Μουντιάλ: Οι... Ασιάτισσες της Ρωσίας - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Μουντιάλ: Οι… Ασιάτισσες της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε: Γιάννης Μπαλαμπάνης στις 08:32 29/05/2018

Με τέσσερις συν μία ομάδες εκπροσωπείται η ασιατική ήπειρος στα γήπεδα της Ρωσίας, δύο αραβικές από τη δυτική πλευρά (Ιράν, Σαουδική Αραβία), δύο από την Απω Ανατολή (Νότια Κορέα, Ιαπωνία) και μία «νατουραλιζέ», η Αυστραλία – κι αυτές τις πέντε ομάδες θα δούμε μέσα από τα μουντιαλικά blogs του Match Money.

Τα «καγκουρό» ανήκουν βεβαίως γεωγραφικά στην Ωκεανία, έχουν πάρει εδώ και καιρό όμως μεταγραφή, αφού η ομοσπονδία έχει αποφασίσει πως τα ματς κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, τα Νησιά Σολομώντα και την Ταϊτή δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ποδοσφαιρική εξέλιξη της εθνικής ομάδας της χώρας.  Σε κάθε περίπτωση, ο μαγικός αριθμός 5 της φετινής εκπροσώπησης αποτελεί ρεκόρ, αν και βέβαια οι προσδοκίες ούτε φέτος είναι μεγάλες. Οι Ασιάτες, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν ιδιαίτερες περγαμηνές στα Μουντιάλ, πλην βέβαια της εξαίρεσης του 2002, όταν το ποδόσφαιρό τους συντάραξε τον πλανήτη.

Προγνωστικά Μουντιάλ: Το αμαρτωλό 2002

Στο τελευταίο Μουντιάλ, της Βραζιλίας, η παρουσία της Ασίας ήταν τραγική. Εκπροσωπήθηκε από τέσσερις ομάδες, τις φετινές πλην της Σαουδικής Αραβίας, και όλες τερμάτισαν στην τελευταία θέση του ομίλου χωρίς να σημειώσουν καμία νίκη.

Σαφώς καλύτερα τα πράγματα το 2010 στη Νότια Αφρική, όπου εκτός της Βόρειας Κορέας, που αναμενόμενα δεν πήρε βαθμό, η Ιαπωνία με τη Νότια Κορέα έφτασαν στους 16, η δεύτερη εις βάρος της εθνικής μας, ενώ η Αυστραλία έμεινε στην τρίτη θέση στον όμιλο, χάνοντας την πρόκριση στην ισοβαθμία με την Γκάνα.

Μια τρύπα στο νερό το 2006 στη Γερμανία, αφού Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ιράν και Ιαπωνία δεν κατάφεραν να περάσουν τους ομίλους.

Για να φτάσουμε στο γνωστό και μη εξαιρετέο 2002 και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη επί ασιατικού εδάφους. Εκεί είχαμε πολλά ωραία, όπου οι οικοδέσποινες Ιαπωνία και Νότια Κορέα πέρασαν ως πρώτες των ομίλων τους στα νοκ άουτ, οι «σαμουράι» αποκλείστηκαν στους 16 από την Τουρκία, ενώ η Νότιος Κορέα του Γκους Χίντινγκ, εθνικού ήρωα από τότε στη χώρα, έφτασε με πολύ σπρώξιμο ως τα ημιτελικά, όπου έχασε με 1-0 από τη Γερμανία.

Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο τον προηγούμενο αιώνα, κάποιες σκόρπιες προκρίσεις στα νοκ άουτ, όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας στην Αμερική το ’94 και της Βόρειας Κορέας στην Αγγλία το ’66.

