Με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών η Κ-Λιγκ ξεκινά και γίνεται το πρώτο πρωτάθλημα, πέρα φυσικά από τους… τρελούς της Λευκορωσίας και της Νικαράγουας, που ανοίγει την αυλαία του στη μετά κορονοϊό εποχή. Η πανδημία βέβαια που χτύπησε τη γειτονική Κίνα και επηρέασε αλλά και συνεχίζει να επηρεάζει την υφήλιο δεν άφησε ούτε την Κορέα στην ησυχία της. Παρά τη γειτονία όμως, τα θύματα αλλά και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ήταν αντιστρόφως ανάλογα του αναμενομένου.
Τα μέτρα του κορονοϊού
Η Κ-Λιγκ λοιπόν ξεκινά μεν, με σαφώς μειωμένες αγωνιστικές δε. Από 3 γύρους συν τα πλέι οφ (38 αγωνιστικές στο σύνολο) πάμε σε ένα πρωτάθλημα 27 εβδομάδων, έναν ολόκληρο γύρο κόστισε ο κορονοϊός. Έτσι, φέτος θα έχουμε πρωτάθλημα δύο γύρων (22 αγωνιστικές) και στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι πέντε αγωνιστικές των πλέι οφ, όπου οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ, στο γκρουπ Α οι πρώτες έξι και στο Β οι τελευταίες έξι της βαθμολογίας.
Αυστηρά φυσικά τα μέτρα, κεκλεισμένων των θυρών, θερμομέτρηση των παικτών, απαγόρευση του… φτυσίματος και των χειραψιών, προπονητές με μάσκες αλλά και συνεντεύξεις τύπου από τις κερκίδες κάποια από αυτά. Σε περίπτωση δε που κάποιος παίκτης βρεθεί θετικός στον ιό, η ομάδα στην οποία ανήκει αλλά και η αντίπαλη μπαίνουν αυτόματα σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Συμφωνήθηκε μάλιστα όλοι οι ποδοσφαιριστές να τεσταριστούν πριν ανοίξει η αυλαία.
Οι Κορεάτες μάλιστα δεν μένουν απλά στην ανακοίνωση των μέτρων για το πώς θα διεξαχθεί η σεζόν 2020 στην Κ-Λιγκ 1 (και στην Κ-Λιγκ 2). Αλλά ήδη ανακοίνωσαν πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση σε περίπτωση που ο κορονοϊός επανέλθει και το πρωτάθλημα θα πρέπει να διακοπεί. Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, που το πρωτάθλημα διακοπεί και δεν είναι δυνατή η επανασυνέχισή του, θα αναγνωριστούν πρωταθλητής, εισιτήρια για το ασιάτικο Τσάμπιονς Λιγκ, άνοδος και υποβιβασμός, αν τα πρωταθλήματα διακοπούν μετά την 22η αγωνιστική στην Κ-Λιγκ 1 και μετά τη 18η στην Κ-Λιγκ 2.
Όπως και να έχει, αυτά θα τα δούμε στην πορεία και ανάλογα πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Για την ώρα, το δεδομένο είναι ότι ο μίνι πλέον μαραθώνιος της Κ-Λιγκ 1 ξεκινά την Παρασκευή. Με δώδεκα ομάδες, με Γκιεονγκνάμ και Γιεγιού να έχουν βρεθεί στα αλώνια της δεύτερης κατηγορίας και τις Μπουσάν και Γκουανγκτζού να παίρνουν τη θέση τους στα σαλόνια. Και με ένα πολύ ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο δεδομένο όσον αφορά τον υποβιβασμό, αφού, όπως θα δείτε στην ανάλυση της Σανγκγιού, ήδη ξέρουμε τη μία από τις δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν!
Το γκρουπ της κορυφής
Γιεονμπούκ: Τρίτος σερί τίτλος, 5ος στα τελευταία 6 χρόνια και 7ος από τον πρώτο της το 2009, η ομάδα που σαφώς έχει σημαδέψει την τελευταία δεκαετία την Κ-Λιγκ. Το πρωτάθλημα περισσότερο το έχασε η Ουλσάν πάντως πέρυσι παρά το κέρδισε η ίδια, δεν έβγαλε σε καμία περίπτωση τη σιγουριά της εποχής Τσόι Κανγκ Χι με τον γνωστό μας από το πέρασμά του από την ΑΕΚ Ζοσέ Μοράις (δεξιά στη φωτό) στον πάγκο.
