Το καλοκαίρι του 1978 το άστρο του ανήλικου ακόμα Ντιέγκο Μαραντόνα είχε ήδη αρχίσει να λάμπει. Το ντεμπούτο του με την Αρχεντίνος Τζούνιορς έγινε τον Οκτώβρη του ‘76, 10 μέρες πριν κλείσει τα 16 χρόνια του! Είχε ήδη ξεδιπλώσει λίγη από τη μαγεία που λίγα χρόνια αργότερα θα τον αναδείκνυε σε «θεό» του ποδοσφαίρου.
Δες εδώ τα προγνωστικά Μουντιάλ από το Match Money.
Ο Μαραντόνα ήταν στα αρχικά πλάνα του Σέζαρ Λουίς Μενότι για το Μουντιάλ του 1978, κόπηκε όμως λόγω νεαρού ηλικίας. Ήταν τότε μόλις 17 ετών και 8 μηνών. Ως γνωστόν η Αργεντινή πήρε το τρόπαιο εντός έδρας και ο Ντιεγκίτο θα έπρεπε να περιμένει τέσσερα χρόνια για να ντεμπουτάρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Προγνωστικά Μουντιάλ: Οι κλίκες στην Εθνική Αργεντινής
Το 1982, στην Ισπανία, η «αλμπισελέστε» θα επεδίωκε να διατηρήσει τα σκήπτρα της με τον εκκολαπτόμενο «μάγο» στη σύνθεσή της. Λίγες μέρες πριν είχε πάρει μεταγραφή από την Μπόκα Τζούνιορς στην Μπαρτσελόνα αντί ποσού-ρεκόρ για την εποχή. Το κλίμα στην ομάδα όμως δεν ήταν ευνοϊκό. Ο Τύπος της Αργεντινής έκανε λόγο για κλίκες και κόντρες των παλαιότερων με τους πιο νέους παίκτες.
Η Αργεντινή ξεκίνησε με ήττα (0-1) από το Βέλγιο, με «το 10 το καλό» να μένει σε ρηχά νερά. Στο δεύτερο ματς πρωταγωνίστησε με δύο γκολ στο 4-1 επί της Ουγγαρίας. Η πρόκριση ήρθε με το 2-0 επί του αδύναμου Ελ Σαλβαδόρ. Όπου ο Ντιέγκο θα έπαιρνε μια γεύση απ’ αυτό που θα ακολουθούσε χάρη στο σκληρό παιχνίδι των αντιπάλων.
Στη β’ φάση ομίλων η Αργεντινή διασταυρώθηκε με Βραζιλία και Ιταλία. Η πρώτη θέση θα έδινε πρόκριση στην τετράδα και η Σελεσάο έμοιαζε το μεγάλο φαβορί. Οι «ατζούρι» είχαν παίξει το χειρότερο ποδόσφαιρο και από τις τρεις ομάδες στην α’ φάση. Είχαν προκριθεί από τον όμιλο με 3/3 ισοπαλίες, υπερισχύοντας στην ισοβαθμία με το Καμερούν λόγω καλύτερης επίθεσης (με δύο γκολ!).
Προγνωστικά Παγκόσμιο Κύπελλο: Η επιτομή του Κατενάτσιο σε man to man
Το εναρκτήριο ματς του ομίλου ήταν το Ιταλία – Αργεντινή. Ο Έντζο Μπέαρζοτ είχε βρει έναν καλό τρόπο να σταματήσει τον Μαραντόνα. Το όνομα του, Κλαούντιο Τζεντίλε. Ο σκληροτράχηλος αμυντικός της Γιουβέντους επωμίστηκε το man to man μαρκάρισμα του Μαραντόνα. «Επί δύο ημέρες μελετούσα τον τρόπο παιχνιδιού του σε βίντεο. Καταλήξαμε σε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Έπρεπε να είναι τόσο καλά μαρκαρισμένος που δεν θα μπορεί καν να τροφοδοτηθεί. Διότι όταν είχε την μπάλα στα πόδια ξεκινούσαν τα προβλήματα για την αντίπαλη άμυνα», είπε μεταγενέστερα σε συνέντευξη του.
