Αφιέρωμα Α' Ρωσίας 2021-2022: Στο κυνήγι της Ζενίτ - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Αφιέρωμα Α’ Ρωσίας 2021-2022: Στο κυνήγι της Ζενίτ

Δημοσιεύτηκε: Μάκης Πορτούλας στις 13:28 21/07/2021
ΟμάδαΑπόδοση
Ζενίτ1,45
Σπαρτάκ8,00
Λοκομοτίβ12,00
ΤΣΣΚΑ14,00
Κράσνονταρ18,00
Ντιναμό25,00
Ρούμπιν51,00
Ροστόφ75,00
Σότσι75,00
Αχμάτ250,00
Ουράλ500,00
Άρσεναλ Τούλα750,00
Χίμκι750,00
Ούφα1.500,00
Κρίλια2.000,00
Νίζνι2.000,00
Ο μέσος όρος της κατάκτησης του πρωταθλήματος στις 20.07.2021

Στον απόηχο της αποτυχίας της εθνικής Ρωσίας στο πρόσφατο Euro και εννέα εβδομάδες μετά τη λήξη της περσινής σεζόν έχουμε σέντρα στην Πρέμιερ. Η Ζενίτ κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, κατακτώντας τρεις συνεχόμενους τίτλους, και είναι λογικό οι μπουκ να τη δίνουν γερό φαβορί να φτάσει σε έναν ακόμη. Φαβορί χωρίς αξία όμως σε αυτές τις αποδόσεις, αφού και μεταγραφές δεν έκανε, και ξεκινάει με ζόρικο πρόγραμμα, και το Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να της προσδώσει σημαντική επιβάρυνση. Η περσινή 2η Σπαρτάκ εποφθαλμιά το θρόνο, έχει νέο προπονητή στο πρόσωπο του Πορτογάλου Βιτόρια και ανέβασε ηθικό μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις στα φιλικά, λανσάροντας μια ελκυστική ποδοσφαιρική πρόταση. Τα 8άρια που κυκλοφορούν για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια δεν είναι αμελητέα.

Κοντά τους η κυπελλούχος Λοκομοτίβ, που έχει παρακαταθήκη το πολύ γερό φίνις την άνοιξη και με τον Νίκολιτς πιο εξοικειωμένο πλέον με τα ρωσικά δεδομένα. Ερωτηματικό αν θα αντέξουν στα ψηλά η Ρουμπίν του «μάστορα» Σλούτσκι στον πάγκο και η Σότσι, άλλη μια ομάδα με σφραγίδα του προπονητή της, του Φεντότοφ, αμφότερες έχουν και Ευρώπη. Η ΤΣΣΚΑ και η Κράσνονταρ θέλουν να πάνε καλύτερα από πέρυσι, αλλά χρειάζονται χρόνο, η Ντιναμό ψάχνει ευρωπαϊκό εισιτήριο και στην ουρά υπάρχουν φαβορί για άμεσο υποβιβασμό, αλλά και μεγάλη μάχη για αποφυγή των πλέι άουτ.

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΖΕΝΙΤ

ΖΕΝΙΤ

ΤΙΤΛΟΙ: 7 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 1 ΟΥΕΦΑ

ΦΑΝΕΛΑ: Μπορεί να είναι παρά τέσσερα έτη 100, αλλά μεγάλη δύναμη έγινε όταν την ανέλαβε η Γκάζπρομ το 2005, ξοδεύοντας πολλά χρήματα, για να έρθουν έτσι οι τίτλοι.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, την «πρωτεύουσα του Βορρά». Από το 2017 στο πανέμορφο και με κλειστή οροφή «Σεντ Πίτερσμπουργκ» των 65.000 θέσεων.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Σεργκέι Σέμακ, 45 χρ., από Μάιο 2018): Στην αρχή δεν πολυγέμισε το μάτι η πρόσληψή του, αλλά κάθε χρόνο παίρνει τίτλο, πρόπερσι νταμπλ. Θεωρεί πως «οι παίκτες φτιάχνουν το σύστημα» και κατ’ εκείνον στους πρωταθλητές ταιριάζει το 4-4-2.

ΡΟΣΤΕΡ:  Δεν διαφοροποιήθηκε παρά ελάχιστα, ποιότητα υπάρχει, όπως και εμπιστοσύνη στους υπάρχοντες, αλλά θα χρειαζόταν φρεσκάρισμα. Μόνο αν πουλήσει θα αγοράσει, όσο κι αν έχει stand by τον μεσοεπιθετικό της Μπραγκαντίνο, Κλαουντίνιο. Αποχώρησε ο γκολκίπερ Λούνεφ, που θα πάλευε για φανέλα βασικού και ψάχνει αντικαταστάτη.

