Τον Ιανουάριο ο Ερίκ Καντονά έγινε ο πρώτος επώνυμος άνθρωπος του ποδοσφαίρου που πήρε δημόσια θέση για τη «σκοτεινή» πλευρά του Μουντιάλ του Κατάρ. Ο Γάλλος, που ως γνωστόν δεν μασάει τα λόγια του, δήλωσε ορθά-κοφτά ότι δεν θα παρακολουθήσει μια αιματοβαμμένη διοργάνωση.
Δες εδώ τα προγνωστικά Μουντιάλ από το Match Money.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα προώθησης και ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στο Κατάρ, όλα γίνονται για το χρήμα. Και ο τρόπος που αντιμετώπισαν τους ανθρώπους που έχτισαν τα στάδια, είναι φρικτός. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν κι όμως εμείς θα γιορτάσουμε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Προσωπικά, δεν θα το δω», δήλωσε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια προσπάθεια να ταρακουνήσει την κοινή γνώμη.
Προγνωστικά Μουντιάλ: Η δουλεία στα εργοτάξια του Κατάρ
Το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 το 2010. Έκτοτε επιδόθηκε σε έναν «αγώνα δρόμου» για την κατασκευή υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή. Το πρωτοφανές οικοδομικό πρόγραμμα που δρομολογήθηκε περιλαμβάνει επτά νέα στάδια και δεκάδες άλλα μεγάλα έργα. Μεταξύ αυτών ένα αεροδρόμιο, δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία και μια νέα πόλη, που θα φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης.
Στις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών αναφέρθηκε πρώτη φορά σε εκτενές ρεπορτάζ ο Guardian το Φεβρουάριο του 2022. Τα ευρήματά της έρευνας προέρχονταν από κυβερνητικές πηγές και ήταν σοκαριστικά. Ο αριθμός των μεταναστών που είχαν χάσει τη ζωή τους στα έργα αυτά τα 11 χρόνια υπολογίστηκε σε 6.750. Η προέλευση αυτών, κατά κύριο λόγο, από πέντε χώρες: Ινδία με 2.711 νεκρούς, Νεπάλ (1641), Μπαγκλαντές (1018), Πακιστάν (824) και Σρι Λάνκα (557).
Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι θάνατοι δεν οφείλονταν μόνο σε δυστυχήματα. Ένα μεγάλο ποσοστό τους αποδόθηκε στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Οι εργάτες «στοιβάζονται» σε κοντέινερ όπου διαμένουν ο ένας πάνω στον άλλο, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Προκειμένου να παραδοθούν έγκαιρα τα έργα, δουλεύουν υπερωρίες περνώντας έως και 16 ώρες την ημέρα στα εργοτάξια, υπό ανυπόφορη ζέστη.
Ο Guardian συνέλεξε στοιχεία από τις κυβερνήσεις της Ινδίας, του Μπαγκλαντές, του Νεπάλ και της Σρι Λάνκα. Από αυτά προκύπτει ότι 5.927 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ την περίοδο 2011 – 2020. Ξεχωριστά στοιχεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ ανέφεραν επιπλέον 824 θανάτους Πακιστανών εργαζομένων, στο διάστημα 2010 – 2020.
Ένας 29χρονος εργάτης από το Μπαγκλαντές, ονόματι Μοχάμαντ Σαχίντ, είχε πεθάνει μέσα στο δωμάτιο από ηλεκτροπληξία. Το δωμάτιο του είχε πλημμυρίσει με νερά, που ήρθαν σε επαφή με ένα εκτεθειμένο ηλεκτρικό καλώδιο.
Προγνωστικά Παγκόσμιο Κύπελλο: Τελικά ήταν υπερδιπλάσιοι…
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υπολογίστηκε τότε ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιελάμβαναν θανάτους (και) από άλλες χώρες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο Κατάρ. Όπως π.χ. οι Φιλιππίνες και η Κένυα. Επίσης δεν περιελάμβαναν θανάτους που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2020.
Και κάπως έτσι, ήρθε 10 μήνες αργότερα το ρεπορτάζ του ZDF για να εκτοξεύσει αυτό το νούμερο σε «περίπου 15.000»! Tο έγκυρο γερμανικό δίκτυο προσκόμισε νέα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνονται από τα αντίστοιχα της Διεθνούς Αμνηστίας. Στις μεσαιωνικού τύπου συνθήκες εργασίας αναφέρθηκε τότε και η ελλιπής σίτιση.
Πολλοί οργανισμοί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αντιδράσει με διάφορους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια. Στηλιτεύοντας την εκμετάλλευση των εργατών και τις συνθήκες δουλείας, χωρίς ωστόσο κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
«Τα επίσημα στατιστικά του Κατάρ δείχνουν ότι 15.021 μη Καταριανοί πέθαναν στη χώρα μεταξύ 2010 και 2019. Ούτε ένας μετανάστης εργάτης θα έπρεπε να είχε πεθάνει για να διεξαχθεί ένα Μουντιάλ. Κι όμως στο Κατάρ πέθαναν χιλιάδες», δήλωσε το Σεπτέμβριο ο Μίνκι Γουόρντεν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Προγνωστικά Μουντιάλ: Σκάνδαλο από την αρχή μέχρι το τέλος
Η διοργανώτρια αρχή του Κατάρ δεν αναγνωρίζει τίποτε απ όλα αυτά. Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε το Δεκέμβριο του ’21, για να δοθούν απαντήσεις, έκανε λόγο για ψεύδη και συκοφάντηση. Οι διοργανωτές εξαπέλυσαν επίθεση κατά συγκεκριμένων Μ.Μ.Ε. κατηγορώντας τα για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Έφτασαν μάλιστα στο άλλο άκρο. Υποστήριξαν πως μόλις τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο!
«Δεν αναγνωρίζουμε αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έχουν βάση. Είναι σαν να ισχυρίζονται πως κάθε θάνατος στο Κατάρ συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Κατάρ έχουν πεθάνει τρεις από τους εργάτες που δουλεύουν για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τρεις. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όλα αυτά γράφονται για να προκαλέσουν αρνητισμό και να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα», ανέφεραν μεταξύ άλλων τότε οι Καταριανοί.
Απ’ όπου κι αν το πιάσεις, το Μουντιάλ 2022 έχει το αποτύπωμα του σκανδάλου. Το 2011 είχαν έρθει στο φως οι πρώτες συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη διεφθαρμένο τρόπο με τον οποίο το Κατάρ κέρδισε τις ΗΠΑ (με ψήφους 14-8) στην ανάθεση διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου ο πρώην πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο Καταριανός επιχειρηματίας Μοχάμεντ μπιν Χαμάν. Αποκλείστηκε ισόβια από την ενασχόλησή του με το άθλημα, καθώς κρίθηκε ένοχος για διαφθορά κι εξαγορά ψήφων. Όπως αποκαλύφθηκε, είχε χρησιμοποίησε μυστικά κονδύλια ύψους 5 εκατ. ευρώ για να δωροδοκήσει στελέχη της FIFA. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν τα ονόματα του Μισέλ Πλατινί και Νικολά Σαρκοζί, για την παρασκηνιακή βοήθειά τους στην υποψηφιότητα του Κατάρ.