Θ. Χαρόπουλος: Στοιχηματικό προσκύνημα στην Ιορδανία - MatchMoney

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Θ. Χαρόπουλος: Στοιχηματικό προσκύνημα στην Ιορδανία

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 09:31 20/01/2019

Πρεμιέρα για τα νοκ άουτ στο Ασιατικό Κύπελλο με τρία παιχνίδια: Ιορδανία – Βιετνάμ, Ταϊλάνδη – Κίνα και Ιράν – Ομάν. Πάμε λοιπόν για την καθιερωμένη μας βόλτα στo Αμπού Ντάμπι κι απόψε.

*** Και ένεκα της ημέρας και της επικαιρότητας, σε κάθε ματς και ένα εγκυκλοπαιδικό tip. Οποιος δεν το κάνει κέφι το προσπερνάει, έχει ενδιαφέρον πάντως…

ΙΟΡΔΑΝΙΑ – ΒΙΕΤΝΑΜ

Η Ιορδανία πέρασε αήττητη στα νοκ άουτ, μάλιστα με εξαιρετικές εμφανίσεις και νίκες με Αυστραλία και Συρία, αγώνες που ήταν ξεκάθαρο αουτσάιντερ. Αρεσε η Ιορδανία, ακόμα κι αν μας πίκρανε στο τελευταίο ματς μη χαρίζοντας ένα γκολ στην Παλαιστίνη που αποκλείστηκε τελικά ως τρίτη. Γκολ, πάντως, δεν δέχτηκε η ομάδα του Βέλγου Μπόρκελμανς που ξεκούρασε 2-3 παίκτες, αλλά είχε και όλο τον καιρό να προετοιμάσει την ομάδα του για το αποψινό παιχνίδι.

Ο κόουτς του Βιετνάμ Χανκγ-Σέο το ξέρει καλά αυτό και δεν κρύβει πως: “Δεν είχαμε αρκετό χρόνο, προκριθήκαμε κυριολεκτικά στο τελευταίο λεπτό. Παίξαμε με δυνατές ομάδες και η Ιορδανία δεν είναι εξαίρεση. Θα έχουμε τρομερά δύσκολο έργο, περιμένω την αντίπαλό μας να μας κάνει φουλ επίθεση από νωρίς”.

Οι δύο ομάδες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλά η μία την άλλη παίζοντας αντίπαλοι και στα προκριματικά, με τα δύο ματς να τελειώνουν ισόπαλα (1-1, 0-0). Σήμερα αμφότερες αναμένεται να παρατάξουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν, αφού στο ρεπορτάζ τους δεν αναφέρονται σοβαρά πλήγματα.

Tip: Ένα από τα πλέον σημαντικά αρχαία μνημεία της Μέσης Ανατολής είναι η Γεράσα, γνωστότερη ως Αντιόχεια επί Χρυσορρόη ή ως Πομπηία της Μέσης Ανατολής!  Πόλη μεταξύ Πέλλας και Φιλαδελφειας, από τους πλέον πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς της Ιορδανίας, πόλη που ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ. κατά την πορεία του από Αίγυπτο προς Μεσοποταμία. Οι πρώτοι της κάτοικοι φυσικά ήταν ηλικιωμένοι Μακεδόνες που έμειναν πίσω από την καμπάνια του Στρατηλάτη και άκμασε ως τα ρωμαϊκά χρόνια, για να καταστραφεί από σεισμό μετά τον 7ο μ.Χ. αιώνα όταν και οριστικά παρήκμασε.

Γεράσα ή Αντιόχεια επί Χρυσορρόη, Ιορδανία

ΤΑΪΛΑΝΔΗ – ΚΙΝΑ

Η μαύρη αλήθεια είναι πως δεν κατάφερα να αποκωδικοποιήσω τους Ταϊλανδούς στη φάση των ομίλων. Γνώρισαν συντριβή 1-4 από την Ινδία, απέλυσαν τον κόουτς Ράγιεβατς, εν συνεχεία με υπηρεσιακό τεχνικό κέρδισαν οριακά 1-0 το Μπαχρέιν και έβαλαν φρένο 1-1 στα Εμιράτα. Σε κάθε ματς μία διαφορετική αγωνιστική εικόνα!

