Το περίφημο εορταστικό πρόγραμμα των μικρών αγγλικών κατηγοριών είναι πια προ των πυλών. Κανονική αγωνιστική το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, η παραδοσιακή Boxing Day την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, η τελευταία αγωνιστική του 2019 την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, Πρωτοχρονιά στα γήπεδα με αγωνιστική την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου και, το φινάλε, ο 3ος γύρος του FA Cup το Σαββατοκύριακο 4-5 Γενάρη. Με λίγα λόγια, τέσσερα ματς πρωταθλήματος και ένα κυπέλλου μέσα σε δυο βδομάδες.
Εν είδει λοιπόν προετοιμασίας για το δεκαπενθήμερο που μας περιμένει, στο σημερινό blog θα επιστρέψουμε στη συζήτηση για τα xGoals. Τα προκαταρκτικά δεν θα τα ξαναπώ. Τα συζητήσαμε στο πρώτο μπλογκ αυτής της σειράς των xGoals και απλά θα επιμείνω πως, όποιος δεν είχε πετύχει τα προηγούμενα blogs, ή αν τα είδε απλά στα πεταχτά και στα γρήγορα, ας κάνει μια παύση και ας τα διαβάσει πριν συνεχίσει. Διαφορετικά, δεν έχει κανένα νόημα να διαβάσει ούτε το σημερινό.
Στη δύο προηγούμενα λοιπόν blogs, το ένα στην εθνική διακοπή του Οκτωβρίου και το άλλο σε αυτή του Νοεμβρίου, είδαμε το πώς συμπεριφέρονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή οι ομάδες της Τσάμπιονσιπ, της Λιγκ 1 και της Λιγκ 2 όσον αφορά τα xGoals τους. Σήμερα, ένα μήνα και κάτι μετά, θα δούμε πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση. Απλά, το βλέπετε ήδη στο πινακάκι, θα τα παρουσιάσουμε λίγο διαφορετικά. Δίνοντας δηλαδή βάση όχι απλά στις επιδόσεις της κάθε ομάδας τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά στο πώς εξελίσσεται η αγωνιστική της εικόνα μέσα στη σεζόν.
Έτσι, στην πρώτη στήλη του πίνακα βλέπετε το xGoals Ratio με το οποίο τρέχει η κάθε ομάδα αυτή τη στιγμή, στη δεύτερη στήλη το xGoals Ratio (ή xGR εν συντομία) με το οποίο έτρεχε στις 11 Νοεμβρίου, δηλαδή όταν τα συζητάγαμε στο δεύτερο blog της σειράς, και στην τρίτη στήλη το xGR στις 8 Οκτωβρίου, στο πρώτο blog δηλαδή. Κι επιπλέον, μια που το πιάσαμε πάνω κάτω ανά μήνα, στην τέταρτη σειρά πρόσθεσα και το xGoals Ratio των ομάδων στην εθνική διακοπή του Σεπτεμβρίου, στις 2 του μήνα και στις πρώτες δηλαδή έξι αγωνιστικές της σεζόν.
Όπως σε κάθε blog που συζητάμε τα xGoals, είναι πρακτικά αδύνατο να πιάσουμε μία μία την κάθε ομάδα και να την αναλύσουμε. Όποιος όμως έχει όρεξη και διάθεση για μελέτη, μπορεί να βγάλει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Από την πλευρά μου, τελείως δειγματοληπτικά, σημειώνω κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, έτσι, για να σας δώσω ερέθισμα. Το σταθερό ανέβασμα, ας πούμε, της Γουένσντεϊ από τη στιγμή που στις αρχές Σεπτεμβρίου την ανέλαβε ο Γκάρι Μονκ, το πώς η Όξφορντ, από ομάδα της μέσης της βαθμολογίας το πρώτο δίμηνο, έχει εξελιχθεί πλέον σε ομάδα αυτόματης ανόδου, τη διόρθωση της Φόρεστ Γκριν και της Γκρίμσμπι και πάει λέγοντας, η κάθε ομάδα έχει τη μικρή ή τη μεγάλη ιστορία της μέσα στη σεζόν.
Καλή μελέτη και καλές στοιχηματικές γιορτές σε όλους!