Ο Πορτογάλος παραμένει για δεύτερη σεζόν, στο μεταγραφικό παζάρι συνέχισε στην προσφιλή της τακτική, να αγοράζει ό,τι ενδιαφέρον κινείται στην εγχώρια αγορά. Ετσι, τσίμπησε το φορ Κιμ Σέουνγκ Ντάε από την Ποχάνγκ ώστε να αντικαταστήσει το θηρίο που λέγεται Κιμ Σιν Γουκ, που την άφησε πέρυσι για την κινέζικη Σενχούα, ενώ επανήλθε και ο MVP της περυσινής σεζόν με την Ουλσάν Κιμ Μπο Κιουνγκ για να γεμίσει τα παπούτσια του εξαιρετικού και αναντικατάστατου Ρικάρντο Λόπες. Σημαντική απώλεια ο εξτρέμ Μουν Σέον Μιν, που υπηρετεί τη θητεία του στη Σανγκγιού.
Η Γιεονμπούκ είναι σχεδόν αναγκασμένη να ξεκινά κάθε σεζόν σαν φαβορί, δεν αλλάζει κάτι και φέτος παρά την παρουσία του λίγου Μοράις στον πάγκο της. Εχει ήδη δώσει δύο επίσημα φέτος, αμφότερα για το Τσάμπιονς Λιγκ στα τέλη Φλεβάρη και στις αρχές Μάρτη, δεν κέρδισε κανένα. Προσωπικά δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη ούτε στο ρόστερ της ούτε στον προπονητή της και θα περιμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία τα 1,40 που θα προσφέρεται στην έδρα της. Για να τα κοντράρω φυσικά.
Ουλσάν: Θα διαβάσατε το μπλογκ για το κάζο της Λίβερπουλ από την Αρσεναλ το 1989, αυτό της Ουλσάν πέρυσι ήταν ακόμα χειρότερο. Τελευταία αγωνιστική, υποδεχόταν τη μισητή Ποχάνγκ και ήθελε μόλις ένα βαθμό ή μη νίκη της Γιεονμπούκ για το πρωτάθλημα. Όχι μόνο δεν κέρδισε, δέχθηκε τη συντριβή με 1-4 και το τρίποντο της ομάδας της Γιεονγιού με 1-0 ήταν αρκετό για να της δώσει τον τίτλο.
Ο «καθηγητής» Κιμ Ντο Χουν παραμένει στο τιμόνι της στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και έχει στα χέρια του ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα. Ο MVP Κιμ Μπο Κιουνγκ και ο σημαντικός Ντίσκερουντ μπορεί να αποχώρησαν, απέκτησε όμως παίκτες με ταλέντο αλλά και εμπειρίες από την Κ-Λιγκ που μπορούν να τη βοηθήσουν να αφήσει πίσω της την αυτοκαταστροφική περυσινή σεζόν. Στα θετικά η επιστροφή της στο ανακαινισμένο «Μουνσού», το άφησε στα μέσα της περυσινής σεζόν την οποία τέλειωσε σε άλλο γήπεδο της πόλης.
Σεούλ: Γλυκόπικρη η περσινή σεζόν. Η τρίτη θέση στην Κ-Λιγκ και το εισιτήριο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (από τα οποία πέρασε τελικά στους ομίλους ενώ και κέρδισε και το πρώτο ματς) ήταν σαφώς θετική εξέλιξη μετά από ένα τραγικό 2018, το ξεκίνημά της όμως μέχρι και τις πρώτες 19-20 αγωνιστικές είχε δώσει τροφή για μεγαλύτερες προσδοκίες. Τα κακά αποτελέσματα όμως απέναντι στα θηρία Γιεονμπούκ και Ουλσάν της έκοψαν μια και καλή το βήχα.
Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας φυσικά στον Τσόι Γιουνγκ Σου, έναν τεχνικό που το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την ομάδα της πρωτεύουσας και επέστρεψε στα τέλη του 2018 για να τη σώσει κατηγορία. Τα κατάφερε τότε, την έβγαλε στο Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι, ο πήχης αναμενόμενα ανεβαίνει για τον προπονητή του τίτλου του 2016.
Καλές μεταγραφές που δίνουν βάθος στο ρόστερ της, απαραίτητες για να αντιμετωπίσει την κούραση που έβγαλε στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Τζόγος με την επιστροφή του Αντριάνο (φωτό), ο Βραζιλιάνος ήταν κάποτε φορ των 25+ γκολ τη σεζόν, προέρχεται όμως από μια κάκιστη χρονιά στη Γιεονμπούκ, είναι δύσκολος χαρακτήρας ενώ πάτησε και τα 32. Ο Τσόι όμως ξέρει τα κουμπιά του από την προηγούμενη συνεργασία τους, αν τα πατήσει σωστά και πάρει το μάξιμουμ από το Βραζιλιάνο μπορεί να δούμε μια Σεούλ πολύ ανταγωνιστική φέτος.
Ποχάνγκ: Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να μη βγήκε, θα θυμάται για πάντα όμως το θρίαμβο με 4-1 μέσα στην Ουλσάν την τελευταία αγωνιστική της σεζόν, αποτέλεσμα που έκοψε το σχεδόν σίγουρο πρωτάθλημα από την άσπονδη γειτόνισσα. Η ίδια κατετάγη στην 4η θέση χάνοντας το Τσάμπιονς Λιγκ από τη Σεούλ στην ισοβαθμία.
Το ξεκίνημά της πέρυσι δεν υποσχόταν μεγαλεία, η απόλυση όμως του κόουτς Τσόι Σουν Χο και η πρόσληψη του νεαρού Κιμ Κι Ντονγκ ως υπηρεσιακού αρχικά και μόνιμου στη συνέχεια, άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Σημαντικές και οι προσθήκες των Ιλιουτσένκο και Παλόσεβιτς, δύο παικτών που την ανέβασαν επίπεδο και παραμένουν. Πόνεσε η αποχώρηση του παιχταρά Βάντερσον, που την άφησε για τα μεσανατολίτικα πετροδόλαρα, ήρθε όμως αντικαταστάτης, ο Μανουέλ Παλάσιος, ένας Κολομβιανός που έκανε παπάδες πέρυσι στην Κ-Λιγκ 2 με την Ανιάνγκ.
Η Ποχάνγκ, από τις ιστορικότερες ομάδες στη χώρα, έχει όλο το πακέτο πλέον, φανέλα, γήπεδο με ζεστή ατμόσφαιρα, καλό ρόστερ αλλά και έναν πολύ διψασμένο τεχνικό τον οποίο πιστεύουν πολύ στα ανατολικά της χώρας. Δείχνει να είναι ο άνθρωπος που μπορεί να την ξεκολλήσει από την 4η θέση στην οποία τερματίζει για δύο σερί χρονιές.
Το γκρουπ της 2ης ταχύτητας
Νταεγού: Ομάδα μοντέλο, προερχόταν από ένα ονειρικό 2018 με την κατάκτηση του κυπέλλου. Διψασμένη για περισσότερες διακρίσεις, κατέκτησε πανάξια την πέμπτη θέση, την υψηλότερη στην ιστορία της, παίζοντας για μεγάλο διάστημα το καλύτερο ποδόσφαιρο της κατηγορίας. Αν δε δεν είχε χτυπηθεί από συνεχείς τραυματισμούς, ίσως σήμερα τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Τρομερό αέρα της έδωσε το νεόκτιστο γηπεδάκι της, μόλις 12.000 θεατών αλλά πραγματικό στολίδι με συνεχόμενα sold out (φωτό).
Φάουλ της διοίκησης πάντως το χειμώνα, ο αρχιτέκτονας των δύο εξαιρετικών σεζόν δεν είναι πια στην πόλη. Ο Αντρέ δεν τα βρήκε όσον αφορά την ανανέωση του συμβολαίου του και αποχώρησε τον Ιανουάριο, στη θέση του ο ασίσταντ Λι Μπιουνγκ Γκιέουν ως υπηρεσιακός, τεχνικός με μικρή εμπειρία και ποτέ από θέση πρώτου προπονητή.
