Τριάντα σερί σεζόν κερδισμένος. Ο άνθρωπος που «έτρεμαν» οι μπουκ ανά τον πλανήτη. Ο άνθρωπος που μια φορά το χρόνο έμπαινε στο μικροσκόπιο του FBI και ελεγχόταν για το πώς κέρδιζε. Ο άνθρωπος που τελικά την πάτησε από το Χρηματιστήριο και μπήκε φυλακή. Ο Μπίλι Γουόλτερς είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή τζογαδόρος του πλανήτη. Καλύτερα, ο κορυφαίος παίκτης στοιχήματος στην ιστορία του πλανήτη. Είναι μια μυθική μορφή. Είναι ο άνθρωπος που κέρδιζε τους αριθμούς.
Εκτός φυλακής και… απόσυρση (;)
Πριν από λίγες μέρες, την Πρωτομαγιά, ο Γουίλιαμ «Μπίλι» Γουόλτερς πέρναγε την πόρτα της φυλακής «χαμηλής ασφαλείας» στην Πενσακόλα της Φλόριντα. Ηταν ελεύθερος με εγγύηση στο πλαίσιο του προγράμματος της συγκεκριμένης φυλακής για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Ο 74χρονος επιχειρηματίας θεωρήθηκε λόγω ηλικίας ευπαθής ομάδα και βγήκε από τη φυλακή με κατεύθυνση το σπίτι του στην Καλιφόρνια, όπου θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, ως τις 30 Ιανουαρίου του 2022.
Ο πιο επιτυχημένος παίκτης στοιχήματος στην ιστορία των ΗΠΑ (και πιθανότατα παγκοσμίως) άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείπει την «ενεργό δράση», βάζει τέλος στην ενασχόλησή του με το «σπορ» που τον έκανε διάσημο και πλούσιο. Αλλά ποιος είναι ο μυθικός Μπίλι Γουόλτερς που μπήκε στη φυλακή από την προδοσία του πάλαι ποτέ φίλου του και σπουδαίου γκόλφερ Φιλ Μίκελσον (φωτό) για «εσωτερική πληροφόρηση» στο χρηματιστήριο;
Για τους περισσότερους που ξέρουν, ο 74χρονος Μπίλι από το Κεντάκι είναι ένας ζωντανός θρύλος εντός και εκτός στοιχήματος. Για όσους δεν ξέρουν είναι απλά ένας τελειωμένος τζογαδόρος που θεωρούν ότι έβγαλε λεφτά με διάφορους «περίεργους» τρόπους από το στοίχημα και το χρηματιστήριο. Το ίδιο πίστευαν για πάρα πολλά χρόνια και διάφοροι ερευνητές του FBI, που δεν μπορούσαν να «χωνέψουν» πώς αυτός ο τύπος κερδίζει συνεχώς στο στοίχημα. Τον έψαξαν, τον ξεσκόνισαν, δεν βρήκαν ποτέ κάτι το μεμπτό (στοιχηματικά).
Το ξεκίνημα του Μπίλι Γουόλτερς
Ο Γουίλιαμ Γουόλτερς γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1946 στο Μάνφορντβιλ του Κεντάκι. Εχασε τον πατέρα του (ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και άρρωστος τζογαδόρος) όταν ήταν 18 μηνών, η μητέρα του αλκοολική και ο «Μπίλι» μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Σε ηλικία εννέα ετών έπαιξε για πρώτη φορά στοίχημα με χρήματα που ουσιαστικά προέρχονταν από μια «επιχείρηση» που είχε στήσει ως πιτσιρικάς με δάνειο που πήρε η γιαγιά του από τράπεζα. Επαιξε τους Νιου Γιορκ Γιάνκις να κατακτήσουν το πρωτάθλημα του μπέιζμπολ τότε (1955) απέναντι στους (τότε) Μπρούκλιν Ντότζερς. Εχασε. Όπως έχανε συνεχώς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Η πρώτη του σύζυγος τον χώρισε επειδή έχασε τρεις φορές το σπίτι τους στον τζόγο. Κατάφερε να χάσει το σπίτι του παίζοντας κορώνα – γράμματα. Από νωρίς μπήκε στο χώρο της πώλησης αυτοκινήτων, αρχικά ως εργαζόμενος και σταδιακά φτιάχνοντας τη δική του επιχείρηση (το 1965) την οποία έχει έως και σήμερα με δεκάδες καταστήματα στο Λας Βέγκας και στο Κεντάκι. Απέκτησε διψήφιο αριθμό γηπέδων γκολφ, έχει μερικά πανάκριβα σπίτια στις ΗΠΑ και σε θέρετρο στο Μεξικό και περιουσία που αγγίζει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Τα 100 εκ των οποίων, προέρχονται καθαρά από στοίχημα…
Το «Computer Group»
Το 1979 ο Μάικλ Κεντ άφησε τη σπουδαία του δουλειά σε μια εταιρία πυρηνικής ενέργειας στο Πίτσμπουργκ και μετακόμισε στο Λας Βέγκας. Ο 34χρονος τότε Κεντ ήταν εξπέρ στον προγραμματισμό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε μια εποχή που ελάχιστα κομπιούτερ υπήρχαν. Για επτά χρόνια ο Κεντ παράλληλα με τη δουλειά του στην εταιρία στο Πίτσμπουργκ είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα (αλγόριθμο) όπου έβαζε διάφορα στατιστικά για το εταιρικό πρωτάθλημα σόφτμπολ που έπαιζε η ομάδα της εταιρίας του.