Μουντιάλ στοίχημα: Προπονητής μιας χρήσης

Το Μουντιάλ της Ρωσίας είναι το πλέον περίεργο για την Αυστραλία. Εκτός του ότι το ρόστερ είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, έχει και μια πρωτόγνωρη κατάσταση να αντιμετωπίσει όσον αφορά τον προπονητή. Πονεμένη ιστορία, ο ομογενής Αντζε Ποστέκογλου μετά τα νικηφόρα μπαράζ και την πρόκριση εις βάρος της Ονδούρας αποφάσισε πως ο κύκλος του έκλεισε και αποχώρησε βρίσκοντας στέγη σε σύλλογο της Ιαπωνίας. Πήρε καιρό να βρεθεί αντικαταστάτης του, τα βιογραφικά που στάλθηκαν στην ομοσπονδία πολλά, εκλεκτός της τελικά ο Ολλανδός Μπερτ Φαν Μάαρβαϊκ.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι η διάρκεια του συμβολαίου του Ολλανδού, θα περίμενε κανείς μίνιμουμ 1-2 χρόνια, αμ δε. Ο Φαν Μάαρβαϊκ, και να κατακτήσει το Μουντιάλ, θα αποχωρήσει στο τέλος του για να αναλάβει ο γηγενής Γκρέιαμ Αρνολντ. Οσοι παρακολουθούν ή διαβάζουν το ρεπορτάζ του πρωταθλήματος της Αυστραλίας ξέρουν τι κουμάσι είναι ο Αρνολντ, ένας ξερόλας 55άρης, φαφλατάς μέχρι αηδίας, με κλασικό χαρακτήρα Βρετανού αποικιοκράτη, αλλά και βασιλιάς των mind games. Οσο και αν τον αντιπαθώ το συγκεκριμένο προπονητή νομίζω πως είναι ο ιδανικός άνθρωπος για το συγκεκριμένο πάγκο, δεν θα επεκταθώ άλλο όμως, τουλάχιστον όχι σε τούτο εδώ το μπλογκ.

Βραχυπρόθεσμα λοιπόν δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την πορεία των Αυστραλών στον όμιλο με Γαλλία, Δανία και Περού, έναν όμιλο βατό σε γενικές γραμμές για μια σοβαρή ομάδα που στοχεύει σε μια δεύτερη θέση, μάλλον βουνό όμως για τους φίλους μας από την Ωκεανία. Σημαντικό μειονέκτημα η αμυντική γραμμή με παίκτες με ελάχιστη εμπειρία από ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, ομοίως και η επίθεση, όπου τα χρόνια πέρασαν και δεν γίνεται να στηριχθεί και πάλι στο τοτέμ που λέγεται Τιμ Κάχιλ. Ο μαορί κάπτεν έφτασε αισίως τα 38 και προέρχεται από μια άδεια χρονιά με ελάχιστα λεπτά συμμετοχής σε Μέλμπουρν Σίτι και Μίλγουολ. Αντίθετα, το κέντρο σφύζει από ταλέντο, τους έμπειρους πλέον Μόι και Γιέντινακ πλαισιώνουν οι εξαιρετικοί Πετράτος, Νάμπουτ και ίσως και το wonderkid Αρζάνι, αν φυσικά περάσει στην τελική 23άδα του Φαν Μάαρβαϊκ.

Φτάνει όμως μόνο μια ταλαντούχα μεσαία γραμμή για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για την Αυστραλία; Απίθανο δεν είναι, είναι όμως πολύ πολύ δύσκολο. Πολύ χαμηλές οι τιμές στο να τερματίσει τελευταία στον όμιλο που δεν φτάνουν καν σε αποδόσεις διπλασιασμού, γενικά δεν μου κάνει κάτι κλικ όσον αφορά τα στοιχήματα της ίδιας της ομάδας.

Αυτό που αξίζει ένα μπετ είναι το να βγει πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Ααρον Μόι στο 13,50 στην Tipbet, ο μέσος της Χάντερσφιλντ θα πάρει όλα τα φάουλ, έχει εξαιρετικό δεξί πόδι και τα στημένα του θα είναι ένα από τους λίγους τρόπους απειλής της αντίπαλης εστίας από τους Αυστραλούς.

 Προτάσεις Μουντιάλ: Εφιάλτης στο δρόμο με τους… Γερμανούς

Οταν σκέφτομαι την ποδοσφαιρική Σαουδική Αραβία δεν μπορώ παρά να φέρω στο μυαλό μου το ματς του 2002 στο Σαπόρο της Ιαπωνίας και το απίστευτο στραπάτσο με 8-0 από τη Γερμανία με το χατ τρικ του Μίροσλαβ Κλόζε. Αυτό ήταν το τρίτο σερί Μουντιάλ των Αράβων από τα τέσσερα συνολικά στα οποία έχουν συμμετάσχει, τελευταία τους παρουσία το 2006 στη Γερμανία. Αν εξαιρεθεί η πρόκρισή τους στους 16 στην παρθενική τους συμμετοχή το 1994 στην Αμερική, η πορεία τους ήταν αν μη τι άλλο καθοδική αφού δεν κατάφεραν όχι μόνο να περάσουν τον όμιλο τις επόμενες χρονιές, αλλά ούτε καν να κερδίσουν ματς.