ΚΛΙΜΑ: Ξεκινά τη σεζόν με την ηρεμία –αν και υπήρχαν φήμες για αντικατάσταση του Σέμακ με τον Πέτκοβιτς της Ελβετίας- που της δίνει η αίσθηση ανωτερότητας την τελευταία τριετία. Ηδη κατέκτησε εύκολα το Σούπερ Καπ. Στόχος είναι πάντως να διακριθεί και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Φαβορί για τον τίτλο μεν, αλλά… όχι σε τέτοιες τιμές. Ισως ρίξει το βάρος στο Τσάμπιονς Λιγκ, η ουσία είναι πως αξία έχει μόνο η κόντρα της.

ΣΠΑΡΤΑΚ

ΤΙΤΛΟΙ: 10 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα

ΦΑΝΕΛΑ: Πολύ βαριά φανέλα στην ΕΣΣΔ, πολύ βαριά και στη Ρωσία (με τα περισσότερα πρωταθλήματα εκεί), δημοφιλέστερη ομάδα στη χώρα.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Ορμητήριό της η Μόσχα, γήπεδό της η «Οτκρίτιε Αρένα» των 45.000 θέσεων, γεμίζει συνήθως κατά τα 2/3 με εκδηλωτικούς, αλλά και γκρινιάρηδες οπαδούς, μεγάλο ντέρμπι με ΤΣΣΚΑ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Ρουί Βιτόρια, 51 χρ., νέος): Ως κάτοχος τριών πρωταθλημάτων, δύο στη χώρα του, ένα στη Σαουδική Αραβία, πήγε στη Μόσχα, γνωστότερη δουλειά του στην Μπενφίκα, θα καθιερώσει το 4-2-3-1 με ελκυστικό ποδόσφαιρο και συμπαγή άμυνα.

ΡΟΣΤΕΡ:  Αγόρασε τα δικαιώματα του δανεικού πέρυσι χαφ Μόουζες, που ήταν πολύ καλός, δεν πούλησε Κραλ, Λάρσον όπως ακουγόταν, επέστρεψαν αρκετοί δανεικοί και χρειάζεται ξεσκαρτάρισμα, δεν αποκλείονται 1-2 προσθήκες.

ΚΛΙΜΑ: Από τον περασμένο χειμώνα ο Τεντέσκο είχε πει πως θα αποχωρήσει από τον πάγκο της, συνεπώς είχε χρόνο  να προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση. Οι αισθήσεις είναι θετικές με τον Πορτογάλο, οι εντυπώσεις από τα φιλικά θετικές, το πρόγραμμα του ξεκινήματος εύκολο, συνεπώς οι στόχοι είναι υψηλοί, τον Απρίλη γιορτάζει τα 100 της χρόνια.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οσο κι αν είναι ένας σύλλογος με πολλές ιδιαιτερότητες, υπάρχει νόημα να στηριχθεί για να πάρει τον τίτλο.

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ

ΤΙΤΛΟΙ: 3 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα

ΦΑΝΕΛΑ: Η ομάδα των ρωσικών σιδηροδρόμων υπολείπεται σε λάμψη των συμπολιτισσών Σπαρτάκ και ΤΣΚΚΑ, είναι πάντως 3η σε βαθμούς από καταβολής πρωταθλήματος.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Δεν έχει την οπαδική βάση των άλλων «μεγάλων» της Μόσχας, εδρεύει στη 27.000 θέσεων «RZD Αρένα», που προ καραντίνας τη γέμιζε πάνω από το μισό.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Μάρκο Νίκολιτς 41 χρ., από Μάιο 2020): Δεν ήταν εύκολη η δουλειά του Σέρβου να κάνει τον Σέμιν να ξεχαστεί, δεν τον πέτυχε στην ολότητά του το στόχο, αλλά σίγουρα δεν αμφισβητείται όπως στην αρχή. Του αρέσει να «χτίζει» από την άμυνα, δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς.

ΡΟΣΤΕΡ:  Τέλος καριέρας για τον στόπερ-«κολώνα» Τσόρλουκα, έχασε το πολύ καλό ταλέντο μέσο Μούχιν. Εχει μαλλιάσει η γλώσσα του Νίκολιτς να ζητά στόπερ –τον Γεντβάι της Λεβερκούζεν- και επιθετικό χαφ.

