Νέοι καιροί, νέα ήθη στη Φινλανδία και στη Veikkausliiga με ολοσχερή αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής. Τέλος οι τρεις γύροι, από φέτος κιόλας. Οι φωστήρες της φινλανδικής ομοσπονδίας πήραν λίγο από Βέλγιο, λίγο από Ολλανδία, μία τζούρα Αυστρία και μισή πρέζα Σκωτία για να φτιάξουν αυτό που μπορεί άνετα κανείς να χαρακτηρίσει ως το πιο μπάχαλο (έστω ένα από τα πλέον κορυφαία) σύστημα διεξαγωγής που έχει συλλάβει ανθρώπινος εγκέφαλος! Νιώστε:
Το πρωτάθλημα, που ξεκινά σήμερα, θα έχει μία κανονική περίοδο 22 αγωνιστικών. Όλοι με όλους μέσα έξω, κλασικά. Στο πέρας αυτής της διαδικασίας οι ομάδες που θα έχουν καταλάβει τις θέσεις 1-6 θα παίξουν πλέι οφ πρωταθλητισμού κι Ευρώπης, οι ομάδες στις θέσεις 7-12 θα αγωνιστούν στα πλέι οφ παραμονής και υποβιβασμού. Και κάπου εκεί αρχίζει να γίνεται, περίπλοκο να το πούμε; Αχταρμάς να το πούμε; Αηδία να το πούμε; Ας το πούμε σύνθετο (sic)…
Πλέι οφ για πρωτάθλημα και Ευρώπη
Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου δημιουργείται μίνι πρωτάθλημα και οι έξι πρώτες ομάδες παίζουν ακόμα πέντε ματς εκάστη κόντρα στις άλλες της εξάδας. (οι πρώτες τρεις τρία εντός και δύο εκτός, οι 4-5-6 δύο εντός και τρία εκτός).
Στο φινάλε της διαδικασίας αυτής, η 1η ομάδα της κατάταξης θα είναι πρωταθλήτρια 2019 και στο Τσάμπιονς Λιγκ, η 2η ομάδα της κατάταξης κερδίζει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ και η τρίτη της κατάταξης, τι; Η τρίτη, λοιπόν, προκρίνεται σε ένα ειδικό τουρνουά για το έτερο εισιτήριο του Γιουρόπα.
Σημειωτέον ότι οι ομάδες διατηρούν τους βαθμούς που συγκέντρωσαν στην κανονική περίοδο.
Πλέι οφ παραμονής και σωτηρίας
Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7-12 θα παίξουν ένα μίνι πρωτάθλημα, πέντε ματς έκαστη κόντρα στις άλλες της εξάδας (οι 7-8-9 τρία εντός και δύο εκτός, οι 10-11-12 δύο εντός και τρία εκτός). Κι εδώ, όπως και στα πλέι οφ πρωταθλήματος και Ευρώπης, οι ομάδες διατηρούν τους βαθμούς που συγκέντρωσαν στην κανονική περίοδο.
Στο φινάλε της διαδικασίας αυτής, η 6η ομάδα (12η της κατηγορίας συνολικά) υποβιβάζεται απευθείας και η 5η (11η συνολικά) θα παίξει στο μπαράζ παραμονής με τη 2η της Ykkonen (Β’ Φινλανδίας). Η πρώτη ομάδα της ειδικής βαθμολογίας (7η συνολικά στην κατηγορία) θα συμμετάσχει επίσης στα πλέι οφ Ευρώπης για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι ομάδες στις θέσεις 2-3-4 (8η-9η-10η συνολικά) ολοκληρώνουν εκεί τα παιχνίδια τους.
Ειδικό τουρνουά για το τελευταίο εισιτήριο του Γιουρόπα Λιγκ
Σε αυτό το τουρνουά λαμβάνουν μέρος οι ομάδες στις θέσεις 3-4-5-6-7 της συνολικής κατάταξης μετά το πέρας των πλέι οφ πρωταθλητισμού και παραμονής. Το “μπόνους” του 3ου της χρονιάς (κανονική περίοδος και πλέι οφ πρωταθλητισμού) είναι πως θα πάει απευθείας στην τελική φάση του τουρνουά το οποίο θα βρει αντιμέτωπους σε μονά παιχνίδια: Ομάδα 4ης θέσης vs Ομάδα 7ης θέσης (έδρα ο 4ος) και Ομάδα 5ης θέσης vs Ομάδα 6ης θέσης (έδρα ο 5ος).
Οι δύο νικητές θα συναντηθούν στον τελικό της πρώτης φάσης, νοκ άουτ ματς και αυτό, έδρα η ομάδα που κατετάγη υψηλότερα στη βαθμολογία μετά την κανονική περίοδο και τα πλέι οφ. Όλα τα νοκ άουτ ματς θα έχουν αν χρειαστεί παράταση και αν είναι αναγκαίοι ο νικητής θα κριθεί στα πέναλτι.
Ο νικητής της πρώτης φάσης, τέλος, τίθεται αντιμέτωπος με την ομάδα που κατετάγη 3η στη βαθμολογία, σε διπλά ματς (εντός-εκτός), με το εκτός έδρας γκολ σε ισχύ. Ο νικητής του τελικού και του τουρνουά κερδίζει το εναπομείναν ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Ο αστάθμητος παράγοντας του κυπέλλου
Αν μία εκ των ομάδων 1-2 είναι και κυπελλούχος, τότε ο τρίτος παίρνει απευθείας το ευρωπαϊκό εισιτήριο και στον τελικό του ειδικού τουρνουά για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο περνάει ο 4ος, ενώ θέση στο τουρνουά παίρνει και ο 8ος (2ος των πλέι οφ παραμονής), όλες οι θέσεις δηλαδή “κυλάνε” ένα νούμερο παρακάτω, αλλά δεν αλλάζει τίποτε στο σύστημα διεξαγωγής.
Αν κυπελλούχος είναι μια ομάδα στις θέσεις 3-7 τότε αυτός δεν λαμβάνει μέρος στο ειδικό τουρνουά, αλλά αντικαθίσταται ευθέως από την 8η ομάδα χωρίς να επηρεάζονται οι τελικές θέσεις (ως τελευταίος της διαδικασίας).
Στο καταρτισμό των τελικών βαθμολογιών κάθε φάσης τα κριτήρια ισοβαθμίας δεν άλλαξαν (πάλι καλά) και έχουν ως εξής: 1) Διαφορά τερμάτων μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, 4) Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια, 6) Καλύτερη επίθεση εκτός έδρας, 7) Καλύτερη επίθεση εντός έδρας, 8) Καλύτερη άμυνα εντός.