Το πρώτο blog για τα φετινά xGoals στις Αγγλιδούλες μας το είδαμε στην αρχή της σεζόν, στις 8 Οκτωβρίου. Από τότε, προσπάθησα να ανανεώνω τους πίνακες χοντρικά ανά ένα μήνα. Ετσι, το δεύτερο blog της σειράς ήταν στις 12 Νοεμβρίου και το τρίτο ακριβώς πριν την εορταστική περίοδο, στις 17 Δεκεμβρίου. Και ναι, προφανώς, κανονικά έπρεπε να υπάρχει και ένα τέταρτο, κάπου στα μέσα Γενάρη, αλλά σας… το ‘φαγα. Ήταν πάνω στη μεταγραφική περίοδο, και σε μια γενικότερη πίεση, και κάπου χάθηκε στο δρόμο. Αλλά δεν χάθηκε κι ο κόσμος, θα τη συνεχίσουμε σήμερα την κουβέντα των xGoals.
Πλέον έχουμε μπει στο τελευταίο στάδιο της σεζόν. Στην Τσάμπιονσιπ απομένουν 13 αγωνιστικές, στη Λιγκ 1 η κατάσταση με τα fixtures δεν είναι τόσο τακτοποιημένη, αλλά και εδώ στα 13-15 παιχνίδια πριν το φινάλε είμαστε, ενώ στη Λιγκ 2 στις μισές ομάδες έχουν απομείνει μόνο 12 ματς. Με λίγα λόγια, κι αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, τα 2/3 της χρονιάς είναι ήδη πίσω μας.
Ετσι, τους σημερινούς πίνακες θα τους δούμε λίγο διαφορετικά. Η κάθε κατηγορία δεν είναι ταξινομημένη βάσει των xGoals, αλλά βάσει της πραγματικής βαθμολογίας. Σε αυτό το στάδιο της σεζόν, η βαθμολογία έχει όντως βαρύτητα και το ενδιαφέρον είναι να δούμε πώς συνδέεται η πραγματική βαθμολογική κατάσταση των ομάδων με τα xGoals τους.
Όπως βλέπετε, η συσχέτιση είναι ορατή. Οι ομάδες με «λαχανοπράσινα» xGoals Ratio είναι κατά βάση ομάδες που όντως βρίσκονται ψηλά στη βαθμολογία, οι (πώς να τις πω…) «κιτρινωπές» είναι όντως ομάδες της μεσαίας τάξης, ενώ οι πορτοκαλοκόκκινες ομάδες της ουράς. Ή όπως το έχουμε ξαναπεί: Γενικά στις Αγγλιδούλες, ένα xGoals Ratio από 0,42-0,43 και κάτω υποδηλώνει ομάδα ουράς, και κάτω από 0,40 καθαρά υποβιβασμού. Εκεί κοντά στο 0,50 ομάδα της μέσης, από 0,53-0,54 και πάνω πάμε στο γκρουπ διεκδίκησης πλέι οφ και από 0,57-0,58 στις ομάδες που κυνηγούν αυτόματη άνοδο. Πολύ χοντρικά βέβαια αυτά τα νούμερα, και μην τα πάρετε ακριβώς τοις μετρητοίς, αλλά τη γενικότερη εικόνα την αντιλαμβάνεστε.
Στην Τσάμπιονσιπ το σκηνικό το χαλάνε μόνο η Μπρίστολ Σίτι και η Μπλάκμπερν, που είναι μες στην πρώτη οχτάδα και στις παρυφές των πλέι οφ, παρότι το xGR τους δεν υποστηρίζει τη βαθμολογική τους θέση, ενώ η Στόουκ, βάσει xGoals, έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι η σεζόν τής πήγε στραβά και ότι δεν της αξίζει να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται.
Η κάθε περίπτωση, η κάθε ομάδα δηλαδή, σηκώνει τη δικιά της κουβέντα. Που φυσικά δεν μπορούμε να την κάνουμε μαζί, εγώ το όποιο ερέθισμα μπορώ να δώσω, μέχρι εκεί. Τελείως επιγραμματικά πάντως, για την Μπρίστολ Σίτι είναι γνωστό ότι είναι ομάδα που δεν έχει καλούς δείκτες, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι στην περίπτωσή της η βαθμολογία είναι αυτή που λέει την αλήθεια και όχι τα xGoals. Αντίθετα, για την Μπλάκμπερν η αλήθεια είναι στα xGoals, κατά τη γνώμη μου βαθμολογικά βρίσκεται όντως σε ψηλότερο σημείο από ό,τι αξίζει. Κι όσο για τη Στόουκ, δεν μπορώ να πω έτσι απλά, ήταν παράξενη η σεζόν της Στόουκ, μπορείς να τη δεις υπό πολλά πρίσματα.
Πάντα στη λογική παραδείγματος, στη Λιγκ 1 χτυπά άμεσα στο μάτι η Γουίκομ, που βέβαια είναι η κλασική μπρουτάλ και φίζικαλ Αγγλιδούλα που δεν πολυδίνει σημασία στα xGoals αλλά σε πιο παραδοσιακές αγγλικές αξίες. Κι όσο για τη Λιγκ 2 η πρώτη που χτυπά στο δικό μου μάτι είναι η Νιούπορτ, για την οποία γενικά φέτος θα έλεγα πως αδίκησε τον εαυτό της.
Καλή συνέχεια, για τα xGoals θα τα ξαναπούμε στο τέλος της χρονιάς, με την τελική «βαθμολογία».
ΥΓ. Από το πρώτο blog των xGoals, και ξαναβάζω το λινκ γιατί δεν έχει κανένα νόημα να διαβάσει κάποιος το σημερινό χωρίς να είναι ήδη εξοικειωμένος με το θέμα μας, είχα εξηγήσει το γιατί δεν υπολογίζω στους πίνακες την Μπόλτον. Πλέον πάντως η Μπόλτον έχει στην πλάτη της αποτελέσματα πέντε μηνών όπου λίγο πολύ μπορούμε να τη θεωρούμε κανονική ομάδα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. Έτσι, τα ακραία δεδομένα των αγώνων της στις πρώτες έξι αγωνιστικές της σεζόν, τα οποία είχαν τελείως αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα, κάπου έχουν αμβλυνθεί μέσα στo πλήθος των υπόλοιπων 23 παιχνιδιών της.
Για τα πρακτικά λοιπόν, στη δεύτερη εικόνα του σημερινού blog βλέπετε το πώς είναι η κατάσταση στη φετινή Λιγκ 1 συνυπολογίζοντας από την αρχή και κανονικά και τα παιχνίδια της Μπόλτον. Και να αναφέρω επιπλέον πως αυτό το 0,327 xGR της Μπόλτον από την αρχή της σεζόν, αγγίζει το 0,40 αν αφήσουμε εκτός τα έξι πρώτα ματς, το ανώμαλο δηλαδή διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβρη που έπαιζε με πιτσιρικάδες.