ΚΛΙΜΑ: Στο ανοιξιάτικο κομμάτι της σεζόν πήρε πολλές νίκες και διασκέδασε τις εντυπώσεις από τον υποτονικό χειμώνα. Το κύπελλο σαφώς ανέβασε τα κέφια της και τώρα μπαίνει στη σεζόν με διάθεση να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ζενίτ, αν και δεν τα κατάφερε εναντίον της στο Σούπερ Καπ. Χρήζει αναφοράς η ανάληψη της θέσης τεχνικού διευθυντή από τον Γερμανό Ράνγκνικ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Θεωρείται σωστά 3ο φαβορί για τίτλο, έχοντας ως παρακαταθήκη τη σταθερή πορεία των προηγούμενων ετών.

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΚΡΟΥΠ

ΤΣΣΚΑ

ΤΙΤΛΟΙ: 6 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα

ΦΑΝΕΛΑ: Η «ομάδα του στρατού» είναι ιστορικότατη, κραταιά, 2η στην all time βαθμολογία της Πρέμιερ πίσω από τη Σπαρτάκ.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Σύλλογος της Μόσχας, εκεί όπου δίνει το μεγάλο ντέρμπι με την Σπαρτάκ, όχι φοβερή προσέλευση στην προ τεσσάρων ετών φτιαγμένη VEB Αρένα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Αλεξέι Μπερεζούτσκι, 39 χρ., νέος): 17 χρόνια στόπερ της, 1,5 χρόνο σε διάφορα πόστα εξωαγωνιστικά, στο τεχνικό τιμ του Σλούτσκι όταν ήταν στη Φιτέσε, άλλη προπονητική εμπειρία όχι, γνωρίζει πολύ καλά το ρόστερ, με τους περισσότερους αγωνίστηκε μαζί. Ζητάει πάνω απ’ όλα αμυντική πειθαρχία, άλλαξε το σύστημα σε 4-3-3 . Σε περίπτωση αποτυχίας θα είναι το εύκολο θύμα.

ΡΟΣΤΕΡ:  Ολα περιστρέφονται από το αν θα αποχωρήσει ο ηγέτης Βλάσιτς, τον θέλει η Μίλαν. Απροσδιόριστο το μέλλον των Τζαγκόεφ, Ναμπάμπκιν, «σκούπα» σε αρκετούς ξένους. Αποχώρησε ο δανεικός Ροντόν. Προσδοκά πράγματα από τον ψηλέα στράικερ Ζαμπολότνι και το ταλέντο χαφ Μούχιν.

ΚΛΙΜΑ: Για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια δεν παίζει στην Ευρώπη και επιχειρεί το ριστάρτ. Ισως αποδειχθεί πλεονέκτημα ότι δεν έχει ευρωπαϊκούς περισπασμούς.  

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Περίεργη χρονιά, σημαντικά ερωτηματικά ο Μπερεζούτσκι και ο Βλάσιτς, από το αν θα «πιάσει» ο πρώτος και αν θα παραμείνει ο δεύτερος θα κριθούν πολλά. Εύθραστο 4ο φαβορί, μπορεί να πιεστεί και για πιο κάτω. 

ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

ΤΙΤΛΟΙ:

ΦΑΝΕΛΑ: Ιστορικός σύλλογος επί ΕΣΣΔ, με πρωταθλήματα τότε, τα βρήκε σκούρα σε τίτλους μετά τη διάσπαση, αν και 5η σε βαθμούς από τότε, δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ μέχρι το 2016.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Αλλη μια ομάδα της Μόσχας στην κατηγορία, εγκαινίασε πρόπερσι την άνοιξη τη VTF Αρένα των 26.000 θέσεων, τη γεμίζει κατά το ήμισυ. Το παλαιότερο ντέρμπι της χώρας αυτό με τη Σπαρτάκ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Σάντρο Σβαρτς, 42 χρ., από Οκτώβριο 2020): Φέτος έκανε την πρώτη του προετοιμασία με τους «μπλε». Επιθετικογενής, φίλος του Κλοπ και πρώην τεχνικός της Μάιντς, φαίνεται να κερδίζει τον κόσμο.

ΡΟΣΤΕΡ:  «Δυνατές» οι προσθήκες του μπακ Λαξάλτ και του στόπερ Μπαλμπουένα, ξεφορτώθηκε τον «κύριο 20 εκατ. ευρώ» Φίλιπ, αξιοσημείωτη η φυγή Κομλιτσένκο με δανεισμό, θετικό το πρόσημο.