Δεν του έβγαζε σωστά αποτελέσματα και αποφάσισε να το αλλάξει. Όταν το 1979 παραιτήθηκε, μετακόμισε στο Λας Βέγκας με το νέο του πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο κολεγιακό φούτμπολ (ήδη ενώ βρισκόταν στο Πίτσμπουργκ το είχε δοκιμάσει παίζοντας μικρά στοιχήματα). Η πρώτη του σεζόν με φουλ στοιχήματα στο κολεγιακό φούτμπολ από τον αλγόριθμό του ήταν μια τεράστια αποτυχία και βρέθηκε να χρωστάει 40.000 δολάρια. Συνέχισε με το μπάσκετ και ένα βράδυ ήταν μια ανάσα από το να τα παρατήσει, όταν έπιασε 16/17 μπετ. Κάπου εκεί μέσω ενός κοινού φίλου γνώρισε τον χειρούργο ορθοπεδικό Ιβάν Μίντλιν, που ήταν άρρωστος τζογαδόρος και με χρέη σε locals (οι… μπουκ της παμπ, της γωνίας, οι «παράνομοι») άνω των 100.000 δολαρίων.
Ο Κεντ έκανε μια πρόταση στον Μίντλιν, να «βάζει» αυτός τα αποτελέσματα του αλγόριθμου και ο γιατρός να παίζει τα στοιχήματα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το περιβόητο Computer Group, που για μια πενταετία σάρωσε στο διάβα του τα πάντα στο Λας Βέγκας και στους παράνομους των ΗΠΑ. Λίγο μετά το ξεκίνημά του ο Μίντλιν άρχισε να ανοίγει την «ομάδα» και να βάζει μέσα της επαγγελματίες παίκτες του στοιχήματος. Ενας εξ αυτών ήταν ο Μπίλι Γουόλτερς, που όταν έγινε μέλος του Computer Group άλλαξε εντελώς τόσο τη δική του φιλοσοφία στο στοίχημα (που έχανε ανελλιπώς ως τότε) αλλά και της ομάδας.
Ο Μπίλι Γουόλτερς άρχισε να «διαβάζει» καλύτερα απ’ όλους τα αποτελέσματα του αλγόριθμου του Κεντ και να αποκτά ηγετική θέση στο γκρουπ. Σταδιακά τα κέρδη αυξάνονταν πάρα πολύ και το 1983 ο Μάικλ Κεντ (όπως είπε αργότερα) εκτιμά ότι μόνο από το κολεγιακό φούτμπολ έβγαλαν το απίστευτο για την εποχή καθαρό κέρδος των 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τα «επίσημα» μπετ του γκρουπ, αν και το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο (επειδή έπαιζαν και ατομικά).
Τα απίστευτα κέρδη του Computer Group έβαλαν διαόλια στο FBI, που άρχισε να εξετάζει «απέξω απέξω» τι συμβαίνει. Οι επαφές του δόκτορ Μίντλιν με ύποπτα άτομα που έκαναν τους μπουκ και σχετίζονταν με τη μαφία ήταν το καμπανάκι. Μια από αυτές τις «γνωριμίες» του Μίντλιν ήταν ένας μαφιόζος που έπεσε στην αντίληψη του πράκτορα του FBI Τόμας Νομπλ, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση. Οσο προχώραγε την έρευνα, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με το στοίχημα ο ίδιος, θεώρησε πως βρήκε… χρυσάφι. Ο Νομπλ ενημέρωσε τους προϊσταμένους του ότι βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο παράνομο δίκτυο στοιχημάτων της χώρας. Θεώρησε, λανθασμένα, το Computer Group ως έναν παράνομο μπουκ. Πήρε το πράσινο φως και οργάνωσε μια από τις ακριβότερες επιχειρήσεις (ως τότε) στην ιστορία του FBI: Εκανε 43 ξεχωριστές επιδρομές σε σπίτια και γραφεία σε 22 πόλεις που απλώνονταν σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ!
