Για τα xGoals (ή Expected Goals -αναμενόμενα γκολ στα ελληνικά- ή απλώς xG για συντομία) δεν χρειάζεται να ξαναπούμε τα εισαγωγικά – οι αναγνώστες του Match Money, είτε της εφημερίδας είτε των blogs του σάιτ, φαντάζομαι ότι είστε πια απόλυτα εξοικειωμένοι. Κι όσοι δεν είστε, προτού συνεχίσετε το διάβασμα, ρίξτε μια ματιά στο μπλογκ που είχαμε βάλει τον Απρίλιο που μας πέρασε, με τους (σχεδόν) τελικούς πίνακες των xGoals για τη σεζόν 2019-20.
Μπαίνω λοιπόν κατευθείαν στο ψητό σήμερα. Εντεκα πλέον αγωνιστικές συμπληρωμένες στην Τσάμπιονσιπ, κι επίσης έντεκα και σε Λιγκ 1 και Λιγκ 2, αν και στις δύο μικρές δεν είναι ακριβώς συμπληρωμένες, αφού υπήρξαν κάποιες αναβολές λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση όμως, αγγίζουμε το πρώτο τέταρτο της σεζόν και αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή για να δούμε το πώς αρχίζουν σιγά σιγά να παίρνουν μορφή οι πίνακες των xGoals.
Ενας πίνακας για κάθε κατηγορία, όπως βλέπετε, τόσο με τις εντός και τις εκτός έδρας επιδόσεις των ομάδων, όσο βέβαια και με το σύνολο. Στη δεύτερη στήλη έχω τη βαθμολογική θέση των ομάδων αυτή τη στιγμή, ώστε να είναι εύκολη και άμεση η σύγκριση με την πρώτη στήλη, με την κατάταξη δηλαδή των ομάδων βάσει των xGoals. Κι από κει και πέρα, τα πράγματα είναι απλά.
xG-att είναι τα επιθετικά xG ή xG-υπέρ, όπως θέλετε πείτε τα, δηλαδή τα γκολ που θα «έπρεπε» να σκοράρει ανά παιχνίδι η κάθε ομάδα βάσει των ευκαιριών (τελικών προσπαθειών) που δημιουργεί. xG-def είναι τα αμυντικά xG, ή xG-κατά, δηλαδή τα γκολ που θα «έπρεπε» να δέχεται ανά παιχνίδι η κάθε ομάδα βάσει των ευκαιριών που επιτρέπει στον αντίπαλο.
Το xG-dif είναι απλώς η διαφορά xG-att μείον xG-def, κάτι δηλαδή σαν τη διαφορά τερμάτων σε μια κανονική βαθμολογία, ενώ το xG-tot το έχω προσθέσει για τους… overάκηδες και είναι, πολύ απλά, το άθροισμα ων xG-att και των xG-def, δηλαδή τα συνολικά xGoals ανά παιχνίδι για κάθε ομάδα.
Τέλος, έχουμε και το xGoals Ratio (ή xGR συντομογραφικά), που είναι ο βασικός δείκτης αξιολόγησης των ομάδων και ο οποίος προκύπτει πολύ απλά: xG-att / (xG-att + xG-def). Το xGoals Ratio, όπως είναι προφανές, παίρνει τιμές από 0 έως και 1 και όσο μεγαλύτερο είναι τόσο καλύτερο. Η «βάση» είναι φυσικά το 0,50. Κάθε xGR μεγαλύτερο του 0,50 είναι «θετικό» (δηλαδή, οι ευκαιρίες που δημιουργεί η ομάδα δικαιούνται περισσότερα γκολ από όσα οι ευκαιρίες τις οποίες επιτρέπει στον αντίπαλο) και κάθε μικρότερο του 0,50 είναι «αρνητικό». Γενικά, και σε πολύ πολύ χοντρικές γραμμές, θυμίζω ότι στις Αγγλιδούλες ομάδα κάπου από 0,57-0,58 και πάνω θεωρείται ομάδα αυτόματης ανόδου, από 0,53-0,54+ ομάδα πλέι οφ, γύρω στο 0,50 είναι οι ομάδες της μέσης της βαθμολογίας και όσο προσεγγίζουμε το 0,40 μιλάμε για επιδόσεις υποβιβασμού.
Κλείνοντας, θα επαναλάβω την παράγραφο με την οποία έκλεισα τα Μαθήματα της Τρίτης στην εφημερίδα και την οποία βέβαια επαναλαμβάνω κάθε φορά που γράφω μπλογκ για τα xGoals:
Οι πίνακες των xGoals δεν διαβάζονται «φωτογραφικά», αλλά έχοντας στο μυαλό μας την όλη εικόνα των ομάδων και του πρωταθλήματος. Για να το πω αλλιώς, αν κάποιος μου έδινε αντίστοιχους πίνακες με τα xGoals του πρωταθλήματος της… Μποτσουάνα, που θα έλεγε και ο μάστορας, δεν θα μου πρόσφεραν τίποτα. Ίσως μια θολή γενική κατεύθυνση, αλλά στην πράξη απολύτως τίποτα. Κι αν μάλιστα τύχαινε να είμαι και λίγο επιπόλαιος, πολύ εύκολα θα μπορούσαν να με οδηγήσουν και σε επώδυνες λούμπες. Αν όμως δεν μιλάμε για την Μποτσουάνα αλλά για ένα πρωτάθλημα στο οποίο έχουμε ήδη τη «συμβατική» γνώση, δεν είναι απλώς χρήσιμοι αλλά κάτι παραπάνω από απαραίτητοι.
Καλή δύναμη σε όλους!