Η Κίνα; Μία από τα ίδια. Εβγαλε εξαιρετική αγωνιστική εικόνα με Κιργιζισταν 2-1 και Φιλιππίνες 0-3, όμως με την Κορέα έκαναν μετάνοιες που γλίτωσαν με 2-0 και δεν έγιναν σάκος του μποξ!

Το ρεπορτάζ λέει πως ο Λίπι έχει στη διάθεσή του τον Γου Λέι, στράικερ με δύο γκολ ως τώρα που δεν έπαιξε με την Κορέα, ο οποίος μάλιστα τελευταία φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν (Ιούνιος 2018), έκρινε την αναμέτρηση με δύο προσωπικά του τέρματα.

Ή τους υποτιμά ή κάτι ξέρει ο «Μπέλο Μαρσέλο»…

Αυτό που επίσης προξενεί εντύπωση, είναι πως ο Λίπι επισήμανε πως: “Δεν κάναμε προετοιμασία για πιθανή εκτέλεση πέναλτι στο ματς με την Ταϊλάνδη, δεν θα φτάσει εκεί η πρόκριση”. Ο “Μπέλο Μαρσέλο” μπορεί να το λέει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση αυτό, άλλοι θα έλεγαν πως είναι υπερφίαλος πάντως… 

Tip: Ακόμα κι αν η επιστημονική κοινότητα στην συντριπτική της πλειοψηφία έχει αποφανθεί πως Μέγας Αλέξανδρος και Κίνα είναι έννοιες ασύμβατες και δεν συναντήθηκαν ιστορικά, προ διετίας τα λιμνάζοντα νερά ταράχτηκαν αρκετά: “Τα αγάλματα του περίφημου Πήλινου Στρατού της Κίνας μπορεί να επηρεάστηκαν από την αρχαιοελληνική γλυπτική στο βαθμό του οι ντόπιοι να διδάχτηκαν τον τρόπο κατασκευής τους από Έλληνες τεχνίτες που έφτασαν στην περιοχή τον 3ο αιώνα π. Χ! Πριν από δέκα χρόνια δεν πίστευα στην εκδοχή της δυτικής επιρροής, όμως τα τελευταία χρόνια και η δική μου μελέτη έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στο θέμα αυτό. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα ως προς την αναζήτηση αδιάσειστων στοιχείων για την τεκμηρίωση μιας τέτοιας επαφής, όπως η εύρεση ελληνικών ονομάτων ή ανθρώπινων σκελετών» είχε δηλώσει η Λι Σιουζέν, αρχαιολόγος στο Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ και έδωσε τόνους τροφής για συζήτηση. Οχι;…

ΙΡΑΝ – ΟΜΑΝ

Στον όμιλο το Ιράν του Κάρλος Κεϊρόζ δεν δέχτηκε καν γκολ, ούτε στο ντέρμπι με το Ιράκ ας πούμε! Αντίθετα, το Ομάν πέρασε με… βύσμα και το 3-1 επί των Τουρκμένων στο φινάλε, δέχτηκε γκολ σε όλα τα παιχνίδια του και είναι ξεκάθαρο αουτσάιντερ.

Το ρεπορτάζ στα δύο στρατόπεδα βγάζει “λαγό”. Θα περίμενα κανείς το αουτσάιντερ να γνωρίζει καλύτερα τη θέση του και να πηγαίνει στα… μουγγά για την έκπληξη, όμως όχι! Το Ομάν διά στόματος -μεταξύ άλλων- του αρχηγού του Αλ Μαχάιρι βγάζει αισιοδοξία πρόκρισης: “Δυνατή ομάδα το Ιράν, αλλά το ίδιο δυνατοί είμαστε κι εμείς. Δείξαμε κόντρα σε Ιαπωνία και Ουζμπεκιστάν που στεκόμαστε απέναντι σε θεωρητικά ανώτερες ομάδες”.