ΚΛΙΜΑ: Η σεζόν πέρυσι είχε ξεκινήσει με ντροπιαστικό ευρωπαϊκό αποκλεισμό, στο πρωτάθλημα ήταν στο… κάπου εκεί ψηλά, αλλά ποτέ δεν απογειώθηκε, συνεπώς φέτος ο στόχος είναι το βήμα παραπάνω. Την πόνεσε που έχασε την Ευρώπη και θέλει να την ξαναβρεί. Στα συν της πως έχει βγάλει εσχάτως αρκετούς πολύ καλούς νεαρούς.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι αποδόσεις είναι σωστές, δεν είναι για πολύ ψηλά βαθμολογικά, αλλά για την έξοδο στην Ευρώπη θα παλέψει, όπως έκανε και πέρυσι.

ΡΟΥΜΠΙΝ

ΤΙΤΛΟΙ: 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο

ΦΑΝΕΛΑ: Μεσαίας τάξης, από το 2002-03 στην Πρέμιερ. Τα πρωταθλήματα του 2008 και του 2009, και οι τακτικές ευρωπαϊκές παρουσίες, την ψήλωσαν.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Ομάδα του Καζάν στη γη των Τατάρων, δεν λαμβάνει και τη θερμότερη υποστήριξη πάντως σε γήπεδο 45.000 θέσεων.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Λεονίντ Σλούτσκι, 49 χρ., από Δεκέμβριο 2019):  Επιτυχημένος με 300+ ματς στην ΤΣΣΚΑ, έκτοτε σε εθνική Ρωσίας, Χαλ, Φιτέσε, επέστρεψε στη Ρωσία για να αφήσει το στίγμα του στη Ρουμπίν και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει θαυμάσια.

ΡΟΣΤΕΡ: Το τεράστιας σημασίας ζήτημα είναι αν θα αποχωρήσει ο φοβερός εξτρέμ Κβαρατσκέλια. Προς το παρόν σημαντικότατη είναι η απώλεια του στόπερ Στάρφελτ. Περιμένει πολλά από τον εξτρέμ Χακσαμπάνοβιτς.

ΚΛΙΜΑ: Δέκα χρόνια περίμενε για μια τόσο καλή θέση στο πρωτάθλημα και την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα κέφια είναι τόσο ανεβασμένα στις τάξεις της, που γίνεται δημοσίως λόγος ακόμη και για… πρωτάθλημα, ξαναζώντας ημέρες δόξας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει αυτό που έκανε πέρυσι, κι ας λένε Σλούτσκι και Ντεσπότοβιτς πως όνειρο είναι ο τίτλος. Θα πρέπει να ιδρώσει ακόμη και για να ξαναβγεί Ευρώπη, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα της «φάει» ενέργεια.

ΣΟΤΣΙ

ΤΙΤΛΟΙ:

ΦΑΝΕΛΑ: Πρακτικά… πούπουλο. Πρόκειται για ένα σύλλογο που δημιουργήθηκε πρόπερσι από τη διάλυση της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης και την επανίδρυσή της στο Σότσι, πόλη που ήθελε έναν επαγγελματικό σύλλογο ποδοσφαίρου. To 2015 είχε αγοράσει την ιδρυμένη το 1922 Ντιναμό ο «ολιγάρχης» Ρότενμπεργκ, που τώρα είναι πρόεδρος της Σότσι.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Το Σότσι είναι μια πόλη δυτικά της χώρας επιλεγμένο από τους Ρώσους για διακοπές λόγω του καλού κλίματός του. «Κληρονομιά» του Μουντιάλ το 45.000 θέσεων γήπεδο «Φιστ», που είναι μισοάδειο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Βλαντιμίρ Φεντότοφ, 53 χρ., από Ιανουάριο 2020): Αμεση η επιτυχία του στη Σότσι, έδωσε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, κάτι που είχε κάνει προηγουμένως στην Ορενμπουργκ. Μέχρι και για εθνική Ρωσίας ακούγεται.

ΡΟΣΤΕΡ: Αρκετές ανακατατάξεις, αποχώρησαν ο 2ος σκόρερ Ζαμπολότνι και οι στόπερ Μέβλια, Νοβοσέλτσεφ. Πήρε τον Ιβοριανό μέσο Ανγκμπάν και κάποιους στόπερ-«στοιχήματα».