Ο επονομαζόμενος «Γκαντάφι», λόγω του ότι είχε γεννηθεί στη Λιβύη και ήταν μελαμψός, έκανε ακριβώς αυτό. Έγινε η σκιά του Ντιέγκο σε όλο το 90λεπτο, επιδιώκοντας να μην πάρει καν μπάλα. Στη πιο man to man συνθήκη στην ιστορία των Μουντιάλ, έπαιξε άμυνα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Το Κατενάτσιο αναβαπτίστηκε εκείνη τη μέρα, προσωποποιημένο σε έναν και μόνο παίκτη. Ή μάλλον και σε έναν… διαιτητή. Η αποστολή του Ιταλού αμυντικού εκπληρώθηκε με τις ευλογίες του Ρουμάνου ρέφερι Νικολάε Ραϊνέα.
Προγνωστικά Μουντιάλ: Το ρεκόρ των φάουλ
Ο Τζεντίλε τράβαγε, έσπρωχνε, κλοτσούσε και προβόκαρε τον Ντιέγκο ακόμα και όταν δεν είχε την μπάλα στα πόδια. Το ρεπερτόριο του ήταν ανεξάντλητο. Δεν τον ενδιέφερε αν θα υποπέσει σε φάουλ, αρκεί να μην ήταν για κόκκινη κάρτα. Με τα σημερινά δεδομένα όμως και τους αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία των παικτών, δεν θα είχε βγάλει το 90λεπτο.
Ο Μαραντόνα κέρδισε εκείνη την ημέρα μόνο από τον Τζεντίλε 11 φάουλ στο α’ ημίχρονο! Συνολικά στο 90λεπτο 23 απ’ όλη την ιταλική ομάδα. Ολογράφως είκοσι τρία – αριθμός που παραμένει έως και σήμερα ρεκόρ σε τελική φάση Μουντιάλ. Για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών ευθυνόταν ο Τζεντίλε, που κατάφερε να εκνευρίσει και να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον αντίπαλό του. Τη γλίτωσε με μια κίτρινη κάρτα στο 42’. Το ίδιο συνέβη και με τον Μαραντόνα, που «κιτρινίστηκε» για διαμαρτυρία.
Η Ιταλία επικράτησε 2-1 και με εφαλτήριο αυτή την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση, εκτοξεύτηκε έως την κορυφή του κόσμου. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι για… μπαλαρίνες», δήλωσε μετά το παιχνίδι προκλητικά ο «Γκαντάφι». Ο Μαραντόνα πάντως τον είχε κατά κάποιο τρόπο… αθωώσει στην αυτοβιογραφία του. «Κάθε φορά που προσπαθούσα να πάρω την μπάλα, με χτυπούσε στους αστραγάλους. Δεν έφταιγε ο Τζεντίλε, αυτή ήταν η δουλειά του. Ο διαιτητής είναι αυτός που δεν έκανε καλά τη δική του».
Ο Τζεντίλε αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το ‘82, με τον τρόπο του όμως… βοήθησε και τον Μαραντόνα να τον μιμηθεί. Έχοντας περάσει αυτή τη δοκιμασία και γνωρίζοντας πια πολύ καλά (από τη θητεία του και στη Νάπολι) τα «τρικ» των μετρ του είδους Ιταλών, απέκτησε την ανθεκτικότητα και το know how απέναντι σε οποιαδήποτε άμυνα. Η αποτυχία του ’82 και ο τρόπος με τον οποίο αυτή ήρθε αποτέλεσε όπλο στη φαρέτρα του τέσσερα χρόνια αργότερα. Τότε που και… 11 αντίπαλοι Τζεντίλε θα χρειάζονταν λάσο για να τον πιάσουν.