Στα μεταγραφικά ο στυλοβάτης του τέρματος Τζο Χιέον Γου υπέκυψε στις πιέσεις της Ουλσάν, τεράστιο πλήγμα, στην Νταεγού αποφάσισαν να τον αντικαταστήσουν εκ των έσω. Κακή εξέλιξη και η στρατιωτική κλήση του στόπερ Παρκ Μπιουνγκ Χιουν ενώ αυτοί που ήρθαν έχουν πολλά να αποδείξουν. Ολοι πλην του Ντέγιαν Νταμιάνοβιτς, παίκτη θρύλου στην Κορέα με τη φανέλα της Σεούλ, που όμως στα 38 του πλέον κολλάει τα τελευταία ένσημα και κορόιδεψε τον κόσμο πέρυσι στη Σουγόν.
Μεγάλο ερωτηματικό φέτος η ομάδα της πόλης που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στη χώρα από την πανδημία, η αμυντική της λειτουργία και η απειρία του προπονητή της τα μεγαλύτερα θέματα. Από την άλλη όμως την ενέργεια του γηπέδου της και την ποιότητα του Σεσίνια λίγες ομάδες της Κ-Λιγκ την έχουν, τα πλέι οφ πάντως όπως και να το κάνουμε φαίνεται να είναι το ταβάνι της.
Σουγόν: Πήρε το κύπελλο (φωτό) κερδίζοντας μόλις μία ομάδα της Κ-Λιγκ και αυτό ήταν το μοναδικό που κρατάει από ένα κακό 2019. Εκτός πλέι οφ, κάκιστη μπάλα, ένας προπονητής που ήταν στα χαμένα, ας ανάψουν μια λαμπάδα στον Αυστραλό Ανταμ Τάγκαρτ, που έσωσε με τα γκολ του τη χρονιά.
Ο Λι Λιμ Σάενγκ παραμένει στον πάγκο. Τα ερωτήματα δύο. Γιατί και για πόσο καιρό. Ανεπιθύμητος από τον κόσμο, αναμένεται να τα ακούσει για τα καλά στην πρώτη στραβή, πολύ δύσκολο να βγάλει τη σεζόν. Κι αυτό γιατί αν και ο Τάγκαρτ παραμένει οι κινήσεις που αναμένονταν ώστε να πλαισιωθεί δεν έγιναν ποτέ, κάτι πεταμένοι γυρολόγοι ξένοι ήρθαν ενώ έγιναν και μερικά εγχώρια ψώνια από το κάτω πάντως ράφι. Το πρώτο καμπανάκι ήταν μάλιστα διπλό, οι ισάριθμες ήττες στο Τσάμπιονς Λιγκ, ελέω κορονοϊού όμως δε φαίνεται να ακούστηκε.
Το σενάριο είναι σχεδόν προδιαγραμμένο για τη Σουγόν, ξεκινάει στραβά, ο Λι απολύεται, έρχεται κάποιος άλλος και τελειώνει τη χρονιά ενώ ξεκινά να τη χτίζει σωστά τον επόμενο χειμώνα. Θα κάνω και μια πρόβλεψη εδώ, ο Χουάνγκ Σουν Χονγκ είναι μια καλή μαντεψιά, πρώην της Σεούλ, δύο χρόνια εκτός πάγκων μετά την απόλυσή του, δυνατό μυαλό που ήρθε στην Ευρώπη για συνεχή σεμινάρια και επέστρεψε τώρα στη Β’ κατηγορίας Νταετζέον. Αν ξεκινήσει καλά με τη νέα του ομάδα, δεν πρόκειται να πει όχι στη μισητή αντίπαλο της ομάδας που τον έβαλε στο ταμείο ανεργίας.
