Ο Αντόνιο Βιτιέλο, ρεπόρτερ Μίλαν, διευθυντής του σάιτ milannews.it και συνεργάτης της εφημερίδας Corriere Dello Sport, μίλησε στο Match Money για την τραγική κατάσταση στην Ιταλία και ειδικότερα στη Λομβαρδία με τη φονική πανδημία του κορονοϊού.
Ο Βιτιέλο εκτιμά πως δεν θα έχουμε σύντομα την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης στη Serie A αφού ο κορονοϊός δυστυχώς… επιμένει, ενώ οι οικονομικές συνέπειες για τις περισσότερες ομάδες θα είναι δραματικές και για κάποιες θα απειληθεί ακόμα και η ύπαρξή τους. Μια αναγκαστική διακοπή που κάνει κακό και στη δουλειά μας, αφού μας αφήνει στην ουσία χωρίς αντικείμενο, μεσούσης της σεζόν.
Φυσικά από τη συζήτησή μας δεν μπορούσε να λείψει και η Μίλαν, που αναπολεί τα μεγαλεία του παρελθόντος, με τον Βιτιέλο να πιστεύει πως οι σπουδαίες στιγμές για τους «ροσονέρι» θα αργήσουν να επιστρέψουν.
-Παρατηρούμε από την Ελλάδα μια δραματική κατάσταση στην Ιταλία, ειδικότερα στην Λομβαρδία και στις πόλεις του Μπέργκαμο και της Μπρέσια. Πάνω από 10.000 νεκροί, πάνω από 90.000 οι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό και μια χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πιστεύεις ότι έπρεπε να παρθούν πολύ νωρίτερα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του ιού;
«Κανείς δεν είχε καταλάβει έγκαιρα και πραγματικά την επικινδυνότητα του ιού. Στο ξεκίνημα όλοι τον είχαμε “υποτιμήσει”. Αλλά βλέπω πως και σε άλλες χώρες έγιναν τα ίδια λάθη με τα δικά μας στην Ιταλία, ας δούμε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Ισπανία, τη Γαλλία ή την Αγγλία. Τώρα όλες οι χώρες απαγόρευσαν τις δραστηριότητες στα πάντα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Είμαστε η πιο άσχημα χτυπημένη χώρα από τον ιό αλλά σίγουρα μπορούσαμε να είχαμε δράσει πολύ καλύτερα».
-Οι Ιταλοί συμφωνούν με τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και πειθαρχούν στις υποδείξεις, ή εξακολουθούν να προχωρούν σε άσκοπες μετακινήσεις και χωρίς λόγο;
«Οι πολίτες κατάλαβαν με μεγάλη καθυστέρηση ότι δεν πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να μην κολλήσουν τον ιό. Στο ξεκίνημα συνέχιζαν να βγαίνουν, να κάνουν περιπάτους ή να αθλούνται σε ανοιχτούς χώρους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο ήταν για τους εργαζόμενους. Και αυτό γιατί όταν είσαι αναγκασμένος να πάρεις το μετρό το πρωί για να πας στη δουλειά σου, μπορείς πιο εύκολα να μολυνθείς από τον ιό, όταν υπάρχει συνωστισμός. Τώρα που όλα τα καταστήματα είναι κλειστά είναι και λιγότερος κόσμος στους δρόμους. Η κυβέρνηση έθεσε πολύ αυστηρούς κανόνες και σκληρά μέτρα, επιβάλλει πρόστιμα σε όσους κυκλοφορούν χωρίς λόγο».
