Μ. Πορτούλας: Ρωσικό ποδόσφαιρο, η νέα «κανονικότητα» - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Μ. Πορτούλας: Ρωσικό ποδόσφαιρο, η νέα «κανονικότητα»

Δημοσιεύτηκε: Μάκης Πορτούλας στις 12:58 06/04/2020

Όταν πρακτικά όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση παράκρουσης ελέω κορονοϊού, η Ρωσία των 140 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και το ρωσικό ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει ανεπηρέαστη. Είναι ομολογουμένως πάντως κάπως περίεργος ο τρόπος με τον οποίο το Κρεμλίνο επικοινωνούσε αρχικά τις πληροφορίες του επί του άκρως σοβαρού ζητήματος. Κι αυτό δίχως να θέλουμε (όχι τουλάχιστον στο 100%, αν και προσφάτως εγκρίθηκε από τη Δούμα συνταγματική αλλαγή που επιτρέπει στον Πούτιν να διατηρήσει το αξίωμά του έως και… 16 χρονάκια ακόμη) να πάμε σε συγκρίσεις με την κατάσταση που επικρατεί στην… ενός ανδρός αρχή Τουρκία.

Ρωσία - κορονοϊός

Στις 5 του Μάρτη δεν είχε αναφερθεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στα εδάφη της, ωστόσο οι αρχές της Μόσχας είχαν θέσει την, περίπου 12 εκατομμυρίων ψυχών, πρωτεύουσα σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας. Όλως… τυχαίως δύο ημέρες αργότερα είχαν καταγραφεί πάνω από 100.000 κρούσματα παγκοσμίως. Ίσως επειδή δεν θα μπορούσε μια τόσο μεγάλη σε πληθυσμό χώρα να αψηφά τους κανόνες της στατιστικής, στις 9 Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα πρώτα 20 επίσημα κρούσματα στα εδάφη της, τρία εκ των οποίων άνηκαν σε ξένους.

Τώρα… τρέχουμε

Και ο αγώνας δρόμου, αυτός του ανθρώπου ενάντια στην ασθένεια, με νικητή προς το παρόν τη δεύτερη, είχε ξεκινήσει, αν και… δεν άκουσαν όλοι την πιστολιά του αφέτη. Στα μέσα Μάρτη, η παρουσία των μαθητών στα σχολεία της Μόσχας αποφασίστηκε να είναι προαιρετική, αλλά δεν απαγορεύτηκε, την ώρα που Ρώσοι επιστήμονες παρασκεύαζαν πέντε πρωτότυπα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αν και η όλη επεξεργασία τους είχε φτάσει μόνο σε αρχικό στάδιο. Και υπάρχει συνέχεια: «Προς το παρόν δεν υπήρξε καμία πρόταση, καμία αφορμή για κάτι τέτοιο (κατάσταση εκτάκτου ανάγκης), καμία απόφαση», δήλωσε εκείνες τις ημέρες ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

Δεδομένα που άλλαξαν προϊόντος του χρόνου. Τα σχολεία στη Μόσχα έκλεισαν, οι κυβερνητικοί εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό, τα κρούσματα στις 20 Μαρτίου έφτασαν τα 253 στη χώρα, τρεις ημέρες αργότερα διπλασιάστηκαν, η παρασκευή του εμβολίου πέρασε την πρώτη φάση, επιβλήθηκε καραντίνα, που περιφρουρούνταν με περισσότερες από 100.000 κάμερες (εδώ ακούγεται στο κεφάλι μας το Eye in the sky από τους The Alan Parsons project), η Μόσχα μάλιστα χρησιμοποιεί αυτές με εγκατεστημένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, η χώρα διέκοψε τις διεθνείς πτήσεις και έκλεισε τα σύνορά της, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε στα 4.730 –μόλις 22η στη σχετική λίστα- και οι νεκροί έφτασαν τους 43. Μέχρι τέλη Μαρτίου ένα κρούσμα είχε αναγνωριστεί στο πρόσωπο επαγγελματία ποδοσφαιριστή, του Αστάφιεφ της Λένινγκραντ.

Διακοπή μετά τη διακοπή

Και με το ποδόσφαιρο της ρωσικής αρκούδας (που βρίσκεται μέχρι και στο logo της ρωσικής λίγκας) τί γίνεται; Rewind στις 28 Φεβρουαρίου. Τότε ήταν που διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι της Πρέμιερ –αυτό ανάμεσα στην Κρίλια και την Ορενμπουργκ- ύστερα από την τρίμηνη χειμερινή διακοπή. Τρεις αγωνιστικές αργότερα, τα πάντα στους αγωνιστικούς χώρους πάγωσαν πάλι κι όχι από το χιόνι. Και να το παράδοξο στο πρωτάθλημα της χώρας, πάνω που άρχισαν να βρίσκουν τα πατήματά τους οι παίκτες ύστερα από τόσο καιρό χωρίς μπάλα, αναγκάστηκαν να σταματήσουν ξανά. Κι αυτή τη φορά όχι κατόπιν προγράμματος.