Σάββατο 19 Ιανουαρίου του 1985, παραμονή του Super Bowl εκείνης της χρονιάς. Τρεις άνδρες χτυπάνε το κουδούνι του σπιτιού του Μπίλι Γουόλτερς στο Λας Βέγκας. Ο ίδιος κοιμάται, ανοίγει η γυναίκα του Σούζαν, η οποία μένει με τον έναν εκ των τριών στην κουζίνα. Οι άλλοι δύο ανεβαίνουν στον επάνω όροφο και κατευθύνονται στην κρεβατοκάμαρα. Ξυπνάνε τον Μπίλι Γουόλτερς, του ζητούν να ντυθεί και τον παίρνουν με χειροπέδες μαζί με τη γυναίκα του. Λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η επιχείρηση αυτή του FBI κατάσχεσε τεράστια χρηματικά ποσά που ανήκαν σε μέλη του Computer Group και ουσιαστικά έβαλε πρόωρο τέλος στη… στοιχηματική σεζόν εκείνης της χρονιάς, αφού ο Μίντλιν είπε στα υπόλοιπα μέλη ότι εκείνη τη στιγμή ήταν ίσα βάρκα ίσα πανιά και δεν τους έδωσε μερίδιο.
Κάπου εκεί άρχισε να «σπάει» το Computer Group, οι σχέσεις χάλασαν και τα επόμενα χρόνια σταδιακά οδηγήθηκε στη διάλυση. Στη δίκη που έγινε πέντε χρόνια αργότερα, όλοι όσοι είχαν συλληφθεί στην επιχείρηση του Νομπλ ως παράνομοι μπουκμέικερς αθωώθηκαν (βρέθηκαν ένοχοι για φορολογικές και άλλες παραβάσεις, αλλά όχι για την κεντρική κατηγορία της έρευνας) σε ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο για το FBI. Η καριέρα του Νομπλ, που ονειρευόταν να γίνει αρχηγός του FBI μετά την «επιτυχία» αυτή, καταστράφηκε.
Η στοιχηματική «πυραμίδα»
Ο Μπίλι Γουόλτερς είχε ήδη ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα του «ατομικά» βήματα μόλις ξεκίνησε η κατρακύλα του Computer Group. Αλλωστε θεωρούσε εαυτόν ως πυλώνα του γκρουπ. «Ο Κεντ είναι ένα καταπληκτικό μυαλό για τα μαθηματικά και τα κομπιούτερ, αλλά χαζός σε όλα τα υπόλοιπα. Και δεν μιλώ για το στοίχημα, που ποτέ δεν σκάμπαζε τίποτα, αλλά χαζός σε όλα τα πράγματα. Του έλεγε ο Μίντλιν ότι πόνταρε 5.000 δολάρια και τον πίστευε χωρίς αποδείξεις και ο γιατρός έπαιζε 20.000 και κράταγε τη διαφορά», είχε πει κατά τη διάρκεια της έρευνας των επόμενων ετών ο Γουόλτερς όταν ο Κεντ είχε αποφασίσει να συνεργαστεί με το FBI ύστερα από μήνυση που είχε κάνει στον Μίντλιν.
Ο Γουόλτερς άρχισε να χτίζει τη δική του ομάδα. Προσέλαβε τους καλύτερους στο κάθε τι. Τους καλύτερους προγραμματιστές, τους καλύτερους μαθηματικούς, τους καλύτερους αναλυτές δεδομένων, τους καλύτερους «αναγνώστες» εφημερίδων, τους καλύτερους movers. Κανείς δεν γνωριζόταν με κανέναν! Κανείς. Ελάχιστοι είχαν μιλήσει με τον Μπίλι τηλεφωνικά. Ελάχιστοι γνώριζαν για ποιον δουλεύουν.
Ο Μπίλι Γουόλτερς είχε χτίσει μια πυραμίδα που αποδείχθηκε η πιο επιτυχημένη «δουλειά» στο χώρο του στοιχήματος όλων των εποχών. Ο ίδιος επικεφαλής, με δύο άξονες, ο ένας αφορούσε τη συλλογή πληροφοριών και την επεξεργασία τους και ο άλλος την τοποθέτηση στοιχημάτων. Οι πληροφορίες/αναλύσεις/στατιστικά γίνονταν από την ομάδα του «εκτίμηση αξίας στο χάντικαπ» και ως τέτοιο έφτανε στον Μπίλι, που το εξέταζε και αποφάσιζε τι θα παίξει και πόσο. Τότε… έπιανε το άλλο τηλέφωνο και άνοιγε το πουγκί: Εντολή στον «υπεύθυνο» πονταρισμάτων να ξεκινήσει να μοιράζει στους από κάτω του τα μπετ και τα ποσά και αυτοί να τα δώσουν άμεσα στους movers για να ποντάρουν ανά τις ΗΠΑ, την Καραϊβική και όλη την Υφήλιο.
