτήσει τον τίτλο από το 2012 (έξι πρωταθλήματα στην ιστορία της), αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ. Οταν ο Γίμι Τελίν ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά στον πάγκο της, τερμάτισε μόλις τέσσερις βαθμούς πάνω από την ζώνη υποβιβασμού. Αμφισβητήθηκε, αλλά η διοίκηση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και δικαιώθηκε, καταφέρνοντας πέρσι με πορεία πρωταθλητισμού να τερματίσει στην δεύτερη θέση. Αν η Μάλμε κινδυνεύει άμεσα από κάποια ομάδα, αυτή για εμένα είναι η Ελφσμποργκ, που διατηρεί τον ενθουσιασμό της και την περσινή ομάδα, ενώ ταυτόχρονα έχει αποκτήσει επιπλέον εμπειρία. Το 26,00 της Bet365 είναι μια απόδοση που χωρίς ενδοιασμούς αξίζει το ρίσκο.

Τέλος, στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε αριστερά τον βαθμολογικό πίνακα σύμφωνα με τις πιθανότητες-αποδόσεις για κατάκτηση του τίτλου σύμφωνα με τις σουηδικές στοιχηματικές και δεξιά το πώς εγώ πιστεύω πως θα είναι η κατάταξη έπειτα και την 30ή αγωνιστική.

Καλή στοιχηματική χρονιά!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ TIPSTERS