ΚΛΙΜΑ: Βγήκε Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενθουσιασμός το κυρίαρχο συναίσθημα. Σημειώνουμε και κάποιες… περίεργες δηλώσεις του Φεντότοφ, που φτάνουν μέχρι και τίτλο.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Θα πρέπει πέσουν οι τόνοι εν όψει νέας σεζόν προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, δεν θεωρούμε πως θα πάει τόσο καλά όσο πέρυσι.

ΡΟΣΤΟΦ

ΤΙΤΛΟΙ: 1 κύπελλο

ΦΑΝΕΛΑ: Πολύ μέτρια κατάσταση, με το κύπελλο του 2014 και τον ερχομό του Μπερντίεφ με τη 2η θέση τότε να τη μεγαλώνουν, 7η σε βαθμούς στην ιστορία της Πρέμιερ.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Οι «νότιοι» του Ροστόφ ον Ντον μετακόμισαν προς το τέλος της προπέρσινης σεζόν στο νεότευκτο «Ροστόφ Αρένα» και πέρυσι ήταν 3οι σε εισιτήρια, με 31.800 μ.ό.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Βαλερί Καρπίν, 50 χρ., από Δεκέμβριο 2017). Μία από τις μεγάλες μορφές του ρωσικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του 1990, έχει κοουτσάρει κυρίως τη Σπαρτάκ και με το ισπανικό του (από τις μέρες του ως παίκτης) ταμπεραμέντο προκρίνει το όμορφο ποδόσφαιρο. Οταν βέβαια έχει τα «εργαλεία», τα οποία εσχάτως στη Ροστόφ λείπουν.

ΡΟΣΤΕΡ: Επεισε ως δανεικός ο φορ Σόου και τον αγόρασε. 2-3 επιπλέον συμπαθητικές προσθήκες, τον φορ Κομλιτσένκο και δύο μπακ, χαμένη σίγουρα δεν βγήκε.

ΚΛΙΜΑ: Σεζόν μετριότητας πέρυσι, κατείχε σε ένα σημείο ευρωπαϊκή θέση, αλλά πάλι την άνοιξη δεν τα πήγε καλά και την έχασε. Δεν αισθάνεται πως άξιζε κάτι πολύ καλύτερο, όμως αφού ερχόταν από μια χρονιά όπου έπαιξε –αποτυχημένα και για λίγο- Ευρώπη θέλει να την ξαναζήσει άμεσα, όπως είπε ο ίδιος ο Καρπίν.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Προορίζεται για μια σεζόν ανάλογη της περσινής, ήτοι αποτυχημένη προσπάθεια για Ευρώπη, δεν έχει τα φόντα για κάτι καλύτερο και όχι άδικα την κατατάσσουν εκεί οι μπουκ.

ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

ΧΙΜΚΙ

ΤΙΤΛΟΙ:

ΦΑΝΕΛΑ: Δίχως κάποια βαρύτητα, το 1996 δημιουργήθηκε, από την ένωση δύο ερασιτεχνικών ομάδων, και την επόμενη χρονιά έγινε επαγγελματικός σύλλογος. Δέκα χρόνια αργότερα έφτασε μέχρι την Πρέμιερ για τρία χρόνια, έχει και δύο συμμετοχές στον τελικό κυπέλλου.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Προάστιο της Μόσχας, περίπου 20 χλμ. μακριά. Αγωνίζεται στη 18.000 θ. «Αρένα Χίμκι».

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Ιγκόρ Τσερεφτσένκο, 46 χρ., από Σεπτέμβριο 2021): Ο κυπελλούχος με τη Λοκομοτίβ κόουτς έπιασε 200% στη Χίμκι. Σε συνδυασμό με τις μεταγραφές τη μεταμόρφωσε και την έσωσε, ποντάροντας στην καλή άμυνα.

ΡΟΣΤΕΡ: Ελπίζει να μην… πιάσει στη Σπαρτάκ ο περσινός 1ος της σκόρερ, άκρως σημαντικός εξτρέμ Μιρζόφ ώστε να επιστρέψει, πολύ καλό που κράτησε τον ηγετικό χαφ Γκλουσακόφ, αλλά και τον μπακ Ιντόβου, καλή προσθήκη ο μπακ Ναμπιούλιν, πλην Μιρζόφ δηλαδή τα πήγε καλά.

ΚΛΙΜΑ: Η επιστροφή της ύστερα από 11 χρόνια στην Πρέμιερ ήταν επεισοδιακή μέχρι να έρθει ο Τσερεβτσένκο και να αλλάξει ρότα, πανηγυρίζοντας την άνετη παραμονή. Θέλει να επαναλάβει το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, θεωρεί πως… έπαθε και έμαθε.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Εχει τα εχέγγυα για να σωθεί όπως πέρυσι, έστω και όχι το ίδιο άνετα, την αδικούν με τις αποδόσεις τους οι μπουκ.