Το περιβόητο manipulating
Στο χωριό μου (στην Αλλαγή Μεσσηνίας υπενθυμίζω) με τη λέξη manipulation για το στοίχημα λέμε το «μαγείρεμα» των αποδόσεων/χάντικαπ και στη «χοντρή» περίπτωση αγώνων (αλλά εδώ δεν μιλάμε για στημένα ή πειραγμένα ματς) κτλ. Κανονικά σημαίνει χειραγώγηση, που ουσιαστικά είναι το ίδιο με το «μαγείρεμα», και ήταν μια από τις αγαπημένες ασχολίες του Μπίλι Γουόλτερς. «Όταν δεν μου αρέσει ένα χάντικαπ, προσπαθώ να το φτιάξω», έχει πει αρκετές φορές. Τι εννοεί; Πάμε σε ένα παράδειγμα. Ομάδα Α – Ομάδα Β το ματς, με την ομάδα Α να είναι φαβορί 7,5 πόντων στο χάντικαπ (-7,5 δηλαδή). Ο Γουόλτερς θα ήθελε την ομάδα Β στο +9; Σωρηδόν ποντάρισμα στο -7,5… άρα αλλαγή χάντικαπ προς τα πάνω (πολλά χρήματα στο -7,5 το πάνε στο -8, πολλά στο -8 το πάνε -8,5 κτλ.) και όταν αυτό θα φτάσει στο 9 τότε πολλαπλάσια χρήματα στο +9… Ή, το αντίθετο, αν ήθελε την ομάδα Α στο -5 π.χ. θα πόνταρε αρχικά στο +7,5 και αυτό θα έπεφτε οδηγώντας το λάιν στο 5 και τότε θα έπαιζε αυτό που ήθελε.
Η τακτική αυτή με τα head fakes στοιχήματα τον έφερνε να παίζει αυτό που ήθελε. Ποτέ και για κανένα λόγο οι movers του δεν ήξεραν αν αυτό που δέχονταν εντολή να παίξουν ήταν το πραγματικό μπετ ή η μπλόφα για να φτιάξει το χάντικαπ που αυτός ήθελε. Και όσες φορές κάποιοι εξ αυτών αποφάσισαν να κάνουν τους έξυπνους και να παίξουν και δικά τους λεφτά (για την πάρτη τους ή να δώσουν ως «πληροφορία» αυτό το μπετ σε φίλους τους επί πληρωμή) σε αυτά που δέχονταν εντολή να ποντάρουν, συνήθως την πάταγαν. Διότι ο Μπίλι και οι συνεργάτες του μοίραζαν έξυπνα τα μπετ στους movers για να αποφύγουν ακριβώς αυτό: Να κάνουν κάποιοι εξ αυτών τους «έξυπνους» με ξένα αρχ…
CBS (60′ Minutes)… Billy Walters
Το 2011 η δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS κατάφερε και έπεισε τον Μπίλι Γουόλτερς να δώσει την πρώτη του συνέντευξη και βασικά να ανοίξει το «άντρο» του στο Λας Βέγκας. Η εκπομπή «60 minutes» μπήκε στο σπίτι του Γουόλτερς και μάλιστα Κυριακή πρωί, με τον ίδιο παράλληλα με τη συνέντευξη να «ακουμπάει» μπροστά στη Λάρα Λόγκαν 1,37 εκατομμύρια δολάρια σε ματς του NFL! Είπε αρκετά για τη ζωή του, λίγα για τον τρόπο που παίζει στοίχημα και όταν η Λάρα Λόγκαν τον ρώτησε για τους «συνεργάτες» του, αρνήθηκε φυσικά να αποκαλύψει τα ονόματά τους αναφερόμενος σε αυτούς με παρατσούκλια.
Ο Γουόλτερς είναι λάτρης του γκολφ και λάτρης να ποντάρει στον εαυτό του παίζοντας γκολφ. Στην εκπομπή παίζει με φίλο του και μάλιστα ποντάρουν κιόλας, αποκάλυψε ότι σε μία μόνο τρύπα έχει κερδίσει 400.000 δολάρια και το μεγαλύτερο ποσό που κέρδισε παίζοντας γκολφ (από στοιχήματα δηλαδή σε δικά του ματς) είναι περί το 1 εκατομμύριο δολάρια.
Ο Μπίλι Γουόλτερς δίνει πολλά λεφτά σε φιλανθρωπίες και κυρίως στο ίδρυμα «Opportunity Village» του Λας Βέγκας για παιδιά με νοητική υστέρηση. Αλλωστε ο γιος του από τη μέρα που γεννήθηκε είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα στον εγκέφαλο. Αρνείται να μιλήσει για τις φιλανθρωπίες του, αλλά στο Λας Βέγκας όλοι υποκλίνονται και σε αυτό, πλην των ικανοτήτων του στο στοίχημα.
