Η ανηφόρα που καλείται να ανέβει κάθε κλαμπ που έχει σαν φιλοδοξία να μπει στον κόσμο του Φούτμπολ Λιγκ δεν είναι στρωμένη μονάχα από αγωνιστικά εμπόδια αλλά και από εξωαγωνιστικά, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να κάνουν με τους κανονισμούς που τη δεδομένη στιγμή ισχύουν στις επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ενας από αυτούς τους κανονισμούς, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από το 1995, απαγορεύει ρητά τους συνθετικούς χλοοτάπητες τρίτης γενιάς (3G όπως είναι ευρύτερα γνωστοί), οι οποίοι όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να γίνονται όλο και περισσότερο κοινή πρακτική σε ομάδες της Νάσιοναλ Λιγκ, αλλά και ακόμη χαμηλότερων κατηγοριών, στις οποίες η χρήση επιτρέπεται εδώ και μια 3ετία.
Καίγεται η Σάτον
Τη φετινή σεζόν είχαμε μια τριάδα ομάδων που τα γήπεδά τους είχαν 3G χλοοτάπητα, (Σάτον, Μπρόμλι, Μέιντστοουν), με την πρώτη πλέον να είναι αυτή που καίγεται άμεσα μετά την πρόκριση της στα πλέι οφ της Νάσιοναλ – πέρασε στον ημιτελικό των πλέι οφ σαν 3η στην τελική κατάταξη και θα περιμένει να υποδεχτεί την Κυριακή τη νικήτρια του Μπόραμ – Φάιλντ. Μια Σάτον που έρχεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα αφού σύμφωνα με το Φούτμπολ Λιγκ όποια ομάδα της Νάσιοναλ πάρει το εισιτήριο της ανόδου και δεν αλλάξει άμεσα το 3G του γηπέδου της, όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά θα υποβιβαστεί άμεσα και μάλιστα δυο κατηγορίες. Με πιο απλά λόγια, οι «κίτρινοι» έρχονται βάσει κανονισμών αντιμέτωποι με το φάσμα της Νάσιοναλ Σάουθ, προοπτική που εδώ και καιρό έχει ξεσηκώσει μεγάλες κουβέντες.
Το Φούτμπολ Λιγκ δέχεται έντονες πιέσεις να αλλάξει ρότα στο συγκεκριμένο ζήτημα των 3G’s, οι οποίοι τουλάχιστον για τις μικρές ομάδες με περιορισμένη οικονομική εμβέλεια αποτελούν δυνατό εργαλείο : μπορούν να προπονηθούν καθημερινά και χωρίς το βραχνά των καιρικών συνθηκών ή των βοηθητικών γηπέδων που οι περισσότερες δεν έχουν τους πόρους προκειμένου να συντηρήσουν, παράλληλα αποτελούν και έσοδο, αφού πολύ συχνά νοικιάζονται για χρήσεις άσχετες με το ποδόσφαιρο ( όπως συναυλίες) χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της φθοράς τους.
Στην περίπτωση της Σάτον, ο ιδιοκτήτης της ομάδας από το Νότιο Λονδίνο, Μπρους Ελιοτ, προχώρησε στη μετατροπή του «Γκάντερ Γκριν» το 2015, με το όλο κόστος του πρότζεκτ να αγγίζει τις 450 χιλιάδες λίρες, ποσό που αν σας ακούγεται μικρό σε σχέση με τα νούμερα που παίζουν όσο ανεβαίνουμε τις κατηγορίες, αρκεί να πούμε πως είναι ισοδύναμο και μεγαλύτερο ενδεχομένως από το συνολικό μπάτζετ μιας σεζόν για τις περισσότερες ομάδες της Νάσιοναλ.
«Είναι απογοητευτικό να παίζονται ματς στο Μουντιάλ σε τέτοιους αγωνιστικούς χώρους και εμείς να το απαγορεύουμε ακόμη. Πρόκειται για βήμα πίσω, προσπαθούμε για πρώτη φορά στα 120 χρόνια της ιστορίας μας να μπούμε στο Φούτμπολ Λιγκ και μας στρώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ελιοτ, με τον Πολ Ντόσγουελ, τεχνικό της ομάδας, να παίρνει τη σκυτάλη: «Δεν παραπονέθηκε ούτε ο Βενγκέρ όταν φιλοξενήσαμε την Αρσεναλ στο FA, αλλά ούτε και ο Γκάρι Μονκ όταν ήρθε με τη Λιντς για την ίδια διοργάνωση, όλα αυτά πως οι συνθετικοί χλοοτάπητες κάνουν λιγότερο θεαματικό το ποδόσφαιρο, είναι αηδίες» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αντίθετοι οι παίκτες
Η υπόθεση πάντως έχει συνέχεια αλλά και ψωμί. Προφανώς μιλάμε για μπίζνες, η εταιρεία που κατέχει το συντριπτικό μερίδιο της αγοράς στη κατασκευή 3G στις ομάδες των μικρών κατηγοριών, δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει δικαστική διαμάχη με το Φούτμπολ Λιγκ, με το τελευταίο να αναγκάζεται πλέον να βάλει στην ατζέντα του το θέμα για τον Ιούνιο.
Τότε θα γίνει η κομβική συνεδρίαση που θα έχει σαν κεντρικό θέμα το αν θα γίνει αποδεκτή η χρήση των 3G, σε πρώτη φάση μόνο στη Λιγκ 2 (αυτή είναι η κυρίαρχη τάση, τουλάχιστον), όμως και πάλι δεν είναι σίγουρο πως θα περάσει αυτή η πρόταση. Απαιτείται η πλειοψηφία των 72 μελών του Φούτμπολ Λιγκ και υπάρχουν ακόμη πολλές ομάδες που είναι κάθετα αντίθετες με μια τέτοια εξέλιξη, ισχυριζόμενες εκτός των άλλων πως οι συνθετικοί χλοοτάπητες αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμών των παικτών, κάτι μάλλον οξύμωρο σαν επιχείρημα, από τη στιγμή που η συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτει βοηθητικά γήπεδα αποκλειστικά και μόνο με 3G.
Ομως αντίθετο με την προοπτική αυτή είναι και το σωματείο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, σε μια πρόσφατη έρευνα το 94% των μελών του θεωρεί πως οι αγωνιστικοί χώροι του Φούτμπολ Λιγκ πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Αυξημένη κούραση και η συχνότητα των τραυματισμών που αυτομάτως μειώνουν τα χρόνια καριέρας ενός παίκτη είναι οι δύο βασικότερες αιτιάσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών, η άποψη του οποίου έχει δεδομένη βαρύτητα στη σύσκεψη του Ιουνίου.
Μέχρι τότε η Σάτον έχει να ξεπεράσει αρχικά το σκόπελο των πλέι οφ και στη συνέχεια να δει τι θα κάνει. Με βαριά καρδιά ο ιδιοκτήτης της δήλωσε πως σε περίπτωση που η ομάδα του πάρει την άνοδο και απόφαση του Φούτμπολ Λιγκ είναι αρνητική, θα προχωρήσει στο ξήλωμα του συνθετικού χλοοτάπητα και στην επαναφορά σε φυσικό, μια διαδικασία που θα κοστίσει περίπου 300 χιλιάδες λίρες.