Ούτε γκολ στον όμιλο το Ιράν του Κεϊρόζ

Στην αντίπερα όχθη, παίκτες της εμπειρίας του Ντεζαγκά λέει εκ μέρους Ιρανών: “Θα είναι δύσκολο ματς, κάθε ομάδα εφεξής έχει τεράστιο κίνητρο. Εχουμε παίξει ξανά με το Ομάν, έχουν καλή ομάδα”.

Αξιοσημείωτες απώλειες δεν προκύπτουν στα δύο στρατόπεδα, θα πρέπει να αναμένουμε τις καλύτερες ενδεκάδες από τους Κεϊρόζ και Φέρμπεεκ.

Tip: Το Ιράν τρέφει τρομακτικό σεβασμό στον Εσκαντάρ Μαγκτουνί, που δεν είναι άλλος από τον Αλέξανδρο το Μακεδόνα. Ο οποίος ως γνωστόν έχει γράψει κάμποσες από τις χρυσές σελίδες δόξης του στα εδάφη που σήμερα είναι Ιρανική επικράτεια. Και μιλάμε για χρυσές σελίδες που περιλαμβάνουν και την πυρπόληση της Περσέπολις μεταξύ άλλων. Εξ ου και για αιώνες ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν το απόλυτο κακό για τους Πέρσες, ο κατακτητής, ο άνθρωπος που γελοιοποίησε τους στρατούς τους! Ισχύει κάτι τέτοιο και σήμερα; Ασφαλώς όχι! Στις μέρες μας ο μεγάλος εχθρός του θεοκρατικού ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν είναι οι σιωνιστές και ο Μέγας Αλέξανδρος έχει γίνει ένα με την ιστορία της χώρας, σε σημείο να αποκαλείται πια Ιρανός ιππότης, ενώ ο ιστορικός ποιητής του Ιράν, ο Φιρντουσί, στο έπος του Σανχαμέ (Το Βιβλίο των Βασιλειάδων) αναφέρεται στον Μακεδόνα Στρατηλάτη ως έναν Ιρανό Βασιλιά μεταξύ των Δαρείου, Ροστάμ, Σαχπούρ και Χοσρόη, σύμβολα της Ιστορίας της Περσίας!

Τι παίζουμε

Εδώ και τρεις ημέρες, όταν και σφραγίστηκε η σύνθεση των νοκ άουτ, δεν υπάρχει στο μυαλό μου τίποτε άλλο από το “προσκύνημα” στον άσο της Ιορδανίας. Με τα δικά μου μάτια εκτιμώ πως έχω δει πολύ ανώτερα πράγματα εντός τεσσάρων γραμμών από την ομάδα του Μπόρκελμανς και το 1,80 της Winmasters στον 1 θεωρώ πως έχει αξία!

Στοιχηματικό προσκύνημα στην Ιορδανία.

Την Κίνα τη στοιχειώνει ακόμα το 1-5 από την Ταϊλάνδη προ εξαετίας, παρότι κέρδισε το περασμένο καλοκαίρι 2-0 οι παίκτες και οι επιτελείς της ομάδας ακόμα θέλουν εκδίκηση για το κάζο του 2013. Η Ταϊλάνδη όμως θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της, σίγουρα προσπαθώντας να σκοράρει, όχι με άμυνα μπετόν την οποία δεν έχει παρουσιάσει ως τώρα άλλωστε. Το αμφίσκορο στο 2,20 της Betshop το καλοβλέπω…

Νίκη για το Ιράν, τίποτε άλλο δεν βλέπω σε αυτό το παιχνίδι και επειδή στοιχηματικά δεν στέκεται σε απoδόσεις 1,35-1,38 στράφηκα στα combo. Και το πιο ενδιαφέρον εξ αυτών ήταν το να κερδίσει το φαβορί χωρίς να δεχτεί γκολ. Για να μη δεσμευτώ σε ένα στείρο Under/Over. Αλλωστε ποιος έβαλε γκολ στο Ιράν για να το πετύχει το Ομάν; Στο 1,85 της Stoiximan το 1&N/G.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ TIPSTERS