-Ποια είναι η κατάσταση στο Μιλάνο όπου κατοικείς, Αντόνιο;
«Το Μιλάνο έχει πληγεί πολύ όπως ξέρεις και εσύ, γενικά η Λομβαρδία είναι στο επίκεντρο και τολμώ να πω στο παγκόσμιο επίκεντρο. Στο Μιλάνο, σε μια “δυναμική” πόλη με διαρκή ζωή, όλοι δυσκολευτήκαμε να κατανοήσουμε ότι έπρεπε να μείνουμε στο σπίτι. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται, το αντίθετο μάλιστα, μόνο σε μερικές μέρες θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε το αν και πόσο απέδωσαν τα μέτρα του lockdown. Κάνει εντύπωση και είναι στενάχωρο να βλέπεις μια πόλη όπως το Μιλάνο άδεια, έρημη και με τα καταστήματα κλειστά. Αλλά πρέπει να επιμείνουμε και να περιμένουμε ότι θα περάσει σύντομα η επιδημία».
-Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία και με την πανδημία να σαρώνει την Ιταλία, είναι δύσκολο να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Αλλά ας το κάνουμε έστω και με το ζόρι, υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες η Serie A να ξαναρχίσει, στις 3 ή τις 9 Μαΐου όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αθλητισμού Βιντσέντσο Σπανταφόρα;
«Είναι πολύ δύσκολο, για να πω την αλήθεια δεν το πιστεύω, το θεωρώ πολύ δύσκολο. Εξαρτάται βέβαια και από την πορεία του ιού και την περαιτέρω διάδοσή του. Αν τα κρούσματα μειωθούν δραστικά, τότε θα είναι πιθανή η επανέναρξη του πρωταθλήματος, αλλιώς δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ποδόσφαιρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η λίγκα της Serie A εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν αγώνες ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, για να προσπαθήσει να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία διασποράς του ιού ή όχι».
-Διαβάζουμε για μια Serie A υπερχρεωμένη με τις ομάδες να έχουν μεγάλα ανοίγματα και να χρωστούν πολλά χρήματα, μια μελέτη κάνει λόγο ότι το πέρας της πανδημίας θα φέρει ζημιές 2,5 δισεκ. ευρώ στις ομάδες, αθροιστικά. Πιστεύεις ότι η «επανεκκίνηση» των ομάδων θα είναι προβληματική και θα απειληθεί ακόμα και η ύπαρξή τους;
«Πιστεύω πως ναι, ειδικά οι λιγότερο… πλούσιες ομάδες θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι σπόνσορες είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα των ομάδων. Χωρίς αυτά τα χρήματα και χωρίς σταθερά έσοδα θα δούμε κατόπιν “φτωχό” μεταγραφικό παζάρι, περικοπές στους μισθούς των παικτών, οι ομάδες δεν θα μπορούν να αντέξουν πια μεγάλα έξοδα και να δαπανούν υπέρογκα ποσά. Φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Ιταλία».
-Και μια τελευταία ερώτηση Αντόνιο, για τη Μίλαν, της οποίας τυγχάνει να είμαι φανατικός οπαδός. Τι λείπει από τη Μίλαν τόσα χρόνια, προκειμένου να επιστρέψει στο τοπ επίπεδο και τις επιτυχίες του παρελθόντος;
«Είναι ένα θέμα που… πονάει. Η Μίλαν εδώ και χρόνια τα πάει άσχημα, εξαιτίας της απουσίας πλάνου και στρατηγικής, καθώς και των διαρκών “επαναστάσεων”. Κάθε χρονιά ξεκινά με καινούρια διοίκηση και καινούριο προπονητή. Πρέπει να υπάρξει πλάνο και προσήλωση σε αυτό, διάρκεια τόσο σε οικονομικό όσο και προπονητικό επίπεδο. Ο Ελιοτ έδωσε μια σταθερότητα στη διοίκηση αλλά οι περισσότερες επιλογές του αποδείχτηκαν λανθασμένες, κυρίως σε επίπεδο προσώπων που παίρνουν τις αποφάσεις. Τον Ιούνιο θα υπάρξουν ξανά μεγάλες αλλαγές και μετά τον Μπόμπαν μπορεί να αποχωρήσει και ο Μαλντίνι. Η Μίλαν δεν περνά εύκολα χρόνια και πιστεύω πως για να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο θα περάσει αρκετός καιρός ακόμα».