Τα 3,5 εκατομμύρια στη Νέα Ορλεάνη
Το μεγαλύτερο μπετ που έπαιξε ποτέ (ως το 2011… έκτοτε είναι άγνωστο) ο Μπίλι Γουόλτερς είναι στους Σαιντς της Νέας Ορλεάνης στο Super Bowl του 2010. Όπως αποκάλυψε στη Λάρα Λόγκαν έπαιξε 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Όλα τα στοιχεία του έβγαζαν τους Σαιντς φαβορί έναν πόντο στον τελικό με τους Ιντιανάπολις Κολτς του θρύλου Πέιτον Μάνινγκ. Οι μπουκ έβγαλαν όμως αουτσάιντερ τους Σαιντς δίνοντας πλεονέκτημα πέντε πόντων στους Κολτς. Και ο Μπίλι Γουόλτερς άρχισε να ποντάρει, να ξαναποντάρει και να φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα που είχε κάνει μια σπουδαία σεζόν, αλλά απέναντί της είχε μια άλλη που έμοιαζε ανίκητη.
«Τα όρια πονταρίσματος στο Super Bowl είναι τεράστια. Αρχισα να παίζω και να ξαναπαίζω και τελικά έφτασα να παίξω πολύ περισσότερα απ’ όσα ήθελα. Τη στιγμή που έπαιξα τα μπετ αισθανόμουν εντάξει, αλλά δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι το ματς είχε… τελειώσει», είπε ο Γουόλτερς. Τελικό σκορ; Σαιντς 31 – Κολτς 17…
Οι μετοχές, η προδοσία και η φυλακή
Ο άνθρωπος που κέρδιζε για χρόνια και εύκολα τους μπουκ του Λας Βέγκας και όλης της Υφηλίου βρέθηκε τελικά στη φυλακή από το Χρηματιστήριο. Αλλωστε, όπως είχε παραδεχθεί και στη Λάρα Λόγκαν, μερικές από τις μεγαλύτερες σφαλιάρες ως τζογαδόρος τις έφαγε στη Wall Street (Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης). Στις 27 Ιουλίου του 2017 δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδικάζει τον Μπίλι Γουόλτερς σε πέντε χρόνια φυλακή για «εσωτερική πληροφόρηση» στο Χρηματιστήριο. Δέκα παραπτώματα βρίσκουν οι δικαστές για την περιβόητη υπόθεση με την εταιρία Dean Foods, με τον Γουόλτερς να κερδίζει 32 εκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές της ανάμεσα στο 2008 και στο 2014 αλλά και να γλιτώνει άλλα 11 εκατομμύρια (όπερ συνολικό κέρδος 43 εκ. δολάρια).
Ο Τόμας Ντέιβις, πρόεδρος της εταιρίας Dean Foods εκείνη την περίοδο, ήταν φίλος του Γουόλτερς και τον ενημέρωνε κρυφά για όλες τις σημαντικές μεταβολές στην εταιρία, που απέφεραν και αυξομείωση της τιμής της μετοχής της στη Γουόλ Στριτ. Ο Γουόλτερς έκανε αγοραπωλησίες πριν να μαθευτούν τα νέα και κέρδιζε.
Το 2012 ο Μπίλι Γουόλτερς λέει στον κολλητό του (τότε) φίλο Φιλ Μίκελσον να αγοράσει μετοχές της Dean Foods. Ο σπουδαίος γκόλφερ, και ένας από τους μεγαλύτερους… κουβάδες στο στοίχημα, χρώσταγε πολλά λεφτά στον Γουόλτερς από στοιχήματα. Αγόρασε μετοχές της Dean Foods και σε μία εβδομάδα αύξησε τα χρήματά του κατά 931.000 δολάρια. Ο Γουόλτερς κάποιες από τις πληροφορίες που έπαιρνε από τον Ντέιβις (άλλος άρρωστος τζογαδόρος – κουβάς, έδινε αυτές τις πληροφορίες για να παίρνει από τον Γουόλτερς κάνα στοίχημα που να κερδίζει) τις έδινε και στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τσαρλς Ικαν.
Όταν έφτασε η ώρα της δίκης, ο Μίκελσον αρνήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο και να στηρίξει τον φίλο του Γουόλτερς. Εάν είχε παραστεί, όπως λένε δικαστικοί κύκλοι, ο Μπίλι θα είχε πέσει στα πολύ πιο μαλακά. Οι αγοραπωλησίες του Μίκελσον τότε (Ιούλιο – Αύγουστο του 2012) χρησιμοποιήθηκαν ως σημαντικά στοιχεία εναντίον του Γουόλτερς και όταν η ομάδα δικηγόρων του ζήτησε από την πλευρά του σταρ του γκολφ να καταθέσει, αυτός αρνήθηκε. Ο Μίκελσον κρίθηκε… μη ένοχος για αυτή την ιστορία. «Είσαι ένας απατεώνας, ένας εγκληματίας και όχι πολύ έξυπνος. Θα σε χαρακτήριζα ερασιτέχνη», είπε ο δικαστής Κέβιν Καστέλ την ώρα που ανακοίνωνε την πενταετή ποινή (συν πρόστιμο 10 εκατομμύρια δολάρια) στον Γουόλτερς.