ΑΧΜΑΤ

ΤΙΤΛΟΙ: 1 κύπελλο

ΦΑΝΕΛΑ: Εξήντα χρόνια ιστορίας δίχως ιδιαίτερες διακρίσεις πλην του κυπέλλου του 2004, με ταβάνι στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ την 5η θέση του 2017.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Το Γκρόζνι της Τσετσενίας στα νότια της χώρας είναι το σπίτι της, η «Αχμάτ Αρένα» των 30.000 θέσεων, που δεν μαζεύει περισσότερους από 10.000 οπαδούς.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Αντρέι Ταλαλάεφ, 47 χρ., από Μάιο 2020): Δημιουργός της ανεβασμένης Χίμκι, μέχρι να αποχωρήσει για εξωαγωνιστικούς λόγους, θεωρείται προπονητής με δυνατή φωνή. Στο τεχνικό τιμ του από φέτος και ο Γιάγια Τουρέ.

ΡΟΣΤΕΡ: Αλλαγές, αλλαγές, αλλαγές. Αξιοσημείωτα ονόματα  όπως ο 1ος σκόρερ Ιλιν, ο Νενάκοφ, ο Ρόσι, ο Ανχελ, ο Ισμαελ Σίλβα αποχώρησαν. Από την άλλη, ήρθαν ο Κονοβάλοφ και ο Κονατέ, αλλά δεν φτάνουν, χρειάζεται τουλάχιστον άλλες δύο ποιοτικές προσθήκες. 

ΚΛΙΜΑ: Σαφώς και πρόθεση της διοίκησής της δεν είναι να παλεύει η ομάδα απλώς για να σωθεί, τη θεωρεί πολύ καλύτερη απ’ αυτό, αλλά εσχάτως αυτό παίρνει. Δεν άλλαξε κάτι με τον Ταλαλάεφ, παρά το κέρδος μιας άνετης σωτηρίας, αλλά ο κόουτς παρέμεινε και η ελπίδα είναι να έχει δέσει ακόμη περισσότερο με την ομάδα, ώστε να τα πάει καλύτερα, μέσω και της ανανέωσης που επιχειρήθηκε.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ανετη σωτηρία προβλέπουν οι μπουκ, εκεί κάπου θα ποντάραμε κι εμείς, δεν έχει τις δυνατότητες για κάτι καλύτερο.

ΟΥΡΑΛ

ΤΙΤΛΟΙ:

ΦΑΝΕΛΑ: Σχεδόν 90 χρόνια ζωής ως κομπάρσος, με την 3η θέση (τρεις φορές) ταβάνι της και δύο συμμετοχές σε τελικό κυπέλλου το 2017 και πρόπερσι ό,τι πιο κοντινό σε προσπάθεια κατάκτησης τροπαίου.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Στα ανατολικά της χώρας βρίσκεται το Εκατερίνμπουργκ. Το «Σεντράλ» των 35.000 θ. δεν γέμιζε ούτε κατά το ήμισυ πριν την καραντίνα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Γιούρι Ματβέεφ 53 χρ., από Ιούλιο 2020): Επιλέχτηκε πέρυσι ως λύση της εμπιστοσύνης του περίεργου προέδρου Ιβανόφ, όντας «παιδί» της Ουράλ τα τελευταία έντεκα χρόνια, ως βοηθός έντεκα προπονητών και υπηρεσιακός, την είχε σώσει στα πλέι άουτ του 2015.

ΡΟΣΤΕΡ: Ούτε κρύο ούτε ζέστη, πολύ καλό που επέστρεψε ο γκολκίπερ Πομαζούν από την ΤΣΣΚΑ και που παρέμεινε ο ηγέτης Μπικφάλβι, αποσύρθηκε ο έμπειρος στράικερ Ποντγκρέμπνιακ, δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαιτέρως το ρόστερ.