Ακόμη κι έτσι η Ρωσία ήταν μία από τις λίγες χώρες που η σέντρα έγινε κανονικά το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαρτίου, με το Ταμπόφ-Κρίλια 3-0 να είναι το τελευταίο που έγινε προ καραντίνας, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Υπήρχαν περιορισμοί στην παρουσία κόσμου, όπως για παράδειγμα στο Σότσι-Κράσνονταρ, που διεξήχθη χωρίς θεατές και στα ΤΣΣΚΑ-Ούφα, Ορενμπουργκ-Σπαρτάκ, που είχαν όριο 5.000 στις εξέδρες. Θα γίνονταν πιο αυστηρά τα πράγματα από την επόμενη αγωνιστική, με περισσότερα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι εξελίξεις τα πρόλαβαν και τα άφησαν και χωρίς ποδοσφαιριστές. Πάλι καλά, διότι στη γειτονική Λευκορωσία ακόμη παίζουν…

Αγωνία πάνω, κάτω και πλαγίως

Πού βρισκόμασταν πριν την αναγκαστική διακοπή; Απομένουν οκτώ αγωνιστικές για το τέλος στο ρωσικό ποδόσφαιρο και η Ζενίτ επιβεβαιώνει τους μπουκ, που την έδιναν το περασμένο καλοκαίρι πρώτο φαβορί, γύρω στο 2,80 οι αποδόσεις, για να μην αφήσει το θρόνο της. Το +9 από τη 2η θέση μοιάζει ασφαλές προβάδισμα για μια ομάδα που ηττήθηκε τελευταία φορά στη λίγκα στις 28 Σεπτεμβρίου.

Από κει και πέρα υπάρχει διαβολεμένο ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα. Πίσω από τη Ζενίτ, στις θέσεις Τσάμπιονς Λιγκ, βρίσκονται η πάντα ευχάριστη στο μάτι Κράσνονταρ –είχα στηρίξει το 12,00 των αποδόσεων της πριν την έναρξη για πρωταθλήτρια, αλλά τραυματισμοί και… Ολυμπιακός την «έφαγαν»- και η 2η πέρυσι Λοκομοτίβ. Ποιος να ξεγράψει στη μάχη της 2ης-3ης θέσης την ελάχιστα πιο μακριά, θελκτική φέτος Ροστόφ, ακόμη και την 5η, «άγουρη», αλλά με βαριά φανέλα, ΤΣΣΚΑ.

Μα να που ελπίδες για Ευρώπη έχει ακόμη και η Ντιναμό. Αν η Ζενίτ κατακτήσει το κύπελλο, όπου τώρα παίζει στα ημιτελικά με την Σπαρτάκ- η 6η θέση δίνει εισιτήριο. Όμως γιατί οι Μοσχοβίτες να μην ελπίζουν πως θα «κλέψουν» την 5η θέση από τη συντοπίτισσα ΤΣΣΚΑ έχοντας μειώσει στο -6; Και η Αρσεναλ Τούλα που βγήκε πέρυσι Ευρώπη; Η Ούφα, που βγήκε πρόπερσι; Η λαοφιλέστερη ομάδα της χώρας, η Σπαρτάκ, προσπαθώντας να αναγεννηθεί υπό τις οδηγίες του Γερμανού Τεντέσκο, ο οποίος εκμεταλλεύεται τις μέρες καραντίνας μαθαίνοντας ρώσικα;

Ωπα, ώπα, οι τελευταίες δεν μπορούν να κοιτάζουν μόνο ψηλά, αλλά και χαμηλά. Διότι στα υπόγεια ο συνωστισμός είναι μεγάλος και η «σκυλομαχία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η τελευταία Αχμάτ –που διατύπωσε την άποψη, όπως και οι Ούφα, Ουράλ να ακυρωθεί η φετινή σεζόν- απέχει μόνο ένα τρίποντο από τα πλέι άουτ και τέσσερις βαθμούς από τη σωτηρία, Ορενμπουργκ και Ρουμπίν, που καταλαμβάνουν θέσεις μπαράζ παραμονής έχουν απόσταση μόνο ένα πόντο από την πολυπόθητη 12η θέση. Όπως μπορείτε να καταλάβετε πηγαίναμε προς μία άκρως αγωνιώδη κορύφωση…

Τικ τοκ, τικ τοκ

…την οποία θα έχουμε, δεν θα έχουμε; Η ΟΥΕΦΑ θέλει να έχουμε, με καταληκτική ημερομηνία την 3η Αυγούστου. Μετά το video conference της 1ης Απριλίου μεταξύ των μελών-ομοσπονδιών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, η ρωσική ανακοίνωσε lockdown στην αγωνιστική δραστηριότητα εντός των τειχών έως τις 31 Μαΐου. Συνεπώς ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει από αρχές Ιουνίου, κορονοϊού επιτρέποντος. Οκτώ αγωνιστικές στην Πρέμιερ, έντεκα στη δεύτερη κατηγορία, τέσσερα ματς κυπέλλου –εκκρεμούν ένας εξ αναβολής προημιτελικός, δύο ημιτελικοί και ο τελικός- και τέσσερα ματς μπαράζ παραμονής ανάμεσα σε ομάδες πρώτης και δεύτερης εθνικής καλούνται να βολευτούν ημερολογιακά σε δύο μήνες.