Ο «δεκάλογος» του Μπίλι
1) Να μην περιμένεις άμεση επιτυχία
Ο Μπίλι Γουόλτερς δεν πέτυχε από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το στοίχημα. Για την ακρίβεια φαλίρισε αρκετές φορές στο ξεκίνημα. Ως νεαρός ήταν απλά ένας τζογαδόρος ολκής, ένας κατ’ εξακολούθηση… κουβάς. Οσο πιο πολύ μαθαίνεις από τη χασούρα, τόσο καλύτερος γίνεσαι μετά, αν καταλαβαίνεις γιατί χάνεις. «Ξέρω ακριβώς τι σκέφτεται κάθε κορόιδο, διότι έχω υπάρξει τέτοιος. Κάθε επιτυχημένος τζογαδόρος (ή στοιχηματζής) έχει περάσει από αυτό το επίπεδο με μνημειώδεις περιόδους αποτυχίας», λέει.
2) Η πληροφορία σού δίνει πλεονέκτημα
Ο Γουόλτερς πάντα είχε δίπλα του δυνατά μυαλά («θεωρώ πάντα τους συνεργάτες μου πιο έξυπνους από εμένα»), πάντα είχε υπό τη δούλεψή του μια μεγάλη ομάδα ειδικών σε πολλούς τομείς (συμβούλους, μαθηματικούς, τεχνικούς υπολογιστών, προγραμματιστές), ώστε να μπορεί να συνθέτει όλα όσα ήθελε για ένα ματς (το σύνολο της πληροφορίας δηλαδή) και να βγάζει ένα αποτέλεσμα. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, άλλωστε, είχε στο τιμ του ακόμη και εργαζόμενους στην καθαριότητα στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας που μάζευαν τις εφημερίδες από τα αεροπλάνα (π.χ. έφτανε εκεί αεροπλάνο από την Καρολάινα, του μάζευαν τις εφημερίδες της περιοχής που ήταν στην πτήση) και τις πήγαιναν στην ομάδα των «αναγνωστών».
3) Η αξία είναι τα πάντα στις επιχειρήσεις και στο στοίχημα
«Αν κάτι θεωρείς ότι αξίζει 10, αγοράζεις στο 8, πουλάς στο 12». Αυτό είναι το κεντρικό μότο του Μπίλι Γουόλτερς στην επιχειρηματική και στοιχηματική του δραστηριότητα. Δεν στοιχημάτισε ποτέ σε ομάδα. Στοιχημάτισε πάντα σε «αριθμό». Δεν τον ενδιαφέρει το όνομα της ομάδας, αλλά το αν αξίζει ο «αριθμός» της (χάντικαπ). Το 99,99% των παικτών του στοιχήματος παίζουν ομάδες, όχι αριθμούς. Η έκφραση «παίζουμε απόδοση και όχι ομάδα» είναι κάτι που μπορεί να το ακούσεις και από τους 100 που θα παίξουν στοίχημα, αλλά πράξη θα το κάνουν οι… 0,01 από αυτούς.
4) Οσο μεγαλύτερη η αξία, τόσο μεγαλύτερο το μπετ
Το τιμ του Γουόλτερς, βάζοντας στην κατσαρόλα όλα τα στοιχεία ενός αγώνα, βγάζει τις δικές της αποδόσεις. Ο Μπίλι παίρνει το αποτέλεσμα και αποφασίζει πότε θα ποντάρει και πόσα. Οσο μεγαλύτερη η απόκλιση των αποδόσεων του τιμ του από αυτές που κυκλοφορούν, τόσο μεγαλύτερο το ποσό που θα ακουμπήσει. Βέβαια αυτό έχει μια πολύ απλή βάση: εμπιστοσύνη στις τιμές του τιμ τουμ και ο Γουόλτερς πάντα σχεδίαζε έτσι την ομάδα του που είχε τυφλή εμπιστοσύνη στους αριθμούς που έβγαζαν οι συνεργάτες του. Και αυτό σημαίνει «μεγαλύτερο μπετ όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση».
Φυσικά, αυτό το σκεπτικό βασίζεται στην πληθώρα των μπετ, ο Μπίλι Γουόλτερς πάντα μοίραζε το ποντάρισμά του σε όσα ματς έβλεπε «edge (πλεονέκτημα) με βάση τους αριθμούς της ομάδας του. Δεν έπαιζε μόνο το μεγαλύτερο (πλεονέκτημα).
5) Το 57% είναι τεράστιο…
Τα χάντικαπ στα αμερικάνικα σπορ (το 99,99999999% των μπετ του Μπίλι Γουόλτερς στην καριέρα του είναι NFL, NCAA Football, NBA, NCAA Basketball) χωριζόταν από… αρχής στοιχήματος στο Λας Βέγκας στο -110 (σε αμερικανικές αποδόσεις), δηλαδή στο 1,909 στις δικές μας. Για να κερδίσεις με αποδόσεις -110 (1,909) θέλεις ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 52,383%. Ο Γουόλτερς έχει παραδεχθεί πως συνολικά στην καριέρα του είχε περίπου 57% ποσοστό επιτυχίας, αλλά έβγαλε απίστευτα λεφτά. Γιατί; Διότι έπαιζε πολλά και έκανε σωστή διαχείριση της κάβας του.