ΚΛΙΜΑ: Σχετική ικανοποίηση που σώθηκε δίχως προβλήματα πέρυσι, ειδικά αφού ήταν περίεργη χρονιά λόγω κορονοϊού και είχε και αλλαγές στο ρόστερ, αλλά φέτος θέλει και να πάει καλύτερα βαθμολογικά και να παίξει καλύτερα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι μπουκ εκτιμούν πως θα αποφύγει τα πλέι άουτ και θα έχει μια ήσυχη σεζόν, ωστόσο η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να προσπαθήσει γι’ αυτό. Δεν θα αποκλείαμε να έμπλεκε σε περιπέτειες και να αποδειχθεί σε μία από τις αρνητικές εκπλήξεις της νέας σέντρας.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΌΛΑ

ΑΡΣΕΝΑΛ ΤΟΥΛΑ

ΤΙΤΛΟΙ:

ΦΑΝΕΛΑ: Ιδρύθηκε μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, αλλά έχει περάσει απαρατήρητη. Η 6η θέση προ τριετίας ήταν η καλύτερη της ιστορίας της.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Ούτε 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα η πόλη Τούλα. Ενα από τα πιο παλιά γήπεδα της κατηγορίας το «Αρσεναλ Στέντιουμ» (20.048 θ.), γεμίζει κατά το ήμισυ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Ντμίτρι Παρφένοφ, 46 χρ., από Νοέμβριος 2020): Είχε πάρει κύπελλο το 2018 με την Τόσνο, αξιοπρεπής η πορεία του στην Ουράλ, αλλά στην Αρσεναλ είχε μέτρια παρουσία. Του δόθηκε κι άλλη ευκαιρία πάντως.

ΡΟΣΤΕΡ:  Δεν είναι πως δεν είχε απώλειες, όπως τους Μπάουερ -1ος σε λεπτά συμμετοχής πέρυσι-, Λομοβίτσκι, Ρασκάσοφ, αλλά μεταγραφές όπως των Γκουλίεφ, Νοβοσέλτσεφ, Μαρκόφ αποτελούν συμπαθητικές κινήσεις για τα δεδομένα της.

ΚΛΙΜΑ: Πριν δύο χρόνια είχε κάνει το μεγάλο άλμα και είχε βγει Ευρώπη, αλλά πέρυσι έφτασε στο… αμήν προκειμένου να μη χάσει την κατηγορία. Λογικό, αφού το πραγματικό της μέγεθος είναι να παλεύει να σωθεί. Το εμπέδωσε και τώρα θεωρεί πως δεν θα πάθει τα ίδια.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Φυσικό ύστερα από την περσινή περιπέτεια να δίνεται από τα πρώτα φαβορί να ξαναμπλέξει. Οι μπουκ θεωρούν πως είναι με το ένα πόδι στα πλέι άουτ και δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε μαζί τους, δεν θεωρούμε πως ανέβηκε επίπεδο ώστε να σωθεί άνετα.

ΟΥΦΑ

ΤΙΤΛΟΙ:

ΦΑΝΕΛΑ: Αμελητέα ποσότητα ένεκα των 12 χρόνων ζωής, ωστόσο τη δουλειά της (παραμονή στην κατηγορία για επτά χρόνια) την κάνει.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Στα ανατολικά της χώρας η ομώνυμη πόλη, η BetBoom Arena (15.132 θ.) έχει συνθετικό χλοοτάπητα και… μισογεμίζει.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Αλεξέι Στουκάλοφ, 37 χρ., από Απρίλιο 2021): Ηταν μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα του η Ούφα, του βγήκε, με ρεκόρ 3-2-1 την έσωσε, αξιοσημείωτο πως άλλες τρεις νίκες είχε κάνει όλη τη σεζόν η Ούφα. Τη βελτίωσε στην άμυνα, αν και δεν απαρνήθηκε τη φιλοσοφία του ενεργητικού ποδοσφαίρου που τον χαρακτηρίζει.

ΡΟΣΤΕΡ: Ηθελε να πάρει πίσω τον καλό χαφ Ουρούνοφ από την Σπαρτάκ, απέτυχε, θέλει να κρατήσει τον «βράχο» γκολκίπερ Μπελένοφ, δεν έχασε κάποιο αισθητά βασικό, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι ενισχύθηκε κιόλας, κάνοντας κινήσεις από ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών.

ΚΛΙΜΑ: Είδε κι έπαθε να σώσει την κατηγορία πέρυσι, αλλά η αλλαγή προπονητή αρχές Απρίλη είχε αποτέλεσμα. Ο «γάτος» τεχνικός διευθυντής Γκαζίζοφ ψάχνει να την αναστήσει με την ίδια συνταγή, χαμηλό προφίλ, παίκτες όχι γνωστοί.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δεν είναι η Ούφα άλλων σεζόν, που εντυπωσίασε και βγήκε μέχρι και Ευρώπη. Η περσινή χρονιά δεν ήταν τυχαία κακή, θεωρείται από τις αποδόσεις πως δεν θα αποφύγει τα πλέι άουτ και εκεί κάπου την τοποθετούμε και εμείς.