Το προπονητικό είναι και εδώ το ζουμί, υπάρχει μάλιστα και συνδετικός κρίκος με την Αυστραλία. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Φαν Μάαρβαϊκ, υπό τις οδηγίες του οι Αραβες προκρίθηκαν αυτόματα εις βάρος των Αυστραλών στο Μουντιάλ, στέλνοντας τη νυν ομάδα του Ολλανδού στα διηπειρωτικά μπαράζ με την Ονδούρα. Η Σαουδική Αραβία όμως δεν παύει να είναι ένα βασίλειο, και μάλιστα ένα βασίλειο με τα όλα του, όχι όπως η Αγγλία, η Δανία ή Ισπανία για παράδειγμα, όπου οι γαλαζοαίματοι έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα. Ο βασιλιάς, εδώ, αποφασίζει και διατάζει, κάπως έτσι λοιπόν αποφάσισε πως η συνεργασία του με τον Φαν Μάαρβαϊκ δεν θα συνεχιστεί, και το Σεπτέμβρη, λίγο μετά τη νίκη επί της Ιαπωνίας και την επικύρωση του εισητηρίου για τη Ρωσία, ο Ολλανδός αποτέλεσε παρελθόν. Στη θέση του ο Αργεντίνος Εντγκάρντο Μπαούζα, ούτε αυτός όμως στέριωσε στο Ριάντ, αφού απολύθηκε δύο μόλις μήνες και πέντε φιλικά ματς μετά την πρόσληψή του. Στο τιμόνι από τον περασμένο Γενάρη ο επίσης Αργεντίνος Χουάν Αντόνιο Πίτσι, νικητής του Κόπα Αμέρικα με τη Χιλή το 2016.

Οι Σαουδάραβες είναι αυτοί που ανοίγουν το χορό αφού στο εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης αντιμετωπίζουν την οικοδέσποινα Ρωσία. Εδώ αξίζει να ανοίξει μια εκτός ποδοσφαίρου παρένθεση, αφού οι σχέσεις των Αράβων με τους Ρώσους είναι ίσως στην καλύτερη φάση που ήταν ποτέ. Αυτό γιατί οι δύο χώρες μετά τη συμφωνία για την αγοραπωλησία οπλικών συστημάτων το Μάρτη έφτασαν και σε άλλη μία στην αρχή του μήνα, αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου. Μεγάλος χαμένος από όλο αυτό το πανηγυράκι οι Η.Π.Α. και ο Τραμπ, με τις φιλοφρονήσεις μεταξύ του Πούτιν και του βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ να δίνουν και να παίρνουν.

Στο στοιχηματικό κομμάτι τώρα, είναι πολύ δύσκολο να γίνει ακριβής προσέγγιση, αφού η ομάδα δεν έχει δώσει ούτε ένα επίσημο ματς με τον Πίτσι στον πάγκο. Ο όμιλος που συμπληρώνεται από Αίγυπτο (που πλέον υπάρχει η πιθανότητα να παραταχθεί χωρίς το Σαλάχ) και Ουρουγουάη δεν μπορεί να προκαλέσει δέος, το μεγαθήριο λείπει και ο Πίτσι στα δικά μου τα μάτια δεν έχει να ζηλέψει κάτι σαν προπονητής ούτε από τον Τσερτσέσοφ, ούτε από τον Εκτορ Κούπερ, ούτε από τον Οσκαρ Ταμπάρεζ. Σαν ποιότητα ρόστερ έχει να ζηλέψει πολλά, όχι όμως σαν προπονητική ικανότητα.

Το βασικό μου μπετ θα ήταν να τερματίσει εκτός τελευταίας θέσης, δεν το βρίσκω κάπου όμως. Το να προκριθεί στους 16 μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο σενάριο οπότε θα πάω με το να τερματίσει στην 3η θέση στο 4,35 του Stoiximan. Παίρνω και το να σκοράρει 3-4 γκολ στον όμιλο στο 3,75 πάλι στον Stoiximan. Με πάει το πρόγραμμα προς τα εκεί αλλά και η επιθετική φιλοσοφία του Πίτσι, τουλάχιστον αυτή που είχε δείξει στον πάγκο της Χιλής. Στο εναρκτήριο με τους Ρώσους μπορεί να πάρει ένα χαριστικό από τον παλιόφιλο τον Πούτιν, έτσι, για να σηκωθεί από την καρέκλα του ο βασιλιάς. Ακολουθεί το ματς με την Ουρουγουάη, με τον Αργεντίνο Πίτσι να σκυλιάζει κόντρα στους γείτονες Λατίνους, και κλείνει με την Αίγυπτο, που δεν είναι καθόλου απίθανο να έχει και τις δύο ομάδες και μαθηματικά αποκλεισμένες.

Οι υπόλοιπες τρεις ασιατικές ομάδες, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και το Ιράν, θα ακολουθήσουν στο δεύτερο ασιατικό μπλογκ τις αμέσως επόμενες ημέρες.