6) Περίοδοι χασούρας
Μπορεί 30 σερί σεζόν να έβγαινε στο τέλος πάντα θετικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κέρδιζε κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα. «Υπήρχαν εβδομάδες που έχανα συνεχώς, είχα μήνες που ήμουν αρνητικός. Υπάρχει η διακύμανση σε όλα τα πράγματα, πόσο δε στο στοίχημα», έχει πει.
7) Προσαρμοστικότητα, αλλαγές
Κάποτε ο Μπίλι Γουόλτερς είχε πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους μπουκ από το δίκτυο που είχε στήσει με τις τοπικές εφημερίδες (αυτό δεν το έκανε μόνο στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας, αλλά πλήρωνε και τύπους σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ για να αγοράζουν και να διαβάζουν τα… ψιλά γράμματα στα ρεπορτάζ των ομάδων στις τοπικές εφημερίδες). Μετά ήρθε το internet και σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα αυτό χάθηκε. Δεν εξαφανίστηκε, απλά μειώθηκε αισθητά με την πληροφορία να διαδίδεται ταχύτατα μέσω διαδικτύου. Ο Μπίλι Γουόλτερς έπρεπε να αλλάξει αυτό το κομμάτι και το έκανε.
«Χρειάστηκε να αλλάξω τον τρόπο μου περίπου 25 φορές τα τελευταία 20 χρόνια. Αν δεν άλλαζα τον τρόπο μου θα με είχαν φάει (σ.σ. οι μπουκ) και θα με είχε ξεράσει το σύστημα λόγω χασούρας. Το να αλλάζεις σημαίνει να προσαρμόζεσαι σε άλλα δεδομένα, και χρειάζεται και στη δουλειά σου και στο στοίχημα. Πολλές φορές και στη ζωή σου. Αν δεν αλλάξεις σύντομα, θα χάσεις σε όλους τους τομείς. Πολλές φορές χρειάζεται να αλλάξεις εσύ πρώτα και όχι να ακολουθήσεις την αλλαγή στο στοίχημα. Η πρακτική της προσέγγισης ενός αγώνα (handicapping) είναι η ίδια εδώ και 40-50 χρόνια. Και πριν από 40-50 χρόνια έψαχνες να βρεις το πλεονέκτημα και τώρα το ίδιο κάνεις. Απλά το στοίχημα του τώρα με το στοίχημα 50 χρόνια πριν είναι εντελώς διαφορετικό, διότι είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικό, οι αριθμοί (χάντικαπ) που βγάζουν οι μπουκ είναι πολύ πιο σωστοί, οι πληροφορίες είναι σε ευρεία κατανάλωση και εσύ καλείσαι να βρεις την αξία μέσα από πιο δύσκολο και δαιδαλώδη δρόμο», είχε πει.
8) Καλά τα κομπιούτερ αλλά σε πάνε μέχρι ενός σημείου
«Υπάρχουν φανταστικοί κομπιουτεράδες, εκπληκτικής ευφυΐας παιδιά που μπορούν να κάνουν τα πάντα σε ένα πρόγραμμα στο κομπιούτερ. Μπορούν να φτιάξουν εκπληκτικούς αλγόριθμους. Και όλοι αυτοί θεωρούν ότι έτσι θα μπουν και θα κερδίσουν στο στοίχημα. Δεν έχουν ιδέα από αυτό (στοίχημα). Δεν έχουν ιδέα πώς να μετουσιώσουν την πληροφορία σε μπετ και πού να βάλουν τα λεφτά τους. Υπάρχει τεράστια διαφορά στο να ξέρεις να ποντάρεις και να ξέρεις πότε να ποντάρεις. Μπορεί να έχουν τους τέλειους αλγόριθμους, αλλά αυτοί δεν εγγυώνται σωστά μπετ, δηλαδή μπετ στη σωστή τιμή ενός χάντικαπ και πώς θα τη βρεις αυτή», λέει ο Μπίλι Γουόλτερς.
9) Πάντα είσαι λάθος
«Οι περισσότεροι στοιχηματζήδες δεν δέχονται ότι έκαναν κάποιο λάθος και έχασαν. Δυσκολεύονται να γυρίσουν πίσω και να εξετάσουν γιατί έχασαν κάποιο μπετ και να πουν ‘ήμουν λάθος εδώ’. Το να μη θεωρείς πως πάντα είσαι λάθος και να λες πάντα τα κάνω σωστά ακόμη και όταν χάνω, είναι ο καλύτερος και ευκολότερος δρόμος για να καταστραφείς», τονίζει ο Γουόλτερς.
