Μπορεί να είναι μόλις 42 ετών, αλλά ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει περάσει παραπάνω από τη μισή του ζωή στους πάγκους. Γεννημένος στο Βίγκο της Γαλικίας, ξεκίνησε να παίζει στα 10 του στις ακαδημίες της Θέλτα, στα 19 πήγε για ένα χρόνο στην Κάδιθ και στα 20 σταμάτησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Διάβασε εδώ όλα τα αφιερώματα του Matchmoney.com.gr για τις μεταγραφές στην Ελλάδα.
Ανέλαβε τις ακαδημίες της Ιμπέριο Αλμπολότε κι έπειτα αυτές της Αρένας Αρμίγια, ερασιτεχνικές ομάδες στην περιοχή της Γρανάδας. Στην τελευταία έγινε βοηθός το 2005 κι έναν χρόνο μετά, στα 26 του, έγινε πρώτος προπονητής. Μεταπήδησε για μια διετία στη Μοτρίλ και το 2009 ήρθε η πρόταση της Σεβίλλης για ν’ αναλάβει έναν οργανωτικό ρόλο, στην προσπάθεια καθιέρωσης μιας μεθοδολογίας εργασίας για όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδων νέων του συλλόγου, καθώς και στην πραγματοποίηση και στον προγραμματισμό ατομικής προπόνησης για τους νέους παίκτες.
Ντιέγκο Μαρτίνεθ: Βοηθός του Μίτσελ και του Έμερι
Έναν χρόνο μετά ανέλαβε τη Σεβίλλη Γ, έπειτα ανέλαβε την ομάδα νέων, ενώ για δύο χρόνια (2012-14) ήταν βοηθός του Μίτσελ αρχικά και του Ουνάι Έμερι στη συνέχεια, στην πρώτη ομάδα. Το 2014 ανέλαβε τη Σεβίλλη Β και δύο χρόνια μετά πανηγύρισε μαζί της την άνοδο στη Σεγούντα. Την κράτησε στην κατηγορία και το 2017 ανέλαβε την Οσασούνα στη 2η κατηγορία, αλλά δεν μπόρεσε να την οδηγήσει στα πλέι οφ ανόδου.
Οι δρόμοι τους χώρισαν, όμως έσμιξαν με αυτούς τον Αντόνιο Κορδόν στη Γρανάδα. Στην πρώτη του χρονιά εκεί, οδήγησε την ομάδα στην Πριμέρα και όχι μόνο αυτό, την επόμενη την έβγαλε και στην Ευρώπη, τερματίζοντας στην 7η θέση. Στην ευρωπαϊκή πορεία, έφτασε ως τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, μένοντας εκτός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Το καλοκαίρι του 2021 αποχώρησε από την ομάδα κι έμεινε έναν χρόνο εκτός πάγκων. Προτίμησε να πάει στην Αγγλία και να παρακολουθεί προπονήσεις και αγώνες των Πεπ Γκουαρδιόλα, Ράφα Μπενίτεθ, Φρανκ Λάμπαρντ και Τσίσκο Μουνιόθ. Έκατσε τρεις μήνες στην Αγγλία, «τρεις μήνες που ήταν σαν ένα πενταετές μεταπτυχιακό», δήλωσε σε μία συνέντευξη ο ίδιος.
Η επιστροφή του στους πάγκους δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Ανέλαβε την Εσπανιόλ, με τη διοίκηση να μην εξοπλίζει το ρόστερ ιδανικά το καλοκαίρι και η χρονιά πήγε με πολύ άγχος. Ο Μαρτίνεθ αποχώρησε στις 3 Απριλίου μετά από 4 διαδοχικές ήττες και απολογισμό 9-9-13. Η Εσπανιόλ δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό, παρότι το πάλεψε με τον Λουίς Γκαρθία ως το τέλος. Βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρει η διοίκηση και όχι ο Μαρτίνεθ.
Μεταγραφές Ολυμπιακός: Το προφίλ του νέου προπονητή
«Τι είδους προπονητής είναι», θα αναρωτηθούν πολλοί που δεν τον γνωρίζουν. Φιλόδοξος η πρώτη λέξη στο μυαλό. Απαιτητικός η δεύτερη, δουλευταράς η τρίτη. Μπορεί τώρα να μην έχει να διεκδικήσει άνοδο όπως με τις ομάδες που είχε ή να παλέψει για τη σωτηρία και να πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Αλλά δεν είναι από αυτούς που θα κρυφτούν ή θα κωλώσουν στα δύσκολα. Ίσα-ίσα του αρέσουν τα δύσκολα και αναλαμβάνει ευθύνες. Διαβάζει, αναλύει και μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα για το ποδόσφαιρο. Παίζει με 4-3-3 ή 4-2-3-1, αλλά δεν διστάζει το προσαρμόζει, ανάλογα με τις συνθήκες των αγώνων.
Αρκετές από τις ομάδες του στο παρελθόν έδιναν έμφαση στην άμυνα, δεχόμενες σχετικά λίγα γκολ. Ο λόγος ήταν πως δεν του αρέσει να χάνει. Προτιμάει να φέρει ισοπαλία, παρά να χάσει ακόμη και αν δεν αρέσει ορισμένες στιγμές ο τρόπος του. Παρότι όπως λέει και ο ίδιος, οι ήττες του κάνουν καλό σε βάθος χρόνου, προφανώς εννοώντας πως μαθαίνει από αυτές.
Αρέσκεται να πιέζουν ψηλά οι ομάδες του, να κάνουν το λεγόμενο επιθετικό πρέσινγκ στο γήπεδο, προσπαθώντας να κάνουν αρκετά κλεψίματα τα οποία θα μετατρέψουν γρήγορα σε τελικές, κυρίως μέσα από την περιοχή. Θέλει οι ομάδες του να έχουν με συνοχή και ενότητα.
Δίνει μεγάλη βάση στα αποδυτήρια, το τονίζουν εξάλλου σε δηλώσεις τους αρκετοί παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του. Για παράδειγμα ο Ρομπέρτο Σολδάδο, με τον οποίον συνυπήρξαν στη Γρανάδα, είχε πει: «Είναι πάντα δίπλα στην ομάδα και οι παίκτες τον καταλαβαίνουν. Είναι καλός ακροατής. Θέλει οι παίκτες του να εκφράσουν αυτό που νιώθουν. Θέλει να δουλεύουν μαζί για να γίνουν καλύτεροι όλοι».