Την Παρασκευή επιστρέφει η δράση στις επαγγελματικές γερμανικές κατηγορίες με την πρώτη σέντρα στην 3. Liga. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μία γεύση από τις 20 ομάδες που αποτελούν τη φετινή Γ’ Γερμανίας, με γνώμονα τον πίνακα μακροχρόνιων αποδόσεων του Stoiximan.
Αφιέρωμα Γερμανίας: Το γκρουπ της ανόδου
Οι μπουκ όπως πέρυσι έτσι και φέτος κατατάσσουν ψηλά για άνοδο τις ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Τσβαϊτελίγκα. Υπενθυμίζω ωστόσο πως την περσινή σεζόν τόσο η ιστορική Καϊζερσλάουτερν όσο και η Μπραουνσβάιγκ πήγαν άπατες, με τη δεύτερη μάλιστα να σώνεται την τελευταία αγωνιστική.
Αυτή τη φορά σε ρόλο πρώτου φαβορί τοποθετείται η Ινγκολσταντ, η οποία έχει από πίσω της την Audi. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα στον σύλλογο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το ρόστερ δεν προσαρμόστηκε στα δεδομένα της νέας κατηγορίας. Αλλωστε, η αποχώρηση των μεγαλύτερων ονομάτων (Κίτελ, Λεζκάνο, Οτάβιο, Μάβραϊ) ήταν αναπόφευκτη. Το λάθος το Βαυαρών πέρυσι ήταν ότι πορεύτηκαν με πέντε διαφορετικούς προπονητές (!) με συνέπεια να μη βρουν ποτέ χημεία. Φέτος πήραν καλό τεχνικό (Σαϊμπένε – πρώην Μπίλεφελντ), έκαναν ορισμένες ενδιαφέρουσες μεταγραφές (Μπάιστερ, Βόλφραμ, Ελβα), παρόλα αυτά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι είναι το… γκανιάν που βλέπουν οι μπουκ, διότι η πραγματικότητα της τρίτης κατηγορίας είναι πολύ σκληρή.
Μικρό καλάθι κρατάω και για το Μαγδεμβούργο, που επίσης οι μπουκ βλέπουν πολύ ψηλά. Η παρουσία του στην Τσβαϊτελίγκα αποδείχθηκε σύντομη παρένθεση αφού όπως ανέβηκε έπεσε… Προφανώς κι εδώ υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, προχώρησε σε πάνω από 10 μεταγραφές, έχασε αρκετούς πρωτοκλασάτους (Μπίλτερ, Λόκεμπερ, Τίρπιτς), ωστόσο κράτησε τον γκολτζή/κάπτεν Μπεκ, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο νέος τεχνικός Κρέμερ έχει 200 ματς τρίτης κατηγορίας στο ενεργητικό του, γνωρίζει τα κατατόπια άριστα, έχει να επιδείξει μία άνοδο με την Αρμίνια το 2013 και σίγουρα θέλει να αποδείξει πράγματα μετά την άδικη απόλυσή του από την Ούρντινγκεν. Οι απαιτητικοί οπαδοί του δημιουργούν συνήθως καυτή έδρα, η οποία αλώθηκε μόλις μία φορά τη σεζόν της ανόδου (2017/18). Με όπλο αυτή, το Μαγδεμβούργο μπορεί θεωρητικά να είναι στους διεκδικητές της τριάδας, εντούτοις υπενθυμίζω ότι μόλις πριν δύο μήνες, όταν οριστικοποιούνταν ο υποβιβασμός, η ίδια η διοίκηση έκανε λόγο για επιστροφή στην Τσβαϊτελίγκα σε βάθος τριετίας.
Θετικό φίλινγκ έχω για την Μπραουνσβάιγκ και συμφωνώ απόλυτα ότι φέτος είναι ανάμεσα στις υποψήφιες της ανόδου. Η κατάσταση είναι ομαλή, δεν χρειάστηκε να χτίσει το ρόστερ από την αρχή, αντίθετα υπήρξαν λίγες μεταβολές και ορισμένες πολύ ηχηρές μεταγραφές (Κομπιλάνσκι, Αντέμι, Πρόσβιτς) για το επίπεδο της 3. Liga. Ερωτηματικό βέβαια αποτελεί ο τεχνικός Φλίτμαν (37 ετών), που ήταν βοηθός στη Νόριτς και φέτος αναλαμβάνει πρώτη φορά ομάδα ως επικεφαλής. Οι συστάσεις πάντως που τον ακολουθούν είναι θετικές και στη Γερμανία κάνουν λόγο για προπονητή με ενδιαφέρον πακέτο.
Πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ η Ούρντινγκεν, με γεμάτο ρόστερ, βαρύ όνομα στον πάγκο (Φόγκελ) και… τρελό, λεφτά πρόεδρο. Πέρυσι ήταν τρίτη ως τη διακοπή των Χριστουγέννων, αλλά μετά κατέρρευσε και ήρθαν απανωτές αλλαγές τεχνικών. Φέτος παρουσιάζει δυναμική να το πάει μέχρι τέλους, κάτι που φάνηκε και από την τόλμη της να δώσει πολύ δυνατά καλοκαιρινά φιλικά δείχνοντας απόλυτα ανταγωνιστικό πρόσωπο. Προσωπικά θα την έδινα ένα κλικ πιο ψηλά συγκριτικά με αυτό που εκτιμούν οι μπουκ, διότι μοναδικό μείον είναι η… ξενέρωτη απόφασή της να δίνει τους αγώνες της στην αχανή «Μέρκουρ-Σπιλ Αρένα» του Ντίσελντορφ, με συνέπεια κάθε εντός έδρας ματς να μοιάζει με κεκλεισμένων.
Η Καϊζερσλάουτερν είναι το μεγαλύτερο όνομα της κατηγορίας, αυτό βέβαια όπως φάνηκε πέρυσι δεν παίζει κανένα ρόλο. Φέτος πάντως την περιμένω βελτιωμένη διότι οι μεταγραφές της ήταν στοχευμένες (ξεχωρίζει ο Σκαρλατίδης). Δεν ξέρω αν θα αντέξει ως το φινάλε να κυνηγήσει την τριάδα, όμως δεν διαφωνώ ιδιαίτερα με τους μπουκ που την κατατάσσουν μέσα στην πεντάδα. Σε κάθε περίπτωση, αν βοηθήσει λίγο με την απόδοσή της και δεν ξενερώσει ο κόσμος, όπως συνέβη την περσινή περίοδο, κάθε εντός έδρας ματς στο «Φριτς Βάλτερ» θα αποτελεί χαϊλάιτ.
Μεγάλο επίσης το κίνητρο του κόουτς Χίλντμαν να πετύχει καθώς είναι παιδί της πόλης. Οφείλει βέβαια να πάρει παραπάνω ρίσκα και να μην περιοριστεί στη συνταγή «πρώτα η άμυνα», που μου… έβγαζε την ψυχή όποτε έβλεπα ματς της Λάουτερν.
Η Χάλεσερ μπορεί να έχασε τρεις βασικούς (Χάιερ, Μανού, Αγιάνι), είναι όμως δεμένο σύνολο, ξέρει να παίζει σκυλίσια άμυνα και με τον Τσίγκνερ για δεύτερη σερί σεζόν στον πάγκο αν μη τι άλλο θα είναι σοβαρή και πολύ ζόρικος αντίπαλος για όλους. Θα το πάει μουλωχτά όπως πέρυσι, που τερμάτισε τέταρτη, κι αν της βγει δεν αποκλείεται να τη δούμε ξανά αρκετά ψηλά, όπως προβλέπουν και οι μπουκ.
Η Χάνσα έχει κάνει ήδη 12 μεταγραφές και όμως ενισχυμένη δεν τη λες. Ψάχνει ακόμη ένα βαρβάτο φορ για να καλύψει το κενό του Σουκού (Αρμίνια). Κάθε χρόνο έχει στόχο την τριάδα, προσωπικά το βλέπω δύσκολο, έστω κι αν ο Χέρτελ είναι δουλευταράς τεχνικός και το 2018 είχε οδηγήσει το Μαγδεμβούργο στη Β’ κατηγορία.
Αρκετές επιφυλάξεις διατηρώ για την Ντούισμπουργκ, η οποία ξήλωσε την περσινή ομάδα και προχώρησε σε 13 προσθήκες, οι περισσότερες εκ των οποίων νεαρών ταλαντούχων. Ο Λίμπερκνεχτ είναι ψημένος τεχνικός, έχει εκτόπισμα και γνώσεις, αλλά αυτό δεν φτάνει για να δίνονται οι «ζέβρες» τέταρτο φαβορί για την άνοδο. Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ.