10) Σωστή τιμή
Ο Μπίλι Γουόλτερς παίζει πάντα στην τιμή που αυτός θέλει σε ένα χάντικαπ. Θέλει +6,5 π.χ. στο NFL και έχει μόνο +5,5 ή +6; Είτε θα το… φτιάξει, είτε απλά δεν θα παίξει. Σκόντο δεν κάνει, ούτε στο χάντικαπ ούτε στην απόδοση.
Συμπεράσματα
Τι μπορεί να βγάλει κανείς από την ιστορία του Μπίλι Γουόλτερς; Πολλά. Πάρα πολλά. Αρκεί να τα βάλει κάτω. Χοντρικά θα μπορούσε κάποιος να βγάλει τα ακόλουθα συμπεράσματα (χοντρικά πάντα, στις λεπτομέρειες κρύβονται τα καλύτερα), τουλάχιστον αυτά εδώ και χρόνια προσπαθώ να ακολουθήσω εγώ:
1) Αν δεν μάθεις να χάνεις, δεν πρόκειται να κερδίσεις.
2) Η εύρεση της πληροφορίας είναι το «Α»
3) Η αξιοποίηση (της πληροφορίας) είναι το «Β».
4) Το πότε παίζεις και τι παίζεις έρχεται από το «Α» και το «Β» και γίνεται το «Ω»…
5) Παίζεις πάντα στην τιμή (ή χάντικαπ) με αξία την οποία έχεις στο μυαλό σου. Αν είσαι σωστός, θα κερδίσεις μακροχρόνια, αν όχι (στην αξιολόγηση της… αξίας δηλαδή) θα χάσεις. It’s so simple (είναι τόσο απλό).
6) Δεν παίζεις ομάδες, παίζεις «αριθμούς» είτε αυτό είναι απόδοση (π.χ. στο ποδόσφαιρο), είτε σωστό χάντικαπ (στα άλλα σπορ).
7) Καλά είναι τα «συστήματα», οι αλγόριθμοι, τα trends και όλα τα συναφή, αλλά το τελικό μπετ είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας ανθρώπινου μυαλού.
8) Όταν μπορείς να «διαβάσεις» τι θα παίξει ο πολύς κόσμος, τότε θα βρεις πιο εύκολα την αξία. Αν θες να παίξεις το φαβορί, παίζεις νωρίς (σε αυτή την περίπτωση), αν θες να παίξεις το αουτσάιντερ περιμένεις (να ανέβει η τιμή).
9) Πρέπει να αλλάζεις (σκεπτικό, φιλοσοφία, στυλ παιχνιδιού, τρόπο εύρεσης της πληροφορίας, αξιολόγηση, τα πάντα) συχνά. Πρέπει να αλλάζεις για να μη σε ξεπεράσει το ίδιο το παιχνίδι. Πρέπει να αλλάζεις για να προλάβεις την αντίστοιχη αλλαγή του μπουκ.
Υ.Γ.: Ο Μπίλι Γουόλτερς ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του στα τέλη Οκτωβρίου του 2017. Λίγες μέρες πριν να φύγει από το Λας Βέγκας για τη φυλακή Πενσακόλα της Φλόριντα έδωσε 500.000 δολάρια (ήθελε να μείνει ανώνυμος) για τα θύματα της επίθεσης του Στίβεν Πάντοκ (που πυροβολούσε από δωμάτιο καζίνο τους συγκεντρωμένους σε συναυλία, σκοτώνοντας 58 άτομα). Σπάνια έχει μιλήσει για τα χρήματα που έδινε σε φιλανθρωπίες, αλλά το ίδρυμα στο Λας Βέγκας από τη στιγμή που αυτός (ουσιαστικά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του μέσω δωρεών) μπήκε φυλακή, περνάει δύσκολες ώρες. Δεν ξέρω αν είναι ο μεγαλύτερος απατεώνας ή εγκληματίας του κόσμου. Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Ξέρω μόνο (και όχι αποκλειστικά από αυτά που ανέφερα εδώ, αλλά και από κουβέντες που έχω κάνει με mover του, με υπεύθυνο σε καζίνο στο Λας Βέγκας, αλλά και με έναν επίσης σπουδαίο τζογαδόρο) ότι ο Μπίλι Γουόλτερς έχτισε μια στοιχηματική αυτοκρατορία που του απέφερε μυθικά ποσά και πως δύσκολα θα περάσει άλλο τέτοιο μυαλό από το χώρο αυτό. Για αυτό και μόνο, αποφάσισα να γράψω την ιστορία του.
Υ.Γ.1: Ο Μπίλι Γουόλτερς δεν προσπάθησε ποτέ να στήσει ματς, όπως έκαναν και κάνουν άλλοι τόσο στις ΗΠΑ, όσο και εκτός αυτής, δεν ασχολήθηκε με επηρεασμό αγώνων, κέρδιζε στα ίσα τους μπουκ με τις πληροφορίες του, με τα σωστά χάντικαπ και το δίκτυο που είχε στήσει.