Σεονγκνάμ: Μέχρι και πέρυσι ήταν η πιο επιτυχημένη ομάδα της Κ-Λιγκ με 7 συνολικά τίτλους, την έπιασε όμως η Γιεονμπούκ. Μια φορά κι έναν καιρό όλα αυτά πάντως, οι «καρακάξες» επανήλθαν μόλις πέρυσι στη μεγάλη κατηγορία, δεν δυσκολεύτηκαν να παραμείνουν, το ποδόσφαιρο που έπαιξαν πάντως ήταν μακράν το πιο βαρετό.
Ο πρωτεργάτης της ανόδου και της παραμονής στην Κ-Λιγκ 1, Ναμ Κι Ιλ, την άφησε για τις παραλίες της Γιεγιού, δεν το πολυμπέρδεψε όσον αφορά το όνομα δίνοντας την μπαγκέτα στον επίσης νεαρό (43 Μαΐων) Κιμ Ναμ Ιλ. Χωρίς εμπειρίες σαν πρώτος προπονητής, αυτή θα είναι η πρώτη του δουλειά, πέρυσι βρέθηκε στο τιμ της Γεονάμ και πιο πριν στην εθνική Κορέας και την κινέζικη Γιανγκσού.
Σταθερά στα ρηχά στο μεταγραφικό παζάρι, ξεφορτώθηκε σαβούρα, το τι ψώνισε θα το δείξει η ιστορία. Γνωστός μας από το πέρασμά του στον Παναιτωλικό ο Γερμανοκροάτης αμυντικός Γιοβάνοβιτς (φωτό), ενδιαφέρουσα κίνηση ο δανεισμός του φορ Κις από την Ζαλγκίρις, έβαλε 27 γκολ σε 31 εμφανίσεις πέρυσι στη Λιθουανία.
Στη σούμα, μεγάλο ερωτηματικό. Για τον νέο κόουτς δεν έχω άποψη, θα ακολουθήσει την ενδεδειγμένη αμυντική όσον αφορά την παραμονή στην κατηγορία τακτική του προκατόχου του ή θα τολμήσει να βγει στην επίθεση; Οι απαντήσεις σύντομα, προς το παρόν καρτέρι.
Γκανγκβόν: Μάλλον αδιάφορη σεζόν, μπήκε στην 6άδα, που ήταν και ο στόχος της (ως 6η και στην ισοβαθμία με τη Σανγκγιού), χωρίς συγκινήσεις όμως η συνέχεια, παρέμεινε στην ίδια θέση μακριά από οποιοδήποτε άλλο ρεαλιστικό στόχο. Σημαντική δικαιολογία οι σοβαροί τραυματισμοί, έπαιζε χωρίς επιθετικό για μεγάλο διάστημα στο τέλος της χρονιάς.
Ο Κιμ Μπιουνγκ Σου παραμένει στο τιμόνι της, άρεσε αρκετά το ποδόσφαιρο κατοχής που έπαιξε η ομάδα του, το περίφημο «Μπιουνγκ Σου ball» όπως το βάφτισαν στην Κορέα. Καλό ξεκαθάρισμα, έφυγαν μονάδες που ήταν σημαντικές στο παρελθόν μεν, τους πήραν τα χρόνια δε και η απόδοσή τους ήταν πτωτική. Αμιγώς από την εγχώρια αγορά οι προσθήκες της, παίκτες που ξέρουν καλά την Κ-Λιγκ 1 και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βοηθήσουν άμεσα. Χαρακτηριστικό πως ξεκινά τη σεζόν με μόλις έναν ξένο, τον Ιάπωνα χαφ Νακαζάτο.
Ονειρό της από τη στιγμή που ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία είναι η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν έχει φτάσει ιδιαίτερα κοντά, η πίστη της όμως κάθε άλλο παρά έχει αφανιστεί, ξεκινά άλλη μια χρονιά με ελπίδες και όνειρα. Από τη μέση και μπροστά φαίνεται δυνατή, το τι γίνεται στα μετόπισθεν είναι ερωτηματικό. Δύσκολα θα χάσει τα πλέι οφ, αν κινηθεί για 1-2 καλούς ξένους το καλοκαίρι ίσως χτυπήσει και κάτι παραπάνω.