Ούτε κρύο – Ούτε ζέστη
Κάπου στη μέση τοποθετείται η Βιρτσμπούργκερ, που τερμάτισε πέρυσι πέμπτη. Ισως είναι και για λίγο πιο κάτω καθώς έχασε τέσσερις παίκτες κλειδιά (Αντέμι, Σκαρλατίδη, Γκέμπελ, Μπάχμαν). Εχει πάντως σταθερότητα στον πάγκο της (Σίλε), έκανε 13 μεταγραφές και λογικά δεν θα κινδυνεύσει.
Λίγα πράγματα άλλαξαν στην Ουντερχάκινγκ, ίδιος προπονητής, ελάχιστες μεταβολές στο ρόστερ, πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται, έχει λοιπόν τη δυνατότητα να καταγράψει μία θέση κάπου στο μέσο, επομένως σωστά δίνεται 10η-11η. Αν πάρει φορ, που χρειάζεται οπωσδήποτε, και βάλει λίγο παραπάνω βάθος στους χαφ ίσως διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Στο σύλλογο πάντως στοχεύουν να έχουν ανέβει στην Τσβαϊτελίγκα μέχρι το 2021/22.
Κανένας πανικός στη Μέπεν μολονότι απώλεσε ορισμένες σημαντικές μονάδες (Πρόσβιτς, Βάγκνερ, Γκρανατόφσκι). Αλλωστε το μότο της είναι πάνω απ’ όλα η ομάδα και όχι οι σταρ. Στον πάγκο της βρίσκεται από το 2013 ο Νάιντχαρντ, κάτι που τον καθιστά τον πιο μακροβιότερο τεχνικό της κατηγορίας. Οι μεταγραφές που έγιναν, όπως του φορ Ντίκερ (Πάντερμπορν) και των μεσοεπιθετικών Ελ-Χέλβε (Απόλλων Σμύρνης), Εβσέεβ (Χάνσα), κρίνονται ικανοποιητικές. Γενικά θα είναι ως είθισται από τα σκληρά καρύδια και λογικά στο τέλος θα τη γλιτώσει δικαιώνοντας τους μπουκ που την έχουν εκτός της επικίνδυνης ζώνης.
Στόχος η σωτηρία
Η Τσβικάου πέρυσι τερμάτισε έβδομη. Αν της έλεγαν φέτος ότι θα τερματίσει ξανά στην ίδια θέση θα το υπέγραφε με κλειστά ματιά. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει πολύ δύσκολο. Παρότι έκανε 11 μεταγραφές μοιάζει αρκετά αποδυναμωμένη. Ειδικά στην άμυνα, όπου υπήρξαν μαζικές αποχωρήσεις, με κυριότερη του ηγέτη Βάχσμουτ, ο οποίος σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Αλλά και στην επίθεση υπήρξαν απώλειες (Λάουμπερμπαχ, Μπόνγκα). Ο συντηρητικός Ινοχς γνωρίζει πως η σεζόν για τους «κύκνους» ξεκινάει με στόχο τη σωτηρία.
Αβέβαιη η οικονομική κατάσταση στη Μόναχο 1860, στάσιμα τα πράγματα, με εξαίρεση τον… τρελάρα στόπερ Ερντμαν (Μαγδεμβούργο) δεν έκανε σχεδόν τίποτα στις μεταγραφές. Ο τεχνικός Μπιερόφκα (πρώην παίκτης της Μόναχο) είναι αφοσιωμένος στα «λιοντάρια», όμως μόνο αυτό δεν αρκεί. Αναμένεται δύσκολη σεζόν και μάλλον οι μπουκ την υπερεκτιμούν που τη συγκαταλέγουν στην πρώτη δεκάδα.
Από τις επίφοβες για υποβιβασμό η Πρόισεν Μίνστερ, καθώς έχασε τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές της, Κλίγκενμπουργκ και Κομπιλάνσκι. Νεανικό ρόστερ, άπειρος ο νέος τεχνικός Χίμπσερ, έχει δουλέψει κυρίως στα τμήματα υποδομής της Βέρντερ και της Σάλκε. Σωστά την έχουν εκτός δεκάδας οι μπουκ.
