Μετά το μεσοβδόμαδο του Λιγκ Καπ, επιστροφή στα γνωστά, με κανονική αγωνιστική στις τρεις Αγγλιδούλες μας. Και καλή αγωνιστική, στοιχηματικά βέβαια πάντα μιλώντας.
Όπως πάντα, θα ξεκινήσω και σήμερα από τα βασικά, από τις αποδόσεις δηλαδή. Στην εικόνα λοιπόν που ακολουθεί βλέπετε τις αποδόσεις της 365 τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές (Παρασκευή πρωί) και δίπλα τους τις κατά τη γνώμη μου δίκαιες. Και για να είναι πιο εύκολο στο μάτι, με «λαχανί» χρώμα τονίζονται οι αποδόσεις οι οποίες βγάζουν τουλάχιστον 10% τυφλό value και με «πράσινο» αυτές με +20% – πάντα βέβαια με βάση τη δικιά μου εκτίμηση.
Από τα ματς της αγωνιστικής, σε πρώτη ψυχρή ανάγνωση, καμπανάκι χτυπούν τα διπλά των Νότιγχαμ, Λούτον, Σέφιλντ Γουένσντεϊ και της Ρέντινγκ, όπως και ο άσος της Μπάρνσλι. Κι όσον αφορά τη Λιγκ 1 και τη Λιγκ 2, που δείχνουν να έχουν χειρότερο πρόγραμμα από την Τσάμπιονσιπ, τα διπλά της Τζίλιγχαμ, της Μίλτον Κέινς και της Γκρίμσμπι.
Από αυτά της Τσάμπιονσιπ, Λούτον και Ρέντινγκ δεν με απασχολούν. Ειδικά για τη Ρέντινγκ βέβαια, δεν θα έθετα βέτο, αλλά πέρα από το ψυχρό αριθμητικό, δεν παίρνω κάποιο άλλο ερέθισμα ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Φαντάζομαι ότι είναι κατανοητό. Στο στοίχημα το σωστό bet είναι αυτό στο οποίο πληρούνται και οι δύο προϋποθέσεις. Και δηλαδή να υπάρχει αριθμητικό value, αλλά ταυτόχρονα και να το «βλέπεις».
Να το πω κι αλλιώς όμως, γιατί είναι σημαντικό. Ας υποθέσουμε ότι όντως οι δικές μου αποδόσεις είναι οι σωστές και αυτές της αγοράς λάθος. Κάτι για το οποίο προφανώς και δεν είμαστε βέβαιοι, αλλά πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ώστε να συνεχίσουμε την κουβέντα. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιος που θα παίξει χίλιες φορές Ρέντινγκ θα κερδίσει περίπου τις 284 από αυτές και θα χάσει τις υπόλοιπες 716. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας των χιλίων στοιχημάτων, θα έχει παίξει, ας πούμε, 1.000 μονάδες, και από τη στιγμή που η Ρέντινγκ δίνεται στο 4,50, θα έχει επιστροφή 1.278 μονάδων. Δηλαδή, κέρδος 278 μονάδων – ορίστε το «πράσινο» value.
To θέμα όμως είναι ότι, κάθε φορά από αυτές τις χίλιες που θα παίζει αυτός ο φανταστικός παίκτης Ρέντινγκ, θα έχει πάντα (μόνο) 28,4% πιθανότητες να κερδίσει, μία στις τρεισήμισι. Και εδώ είναι το όλο κόλπο, η καρδιά του στοιχήματος, η απίστευτη δυσκολία του και ταυτόχρονα η σχεδόν τραγική γοητεία του. Ότι εμείς, εγώ, εσείς κι ο καθένας, δεν είμαστε υπολογιστικές μηχανές αλλά άνθρωποι. Και την κάθε Ρέντινγκ, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, θα την παίξουμε μόνο μία φορά, σήμερα. Τελεία και παύλα. Στο στοίχημα, όπως και στη ζωή, δεν υπάρχουν ούτε πρόβες, που έλεγε και ο Κούντερα, ούτε προσομοιώσεις.
Αυτό λοιπόν που ψάχνουμε στο στοίχημα είναι η μία και μοναδική φορά στη ζωή μας που θα παίξουμε την κάθε Ρέντινγκ να είναι και όντως αυτή που θα βγει. Να είναι δηλαδή μέσα σε αυτές τις 28,4/100 και όχι στις 71,6/100. Διαφορετικά, ισχύει αυτό που λέμε η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Ή, σε στοιχηματική γλώσσα, τα μαθηματικά μοντέλα επιβεβαιώθηκαν αλλά η τσέπη μας τρύπησε.
Αυτό είναι το «βλέπω» που έχουμε μάθει καταχρηστικά να χρησιμοποιούμε όλοι εμείς οι στοιχηματζήδες. Δεν είναι το καφενειακό, έλα μωρέ 3-0 είναι το ματς. Είναι το να έχεις ενδείξεις πως η μία και μοναδική φορά που εσύ θα παίξεις την κάθε Ρέντινγκ θα είναι όντως και μία από αυτές στις οποίες θα βγει.
Φαντάζομαι πως πρέπει να έγινε κατανοητό. Αν όχι, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και ξαναδιαβάστε/ξανασκεφτείτε τις προηγούμενες παραγράφους. Γιατί αν δεν κατανοήσετε τι ακριβώς είναι αυτό το παιχνίδι που ονομάζουμε στοίχημα, συγνώμη που θα το πω ωμά, είστε χαμένοι από χέρι. Όση καλή μπάλα κι αν ξέρετε κι όση ρέντα κι αν έχετε…
Περίπου με τον ίδιο τρόπο δεν με απασχολούν ούτε τα τρία ματς από τη Λιγκ 1 και τη Λιγκ 2. Εδώ μάλιστα έχω και εναντίον ενδείξεις, που μου βγάζουν απαγορευτικό. Στην Όξφορντ γεννούν και τα κοκόρια της αυτό το διάστημα, ο Τζακ Ρος και η Σάντερλαντ αντέδρασαν άψογα στην πίεση που έχει δημιουργηθεί με τη νίκη επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο Λιγκ Καπ, ενώ η Γκρίμσμπι πάει στο Έξετερ επιβαρυμένη από το ματς της Τετάρτης και την εφτάρα από την Τσέλσι.
Μένουν λοιπόν το σημερινό διπλό της Νότιγχαμ, το σαββατιάτικο διπλό της Σέφιλντ Γουένσντεϊ και ο κυριακάτικος άσος της Μπάρνσλι. Κι επειδή και τα τρία έχουν μπόλικη κουβέντα και το blog θα γίνει τέρας αν τα πιάσω αναλυτικά, θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω στα σημερινά Μαθήματα της εφημερίδας.
Και τα τέσσερα (τα τρία που είπαμε συν το συμβιβασμό της Όλνταμ για τον οποίο έγραψα στα Μαθήματα) από μένα έχουν το ΟΚ. Από κει και πέρα, ανάλογα με το πώς παίζει ο καθένας αποφασίζει τι διαλέγει και τι αφήνει. Και κυρίως βέβαια ανάλογα με τις αποδόσεις που έχει μπροστά του τη στιγμή που θα παίξει. Γιατί προφανώς άλλη θα είναι η επιλογή αν κάποιος παίξει τώρα, Παρασκευή στις 11:30 το πρωί, και άλλη αν παίξει, ξέρω εγώ, το Σάββατο το μεσημέρι.
Καλή τύχη!