Η… υποβιβασμένη Σανγκγιού
Σανγκγιού: Άλλη μια απόλυτα επιτυχημένη σεζόν για την ομάδα του στρατού, 7η θέση χάνοντας τα πλέι οφ στο νήμα, πολύ λίγο την πείραξε πάντως αφού η παραμονή στην κατηγορία ήταν ο μοναδικός στόχος της και επιτεύχθηκε με χαρακτηριστική ευκολία.
Πλέον πάντως αλλάζουν τα πάντα. Η συμφωνία της πόλης της Σανγκγιού με το στρατό λήγει στο τέλος της σεζόν, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει διάσπαση. Η Σανγκγιού θα δημιουργήσει μια νέα, κανονική, επαγγελματική ομάδα, την ώρα που η ομάδα του στρατού θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη. Αμφότερες θα αγωνιστούν του χρόνου στην Κ-Λιγκ 2, τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Αυτό σημαίνει πως η τωρινή Σανγκγιού έχει ήδη στην τσέπη της το ένα από τα δύο εισιτήρια του υποβιβασμού ανεξάρτητα από τη θέση που θα τερματίσει! Αν βγει τελευταία (12η) τότε ο 11ος θα παίξει μπαράζ παραμονής-υποβιβασμού με το νικητή των μπαράζ της β’ κατηγορίας. Αν όχι, τότε και αυτή και η 12η ομάδα θα πέσουν απευθείας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι με τι καρδιά θα παίξει μια ολόκληρη σεζόν μια ομάδα που ξέρει πως θα υποβιβαστεί και του χρόνου θα εδρεύει σε άλλη πόλη. Προσωπική μου άποψη είναι πως θα παρουσιαστεί καθ’ όλα ανταγωνιστική. Η φουρνιά είναι καλή, ο προπονητής Κιμ Τάε Γουάν (φωτό) δείχνει πως μπορεί να δουλέψει χωρίς πρόβλημα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες όπου το ρόστερ του αλλάζει δραματικά κάθε χρόνο, άγχος δεν θα υπάρχει, δεν βρίσκω το λόγο να μην κάνει και φέτος τις καθιερωμένες κηδείες της αλλά και να κυνηγήσει μια καλή πορεία στο κύπελλο.
Η μάχη της ουράς
Ιντσεόν: Εφτάψυχη, αθάνατη, πείτε την όπως θέλετε. Το κλαμπ που δεν πέφτει ποτέ, έβγαλε άλλον ένα λαγό από το καπέλο πέρυσι και με ένα τρομερό φίνις έσωσε μια σεζόν που έμοιαζε ξανά χαμένη. Τραγική φιγούρα ο τεχνικός Γιου Σανγκ Τσέολ (στη φωτό πνίγεται στις αγκαλιές) που παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρκίνο στο πάγκρεας) παρέμεινε μέχρι την τελευταία αγωνιστική στον πάγκο της με ολόκληρο το γήπεδο να του αφιερώνει την τεράστια επιτυχία πριν αποχωρήσει για να ακολουθήσει τη θεραπεία του.
Νέα εποχή πλέον με τα ηνία στον Λιμ Γουάν Σουπ, τίποτα το ιδιαίτερο στο βιογραφικό του, πρώτη φορά θα προπονήσει ομάδα επιπέδου Κ-Λιγκ 1. Το ρόστερ της κάθε άλλο παρά φοβίζει, στα θετικά το ότι έμεινε ο Μουγκόσα, ο Μαυροβούνιος είναι αυτός που βγάζει κάθε χρόνο το φίδι από την τρύπα. Πίσω του λίγα πράγματα, υπάρχουν 1-2 παίκτες να τον στηρίξουν, το κουπί που θα τραβήξει πάντως και φέτος δεν λέγεται.
Καταδικασμένη να παλεύει για την αποφυγή του υποβιβασμού, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι και φέτος. Η ποιότητα λείπει και από τους παίκτες και από το προπονητικό τιμ, είναι τέτοιο πάντως το DNA της σαν ομάδα που δεν μπορείς ποτέ να την ξεγράψεις.
Γκουανγκτζού: Επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία μετά από δύο χρόνια απουσίας, πρωταθλήτρια με 6 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη στη β’ κατηγορία, θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι αν δεν τα φόρτωνε στον κόκορα στο τέλος της σεζόν. Πανάξια και δικαιότατη άνοδος, ήταν σαφέστατα η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας.
