Ήταν αναμενόμενο, έγινε επίσημο το απόγευμα της Τρίτης. Η UEFA ανέβαλε για ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και έτσι αντί για Euro 2020 θα έχουμε Euro 2021 από τις 11 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου την επόμενη χρονιά (καλά να είμαστε). Η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) δοκιμάζει όλο τον πλανήτη, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. και ένα κομμάτι είναι και ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο.
Η UEFA ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τις λίγκες, την ένωση των παικτών, τις ομοσπονδίες, πήρε την ορθή απόφαση αναβολής του Euro. Δεν μπορούσε, άλλωστε, να κάνει και διαφορετικά. Έδωσε ταυτόχρονα οδηγία στις ομοσπονδίες να προσπαθήσουν να τελειώσουν τις σεζόν ως τις 30 Ιουνίου. Μετέφερε (θεωρητικά αυτή τη στιγμή) τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ για τις 24 Ιουνίου και αυτόν του Τσάμπιονς Λιγκ για τρεις μέρες αργότερα (27/6). Αυτή τη στιγμή και οι δύο διασυλλογικές διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ) είναι σε «επ’ αόριστο διακοπή» και πότε θα συνεχιστούν (αν συνεχιστούν) και με ποιο τρόπο θα αποφασιστεί ανάλογα και με τις εξελίξεις.
Η UEFA ανακοίνωσε ως βασική αιτία της αναβολής του Euro, εκτός φυσικά της πανδημίας, και τη θέλησή της να τελειώσουν τα πρωταθλήματα. Και εδώ αρχίζει το μεγάλο μπέρδεμα. Κάθε χώρα καλείται να λύσει ένα γόρδιο δεσμό ώστε να τελειώσει τις λίγκες της, αν το καταφέρει. Διότι αν δεν τελειώσουν οι λίγκες θα κληθούν οι «αρμόδιοι» να αποφασίσουν πρωταθλητές, εισιτήρια για τα επόμενα ευρωπαϊκά κύπελλα, υποβιβασμούς και όλα τα συναφή. Και εκεί θα γίνει ένας μεγάλος πανικός: Ποιοι είναι οι «αρμόδιοι» αλήθεια; Η λίγκα, η ομοσπονδία (κάθε χώρας) ή η UEFA; Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μας απασχολεί σε αυτό το κείμενο.
«Θα τελειώσει η σεζόν στην Ισπανία»
Τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της UEFA, ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες ανέφερε πως η σεζόν ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ (με κεφαλαία). Πως θα κάνει τα πάντα αυτό να γίνει ως τις 30 Ιουνίου αλλά πως εξετάζει και άλλα σενάρια να «τραβήξει» περισσότερο (και μετά το τέλος Ιουνίου δηλαδή) η φετινή σεζόν, οπότε θα πρέπει να αλλάξουν ανάλογα και το καλεντάρι της επόμενης (2020-21). Και εδώ αρχίζει το πολύ μεγάλο μπλέξιμο.
Διότι το να «πετάξεις» 38 αγωνιστικές (για την Πριμέρα το παράδειγμα) μέσα σε εννέα μήνες εύκολο είναι: Βάλε εμβόλιμες και όλα καλά. Μόνο που υπάρχουν και οι ποδοσφαιριστές, που πρέπει άπαντες να σκεφτούν. Δεν γίνεται να παίζουν 12 μήνες το χρόνο. Κι αν τελειώσουν ας πούμε 30 Ιουνίου, πρέπει να ξεκουραστούν, να αρχίσουν προετοιμασία και να αρχίσουν τον επόμενο Γολγοθά: Πρωτάθλημα, κύπελλο, ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αγώνες εθνικών ομάδων και να φτάσουν να «χαλαρώσουν» τον Ιούλιο του 2021. Δεν γίνονται αυτά. Δεν γίνονται! Ήδη με το ιδιαίτερα βαρύ (κάθε χρόνο και περισσότερο) καλεντάρι σε όλες τις λίγκες, οι παίκτες τραυματίζονται με πολλλλλλλλλλή μεγαλύτερη συχνότητα πλέον.
Αλλά αυτά τα είπε ο Ρουμπιάλες, κορονοϊού επιτρέποντος φυσικά. Αλλά όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες έτσι γίνεται και στην Ισπανία: Άλλα λέει η ομοσπονδία, άλλα η λίγκα. Ο περιβόητος πρόεδρος της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας έχει ήδη αλλάξει άποψη 450 φορές μέσα σε μία εβδομάδα. Φαίνεται πως έχει κατασταλάξει τελικά στο να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη σεζόν από αρχές Μαΐου (ο ίδιος θέλει μετά τα μέσα Απριλίου), αλλά τώρα από αντίδραση και μόνο στον Ρουμπιάλες μπορεί να πει «αρχίζουμε τον Ιούλιο».
Στο άσχημο σενάριο της διακοπής για φέτος, δεν μπορώ να σκεφτώ τι «πόλεμος» θα γίνει για να βγει πρωταθλητής, υποβιβασμός, ευρωπαϊκά εισιτήρια. Για αυτό ανέφερα πιο πάνω για τους «αρμόδιους», και αυτά τα θέματα καλείται η UEFA (με συνεννόηση με λίγκες και ομοσπονδίες) να τα λύσει όσο είναι καιρός, διά παν ενδεχόμενο. Ο Ρουμπιάλες ήταν ξεκάθαρος: «Αν μας ζητήσει η UEFA να δώσουμε πρωταθλητή και ευρωπαϊκά εισιτήρια χωρίς να τελειώσει η σεζόν, θα ζητήσουμε να μας πουν αυτοί τα κριτήρια»… Πέταξε το μπαλάκι από πάνω του. Μακριά κι αγαπημένοι έγραψε ο Γιάννης Γιαννούλας, «μακριά κι αγαπημένοι» από δύσκολες αποφάσεις θα δηλώσουν αρκετοί πρόεδροι ομοσπονδιών και λιγκών άμεσα…