Την Ιένα άπαντες τον Μάρτιο την είχαν ξεγραμμένη, όμως με έξι νίκες στα τελευταία επτά ματς σώθηκε. Αυτή η επιτυχία φέρει πάνω της το ονοματεπώνυμο του Λούκας Κβάζνιοκ. Ο νεαρός υποσχόμενος τεχνικός, που έχει αναλάβει και ρόλο τεχνικού διευθυντή, είναι ο βασικός λόγος αισιοδοξίας της Καρλ-Τσάις, η οποία έχασε τους τρεις καλύτερους επιθετικούς της (Στάρκε, Τιτς, Βόλφραμ). Προχώρησε πάντως σε 11 μεταγραφές, όλες νεαρών παικτών μέχρι 24 ετών, με εξαίρεση τον έμπειρο στόπερ Χάμαν (Μαγδεμβούργο), που ήρθε για ηγέτης της άμυνας. Οι μπουκ την τοποθετούν μέσα στην επικίνδυνη ζώνη, προσωπικά τη βλέπω ένα κλικ πιο ψηλά, κυρίως λόγω προπονητή.
Μικρό μέγεθος η Ζόνενχοφ, κάθε χρόνο κλασικά δίνεται το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, όμως εδώ και πέντε σεζόν καταφέρνει σταθερά να σώνεται. Πέρυσι βέβαια κινδύνευσε περισσότερο από ποτέ και χρειάστηκε να απολύσει δύο τεχνικούς για να τη σκαπουλάρει. Φέτος ξεκινάει στον πάγκο της με έναν παλιό γνώριμό της (Ολιβερ Τσάπελ) και 3-4 σημαντικές απώλειες (Μπακού, Μπρολ, Χέρχερ, Γιάνγιτς).
Οι τέσσερις νεοφώτιστες
Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις νεοφώτιστες δεν μπορεί να γίνει ξεκάθαρη αξιολόγηση και ειδικά για τους πιτσιρικάδες της Μπάγερν, που επιστρέφουν στη Γ’ κατηγορία έπειτα από οχτώ χρόνια. Οι Βαυαροί προφανώς διαθέτουν εξαιρετικά τμήματα υποδομής και παρότι δίνονται το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν τελικά σωθούν με άνεση.
Από τις άλλες τρεις, τον τίτλο της πιο ενθουσιώδους λαμβάνει άνετα η Βάλντχοφ Μανχάιμ, με τον πρόεδρό της μάλιστα, Μπερντ Μπιτς, να δηλώνει ανοιχτά πως στόχος είναι μία θέση στο πρώτο μισό της βαθμολογίας! Παραδοσιακό κλαμπ, το οποίο αγωνιζόταν στην Τσβαϊτελίγκα μέχρι το 2003, αλλά μετέπειτα κατρακύλησε. Μετρημένες οι αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό, πρακτικά θα στηριχθεί στον περσινό κορμό.
Αντίθετα, η Βικτόρια Κολωνίας, με ηγέτες τους προχωρημένης ηλικίας Μπουνγιάκου, Βούντερλιχ, αναγκάστηκε να κάνει εννιά μεταγραφές για να ανταποκριθεί στη 3. Liga. Το ισχυρό της χαρτί πάντως βρίσκεται στον πάγκο και ακούει στο όνομα Πάβελ Ντότσεφ. Ο Βούλγαρος τεχνικός ξέρει σαν την παλάμη του την κατηγορία καθώς έχει δουλέψει σε αυτή με τις Πάντερμπορν, Ζαντχάουζεν, Μίνστερ, Αουε, Ροστόκ.
Ιδιαίτερη περίπτωση, τέλος, η Κέμνιτσερ, χρεοκόπησε πρόπερσι, υποβιβάστηκε στη Δ’ κατηγορία και ανέβηκε άμεσα. Ομάδα με έντονο το νεοναζιστικό στοιχείο στις τάξεις των σκληροπυρηνικών οπαδών της. Αγωνιστικά πάντως το ρόστερ της δεν είναι κακό, έκανε και 4-5 αξιόλογες προσθήκες (Μπόνγκα, Σαρμόφ, Φρέιτας, Ρέντεμαν, Σοπενχάουερ), άρα δεν είναι ξεγραμμένη από χέρι.