Λάτρης της αμυντικής προσήλωσης ο 43χρονος Παρκ Τζιν Σέοπ, που φυσικά παραμένει, τρίτη σεζόν στο τιμόνι της μοναδικής ομάδας που έχει προπονήσει. Καθοριστική η παραμονή του περσινού MVP και πρώτου σκόρερ Φελίπε, στο αμυντικό κομμάτι ως επί το πλείστον οι προσθήκες της πλην του πιο επιθετικογενούς Κοσταρικανού Ουρένια. Ερωτηματικά στη γερασμένη μεσαία γραμμή, όπου δεν πήρε και αντικαταστάτη για τον Ρατίνιο, που αποχαιρέτησε.
Σαφώς και αυτό για το οποίο θα παλέψει είναι η παραμονή στην κατηγορία. Το αχανές «Γκουανγκζτού Γουόρλντ Καπ» (φωτό) μόνο έδρα δεν αποτελεί, ευτυχώς γι’ αυτή μετακομίζει σύντομα στο δικό της γήπεδο, σαφώς πιο ποδοσφαιρικό. Κάτι τέτοιο βέβαια θα έχει σημασία μετά την άρση των μέτρων προστασίας για τον ιό.
Μπουσάν: Μέσω των μπαράζ η επιστροφή της στην Κ-Λιγκ, δεύτερη στην κανονική περίοδο όπου έπαιξε σαφώς το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο με βασικό μέλημα το να σκοράρει απλώς περισσότερο από τον αντίπαλο. Στον διπλό τελικό της παραμονής/υποβιβασμού (με ομάδα της πρώτης κατηγορίας) παραχώρησε αρχικά 0-0 στην έδρα της στην Γκιεονγκνάμ ενώ κέρδισε μέσα σε τρελά πανηγύρια τη ρεβάνς με 2-0.
Παιδί της ομάδας ο Τζο Ντέοκ Τζάε, με μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής στις τάξεις της. Της έδωσε ξανά υπόσταση σαν ομάδα, κάτι που είχε χάσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τον ξαφνικό θάνατο του μόλις 44χρονου τότε Τζο Τζιν Χο το 2017, ενός πανέξυπνου τεχνικού που είχε ξεκινήσει το χτίσιμο της νέας Μπουσάν. Το ταμείο των μεταγραφών δείχνει να είναι μείον, τα 12 γκολ του Νοβότνι δεν φαίνεται να αντικαταστάθηκαν επαρκώς, εκτός αν ο Ζόναταν, που ήρθε από την Ταϊλάνδη, επαναλάβει την προπέρσινη σεζόν του αφού ο Βιντεσίνκο που ήρθε από την Ανσάν δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Αρκετές οι απορίες γύρω από το πρόσωπο και αυτής της νεοφώτιστης, η διαφορά της πάντως έγκειται στη φιλοσοφία της. Ο Τζο δεν πρόκειται να την αλλάξει λόγω της ανόδου και θα συνεχίσει να παίζει επιθετικά, τουλάχιστον μέχρι τα αποτελέσματα να του υποδείξουν κάτι διαφορετικό.
Η σούμα
Μακροχρόνιες αποδόσεις την ώρα που γράφω βλέπω μόνο στον Stoiximan (φωτό) και αυτές μόνο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το 3,75 της Ουλσάν εκτιμώ πως μπορεί να παιχθεί, αν οι «τίγρεις» έλαβαν το περσινό κάζο ως μάθημα δεν έχουν κάτι να φοβηθούν από τη Γιεονμπούκ. Το ρόστερ τους. αν όχι καλύτερο, είναι τουλάχιστον ισάξιο ενώ δυσκολεύομαι πολύ να δω τον Μοράις να σηκώνει δεύτερη σερί κούπα.
Πολύ τσιμπημένο και με τεράστια αξία και το 75,00 της Ποχάνγκ, δεν πρόκειται να πάρει πρωτάθλημα, μπορεί να προσφέρει όμως ένα πολύ καλοπληρωμένο κας άουτ.