Αν το πρωτάθλημα στο ρωσικό ποδόσφαιρο αρχίσει 6-7 Ιουνίου τότε έχει εννέα Σαββατοκύριακα και επτά μεσοβδόμαδα κενά, 17 συνολικά, ενώ χρειάζεται 13, οκτώ αγωνιστικές συν τρεις αγωνιστικές ημέρες κυπέλλου συν δύο των μπαράζ. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι τις 17 Ιουνίου υπάρχει περιθώριο για να… ξυπνήσει η ρωσική αρκούδα, ειδεμή πρόωρο τέλος πρωταθλήματος.

Το καλό, αν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως τέτοιο, αλλά μάλλον σε αυτές τις καταστάσεις μπερδεύονται κάπως οι έννοιες είναι πως η Ρωσία δεν έχει ομάδες που να συνεχίζουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Για την ακρίβεια, όλες είχαν αποκλειστεί από το χειμώνα, κάτι όχι συνηθισμένο για ένα πρωτάθλημα οι ομάδες του οποίου κατέχουν την 7η θέση στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, πίσω από τα big 5 πρωταθλήματα και την Πορτογαλία.

When it rains, it pours

Εννοείται πως πρώτη και τελευταία προτελευταία προτεραιότητα εν μέσω πανδημίας είναι η ανθρώπινη ζωή. Όταν όμως αναγκαστικά σταματούν πολλές δραστηριότητες σε μία τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση, λογικό είναι να επηρεαστεί η οικονομία κάθε τόπου. Στο ρωσικό ποδόσφαιρο ήδη υπάρχει μία ομάδα που ανακοίνωσε πως τη νέα σεζόν δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το επαγγελματικό στάτους της λόγω οικονομικών δυσκολιών. Πρόκειται για τη Λουχ Βλαδιβοστόκ, που βρίσκεται στη 16η θέση της βαθμολογίας στη δεύτερη κατηγορία.

Προβλήματα υπάρχουν και σε επίπεδο πρώτης εθνικής ομάδας, με τη 15η Κρίλια να αντιμετωπίζει το φάσμα της διάλυσης, καθώς η περιφέρεια της Σαμάρα δεν δείχνει διατεθειμένη να χρηματοδοτεί ένα σύλλογο που τα χρέη του τα τελευταία χρόνια υπερκαλύπτουν την περιουσία του. Τι θα προσέξει τώρα κάθε τοπική κυβέρνηση, τη δημόσια υγεία ή το ποδόσφαιρο;

Και για να μη γιγαντωθούν κι άλλα τέτοια θέματα, οι ομάδες της Πρέμιερ επιβάλλουν περικοπές στις αμοιβές των ποδοσφαιριστών. Πρώτοι το χορό έσυραν αυτοί της Σπαρτάκ –δημοσίως τουλάχιστον αφού ο γενικός διευθυντής της Ούφα είπε σε συνέντευξή του πως η ομάδα του είχε λάβει αυτό το μέτρο προ μηνός-, που δέχτηκαν 40% μείωση αποδοχών για όσο διαρκεί η διακοπή, κι ενώ μέχρι τις 4 Μαΐου θα γυμνάζονται κατ’ οίκον και βλέπουμε.

Συλλογική απόφαση των ομάδων στο ρωσικό ποδόσφαιρο για τα «ψαλίδια» δεν υπάρχει, κάθε ομάδα διεξάγει τις δικές της διαπραγματεύσεις με τους παίκτες. Ωστόσο η εν λόγω κίνηση στην ισχυρή Σπαρτάκ, του δισεκατομμυριούχου «πετρελαιά» Φεντούν, θεωρείται πως ήταν μόνο η αρχή, αφού οι επαΐοντες λένε πως πολλά συμβόλαια θα αναθεωρηθούν και αρκετοί, ανικανοποίητοι οικονομικά ξένοι –ξεχάστε πρόσφατες μεταγραφές τύπου Μάλκολμ 40 εκατ. ευρώ, Τιλ 18 εκατ. ευρώ, Βλάσιτς 16 εκατ. ευρώ- θα εγκαταλείψουν τις ομάδες. Αλλά όχι μόνο.

Είναι βέβαιο πως τα αποτελέσματα της πανδημίας στο ρωσικό ποδόσφαιρο θα είναι ζημιογόνα, περισσότερο ίσως και από την πτώση στο ρούβλι το 2014 και την κρίση στην Κριμαία. Ο βαθμός αυτών θα εξαρτηθεί από το πότε θα επανέλθει η κανονικότητα. Περίεργη λέξη αυτή η «κανονικότητα». Στις μέρες που διανύουμε έχει αναδειχθεί σε «αγία», πρότερα ήταν για κάποιους «πόρνη». Οι καιροί κρίσιμοι, οι έννοιες σχετικές. Στη Ρωσία του Πούτιν και σε ολόκληρο τον κόσμο…

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ TIPSTERS