ΚΡΙΛΙΑ

ΤΙΤΛΟΙ:

ΦΑΝΕΛΑ: Τον Μάιο θα γίνει 80 ετών, χωρίς κάποια ιδιαίτερη διάκριση. Συνεπής παρουσία πάντως στη μεγάλη κατηγορία, 27 συμμετοχές με τη φετινή.

 ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Στα νότια της χώρας βρίσκεται η πόλη της, η Σαμάρα. Το… μουντιαλικό «Σολινταρνόστ Αρένα» και οι 45.000 θέσεις του πέφτουν λίγο… μεγάλπ για τον κόσμο της.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: (Ιγκόρ Οσίνκιν, 56 χρ., από Ιούλιο 2020): Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, δεν είχε ιδιαίτερες περγαμηνές πρότερα, κύρια δουλειά του στους πιτσιρικάδες της Τσερτάνοβο, ήξερε καλά τη β’ κατηγορία πριν αναλάβει και απογειώσει την Κρίλια. Θεωρείται μέντορας, έχει αναδείξει καταξιωμένους πια παίκτες όπως οι Τζαγκόεφ, Κουτέποφ, Ζόμπνιν, Γιουσούποφ.

ΡΟΣΤΕΡ: Στόχος ήταν κυρίως η διατήρηση του ρόστερ και εν πολλοίς τα κατάφερε. Εκανε και τρεις αξιοπρεπείς προσθήκες, όπως αυτή του στράικερ Ονούγκα.

ΚΛΙΜΑ: Πέρυσι στη 2η κατηγορία πήρε… παραμάζωμα όποιον βρήκε μπροστά της (32 νίκες, 100-26 γκολ σε 42 ματς). Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έφτασε και τελικό κυπέλλου, χάνοντας από τη Λοκομοτίβ. Ιδανικό κλίμα, στόχος να σταματήσει να είναι… ασανσέρ ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη εθνική.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Λογικό από τη μία οι μπουκ να την έχουν δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό, τώρα ανέβηκε και τα τελευταία χρόνια πέφτει αμέσως, ωστόσο υπάρχουν λόγοι να διαψευστούν, τουλάχιστον πέφτοντας έξω για 1-2 θέσεις.

ΝΙΖΝΙ

ΤΙΤΛΟΙ:

ΦΑΝΕΛΑ: Γεννημένη το 2015 δεν θα μπορούσε παρά να έχει πολύ ελαφριά φανέλα, δεν ήταν καν η «καλή» ομάδα της πόλης αρχικά, αλλα όταν διαλύθηκε η κύρια, πήρε τη θέση της και πραγματοποίησε μετεωρική άνοδο στα σαλόνια.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: 400 χλμ. ανατολικά της Μόσχας βρίσκεται το Νίζνι, που δεν θεωρείται και… ποδοσφαιρομάνα. Πανέμορφο το «Νίζνι Στέντιουμ», αλλά οι 45.000 θέσεις του είναι πολλές γι’ αυτή την ομάδα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Αλεξάντερ Κερζακόφ, 38 χρ., νέος): Αξιόλογος επιθετικός, κυρίως της Ζενίτ, όταν κρέμασε τα παπούτσια του δούλεψε με τις μικρές ομάδες της εθνικής Ρωσίας. Εμπιστεύεται τους νέους, παίζει με αντεπιθέσεις.

ΡΟΣΤΕΡ:  Εχασε 2-3 βασικούς στις μεταγραφές, αλλά εσχάτως φορτσάρει για ενίσχυση, με τα ονόματα του χαφ Μογκίλεβετς, άλλοτε της Ζενίτ, του μπακ Κοζλόφ της Ροστόφ και του Αργεντινού στόπερ Μασοέρο να ξεχωρίζουν.

ΚΛΙΜΑ: Παίζει για πρώτη φορά στην Πρέμιερ και αυτό έγινε περίπου από σπόντα, αφού πήρε τη θέση της 2ης Ορενμπουργκ, η οποία δεν έλαβε άδεια συμμετοχής. Το κακό είναι πως βγήκαν οικονομικά προβλήματα στην επιφάνεια ελάχιστες εβδομάδες πριν τη σέντρα και αυτό είναι κακός οιωνός.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δεν μπορούμε να αδικήσουμε τους μπουκ, λογικά έτσι όπως ήρθε, έτσι θα φύγει. Δεν μπορεί να κάνει θαύματα ο Κερζακόφ.