Από την επομένη της παταγώδους αποτυχίας κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα για το Τσάμπιονς Λιγκ, το όνομα του Κάρλος Κορμπεράν άρχισε να παίζει πολύ γερά για τον πάγκο του Ολυμπιακού. 39 χρονών, γεννημένος στη Βαλένθια, μάλιστα στις ομάδες υποδομής των «νυχτερίδων» έκανε τα πρώτα και ουσιαστικά μοναδικά ποδοσφαιρικά του βήματα. Δες εδώ όλες τις αναλύσεις του Match Money για τις μεταγραφές Ελλάδας και εδώ για τις μεταγραφές Ολυμπιακού.
Μεταγραφές Ολυμπιακού: Από τις «νυχτερίδες» στον Μπιέλσα ο Κορμπεράν
Ο Κάρλος Κορμπεράν έκανε προπονητικό ξεκίνημα στις μικρές ομάδες της Βιγιαρεάλ. Σταδιακά έγινε συνεργάτης του Χουάν Γκαρίδο στην πρώτη ομάδα των κίτρινων υποβρύχιων. Από εκεί και μετά, το μενού είχε χρέη ασίσταντ στην αραβική Αλ Ιχάντ (όπου μάλιστα πήγε με συστάσεις του Γκουαρντιόλα), δυο αποτυχημένα περάσματα από Κύπρο (Δόξα Κατωκοπιάς και Ερμή Αραδίππου), για να καταλήξει το 2017 στο Λιντς. Εκεί ουσιαστικά άρχισε να μπαίνει γερά στο κόλπο της προπονητικής. Αρχικά σαν κόουτς της under 23. Και από τον Ιούνιο του 2018 ο Μαρσέλο Μπιέλσα αποφάσισε να τον πάρει δίπλα του, στο τιμ των άμεσων συνεργατών του.
Δυο χρόνια ψησίματος και τον Ιούλιο του 2020 η πρόταση για head coach από τη Χάντερσφιλντ δεν πέρασε απαρατήρητη. Δεν ήταν απλή η πρώτη χρονιά, φάνηκε πάντως με το καλημέρα πως όλη αυτή η πορεία δίπλα στο μέντορα Μπιέλσα, δεν πήγε στράφι. Ο Κορμπεράν έβαλε σταθερά τις βάσεις για ένα διαφοροποιημένο στιλ ποδοσφαίρου, οι δυσκολίες πολλές αφού κληρονόμησε ένα ρόστερ με πολλές παθογένειες, όμως τα σημάδια φάνηκαν. Φάνηκαν και έκαναν θόρυβο πέρσι. Μια χρονιά υπέρβασης, με την ομάδα του να τερματίζει 3η και να χάνει με αυτογκόλ στον τελικό των πλέι οφ από τη Νότιγχαμ. Την ομάδα του νυν πλέον εργοδότη του…
Μεταγραφές 2022: Και τώρα λοιπόν τι;
Τι είναι αυτό ακριβώς που πρεσβεύει ο Κάρλος Κορμπεράν, ποια είναι η φιλοσοφία του. Ποδόσφαιρο έντασης, ποδόσφαιρο πίεσης, με συμπαγείς γραμμές, ενέργεια, προσεκτικό build up και focus στην ουσία. Ανοιξε χώρο σε νέα παιδιά (Ράσελ, Τόμας), δεν δίστασε να παίξει με αλλαγές θέσεων όταν έκρινε πως χρειαζόταν και παρέμεινε πιστά προσηλωμένος στην άμυνα με τρεις στόπερ – πότε σε 3/5/2, πότε σε 3/4/3. Το δόγμα του ήταν ότι από τη συμπαγή ανασταλτική λειτουργία ξεκινάει η επιτυχία. Καλό το θέαμα, ακόμη καλύτερα τα καθαρά δίχτυα.
Τεχνικός που δεν δίνει τόσο μεγάλο βάρος στο possession game, αν και 3η πέρσι στην κατάταξη, ο μέσος όρος κατοχής της ήταν 47%, 13η στην τελική κατάταξη, με 77% ακρίβεια μεταβιβάσεων και έφεση των επιθέσεων της ομάδας του από τα άκρα (39% από αριστερά, 35% από τη δεξιά πλευρά). Από εκεί και πέρα, επειδή δεν είναι όλα ρόδινα προφανώς. Η ομάδα του έδειξε μια χαρακτηριστική αδυναμία στο να ξαναπιάσει επαφή σε ματς που έμεινε πίσω. 13 φορές βρέθηκε να κυνηγάει, με ρεκόρ 4-1-8, πολύ καλύτερα τα πράγματα όταν πήρε κεφάλι (19-7-2).
Μεταγραφές Ολυμπιακού: Θέλει χρόνο και εμπιστοσύνη
Ο Κορμπεράν είναι τεχνικός που θέλει χρόνο και εμπιστοσύνη. Δυο στοιχεία που τον χαρακτήρισαν στη θητεία του στη Χάντερσφιλντ. Ένα κλαμπ που εδώ και 3-4 χρόνια πηγαίνει στη λογική των αριθμών και του θετικού ισολογισμού. Στην πρώτη του σεζόν έβαλε σε τάξη το υλικό. Το αναμόρφωσε και το έφερε στα μέτρα της φιλοσοφίας του. Πέρσι δούλεψε πολύ πιο συγκροτημένα και σίγουρα. Οι λόγοι του διαζυγίου, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ίδιου, είναι πως δεν μοιραζόταν πλέον τις ίδιες ιδέες με τον ιδιοκτήτη. Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του πρότζεκτ.
No money, no honey, σε ελεύθερη μετάφραση. Πλέον ο Κορμπεράν πέφτει σε μια εντελώς διαφορετική φάση. Ρόστερ που χάνεις το μέτρημα, οικονομικό βεληνεκές που μπορεί να τον στηρίξει. Συνάμα όμως σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Και σε ένα κλαμπ, όπως ο Ολυμπιακός, όπου η πίστωση χρόνου σαν έννοια μπορεί να ακούγεται συχνά από το εσωτερικό του. Όμως η πίεση και η must win νοοτροπία, αποτελούν τη δεύτερη φύση του. Και εδώ φυσικά είναι όλο το ζουμί. Ο Ισπανός αναλαμβάνει ένα ρόστερ που δεν το ξέρει. Που ίσως να μην του ταιριάζει και σε όλη την γκάμα του. Παράλληλα όμως πρέπει με το καλημέρα να μπει και να κολυμπήσει βαθιά. Πολύ βαθιά.